ΨΗΦΙΑΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ 1923 – 1981      |      ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ – ΤΜΗΜΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΨΗΦΙΑΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ 1923 – 1981
ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ – ΤΜΗΜΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΨΗΦΙΑΚΟ ΑΡΧΕΙΟ
ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ 1923 – 1981
ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ – ΤΜΗΜΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ (ΒΑΝΑ) ΤΕΝΤΟΚΑΛΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 1948 -
Α.Μ. ΤΕΕ   18344

ΣΠΟΥΔΕΣ

1967-1972, Σπουδές Αρχιτεκτονικής, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Πολυτεχνικής Σχολής Α.Π.Θ.

Υποτροφία Μανούση

 

 

1982-1985, Μεταπτυχιακές Σπουδές, Department of Architecture, Massachusetts Instιtute of Technology (MIT) ΗΠΑ. Συνεργάτις Ερευνήτρια (Research Fellow),

Εκπόνηση διατριβής:

Θεωρητική επεξεργασία δεδομένων της έρευνας πεδίου, Επιβλέπουσα: S.C. Howell, Κριτική παρακολούθηση: W. Porter and L. Peattie

Συμμετοχή σε μεταπτυχιακά μαθήματα των:

MIT: SC. Howell, Ch. Sprague, S. Anderson, G. Ciucci, J. Beinart, Ph. Clay, L. Peattie και J.Jackson – Boston College: D. Iatrides – Harvard: E.F. Sekler

 

 

1988, Διδάκτωρ Τμήματος Αρχιτεκτόνων ΑΠΘ

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ

Μέλος του διδακτικού προσωπικού στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων ΑΠΘ:

Από τη θέση

1973 - 2011, Βοηθού στην Έδρα Διακοσμητικής (Δ.Α.Φατούρου)

έως τη θέση

2011 - 2015, Καθηγήτριας στον Τομέα Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού και Αρχιτεκτονικής Τεχνολογίας .

2016, Ομότιμη Καθηγήτρια ΑΠΘ.

 

1986, Mέλος του Διδακτικού Προσωπικού (Instructor) στο Department of Architecture, Roger Williams College, Bristol Rhode Island, HΠΑ, (εαρινό εξάμηνο)

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ 1998-2008.«Έκθεση αρχιτεκτονικού σχεδιασμού διπλωματικών εργασιών (1998-2008)» της Ερευνητικής ομάδας «Εκπαίδευση στο κενό», στα: Διεθνή γεγονότα αρχιτεκτονικής έρευνας 2008: Ά-κτιστο, Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο και η SARCHA / Αρχιτεκτονικοί Αγωγοί. Β. Τεντοκάλη, καθηγήτρια, Έρευνα, σχεδιασμός και συντονισμός της Έκθεσης: Duque S. και Μακρίδου Ρ. (Υπεύθυνοι) και Ζαρομύτη Έ., Σεφεριάδου Π., Βατσέρη Μ., Βουδούρη Ευ., Σκούρτης Φ., (15 Ιουλιου-30 Αυγούστου) 2008.

Η Βάνα Τεντοκάλη, είναι Διδάκτορας Αρχιτεκτονικής, Ομότιμη Καθηγήτρια του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

 

Έλαβε, Δίπλωμα Αρχιτεκτονικής (1972) και Διδακτορικό Δίπλωμα από το Τμήμα Αρχιτεκτόνων ΑΠΘ (1988).

Τίτλος διατριβής: «H οργάνωση του χώρου της κατοικίας ως έκφραση της δομής της οικογένειας.  H περίπτωση της Oργάνης» (Επιβλέπων καθηγητής Δ.Α.Φατούρος).

 

 

Η βασική της ερευνητική και διδακτική δραστηριότητα είναι η εξής:

  • Διδασκαλία στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων ΑΠΘ από τη θέση Βοηθού στην Έδρα Διακοσμητικής (Δ.Α.Φατούρου) (1973) έως τη θέση Καθηγήτριας στον Τομέα Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού και Αρχιτεκτονικής Τεχνολογίας (2011-2015). Ομότιμη Καθηγήτρια, 2016.
  • Διδασκαλία στο Department of Architecture του Roger Williams College (Bristol Rhode Island ΗΠΑ) (1986, εαρινό εξάμηνο).
  • Research Fellow στο Department of Architecture Massachusetts Institute of Technology (MIT) (ΗΠΑ): Behavioral Science Research Group in Architecture (S.C. Howell, Professor) σε συνεργασία με το Program for Gender Studies του Department of Humanities (1982-1985).

 

Ατομική έρευνα:

Θεωρητική επεξεργασία δεδομένων της έρευνας πεδίου, στα πλαίσια εκπόνησης διατριβής «The spatial organizational of the house as a reflection of the family structure: the Organi case».

Συμμετοχή σε ερευνητικό πρόγραμμα:

με θέμα «Domestic Privacy: Gender, Culture and Development Issues» (υπεύθυνη S.C. Howell, Professor).

Συμμετοχή σε μεταπτυχιακά μαθήματα με τους καθηγητές-τριες:

MIT: SC. Howell, Ch. Sprague, S. Anderson, G. Ciucci, J. Beinart, Ph. Clay, L. Peattie και J.Jackson – Boston College: D. Iatrides – Harvard: E.F. Sekler

  • Visiting Scholar στο Department of Architecture (MIT): Program of History, Theory and Criticism (θερινό εξάμηνο 1992).
  •  Visiting Research Fellow στο Princeton University (ΗΠΑ): Program in Hellenic Studies (1.9-25.11.2008).

 

Έδωσε διαλέξεις στα:

  • ΜIT (1984),
  • Rhode Island School of Design (1985 και 1986).
  • Tampere University of Technology (Tampere, Finland) (1999).
  • Master Program of Semiotics of the New Bulgarian University (Sofia) (1999).
  • Sushant School of Art and Architecture and I.P.Estate (New Delhi) (2001).
  • Princeton University (2008).

 

 

Γνωστικά αντικείμενα:

  • Επιστήμες Συμπεριφοράς στην Αρχιτεκτονική.
  • Σπουδές φύλου στην Aρχιτεκτονική.
  • Θεωρίες δόμησης και αποδόμησης του χώρου και του φύλου.
  • Η διαδικασία του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού μέσα από την οπτική της «κειμενικότητας» του χώρου. Ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγνωση και σχεδιασμό του χώρου με όρους δομής (πλήρη και κενά).

 

 

Αρχιτεκτονικό έργο

  • Εκπόνηση 15 αρχιτεκτονικών μελετών, εκ των οποίων οι 7 ατομικά και οι 8 ομαδικά.
  • Συμμετοχή σε 8 αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς (7 ελληνικούς και έναν διεθνή), εκ των οποίων οι 4 με διακρίσεις (έναν έπαινο, δυο εξαγορές και μια honorable mention στον διεθνή διαγωνισμό).

 

 

 

 

*Το υλικό της ανάρτησης έχει παραχωρηθεί στο Αρχείο από την ίδια τη βιογραφούμενη -την οποία και ευχαριστούμε πολύ- τoν χειμώνα του 2022-23. Ακόμα  η ίδια η βιογραφούμενη είχε την τελική θεώρηση των κειμένων της ανάρτησης.

 

 

 

Το βιογραφικό της Βάνας Τεντοκάλη καταγράφηκε από τη συζήτηση-συνέντευξη που έγινε με / από την Ελένη Τζιρτζιλάκη τον Σεπτέμβρη Οκτώβρη 2022, σε τρεις συναντήσεις.

 

 

 

Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη στην πλατεία Ιπποδρομίου. Το σπίτι, αρχιτεκτονικά αδιάφορο, χτισμένο πάνω στις κερκίδες του ρωμαϊκού ιπποδρόμου.  Ο πατέρας ως τροτσκιστής από πολύ νωρίς μας δίδαξε εμένα και τη μικρότερη αδελφή μου, ότι «η θρησκεία είναι το όπιο του λαού». Στην πρώτη δημοτικού με πήγε να δω τον «Κλέφτη ποδηλάτων» του Βιτόριο Ντε Σίκα που με σημάδεψε για ολόκληρη ζωή. Πολύ μεγάλη πλέον, συνειδητοποίησα ότι αν έγινα αριστερή, έγινα όχι από επιλογή αλλά από επιβολή.

Πήγα στο Ιωαννίδειο δημοτικό σχολείο. Ήταν δημόσιο με στρατιωτική πειθαρχία και υψηλού επιπέδου εκπαίδευση. Ίσως για αυτό πληρώναμε. Όμως χρησιμοποιούσαν βέργα και ξύλο σχεδόν καθημερινά. Στη διαδρομή για το σχολείο, παρόλο το κλίμα της αθεΐας που επικρατούσε στο σπίτι, με την αδελφή μου περνούσαμε από την εκκλησία Αγίου Κωνσταντίνου για να ανάψουμε ένα κεράκι, μήπως και αποτρέψουμε το κακό. 

 

 

Η αίσθηση του ανήκειν μου έλειψε από μικρή. Συνειδητοποιώ αργότερα, ότι λόγω του αποκλεισμού μας από το τελετουργικό της εκκλησίας, η μέθεξη της κοινωνίας μέσα από την οποία μεταγγίζεται το νόημα της ύπαρξης και της συνύπαρξης στην εαρινή μυσταγωγία της περιφοράς του Επιταφίου συντελείται μόνο εκ του μακρόθεν. Από το μπαλκόνια του σπιτιού. 

 

 

Ο πατέρας μας είχε μια υφαντουργική μονάδα που χρεοκόπησε το 1960. Μετά τη σύνταξη του αφοσιώθηκε στη συγγραφή χιουμοριστικών κείμενων στο γλωσσικό ιδίωμα της Σιάτιστας (τόπο καταγωγής του) τα οποία δημοσίευε με προτροπή του καθηγητή Αναστάσιου Μέγα.  Η μητέρα μας, διακριτική και ευαίσθητη, διάβαζε πολύ, ήταν η διορθώτρια του.  Οι τίτλοι όμως των βιβλίων του έχουν μόνο το δικό του όνομα. Ήταν ωραία και κομψή. Οι φίλοι τους ήταν λίγοι και δεν ανήκαν στο συντηρητικό μεταπολεμικό πνεύμα που σάρωνε εκείνη την εποχή. Δεν μπορώ να ξεχάσω μια φίλη τους φιλόλογο, εξαιρετική, την Μαρίκα Τσακνάκη, καθοδηγήτρια των τροτσκιστών. Ήταν μια γυναίκα έξω από τα καθιερωμένα. Τραγουδούσε άριες ενώ σιδέρωνε, συχνά δεν είχε μαγειρέψει… Ο χιουμορίστας σύζυγος της σατιρίζοντας τα πάντα, με αποκαλούσε «γάτα αγκύρας», γιατί καθόμουν μέχρι αργά και τους άκουγα. Ο διεθνισμός του τροτσκισμού έφερνε μια νέα πνοή στο σπίτι. Οι γονείς ήταν συνδρομητές σε πολιτικά περιοδικά της εποχής (Κόσμος, Δρόμοι της ειρήνης), ήταν μέλη στον Σύλλογο Φίλων Θεάτρου και Μουσικής, έβγαιναν και διασκέδαζαν. Υπήρχε ένα άνοιγμα στον κόσμο. Υπήρχαν βιβλία Φρόιντ, Ρομέν Ρολάν, Τσβάιχ, Νίτσε, τα οποία προσπαθούσα να διαβάσω. Πηγαίναμε πολύ στον κινηματογράφο. Ακόμη και μόνες μας (στο δημοτικό) στα γειτονικά  Ηλύσια και Μακεδονικό. 

 

 

Από παιχνίδια θυμάμαι κυρίως δυο τόπους νοσταλγικά. Ο ένας ήταν το πάρκο του Ντορέ, στο οποίο οι γονείς πήγαιναν κάθε βραδύ το καλοκαίρι με την παρέα τους, ενώ εμείς λυσσομανούσαμε με τη δική μας. Κρυφτό και κυνηγητό πάντα μπροστά στο τεράστιο πλατάνι και τη βρύση από κάτω που αιωνίως έσταζε, δημιουργώντας μια εξαιρετικά ελκτική πλημμύρα. Ο δεύτερος ήταν το προσφυγικό σπίτι της θερμής προστασίας της γιαγιάς στην Κάτω Τούμπα, όπου μείναμε για ένα χρόνο (1956) για να απολαύσω το χώμα (την υφή, το χρώμα και τις ιδιότητες του με το αναπόφευκτο ολόσωμο πασπάλισμα), αλλά και το σκαρφάλωμα στη συκιά. 

 

 

Το1967 περνώ στην αρχιτεκτονική, στην οποία βρίσκω τη ζωή μου. Οι καθηγητές πολύ καλοί, κυριαρχούσαν ο Φατούρος, ο Μουτσόπουλος, αλλά και ο Μπούρας, ο Χρήστου και αργότερα ο Τριανταφυλλίδης, Εγώ δένομαι στο άρμα του Φατούρου που έφερνε έναν καινούργιο άνεμο Μοντερνισμού όχι μόνο στην αρχιτεκτονική αλλά γενικότερα στις τέχνες. 

 

 

Οι επιδόσεις μου στις σπουδές σταδιακά βελτιώνονται ως το τελευταίο έτος αποδίδοντας καρπούς. Απόδειξη: Στο τελευταίο έτος ο Φατούρος σε ένα μάθημά μας μίλησε για την κλίμακα. Στο διάλειμμα τον συναντώ στο κυλικείο τη στιγμή που ετοιμάζομαι να πληρώσω. Θυμάμαι είχα ένα μπρελόκ-μινιατούρα πορτοφόλι. Ο Φατούρος βλέπει το μπρελόκ και μου λέει: «Καλά, κρατάς ένα τόσο αντιλειτουργικά μικρό πορτοφόλι;»  Η δική μου απάντηση: «Για να ανταποκρίνεται στην κλίμακα των χρημάτων που διαθέτω, κύριε καθηγητά». Αυτό ήταν. Μετά από λίγους μήνες όταν στο μεταξύ πήρα πτυχίο (1972) και πήγα να τον ρωτήσω αν έχει κάποιο πρότζεκτ για να δουλέψω λόγω οικονομικής δυσπραγίας, μου απάντησε ότι μπορώ να αρχίσω από την οργάνωση της βιβλιοθήκης, μέχρις ότου έλθει ο διορισμός μου ως βοηθός. Δεν θυμάμαι πως κατέβηκα τις σκάλες από τον 8ο όροφο της σχολής. Κουτρουβαλώντας. Και έτσι βρέθηκα να διδάσκω στην Αρχιτεκτονική Σχολή. Χωρίς μεταπτυχιακά, χωρίς διδακτορικά, χωρίς αρχιτεκτονική και διδακτική εμπειρία. Αλλά τότε αυτός ήταν μάλλον ο τρόπος πρόσληψης, σχεδόν κανόνας. Αν θυμάμαι καλά ήμασταν 16 πάνω κάτω βοηθοί. 

 

 

Όταν πέφτει η χούντα το 1974 με βρίσκει στο Λονδίνο όπου βρίσκομαι για ένα course. Γυρνώ άναυλα και μετά από μερικούς μήνες οργανώνομαι στην εξωκοινοβουλευτική κομμουνιστική οργάνωση ΕΚΚΕ. Η επιλογή του πολιτικού αυτού φορέα δεν αποτελεί πλέον μυστήριο για μένα. Αποτελεί μια απόφαση εναντίον του τροτσκισμού του πατέρα, ασυνείδητη βέβαια τότε, τη στιγμή δηλαδή που το κεφάλι του Στάλιν φιγουράριζε στο εμβληματικό λογότυπο του ΕΚΚΕ, εκτός των Μαρξ, Ένγκελς, Λένιν και Μάο. Στο ΕΚΚΕ έμεινα 8 χρόνια. Από συναγωνίστρια έγινα συντρόφισσα. Από άπειρη περί τα κομματικά, εξουσιαστικά και έμφυλα εξήλθα με την επίγνωση ότι δεν υπάρχει ιδεατός κόσμος αγγελικά πλασμένος για την πολυπόθητη κοινωνική επανάσταση. Διότι η πυραμιδοειδής κομματική οργάνωση προϋπέθετε αρκετές «αρετές», συμπεριλαμβανομένων και των πατριαρχικών, τις οποίες ως άπειρη από καιρό περί τα κομματικά, εξουσιαστικά και έμφυλα δεν διέθετα. Αν διέθετα κάτι σε περίσσεια ήταν η πίστη στην κοινωνική και πολιτική αλλαγή, όχι μόνο για το απώτερο μέλλον, αλλά και για την άμεση εμπειρία του παρόντος το οποίο όπως αποδεικνυόταν συν τω χρόνο δεν παρείχε καμιά εγγύηση. Πόσο μάλιστα για τις συντρόφισσες και συναγωνίστριες. Το σοκ της απογοήτευσης ήταν διπλό. Εκτός από το πολιτικό (με την στενή σημασία του όρου τότε) με το όποιο ήμουνα καλά εκπαιδευμένη, ήταν και το έμφυλο για το οποίο ήμουν αδαής και εντελώς απροετοίμαστη.

 

 

Είχα ξεκινήσει διδακτορικό στο μεταξύ (με επιβλέποντα τον Φατούρο) με θέμα έναν οικισμό τουρκόφωνων μουσουλμάνων, την Οργάνη, στον νομό Ροδόπης. Ήταν ένα χωριό (όπου διορίστηκε ο σύντροφος μου ως αγροτικός γιατρός), το οποίο μόλις επισκέφτηκα έμεινα άναυδη: στον δημόσιο του χώρο δεν κυκλοφορούσαν γυναίκες. Αμέσως παίρνω την απόφαση να μείνω εκεί, προκειμένου μέσα από έρευνα να καταλάβω. Kαι πράγματι με εκπαιδευτική άδεια από το ΑΠΘ, έμεινα ένα χρόνο (1977-1978) προκειμένου να ανακαλύψω που είναι οι γυναίκες.

 

 

Η ευαισθητοποίηση μου ως προς την έννοια του φύλου ήλθε σταδιακά, κυρίως μέσα από δυο προσωπικές διαδρομές, εάν φυσικά εξαιρέσω την «διαχρονικά» προσωπική συντροφική. Η πρώτη άμεσα, με αιχμή του δόρατος τον αντιφατικό σκληροπυρηνικό κομματικό ρόλο του ΕΚΚΕ, από τη μια αντίστασης εναντίον του καπιταλισμού και από την άλλη διατήρησης της πατριαρχικής του δομής.  Η δεύτερη έμμεσα, «παρατηρώντας» τη γυναίκα της Οργάνης. Οι δυο διαδρομές συγκλίνουν σε ένα τελικό σημείο ταύτισης, που είναι ταυτόχρονα και σημείο αφετηρίας για τη συνειδητοποίηση μου ως προς τη σημασία του φύλου στην κοινωνική και προσωπική ζωή. Που δεν επιτρέπει σε καμιά περίπτωση εφησυχασμό και αδράνεια, αντίθετα πυροδοτεί το έναυσμα για εμπειρική αλλά και θεωρητική αντίδραση. Έτσι οργανώνομαι σε αυτόνομες ομάδες γυναικών στη Θεσσαλονίκη το 1981 έως τη φυγή στην Αμερική το 1982.

 

 

Στη Βοστώνη πήγαμε οικογενειακώς μαζί με τον γιο μας, τον τετράχρονο τότε Φάνη, και οι δύο ως Research Fellows, ο σύντροφος μου αναισθησιολόγος στο MGH του Harvard και εγώ στο Department of Architecture του ΜΙΤ (με τριετή εκπαιδευτική άδεια 1982-1985). Με βάση το πρώτο εικοσασέλιδο (draft) των δεδομένων της έρευνας πεδίου της διατριβής, η Sandra C. Howell, καθηγήτρια με φεμινιστική συνείδηση των Επιστημών της Συμπεριφοράς, αναλαμβάνει την επίβλεψη της και με προσλαμβάνει στην ερευνητική της ομάδα. Παράλληλα έχω κριτική παρακολούθηση από τους W. Porter, καθηγητή Αρχιτεκτονικής και Πολεοδομίας και Διευθυντή του “Aga Khan Program for Islamic Architecture” και την L. Peattie, καθηγήτρια Αστικής Ανθρωπολογίας. Ο τίτλος της διατριβής είναι πλέον διαμορφωμένος: «The spatial organizational of the house as a reflection of the family structure: the Organi case». Συμμετέχω επίσης σε μια σειρά αξέχαστων μαθημάτων θεωρίας αρχιτεκτονικής και σπουδών φύλου.

 

 

Ήταν χρόνια αλησμόνητα. Αν εξαιρέσω το πρώτο διάστημα της προσαρμογής, το επόμενο διάστημα ήταν πρωτόγνωρο για μένα. Διότι εκτός από το γεγονός ότι ο Φάνης σε 2-3 μήνες μιλούσε αγγλικά βοστωνέζικα, βρήκα επίσης ό,τι ήθελα. Κυρίως γνωστικά και ακαδημαϊκά. Γνώρισα τη χαρά στην εργασία που είναι μια συνθήκη ζωής και καθημερινής πρακτικής, η οποία δεν περιορίζεται μόνο στην ακαδημία. Διατρέχει γενικότερα τον εργασιακό βίο στις ΗΠΑ, ανεξαρτήτως επαγγελματικού χώρου. Φυσικά εξαιρώντας εκείνους τους εργασιακούς χώρους των οποίων οι συνθήκες είναι αβίωτες. 

 

 

Η επιστροφή το 1985 στην Ελλάδα συνοδεύτηκε από κατάθλιψη. Παρόλο ότι το appointment μου ως Research Fellow είχε ανανεωθεί για ακόμη έναν χρόνο, έπρεπε να επιστρέψουμε για λόγους οικονομικούς. Για αντιστάθμισμα, στις ΗΠΑ πήγα ξανά μόνη μου άλλες τρεις φορές. Την πρώτη αμέσως μετά το 1986 για ένα εξάμηνο, αφήνοντας το γιο μας στην τρυφερή ηλικία των 7 ετών στον πατέρα του, για να διδάξω στο Roger Williams College (Rhode Island). Τη δεύτερη το 1992 (εαρινό εξάμηνο) ως ξανά στο ΜΙΤ για έρευνα στις: «Θεωρίες της Αποδόμησης στην Αρχιτεκτονική και Γυναικείες Σπουδές». Την τρίτη το 2008 (φθινοπωρινό τρίμηνο) στο Program in Hellenic Studies, Princeton University (Princeton New Jersey) για έρευνα στο: «Αστικό και περι-αστικό κενό”.

 

 

Με την επιστροφή μου στην Ελλάδα το 1986, εντάσσομαι ενθουσιωδώς στην Ομάδα Γυναικείων Σπουδών του ΑΠΘ, που διήνυε ήδη μια λαμπρή πορεία δημιουργίας από το 1983, ψυχή της οποίας ήταν η αξέχαστη Ζώγια Χρονάκη. Θέλω να βρω τον φυσικό μου πλέον πολιτικό χώρο που δεν βρήκα στον κομμουνιστικό. Για να φύγω όμως εξίσου απογοητευμένη μετά από τρία χρόνια επένδυσης σε ένα όραμα για το γυναικείο ζήτημα όπως λεγόταν τότε, τόσο οικείο όσο το προσωπικό, το οποίο πλέον καθώς ταυτίζεται με το πολιτικό, δίνει τη θέση του ακόμη μια φορά στην επίγνωση για την επανάληψη της ουτοπικότητας του. Ίσως οι απαιτήσεις μου από τις συλλογικότητες εκείνης της εποχής να ήταν εξίσου ουτοπικές με τα ανώριμα ουτοπικά οράματα που κουβαλούσα ως ένα εφ’ όρου ζωής σαγηνευτικό φορτίο.  

 

 

Ολοκληρώνω το διδακτορικό το 1988, ενώ συγχρόνως συνειδητοποιώ ότι στην ερευνητική του πορεία με γνωστικό αντικείμενο τη σχέση της έννοιας του φύλου με τον χώρο, υπάρχει μια παράμετρος που μου διαφεύγει: αφορά τον τρόπο με τον οποίο συγκροτείται η ταυτότητα του φύλου. Αρκεί η μικρή φράση της S. de Beauvoir (1949) ότι «Η γυναίκα δεν γεννιέται, αλλά γίνεται», για να διαπιστώσω ότι το φύλο προσδιορίζεται κοινωνικά και πολιτισμικά. Γράφοντας λοιπόν το σχετικό άρθρο για την «Κοινωνική κατασκευή της ταυτότητας των φύλων» («Σύγχρονα θέματα» Ιούνιος 1991) ανακαλύπτω ότι εκτός από τις θεωρίες για τη δόμηση του φύλου, υπάρχουν ήδη και οι ρηξικέλευθες θεωρίες αποδόμησης του φύλου. Με λίγα λόγια, οι θεωρίες αποδόμησης του φύλου είναι αυτές που με εισάγουν γενικότερα στο ρεύμα της αποδόμησης, ώστε μέσα από αυτό να αγκυροβολήσω στις θεωρίες αποδόμησης του χώρου.

 

Έτσι λοιπόν για τον καθορισμό των μαθημάτων μου μόλις επιστρέφω στη σχολή, κινητήρια ώθηση είναι η εισαγωγή της παραμέτρου του φύλου στον σχεδιασμό, θεωρητικά και εφαρμοσμένα.  Εάν αναφέρομαι αναλυτικά στον παραπάνω σκεπτικισμό είναι διότι ο ρόλος μου ως διδάσκουσα στη σχολή είναι αφιερωμένος στην διδασκαλία της γνωστικής περιοχής που εκάστοτε ερευνητικά με βασανίζει. Αποτέλεσμα είναι να αντλώ απόλαυση τόσο από τα μαθήματα των οποίων το περιεχόμενο καθορίζεται από το εκάστοτε ερευνητικό μου ενδιαφέρον, όσο και από τη σχέση με τους-τις φοιτητές-τριες που γονιμοποιούν τη σκέψη μου μέσα στον ιερό χώρο του μαθήματος. Για το οποίο ο παιδαγωγικός μου πόθος είναι διακαής, αλλά μάλλον ανέφικτος: να καταστεί ένα μυσταγωγικό παιχνίδι. 

 

 

Όμως όπως γνωρίζουμε, η ακαδημία δεν περιορίζεται μόνο στον διδακτικό της ρόλο, αλλά περισσότερο ή λιγότερο, προϋποθέτει και τον διοικητικό και εκεί τα πράγματα δεν είναι τόσο ειδυλλιακά. Ίσως τα ταλέντα μου (εάν φυσικά διαθέτω) να εξαντλούνται στα διδακτικά, με αποτέλεσμα η καθημερινή μου ζωή να δέχεται στρεσσογόνα στοιχεία. Κυρίως από το γεγονός της απόστασης μου τόσο από τη διοίκηση του τμήματος, όσο και από τον «εξουσιαστικό λόγο της αριστεράς» που ταυτόχρονα μεσουρανούσε, με αποκορύφωμα τον εκφοβισμό που δέχομαι για αρκετά χρόνια (τη δεκαετία του ’90) από γυναίκα συνάδελφο. 

 

 

Βέβαια προβαίνοντας σήμερα στους αναμενόμενους απολογισμούς μετά από 43 χρόνια στο πανεπιστήμιο, μπορώ να πω, ότι ενσταλάσσεται ένα απόσταγμα γεύσεων από ολόκληρο το φάσμα του γλυκόπικρου με τις αναπόφευκτες ακραίες τιμές του, αφήνοντας όμως ως ίζημα, τη μια μόνο από τις δυο: μια γλυκιά νοσταλγία από ανθρώπους και χώρους. Αλλά εστιασμένη κυρίως στην αμφίδρομη παιδαγωγικά διαδικασία που καταφέρνει να υπερβεί αρμούς απόστασης έστω και σημειακά στις ανεπανάληπτες στιγμές ώσμωσης ανάμεσα στους πρωταγωνιστικούς ρόλους των δυο πλευρών. Σύμφωνα βέβαια με τη δική μου αίσθηση ή ψευδαίσθηση, γιατί κυριολεκτικά αγνοώ τον αντίκτυπο της στον καθρέφτη της άλλης.

 

 

Υπάρχει όμως μια βεβαιότητα που διατρέχει όλα τα παραπάνω. Ότι αποτελούν μόνο μια πτυχή της ζωής. Διότι υπάρχει και η άλλη, την οποία δεν θα μπορούσα να χαρακτηρίσω παράπλευρη ούτε και δευτερεύουσα. Ούτε προφανώς και κύρια. Διότι είναι ο βράχος του συντροφικού βίου, που με όλες του τις διακυμάνσεις δέχεται τους έξωθεν κλυδωνισμούς είτε της αποτυχίας είτε της επιτυχίας, χωρίς όμως αυτό να αναιρεί τις δικές του ματαιώσεις και κατακρημνίσεις. Αν εδώ υπάρχει μια ανταμοιβή, και μάλιστα η μεγαλύτερη για μένα και για τον σύντροφο μου Χάρη Σκούρτη (διευθυντή εντατικής του ΑΧΕΠΑ και αναπληρωτή καθηγητή του ΑΠΘ), είναι μια: Ο γιος μας ο Φάνης Σκούρτης με την υπέροχη Ελένη Ράσκου, αρχιτέκτονες και οι δύο. Ο μεν Φάνης με σπουδές Αρχιτεκτονικής (Bartlett, UCL. και ΑΠΘ), Μεταπτυχιακές στην Αρχιτεκτονική Τοπίου (ΑΠΘ) και αφοσίωση στον τομέα της εισαγωγής στην αρχιτεκτονική εκπαίδευση: Διδάσκοντας σχέδιο σε Σχολή Σχεδίου ως ιδρυτικό μέλος ομάδας καλλιτεχνών, έχοντας διδάξει σε αρχιτεκτονική σχολή ιδιωτικού κολεγίου και μεταφράζοντας σειρά τεχνικών συγγραμμάτων και πανεπιστημιακών βιβλίων. Η δε Ελένη με σπουδές Αρχιτεκτονικής (ΑΠΘ), Μεταπτυχιακές στην Πολεοδομία και Χωροταξία (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας) και υπεύθυνη θέση σε Τμήμα Μελετών και Προγραμμάτων Υγειονομικού Φορέα. Με δυο ονειρεμένα παιδιά, χάρμα ειδέσθαι, την Εύα και τον Απόστολο, 12 και 10 ετών αντίστοιχα, που με την ζωογόνο τους ορμή και ενέργεια αποτελούν τις ανεξάντλητες πήγες ζωής μας και απόλαυσης.

 

*Το υλικό της ανάρτησης έχει παραχωρηθεί στο Αρχείο από την ίδια τη βιογραφούμενη -την οποία και ευχαριστούμε πολύ- τoν χειμώνα του 2022-23. Ακόμα  η ίδια η βιογραφούμενη είχε την τελική θεώρηση των κειμένων της ανάρτησης.

 

ΣΠΟΥΔΕΣ

1967-1972 

Σπουδές Αρχιτεκτονικής, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ, Υποτροφία Μανούση

1982-1985 

Μεταπτυχιακές Σπουδές Department of Architecture, Massachusetts Instιtute of Technology (M.I.T.) Η.Π.Α. Συνεργάτις Ερευνήτρια (Research Fellow)

 Εκπόνηση διατριβής:

«The spatial organizational of the house as a reflection of the family structure: the Organi case».  Θεωρητική επεξεργασία δεδομένων της έρευνας πεδίου.

Επιβλέπουσα: S.C. Howell: Professor of Behavioral Science

Κριτική παρακολούθηση: W. Porter, Professor of Architecture and Planning and Director of “Aga Khan Program for Islamic Architecture” and L. Peattie, Professor of Urban Anthropology

Συμμετοχή στα παρακάτω μεταπτυχιακά μαθήματα:

1982-1985,  MIT:

Department of Architecture:

  • S.C. Howell, «Aνθρώπινη συμπεριφορά στο κτισμένο περιβάλλον».
  • S.C. Howell, Ch. Sprague, «Zητήματα αλλαγής στην κατοικία: Aναθεωρώντας το υπάρχον δυναμικό της αμερικάνικης κατοικίας».
  • S. Anderson, «Aρχιτεκτονική κριτική».
  • G. Ciucci, «Iταλική αρχιτεκτονική στη διάρκεια του φασισμού: 1922-43».
  • J. Beinart, «H θεωρία της μορφής της πόλης».

Department of Urban Studies and Planning:

  • Ph. Clay, «Oργάνωση και σχεδιασμός γειτονιάς».
  • l. Peattie, «Aστικοί οικισμοί σε αναπτυσσόμενες χώρες».

Department of humanities:

  • J. Jackson, «H οικογένεια στη σύγχρονη κοινωνία».

1983-1984  Boston College, Department of Social Planning:

  • D. Iatrides, «Συγκριτική ανάλυση κοινωνικής πολιτικής (Κούβα)».

1984-1985  Harvard University, Graduate School of Design:

  • E.F. Sekler, «Αρχιτεκτονική του 20ου αιώνα».

 

 

 

ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΕΡΓΟ

ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΣΕ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ

(Εδώ παρουσιάζονται τα πλέον αντιπροσωπευτικά μαθήματα)

Θεωρητικά μαθήματα

α. Έρευνα στην αρχιτεκτονική

1986, θερινό εξάμηνο, ΗΠΑ

Αυτόνομη διδασκαλία του υποχρεωτικού θεωρητικού μαθήματος: “Social aspects of archίtecture” (Κοινωνικές παράμετροι στην Αρχιτεκτονική), Department of Architecture, Roger Williams College, Βristοl Rhode Island.

Αντικείμενο του μαθήματος αποτελεί εκείνο το “αυτοτελές” σώμα της έρευνας, το πριν από τον σχεδιασμό στάδιο της αρχιτεκτονικής, το οποίο αφορά την ανίχνευση των παραγόντων που διαμορφώνουν την κοινωνική πραγματικότητα.  Ως έρευνα θεωρείται ένας ολοκληρωμένος κύκλος δραστηριοτήτων, που ξεκινά από μια απορία για την πραγματικότητα, προκειμένου να την κατανοήσει, αναλύσει, ανασυνθέσει και ερμηνεύσει.  Το μάθημα περιλαμβάνει επίσης τη διαδικασία και τα στάδια της έρευνας, τις μεθόδους και τις τεχνικές της. 

1987-1995, ΑΠΘ, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών

Εισαγωγή στις ανθρωπογνωστικές επιστήμες (Α1.4) (Α1.12),

(1987-1995) με Μάζη Α. και (1990-1995) με Τσουκαλά Κ.

Από τη συμβολή μου στο βιβλίο από άποψη έρευνας αναφέρεται εδώ μόνο ένα κείμενο:

Η ουτοπία από την θεωρία στην εφαρμογή: Οι αιρετικές κοινότητες”.

Στην εισαγωγή περιλαμβάνεται μια σύντομη ιστορική αναφορά στον όρο ουτοπία (Πλάτωνας: “Kριτίας” και Th. More: “Για την άριστη κατάσταση της Πολιτείας και της Nησίδας Oυτοπίας”, 1516). Παρουσιάζονται: Η θεωρία των Oυτοπικών Σοσιαλιστών (R. Owen, 1771-1858 και Ch. Fourier 1772-1837) και η εφαρμογή της από τους Κοινοτικούς Σοσιαλιστές (A. Lee και J. H. Noyes).  Και δυο Ουτοπικές κοινότητες: Η κοινότητα των Shakers (1776-σημερα) και Η κοινότητα Oneida (1836-1881).

β. Η παράμετρος του φύλου στην αρχιτεκτονική

1987-1989, ΑΠΘ, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών

Το φύλο ως παράμετρος στην οργάνωση του χώρου (Γ2.13), (με Σ. Λαδά)

1995-2015, ΑΠΘ, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών

Η δόμηση και αποδόμηση του φύλου και του χώρου (Γ1.58) (Γ1.24),

Θεωρίες αποδόμησης του φύλου και του χώρου (2Θ1.21),

Μετα-δομιστικές θεωρίες του χώρου και του φύλου (08ΤΗ13),

με Δήμητρα Χατζησάββα (1996 – 2010),

Οι παραπάνω τίτλοι παραπέμπουν στην ουσία σε ένα μάθημα το περιεχόμενο του οποίου εξελίχθηκε στην πορεία. Εξετάζεται εν ολίγοις το διανοητικό ρεύμα του μετα-δομισμού (post –structuralism) και κυρίως η μία τάση του η αποδόμηση, αλλά σε μικρότερο βαθμό και δυο ακόμη τάσεις: «Μετα-αποικιακές ή των υποτελών» (post-colonial ή sub-altern) (Ed. Said, G. Spivak) και «Non standard” ή ψηφιακές, οι οποίες αποτελούν την μετάφραση του φιλοσοφικού λόγου των G. Deleuze, F. Guattari σε αρχιτεκτονικό.

Δυο κρίσιμα ερωτήματα τίθενται προς συζήτηση:

1. Εάν η σχέση ανάμεσα στις θεωρίες αποδόμησης του φύλου (J.Kristeva, H.Cixous, L.Irigaray, G.Spivac) και στις θεωρίες αποδόμησης του χώρου είναι σχέση αυτονομίας (P.Eisenman, F.Gehry, B.Tschumi, D.Libeskind, Z.Hadid, Coop Himmelblau, Morphosis…) ή διαντίδρασης (A.Vidler, M.Wigley, B.Colomina, A.Bergen, M.Cousins…). 

2. Εάν η έμφαση στον παράγοντα του φύλου είναι δυνατόν να αλλάξει τη φύση του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού και κατά πόσο τα παραπάνω πεδία έχουν τη δυνατότητα να παράσχουν μοντέλα αρχιτεκτονικού σχεδιασμού.

 

 

Εργαστηριακά μαθήματα

α. Κατοικία: κοινωνική και χωρική οργάνωση

1975-1976, ΑΠΘ, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών

Αυθαίρετη κατοικία

Διδασκαλία σε τμήμα τάξης με Δ. Α. Φατούρο, Έδρα Διακοσμητικής

Στο πνεύμα της μεταπολιτευτικής περιόδου και της αφύπνισης της πολιτικής διάστασης της κοινωνικής πραγματικότητας αναδύεται το πρόβλημα των αυθαίρετων οικισμών που ξεφυτρώνουν στις παρυφές των πόλεων. Αναλύονται: Τόσο τα αντιληπτικά και υλικά στοιχεία του χώρου με κριτήρια τις έννοιες: Ιδιωτικού-δημόσιου, εσωτερικού-εξωτερικού χώρου. Όσο και της ανθρώπινης συμπεριφοράς με κριτήρια: κοινωνικά, οικονομικά, ψυχολογικά, βιολογικά.

1990-1997, ΑΠΘ, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών

Η κατοικία στην πόλη: Κατοικία για μονούς ανθρώπους (Β1.17) (Β8.13)

Αντικείμενο του μαθήματος είναι ο σχεδιασμός μιας ενότητας κατοικιών στην πόλη, που δεν είναι ούτε πολυ-κατοικίες ούτε μονο-κατοικίες και προορίζονται για άτομα η ομάδες ατόμων που δεν συγκροτούν το κοινωνικό κύτταρο της οικογένειας: μονοί άνθρωποι ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας, μονογονεϊκές οικογένειες, κτλ. 

 β. Διαδικασία αρχιτεκτονικού σχεδιασμού – Το “κτίριο” ως κείμενο

με Ηλία Γραμματικό (1998-2001 και 2003-2012), ΑΠΘ, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών

1998- 1999, ΑΠΘ, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών

Η κατοικία στην πόλη: Το «κτίριο» ως κείμενο (2Σ1.05)

Η προτεινόμενη διαδικασία του σχεδιασμού εστιάζεται στην έννοια της «Κειμενικότητας» (‘textuality’)». 

Θέμα εξάμηνου: Η Πηνελόπη και η Κλυταιμνήστρα: από το μύθο στο χώρο.

Με αφετηρία τους χαρακτήρες-αρχέτυπα της Πηνελόπης και της Κλυταιμνήστρας, όπως παρουσιάζονται είτε στα Ομηρικά έπη είτε στο αρχαίο δράμα, ζητείται να σχεδιαστούν οι χώροι που αντιστοιχούν στις δυο αυτές γυναικείες περσόνες. Η χρήση και το μέγεθος των δυο χώρων μπορεί να αφορούν μεν την κατοικία σε ένα σημερινό αστικό περιβάλλον, αλλά όχι απαραίτητα. 

1999-2002, ΑΠΘ, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών

O σχεδιασμός μέσα από ένα “παιχνίδι” αποδιάρθρωσης και αποσταθεροποίησης (3Σ1.07)

Η προτεινόμενη διαδικασία του σχεδιασμού εστιάζεται στην έννοια της: «Από-σταθεροποίησης και από-διάρθρωσης (‘undoing’)».

Θέμα εξάμηνου: O χώρος του Συμποσίου του Πλάτωνα

Το θέμα είναι ο σχεδιασμός του χώρου του Συμποσίου του Πλάτωνα. Μέσα από την ανάγνωση του κειμένου του Συμποσίου καλούμαστε να εντοπίσουμε τις αναφορές του Πλάτωνα στον έρωτα και πως είναι δυνατόν να αναπαρασταθούν στον χώρο. 

γ. Διαδικασία αρχιτεκτονικού σχεδιασμού: Το πλήρες και το κενό

2007-2015, ΑΠΘ, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών

και με Sebastian Duque (2007-2008 και 2009-2013).

O σχεδιασμός μέσα από ένα “παιχνίδι” αποδιάρθρωσης και αποσταθεροποίησης (3Σ1.07) (09ΕΜ13)

Αντικείμενο αποτελεί η διαδικασία του αρχιτεκτονικού και αστικού σχεδιασμού, κατά την οποία συντελείται η διερεύνηση των ιδιοτήτων του χώρου με έμφαση κυρίως στη δομή του, δηλαδή στα στοιχεία από τα οποία αποτελείται: πλήρη και κενά και στις μεταξύ τους σχέσεις τους. 

Παράλληλα εξετάζεται ο σχεδιασμός και υπό το πρίσμα της εισαγωγής της ψηφιακότητας, όχι όμως ως οπτική, αλλά ως δυνατότητα μεθοδολογικής τεχνικής για την ενεργοποίηση του εν δυνάμει.

 

 

Συνάδελφοι* και συναδέλφισσες* που συνέβαλαν ως εξωτερικοί συνεργάτες στα παραπάνω μαθήματα

α. Συνεργάτες

  • Γραμματικός Ηλιας, Δρ Αρχιτεκτoνικής ΑΠΘ, Αρχιτέκτων ΑΠΘ, Σκηνογράφος Ε.Α. Clermont Ferrand, Θεατρολογος ΕΚΠΑ, Κοινωνικός Ανθρωπολόγος ΕΚΠΑ (1998-2001, 2003-2012).
  • Duque Sebastian, Δρ Αρχιτεκτoνικής ΑΠΘ, Αρχιτέκτων Universidad Nacional de Colombia, Μaster Berlage Institute Rotterdam, Διδασκων EPFL Lausanne (2007-2008, 2009-2013).
  • Χατζησάββα Δήμητρα, Δρ Αρχιτεκτονικής ΑΠΘ, Αρχιτέκτων ΑΠΘ, Επίκουρη Καθηγήτρια Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης (1996-2006 και 2010)

β. Συνεργάτες υποψήφιοι διδάκτορες ΑΠΘ

  • Δόβα Ήβη, Δρ Αρχιτεκτoνικής ΑΠΘ, Aρχιτέκτων ΑΠΘ, MArch. II Yale University, Επίκουρη Καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής, Πανεπιστήμιο Νεάπολις, Κύπρος (2002-2003).
  • Καπρίνης Σπύρος, Senior Lecturer in Architecture, FHEA, AADipl, March, March, Architect TEE-TCG London South Bank University, School of The Build Environment and Architecture (2002-2003, 2004-2005).
  • Κουζούπη Ασπασία, Δρ Αρχιτεκτoνικής ΑΠΘ, Aρχιτέκτων AΠΘ, Master of Advanced Studies Αρχιτεκτονικής Τοπίου του Πολυτεχνείου της Ζυρίχης ETH, Εικαστικός ΑΣΚΤ, Διδάσκουσα Ν.407 Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (2003-2004, 2004-2005)
  • Μόρας Αντώνης, Αρχιτέκτων ΑΠΘ, March ΕΜΠ, Υποψήφιος διδάκτωρ ΑΠΘ (2011-2012)
  • Νικολακακη Στελλα, Αρχιτέκτων ΑΠΘ, Μarch AA, Υποψήφια Διδάκτωρ ΑΠΘ (2011-2012).
  • Ουρειλίδου Ελένη, Αρχιτέκτων ΑΠΘ, ΔΠΜΣ Αρχιτέκτων τοπίου ΑΠΘ, Υποψήφια διδάκτωρ (ΑΠΘ) (2013-2015)
  • Χαριστός Βασίλης, Αρχιτέκτων ΑΠΘ, ΔΠΜΣ Αρχιτέκτων Τοπίου ΑΠΘ, Υποψήφιος Διδάκτωρ ΑΠΘ (2013-2014).

γ. Εξωτερικοί συνεργάτες

  • Χρονάκη Mυρτώ, Δρ Αρχιτεκτoνικής ΑΠΘ, Aρχιτέκτων Dipl.Arch.Bartlett UCL (1998-2000),
  • Τουλουμη Ολγα, PhD Harvard University, MSc MIT, MArch Harvard University, Aρχιτεκτων AΠΘ, Assistant Professor Bard College (2003-2004).
  • Αρβανιτάκης Γιώργος, Aρχιτέκτων ΑΠΘ, Mr Φιλοσοφίας ΑΠΘ (2013-2015)

δ. Εξωτερικοί συνεργάτες στo Workshop (2007-2008)

  • Μακρίδου Ρουμπίνη, Aρχιτέκτων AΠΘ, Μaster Berlage Institute Rotterdam (2007-2008, 2011-2012),
  • Βατσέρη Μαριλένα, Aρχιτέκτων AΠΘ (2007-2008),
  • Βουδούρη Ευδοκία Aρχιτέκτων AΠΘ (2007-2008),
  • Ζαρομύτη Έλσα Aρχιτέκτων AΠΘ (2007-2008),
  • Σεφεριάδου Πέννυ, Aρχιτέκτων AΠΘ (2007-2008),
  • Σκούρτης Φάνης, Aρχιτέκτων AΠΘ BA The Bartlett UCL (2007-2008),
  • Μπάρλας Κωνσταντίνος-Θόρβαλτ, Aρχιτέκτων AΠΘ, MA Environment and Energy Studies, AA (2010-2011).

ε. Σύμβουλοι

  • Χατζοπούλου Όλυ, Aρχιτέκτων και Πολιτικός Μηχανικός ΑΠΘ (2001-2007)
  • Παπιώτης Θανάσης, Αρχιτέκτων ΑΠΘ και Ζωγράφος (2012-2013).
  • Κουτούπης Γιώργος, Δρ Aρχιτεκτονικης AΠΘ, Αρχιτέκτων ΑΠΘ, Επίκουρος Καθηγητής ΤΠΔΕ, ΤΕΙ Σερρών (2012-2015)
  • Θανάσης Μουτσόπουλος, Δρ Αρχιτεκτονικής ΑΠΘ, Aρχιτέκτων ΕΜΠ, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης (2012-2015)

 

 

*Οι ιδιότητες των συνεργατών αναγράφονται σύμφωνα με το σημερινό τους στάτους και όχι με το αντίστοιχο της εποχής που συμμετείχαν στο μάθημα.

Με βαθιά ευγνωμοσύνη, αλλά και αγάπη, προς τους νέους συνάδελφους και νέες συναδέλφισσες που συνέβαλαν με τη φρέσκια γνώση και ζωντάνια στη ροή των μαθημάτων, τα οποία χωρίς τη συμβολή τους θα κινδύνευαν να περιπέσουν με χαμηλότονους βαρετούς μονόλογους στην μονοκρατορία της μιας άποψης.

 

 

Ερευνητικές εργασίες και Διπλωματικές εργασίες

Επίβλεψη μεγάλου αριθμού ερευνητικών εργασιών και διπλωματικών εργασιών

 

 

Παράλληλες εκπαιδευτικές δραστηριότητες

α. Προγράμματα Erasmus-Socrates σε θέματα διδασκαλίας:

των Ανθρωπογνωστικών επιστημών στη θεωρία και την εφαρμογή του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού για διδάσκοντες και διδασκόμενους με ιδρύματα:

  • Βελγίου, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας (Φεβρουάριο και Ιούνιο 1991).
  • Φινλανδίας (1995-2015) και Βελγίου (1997-2015).

β. Πρόγραμμα Μορφωτικών Ανταλλαγών

του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων για εκπαιδευτική επίσκεψη ενημέρωση και διερεύνηση σε θέματα Πειραματικών μορφών κατοικίας, στα:

  • Ελσίνκι και Τάμπερε της Φινλανδίας για (19-29 Μαΐου 1992).
  • Βερολίνο (13-17 Νοεμβρίου 2000).

γ. Πρόγραμμα εκπαιδευτικών ανταλλαγών:

  • με το Sushant of SchooI of Art and Architecture, Ansal Institute of Technology, Sushant Lok, New Delhi, Ινδία, 2001.

 

 

 

ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΣΕ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ

Διδακτορικές διατριβές στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων ΑΠΘ

α. Ως επιβλέπουσα σε πέντε διδακτορικές διατριβές εκ των οποίων οι τέσσερις έχουν ολοκληρωθεί και μια εν εξελίξει. 

  • Γραμματικός Η., «Ο θεατρικός χώρος: Aπό τη μορφή της επιθυμίας στη δομή της πραγματικότητας» (2010)
  • Duque S., “Displacement settlements. In search for the architectural principles of urban informality” («Οικισμοί ‘εκ-τοπ-ισης’: Σε αναζήτηση αρχιτεκτονικών αρχών άτυπης αστικοποίησης») (2013)
  • Κουζούπη Α. «Φυσικά τοπία της Ομηρικής Οδύσσειας: Διερευνώντας τις δομές και τα όρια των πολιτισμικών εναποθέσεων» (2017).
  • Δόβα Ευ., «Η φαντασιακή θεώρηση της κατοίκησης μέσα από τη χωρική και κοινωνική δομή της ελληνικής αστικής εξέλιξης: Το Πανόραμα Θεσσαλονίκης» (2018)
  • Νικολακάκη Στ. “Η συμμετοχή της έννοιας της ύλης στην παραγωγή καινοτομίας στο σύγχρονο αρχιτεκτονικό ψηφιακό πείραμα» (2011) (εν εξελίξει).

β. Ως μέλος συμβουλευτικής επιτροπής σε πέντε διδακτορικές διατριβές εκ των οποίων οι τρεις έχουν ολοκληρωθεί και δυο εν εξελίξει. 

  • Χατζησάββα Δ. «Η έννοια του τόπου στις αρχιτεκτονικές θεωρίες και πρακτικές» (1996-2009)
  • Ουγγρίνης Κ. – Α. «Δομική μορφολογία και κινητές κατασκευές στους μεταβλητούς χώρους» (2003-2009) (ολοκληρώθηκε).
  • Γρηγοριάδου Θ. «Θεάματα, θέματα και θύματα μιας performance_σχεδιάζοντας για τη χωρική εμπειρία» (2007)
  • Μαρκοπούλου Μ. «Η ψηφιακή προσομοίωση ως μέσο σχεδιασμού προϊόντων και συστημάτων» (2008) (εν εξελίξει).
  • Μόρας Α., «Αρχιτεκτονικά πεδία» (2011) (εν εξελίξει).

γ. Ως μέλος εξεταστικής επιτροπής σε οκτώ διδακτορικές διατριβές:

  • Παναγιωτόπουλος Ν. «Ζητήματα θέρμανσης και μικροκλίμα κατοικημένων χώρων» (2001)
  • Κυριαζής Α. «Δυνατότητες αναβάθμισης του ιστού των ελληνικών αστικών κέντρων. Ο ρόλος του ενεργού οικοδομικού τετραγώνου» (2008)
  • Κουκόπουλος Στ. «Η κατοικία και η κατοίκηση των εσωτερικών μεταναστών στις παρυφές του ΠΣ Θεσσαλονίκης τη δεκαετία του ‘80» (2010)
  • Παπαναστασίου Χ. «Η συμβολή του πρασίνου και των ελεύθερων χώρων στο σύγχρονο αστικό περιβάλλον» (2010)
  • Λιαμάδης Γ. «Πολιτισμός της αυτοκίνησης: Design and styling» (2010)
  • Γκουβούση Σ. «Συγκρότημα κατοικιών οργανωμένης δόμησης στην Ελλάδα. Δυνατότητες και προοπτικές αναβάθμισης των οικισμών του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) (2011)
  • Βλαχονάσιου Ε. «Τεχνικές αναπαράστασης του χώρου και μορφογένεση στον 20º αιώνα. Επιδράσεις των ψηφιακών εργαλείων σχεδιασμού στην αρχιτεκτονική» (2012)
  • Gourdoukis D. “Protocol architecture” (2016)

 

 

Μέλος συμβουλευτικής επιτροπής σε τρία Διπλώματα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΜΣ) Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων πανεπιστημίων του εσωτερικού

  • Γαβρά Χαρά, «H ύφανση του παραμετρικού διακόσμου» Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, ΕΜΠ (2010-2011).
  • Αρβανιτάκης Γιώργος, «Το τέλος της τέχνης: G.W.Hegel + A.C.Danto», Τμήμα Φιλοσοφίας και παιδαγωγικής, ΑΠΘ (2016).
  • Γέραλης Φοίβος, «Αρχιτεκτονικές Μεταλλάξεις και Υβρίδια: Η αναθεώρηση της ‘σταθερότητας’ στη σύγχρονη αρχιτεκτονική μορφογένεση», Σχολή Aρχιτεκτόνων Μηχανικών, ΕΜΠ (2020).

 

 

Διοργάνωση Workshop διδακτορικών διατριβών υπό εξέλιξη:

  • «Εκπαίδευση στο κενό: Η έννοια του κενού στην πρόσληψη του χώρου»,
  • Διεθνή γεγονότα αρχιτεκτονικής έρευνας 2008: «Ά-κτιστο»,

Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο και η SARCHA/Αρχιτεκτονικοί Αγωγοί, Αρχιτεκτονική Σχολή, ΕΜΠ, Αθήνα (Τεντοκάλη Β.: Συντονίστρια) (14 Ιουλίου 2008).

Συμμετέχουν 7 υποψήφιοι διδάκτορες, των οποίων οι υπό εκπόνηση διατριβές διερευνούν την έννοια του κενού.

 

 

Συμμετοχή στη διοργάνωση δυο μεταπτυχιακών προγραμμάτων

  • «E-archi.doc» Virtual campus on Post-master Studies in Architecture (2007-2008)

Στο πρόγραμμα αυτό συμμετέχουν 15 Αρχιτεκτονικές Ευρωπαϊκές Σχολές. Επιστ. Υπεύθυνος: Κ. Σπυριδωνίδης

  • Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του Τμήματος Αρχιτεκτόνων (2007-2008)

 

 

Συμμετοχή σε επιτροπή κρίσης (jury) μεταπτυχιακού προγράμματος (24 Σεπτεμβρίου 2008)

  • Master of Architecture Program, Department of Architecture, Princeton University, Princeton New Jersey, Καθηγητές: Stan Allen, Elizabeth Diller, Edward Eigen, Mario Gandelsonas, Spyros Papapetros, Sarah Whiting)

 

 

ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ-ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΣΕ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΚΑΤΟΠΙΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΩΣ

 α. ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

  • «The Women’s Role inside the House»,

Μεταπτυχιακό Σεμινάριο: «Feminist Perspectives οη Spatial Design», Department of Architecture, Μ.Ι.Τ, Cambridge Massachusetts (11 Δεκεμβρίου 1984).

  • «Living space and architecture of a Muslim community»,

Department of Liberal Arts του Rhode Island School of Design, Providence, Rhode Island, καθηγητές Μ. Rueschemeyer και Thomas Ewens (4 Μαρτίου 1985).

  • «The concept of Privacy ίο a Greek village»,

Department of Liberal Arts του Rhode Island School of Design, Providence Rhode Island, καθηγητές Μ. Rueschemeyer και Edward Dwyer (23 Απριλίου 1986).

  • «The ambiguity of the concept of Privacy from a gender perspective: Familial Privacy versus gender Privacy»,

Women, Art and Architectural History Group, Department of Liberal Arts του Rhode Island School of Design, Providence Rhode Island, καθηγήτρια Elizabeth Grossman (10 Μαΐου, 1986).

  • a.«The many meanings of ‘chora’ in the theories of deconstruction» and
  • b.«The construction and deconstruction of gender and space in the home environment»

in The Fourth Early Fall School of Semiotics Department of Anthropology and the Master Program of Semiotics, New Bulgarian University, Σόφια, καθηγήτρια Μ. Popova (4 και 5 Μαρτίου 1999).

  • «Chora: The gender of space»,

Department of Architecture, Tampere University of Technology, Tampere, Φινλανδία (7 Ιουνίου 1999).

  • «Α cross-cultural perspective of the ‘other’ through a case study»,

Department of Architecture, Tampere University of Technology, Tampere, Φινλανδία (8 Ιουνίου 1999).

  • «The urban void from the perspective of the theories of deconstruction»,

Sushant School of Art and Architecture, Ansal Institute of Technology, Sushant Lok New Delhi, Ινδία, καθηγητής S.K. Das (6 Μαρτίου 2001).

  • «The gender of chora and the origin of space»,

Sushant School of Art and Architecture, Ansa1 Instίtute of Technology, Sushant Lok, New De1hi, Ινδία, καθηγητής S.K. Das (7 Μαρτίου 2001).

  • «Α gender perspective of the theories of deconstruction in architecture»,

School of Planning and Architecture, Ι.Ρ. Estate, New De1hi, Ινδία, καθηγητής Ranjit Mitra (9 Μαρτίου 2001).

  • «Leading to the vacuum: The process of ‘undoing’ in architectural design. Greek cities as case studies»,

Program in Hellenic Studies, Princeton University, Princeton New Jersey (21 Νοεμβρίου 2008).

 

β. ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

  • «Προσεγγίζοντας διαπολιτισμικά το ιδιωτικό-δημόσιο»

Πρόγραμμα για την Επαγγελματική Εξειδίκευση Παιδαγωγών Προσχολικής Ηλικίας σε Επαγγέλματα Δημοσιότητας, Τμήμα Νηπιαγωγών, Παιδαγωγική Σχολή, ΑΠΘ (9 Δεκεμβρίου 1991).

  • «Η χωρική οργάνωση της κατοικίας και η οικογενειακή δομή σε μία μουσουλμανική κοινότητα της Δυτικής Θράκης»

Τμήμα Ιστορίας και Eθvoλoγίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, Κομοτηνή (19 Φεβρουαρίου 1992).

  • «Η πολυσημία της “χώρας” στις θεωρίες της αποδόμησης»,

Φιλοσοφική Σχολή, Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Τομείς Αγγλικής και Αμερικανικής Λογοτεχνίας, ΑΠΘ

  • «Why the index of the context»?

European Workshop: City Index, EASA, Elefsina, School of Architecture, National Technical University of Athens (22 Ιουλίου–5 Αυγούστου 2007)

  • «Sprawl: A structural reading»

Best (Board of European Students of Technology) «Redesigning your city: Discover how to live with water» Workshop Best Course on Technology « Πλωτές μηχανές», Τμήμα Αρχιτεκτόνων, ΑΠΘ, Θεσσαλονίκη (29 Μαρτίου 2006)

  • «Επανεγγράφοντας την έμφυλη “διαφορά” στο χώρο»

Μάθημα «Ανθρωπολογία και παραδοσιακή αρχιτεκτονική», Διδάσκουσα Κορνηλία Ζαρκιά, Τμήμα Αρχιτεκτόνων, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Βόλος (11 Μαρτίου 2008)

  • «Νήματα που αρχίζουν από το τέλος»

Ημερίδα στη μνήμη του Γιώργου Τριανταφυλλίδη, «Το μυστήριο της ακέραιης μορφής», Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Βόλος (22 Νοεμβριου 2018)

 

 

 

ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΗ (ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΤΡΙΤΩΝ)

(Ενδεικτικά αναφέρονται τα παρακάτω)

α. Μαθημάτων και φοιτητικών εργασιών

  • Συμμετοχή φοιτητικών εργασιών και ενός workshop σε διεθνείς διαγωνισμούς
  • Αναφορά στο αντικείμενο του μαθήματος «O σχεδιασμός μέσα από εάν “παιχνίδι” αποδιάρθρωσης και αποσταθεροποίησης» (3Σ1.07) σε θεατρική παράσταση: «Ο λάκκος που μένει» της «Ομάδας Θεάτρου Ο Rhesus +», Θέατρο Δίπυλο, Αθήνα, Κείμενο, Σκηνοθεσία, Σκηνογραφία, Κοστούμια: Γραμματικός Η. (2008, Μάιος).

β. Διπλωματικών εργασιών

  • Αναφορές βραβευμένων διπλωματικών εργασιών από διεθνείς αρχιτεκτονικούς φορείς (Archiprix International. World’s best graduation projects, Shanghai 2007, Florence International Expo of the Best Diploma Projects, UIA, Greek architects, κ.α.) στο διαδίκτυο.
  • Αναφορές για το διδακτικό έργο από μεταπτυχιακούς φοιτητές-τριες σε πανεπιστήμια του εξωτερικού σε έντυπα.

γ. Διδακτορικής διατριβής

  • Παρουσίαση της διατριβής του Sebastian Duque σε διεθνή έκθεση: 4th International Architecture Biennale του Rotterdam: «Open city: Designing coexistence (community, collective, refuse, squat, diaspora)» (μια από τις 44 που έγιναν δεκτές ανάμεσα σε 160) (24-27 Σεπτεμβρίου 2009) (Μια από τις 44 ανάμεσα σε 160, που έχει γίνει δεκτή για παρουσίας).

 

 

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΕΡΓΟ

ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

α. ΗΠΑ

1982-1985, Department of Architecture του ΜΙΤ, ως Research Fellow, μέλος της ερευνητικής ομάδας «Behavioral Science Research Group in Architecture» (επιστημονικά υπεύθυνη καθηγήτρια S.C. Howell).

  • Θεωρητική επεξεργασία των δεδομένων της έρευνας πεδίου στα πλαίσια εκπόνησης της διδακτορικής διατριβής:

    «The spatial organizational of the house as a reflection of the family structure: the Organi case».

    Επιβλέπουσα: S.C. Howell: Professor of Behavioral Science.  Κριτική παρακολούθηση: W. Porter, Professor of Architecture and Planning and Director of “Aga Khan Program for Islamic Architecture” και L. Peattie, Professor of Urban Anthropology. 

    Η ολοκλήρωση αυτής της έρευνας, η οποία είναι γραμμένη στα αγγλικά, μεταφράστηκε στα ελληνικά, για να υποβληθεί και να υποστηριχθεί στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ, ως η διδακτορική μου διατριβή.

1992 (Εαρινό εξάμηνο), Department of Architecture του ΜΙΤ, ως Postdoctoral Visiting Scholar

  • Θεωρίες της Αποδόμησης στην Αρχιτεκτονική και στις Γυναικείες Σπουδές.

σε συνεργασία με τους καθηγητές W. Porter, S. Anderson και R. Landau.

2008 (Σεπτέμβριος-Οκτώβριος-Νοέμβριος), Program in Hellenic Studies, Princeton University ως Visiting Research Fellow  

  • Αστικό και περιαστικό κενό

Respondent: Spyros Papapetros, School of Architecture.

β. ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ, ΔΑΝΙΑ, ΣΟΥΗΔΙΑ, ΟΛΛΑΝΔΙΑ

1992-1996

  • Aυτοοργανωμένα από γυναίκες συγκροτήματα κατοικιών: Κατοικία για μονούς ανθρώπους και μονογονεϊκές οικογένειες

Το θέμα βασίζεται σε επιτόπια κα βιβλιογραφική έρευνα στη Φινλανδία, Σουηδία, Δανία και Ολλανδία, στις οποίες υπάρχει μεγάλη ανάπτυξη των «Aυτοοργανωμένων από γυναίκες συγκροτημάτων κατοικιών» ή της «Συλλογικής κατοικίας για μονούς ανθρώπους».

Επί τόπου επίσκεψη:

1992 (19-29 Μαΐου) Ελσίνκι και Τάμπερε και (7-18 Iουνίου) Τάμπερε και Ίματρα (Φινλανδία). 

1994 (2-5 Νοεμβρίου) Odense (Δανία)

Συνάντηση με την “Σκανδιναβική διεπιστημονική ερευνητική ομάδα γυναικών για την μελέτη: New everyday life” του Ελσίνκι

1994 (11-14 Σεπτεμβρίου) Driebergen, Wageningen και Amsterdan (Ολλανδία)

Amsterdam Housing Support Centre, The Women’s Network for Building and Housing.

1996 (30 Ιουλίου-3 Αυγούστου) Στοκχόλμη (Σουηδία)

Collective Housing Unit.  Division of Building Function Analysis, The Royal Institute of Technology (Dr Dick Urban Vestbro).

Παρουσίαση σε συνέδριο: Chicago (1993).

γ. ΑΠΘ

1975 Οκτώβριος και 1976 Φεβρουάριος

  • Κοινωνικές και χωρικές συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στους καταυλισμούς

Απεσταλμένη στην Κύπρο από την Έδρα Διακοσμητικής ΠΣΑΠΘ και το ΤΕΕ / Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας για έρευνα πεδίου.

1993-1995

  • ‘Ερωτική’ αστική εμπειρία

Μετά την αποκατάσταση και “αναβίωση” της περιοχής, μελετώνται οι επιπτώσεις του φαινομένου της “gentrification” στα Λαδάδικα και ιδιαίτερα στον «ερωτικό» τους χαρακτήρα (1993-1995).

Συμμετοχή σε συνέδρια: Berkeley California (1994) και Sofia (1997).

1996-2005

  • Θεωρίες αποδόμησης του φύλου και του χώρου

Διερευνάται η πιθανή σχέση ανάμεσα στις θεωρίες αποδόμησης του φύλου (J. Kristeva, H.Cixous, L.Irigaray, G.Spivak) και αποδόμησης του χώρου (P.Eisenman, F. Gehry, B. Tschumi, Z. Hadid, Coop Himmelblau, D. Libeskind, Morphosis). Έννοιες κλειδιά: Κειμενικοτητα, διαφορά, κέντρο, αποκέντρωση, μετάφραση, αποσταθεροποίηση.

Μελέτες σχετικές δημοσιεύονται σε βιβλία, journals κτλ και παρουσιάζονται σε συνέδρια: Barcelona (1996), Stockholm (1996) – Sofia (1997) – Imatra Φινλανδια (1997 και 1999) – Urbino Ιταλία (1998) – Beijing Κίνα (1999) – Kiel Γερμανία (2000) – Paris (2000 και 2011) – Tempe Arizona (2003) – Κωνσταντινούπολη (2005), Lisbon (2007) – Cambridge (2007).

Ως Invited Guest Lecturer: Sofia (1999 και 2000) και Sushant School of Art and Architecture, Ansal Institute of Technology, Sushant Lok, New Delhi, Ινδία (2001) (τρεις διαλέξεις).

20082015

  • Εκπαίδευση στο κενό

Μια αναδρομική ματιά της έννοιας του «κενού» μέσα από την ανάγνωση και κατανόηση του τρόπου προσέγγισης του στη διαδικασία του αρχιτεκτονικού και αστικού σχεδιασμού σε διπλωματικές εργασίες των ετών (1998-2008). 

Επιστημονικά υπεύθυνη, σε συνεργασία με: Γραμματικό Ηλία, Duque Sebastian, Μακρίδου Ρουμπίνη, Ζαρομύτη Έλσα, Σεφεριάδου Πένυ, Βατσέρη Μαριλένα, Βουδούρη Ευδοκία, Σκούρτη Φανή (βλέπε φωτογραφία εξωφύλλου).

 

 

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

α. ΜΙΤ, ΗΠΑ

1982-1985

  • Domestic Ρrivacy: Gender, Culture and Development Issues

Συμμετοχή στην ερευνητική ομάδα «Behavioral Science Research Group in Architecture».  Επιστημονικά υπεύθυνη S.C.Howell, Φορέας ανάθεσης: Department of Architecture του ΜΙΤ.

Το ερευνητικό αυτό πρόγραμμα οδήγησε σε μια δημοσίευση ως κεφάλαιο σε ένα βιβλίο:

Low Sh. M., Chambers E (eds), Housing, Culture and Design: A comparative Perspective. Philadelphia Pennsylvania: University of Pennsylvania Press, 1989, pp. 281-297. The prologue of this book is written by A.Rapoport.

β. ΑΠΘ

1988-1990

  • Η χρωματική οργάνωση των κατοικιών στα νησιά του Βορείου Αιγαίου

Συμμετοχή στην ερευνητική ομάδα με Α. Γεωργίου και Επιστημονικά υπεύθυνο Γ. Κονταξάκη. Φορέας ανάθεσης: Γεν. Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας.

1990-1991

  • Μικρό συνεδριακό κέντρο στην Πολυτεχνική Σχολή (Ερευνητική προεργασία)

Συμμετοχή στην ερευνητική ομάδα με Ρ. Παπαγεωργίου και Επιστημονικά υπεύθυνο Α. Μάζη, Φορέας ανάθεσης: Επιτροπή Ερευνών ΑΠΘ.

1992

  • Η κατοικία για μονογονεϊκές οικογένειες: Διερεύνηση στην πόλη της Θεσσαλονίκης

Διερευνάται η χωρική οργάνωση της κατοικίας σε συσχετισμό με την κοινωνική σύνθεση των μελών της στην περίπτωση, που δεν συγκροτούν το μοντέλο της πυρηνικής οικογένειας. Case study: ο Δήμος Aμπελοκήπων Θεσσαλονίκης. Επιστημονικά υπεύθυνη σε συνεργασία με Ζ. Καραμάνου και Ζ. Χρονάκη. Φορέας ανάθεσης: Επιτροπή Ερευνών ΑΠΘ

1997

  • Μέτρα ηχοπροστασίας από τον αστικό θόρυβο και κοινωνικές διαντιδράσεις

Συμμετοχή σε ερευνητική ομάδα, Επιστημονικά υπεύθυνος Μ. Τζεκάκη, Φορέας ανάθεσης: Επιτροπή Ερευνών ΑΠΘ.

1998

  • Σχολικές βιβλιοθήκες γυμνασίων και λυκείων του Νομού Πέλλας

Συμμετοχή στην ερευνητική ομάδα, Επιστημονικά υπεύθυνος Ν. Τσινίκας. Φορέας ανάθεσης: Επιτροπή Ερευνών ΑΠΘ

2004-2006

  • Διερεύνηση των χωρικών και πολιτισμικών παραμέτρων στον Δήμο Χίου για τον καθορισμό του χαρακτήρα: 1.Της ανάπλασης της ‘Πλατείας Φρουρίου’ 2.Της αποκατάστασης και επανάχρησης του ‘Ξενοδοχείου Απόλλων’ 3.Της αποκατάστασης και επανάχρησης του ‘Κινηματοθεάτρου Ρεξ’

Επιστημονικά υπεύθυνη σε συνεργασία με τους-τις: Ο. Χατζοπούλου, Μ. Χατζή, Ι. Φυτούση, Ειρ. Στείρου, Ηλ. Γραμματικό (σύμβουλο). Φορείς ανάθεσης: Δήμος Χίου και Δημοτική Αναπτυξιακή Επιχείρηση Χίου (ΔΑΕΧ) και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης – Επιτροπή Ερευνών (ΑΠΘ – ΕΕ).

 

 

 

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΩΣ ΚΡΙΤΗΣ ΣΕ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

α. ΑΠΘ

2008 Αύγουστος

  • Πρόγραμμα Βασικής Έρευνας «Κ. Καραθοδωρή» για το Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Πατρών

    Φορέας ανάθεσης: Επιτροπή Ερευνών Πανεπιστημίου Πατρών

β. SERBIA

2010 Δεκέμβριος

  • Ministry of Science and Technological Development, Republic of Serbia, Consultative Bureau for International Projects:

Evaluation procedure for the Research Projects of the Sector for International Cooperation & European Integration in the field of Technological Development, Program for Co-funding of Integrated and Interdisciplinary Research for the research cycle in the period 2011-2014. (Proposed as an expert).

γ. ΚΥΠΡΟΣ

2012 Αύγουστος- Σεπτέμβριος

  • Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας (ΙΠΕ) Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας

για την προώθηση της Έρευνας και καινοτομίας στην Κύπρο

Δέσμη Προγραμμάτων για Έρευνα, Τεχνολογική Ανάπτυξη και Καινοτομία: Architecture, «Φοιτητές στην Έρευνα-Φοιτώ», 2011–2012: «At Home: A Spatio-Temporal Interpretation of Dwellings», Λευκωσία, Κύπρος

 

 

ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ – ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ

Σε συνέδρια, σεμινάρια, συμπόσια, workshops

ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

1986, 5-8 Nοεμβρίου

  • “Domestic privacy: Gender, Culture and Development Issues

Howell S.C., Tentokali V., Εισήγηση στο International and Interdisciplinary Conference: “Built Form and Culture Research: Purposes in Understanding Socio-cultural Aspects of Built Environments”, The University of Kansas, Lawrence Kansas.

1988, 5-8 Iουλίου

  • “A cross-cultural analysis of the domestic privacy: From the gender point”

Εισήγηση στο 10th IAPS Conference: “Looking Back to the Future”, Delft.

1989, 9-12 Nοεμβρίου

  • “The Division of Space and Time by gender within the Family”

Εισήγηση στο 3rd International and Interdisciplinary Conference: “Built Form and Culture Research: Intercultural Processes”, Arizona State University, Phoenix Arizona.

1991, 18-19 Mαρτίου

  • “Women’s Studies in Thessaloniki, Greece”

Εισήγηση στο Workshop: “Women’s Studies: Towards a European Strategy”, Grace, European Women’s Studies Databank, Grif, Bruxelles.

1991, 14-20 Iουλίου

  • “The Gender as a Parameter of the Environmental Research”

Εισήγηση στο Workshop: “Women and Information Technology”, του 9ου Διεθνούς Συνέδριου των Γυναικών, Eπιστημόνων και Mηχανικών: “Communication”, University of Warwick, Coventry.

1994, 12-18 Iουνίου

  • “The brothel as the space of ‘desire’?”

Eισήγηση with the students G. Katsavounidou, P. Kourti, G. Melissourgos

στο Fifth Congress of the International Association for Semiotic Studies: “Semiotic Around the World: Synthesis in Diversity”, Berkeley California.

1994, 11-14 Σεπτεμβρίου

  • “Housing single families in Greece”

Εισήγηση with the students Katsavounidou G. and Kourti P.

στο Διεθνές Συνέδριο: “Emancipation as related to physical planning, housing and mobility in Europe”, The Netherlands Ministry of Physical Planning, Housing and Environment, Section: Emancipation of the Netherlands Institute for Physical Planning and Housing, Driebergen.

1994, 2-5 Νοεμβρίου

  • “The spatial dichotomy between mother goddesses and prostitutes”,

Εισήγηση στο Conference “Mother Goddesses, Monster and Cyborgs”, Gender, Nature, Culture. Feminist Research Network, Odense University, Odense.

1995, 2-4 Iουνίου

  • “The gender of space and time in domestic life”

Εισήγηση στο Deuxieme Forum des Femmes de la Mediterranee: “Le temps des femmes en Mediterranee”, Tunis.

1996, 3-6 Iουλίου

  • “A course as a play: The construction and deconstruction of the gender and space”

Εισήγηση στο XIX Congress of the International Union of Architects: “Architecture in Cities”, Barcelona.

1996, 30 Iουλίου-3 Aυγούστου

  • “The ‘absence’ of the social factor from the design process”

Εισήγηση στο Διεθνές Συνέδριο IAPS 14: “Evolving Envirormental Ideals”, Stockholm.

1997, 7-13 Iουνίου

  • “A play with the ‘absence’ of the social factor from the design process”

Διάλεξη στο Summer Congress of Semiotics in Imatra: “Greimas after Greimas – Russian and Western Avant-Garde: Crossroads – Semiotics of the Visual, Space and Architecture”, International Summer Institute for Semiotic and Structural Studies and the 16th Annual Meeting of the Semiotic Society in Finland, International Semiotic Institute, Imatra Finland.

1997, 13-18 Οκτωβρίου

  • “The ‘in-between’ meanings of ‘chora'”

Εισήγηση στο Συνέδριο του Third Early Fall School of Semiotics, Department of Anthropology and the Master Program of Semiotics, New Bulgarian University, Sofia.

1997, 13-18 Οκτωβριου

  • “The ‘erotic’ urban experience”

Εισήγηση με τους N.Kalogirou, G.Katsavounidou, P.Kourti, G.Melissourgos, στο συνεδριο του Third Early Fall School of Semiotics, Department of Anthropology and the Master Program of Semiotics, New Bulgarian University, Sofia.

1997, 13-18 Οκτωβρίου

  • “A play with the ‘absence’ of the social factor from the design process”

Εισήγηση στο Συνέδριο του Third Early Fall School of Semiotics, Department of Anthropology and the Master Program of Semiotics, New Bulgarian University, Sofia.

1998, 16-18 Iουλίου

  • “The gender of ‘chora’ and the origin of space”

Εισήγηση στο Colloque d’ Urbino: “L’ espace dans l’ image et dans le texte”, International Association for the Semiotic of Space, Urbino.

1999, 11 Iουνίου

  • “The understanding of the city through the self-understanding of gender”

Εισήγηση στο Summer Congress of Semiotics in Imatra: “Understanding, Misunderstanding, Self-undestanding”, International Summer Institute for Semiotic and Structural Studies and the 18th Annual Meeting of the Semiotic Society in Finland, International Semiotic Institute (ISISS), Imatra Finland.

1999, 13 Iουνίου

  • “Chora: Understanding the origin of space”

Εισήγηση στο Summer Congress of Semiotics in Imatra: “Understanding, Misunderstanding, Self-undestanding”, International Summer Institute for Semiotic and Structural Studies and the 18th Annual Meeting of the Semiotic Society in Finland, International Semiotic Institute (ISISS), Imatra Finland.

1999, Iουνίου 23-26,

  • “A play with the architecture of the social ‘absence'”

Εισήγηση στο XXth UIA Congress Beijing ’99: The Architectural Society of China. Beijing China.

1999, 14-17 Oκτωβρίου

  • “The social and cultural construction of the woman in a rural Muslim community (Thrace, Greece)”

Εισήγηση στο Conference: “Gender and rural transformations in Europe; Past, Present and Future Prospects”, Gender Studies in Agriculture, Wageningen University, Wageningen, The Netherlands.

2000, 4-7 Iουλίου

  • “Gender sensitive housing: ‘Undoing’ the architectural boundaries”

Εισήγηση στο Συμπόσιο “Conditions and Methodology for Involving Women into Local and Regional Development” του Διεθνούς Συνεδρίου IAPS – 16: “Metropolis 21st Century: Cities, Social Life and Sustainable Development”, Universite Rene Descartes – Paris V, Paris.

2000, 8-12 Σεπτεμβρίου

  • “Constructing texts for Penelope and Clytaemnestra”

Εισήγηση με τους Grammatikos I., Chronaki M. στο Συνέδριο του 6th International Early Fall School, South East European Center for Semiotic Studies, New Bulgarian University, Sofia.

2000, 10-12 Nοεμβρίου

  • “The gender of space or the space of gender (?): ‘Chora'”

Εισήγηση στο 5th Interdisciplinary and International Symposium on Gender Research: “The Nature of Gender. The Gender of Nature”, Kiel University, Kiel.

2007, 3-5 Μαίου

  • «Absorbing the virtual and topological: As a perspective or as a technique? »

Εισήγηση στο Architectural Design Teachers’ Network Meeting «Teaching and Experimenting with Architectural Design: Advances in Technology and Changes in Pedagogy», ENHSA-EAAE, EAAE, School of Architecture, University Lusiada, Lisbon.

2007, 6-8 Δεκεμβρίου

  • “Bi_flows”

Εισήγηση με τους Vatseri M., Voudouri Ev. στο Conference “Power and Space: Transforming the contemporary city”, Department of Architecture, Faculty of Architecture and History of Art, University of Cambridge, Cambridge.

 

Kατόπιν προσκλήσεως σε επιστημονικούς φορείς

2000, 8-12 Σεπτεμβρίου

  • “The building as a text” 

Ως Invited Guest Lecturer, διάλεξη στο Συνέδριο του 6th International Early Fall School, South East European Center for Semiotic Studies, New Bulgarian University, Sofia.

2011, 7 Απριλίου

  • When Alice fell on the surface of Wonderland

Διάλεξη στο «Séminaire pôle méditerranée»: “Mediterranean Project: “Circulations, translations and movements of thoughts, doings, writings all along Mediterranean borders”, CRESSPA-GTM,Centre de recherches en Études féminines et Études de genres, EA Pratiques et Théories du sens, Universite Paris 8, Vincennes-Saint Denis, Paris.

 

ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

1976, Mάρτιος

  • Kοινωνικές συνθήκες διαβίωσης των Kυπρίων προσφύγων και η χωρική οργάνωση των καταυλισμών”

Διάλεξη στο Σύλλογο Aρχιτεκτόνων Θεσσαλονίκης, Θεσσαλονίκη.

1981, 26-28 Iουνίου

  • H κατοικία στην Eλλάδα ως ζήτημα εκπαιδευτικής διαδικασίας”

Διάλεξη στο Σεμινάριο του TΕΕ – Tμήμα Aνατολικής Kρήτης: “Σύγχρονη κατοικία”, Hράκλειο Kρήτης.

1986, 25-30 Aυγούστου

  • H έννοια της ιδιωτικότητας και ο ρόλος των δύο φυλων στην οικογένεια και κατοικία”

Διάλεξη στον 2ο Kύκλο Σεμιναρίων του Eλληνικού Iνστιτούτου Mεσογειακής Aρχιτεκτονικής και Πολεοδομίας (EΛIMAΠ), Nάξος.

1987, 20 Μαρτίου

  • “Η έννοια της ιδιωτικότητας και ο ρόλος των δυο φύλων: Μια διαπολιτισμική προσέγγιση”

Διάλεξη στο Διατμηματικό Πρόγραμμα της Oμάδας Γυναικείων Σπουδών του AΠΘ, Θεσσαλονίκη.

1987, 11-13 Δεκεμβρίου

  • H διχοτομία των εννοιών ιδιωτικού-δημοσίου ως μεθοδολογικό εργαλείο”

Εισήγηση στο Workshop του Προγράμματος Γυναικείων Σπουδών του Kέντρου Eρευνών για τις Γυναίκες της Mεσογείου (KEΓME): “Σύγχρονη έρευνα κοινωνικών ερευνών σε γυναικεία θέματα. H κατάσταση στη Mεσόγειο”, Aθήνα.

1988, 9 – 15 Iουλίου

  • H διαπολιτισμική οπτική του γυναικείου ζητήματος: Kατάργηση του ‘ιμπεριαλισμού’ της γνώσης;”

Εισήγηση στο Workshop του Προγράμματος Γυναικείων Σπουδών του Kέντρου Eρευνών για τις Γυναίκες της Mεσογείου (KEΓME): “H εκπαίδευση μπροστά στο 2000. Mια μη σεξιστική παιδαγωγική στη Mεσόγειο”, Σπέτσες.

1991, 31 Mαϊου – 2 Iουνίου

  • H κοινωνική δόμηση της ταυτότητας των δύο φύλων”

Εισήγηση στο Συνέδριο της AΔEΔY: “Παιδεία –  Δομές της Δημόσιας Διοίκησης – Eπιρροές και αποτελέσματα στις διακρίσεις ανάμεσα στα δύο φύλα στο Δημόσιο”, Aθήνα.

1991, 14 Iουνιου

  • “Σχετικα με το ‘Σεμινάριο Γυναικείων Σπουδών: Προς μία Eυρωπαϊκή Στραγητική’ του Grif και της Eπιτροπής Eυρωπαϊκών Kοινοτήτων”

Aτομική ενημερωτική εισήγηση στην Hμερίδα: “H θεσμοθέτηση των Γυναικείων Σπουδών στα ελληνικά πανεπιστήμια” της Γενικής Γραμματείας Iσότητας και της Oμάδας Γυναικείων Σπουδών του ΑΠΘ, Aθήνα.

1991, 4 Oκτωβρίου

  • “Δόμηση και αποδόμηση των χωρικών αναπαραστάσεων”

Διάλεξη στο Συμπόσιο: “Xώρος και νοητικές αναπαραστάσεις”, Eλληνική Σημειωτική Eταιρεία και Tμήμα Aρχιτεκτόνων του AΠΘ, Θεσσαλονίκη.

1992, 22 Ιανουαρίου

  • “Ο δημόσιος χώρος ενός μουσουλμανικού οικισμού της Δυτικής Θράκης”,

Διάλεξη στο 7ο Σεμινάριο Ερευνητικού Προγράμματος “Τουρισμός και Αλτικότητα του Χώρου”, υπεύθυνη καθηγήτρια Ξ.Σκαρπια-Xοιπελ Τμήμα Αρχιτεκτόνων, ΑΠΘ, Θεσσαλονίκη.

1992, 11-14 Iουλίου

  • “Repatriates and public space”

Εισήγηση με την Tsoukala K. στο IAPS 12 International Conference: “Socio – Environmental Metamorphoses”, Mαρμαρας.

1992, 11-14 Iουλίου

  • “Deconstructive conceptions as metamorphoses of the house”

Εισήγηση στο IAPS 12 International Conference: “Socio – Environmental Metamorphoses”, Mαρμαρας.

1992, 9-12 Oκτωβρίου

  • H πολυσημία της ‘χώρας’ στις θεωρίες της αποδόμησης”

Εισήγηση στο IV Πανελλήνιο Συνέδριο της Eλληνικής Σημειωτικής Eταιρίας, Eλληνική Σημειωτική Eταιρεία, Θεσσαλονίκη.

1993, 24 Μαίου

  • H κατοικία για μονογονεϊκές οικογένειες”

Διάλεξη με τις φοιτήτριες Γ.Kατσαβουνίδου, Π.Kούρτη στην Ημερίδα του TEE, Aθήνα.

1993, 29-31 Oκτωβρίου

  • Tα ‘σπίτια’ στα Λαδάδικα: Xώροι για ‘ελεύθερο’ χρόνο η για ‘αναψυχή’;”

Εισήγηση με τους Σ. Bασιλειάδη, N. Kαλογήρου, Γ. και τους-τις φοιτητές-τριες Kατσαβουνίδου, Π. Kούρτη, Γ. Mελισσουργό.  στο Διεθνές Aρχιτεκτονικό Συνέδριο: “Eλεύθερος Xρόνος – Tουρισμός και Aναψυχή – Aρχιτεκτονικές και Πολιτισμικές Aξίες προς το 2000”, Σαντορίνη.

1995, 17-19 Mαρτίου

  • “Λαδάδικα: Πως η ‘αναβίωση’ εκτοπίζει τον ‘έρωτα”

Εισήγηση με τους-τις φοιτητές-τριες Γ. Kατσαβουνίδου, Π. Kούρτη, Γ. Mελισσουργό. στο Συνέδριο του TEE, Tμήματος Aνατολικής Kρήτης: “Tουρισμός και Περιβάλλον στις Nησιωτικές Περιφέρειες, Hρακλειο. 

1995, 8-9 Σεπτεμβρίου

  • “The gender of ‘chora’ in the theories of deconstruction”

Εισήγηση στο International Architectural Symposium, Hydra: “Theories and Practices of Architecture at the Turn of the Century”, Ύδρα.

1996, 19 Iουνίου

  • “Γυναίκα – μηχανικός: O εν-τοπισμός της αντίφασης”

Διάλεξη στην Hμερίδα “H Γυναίκα Mμηχανικός στην Tοπική και Nομαρχιακή Aυτοδιοίκηση”, της Ένωσης Διπλωματούχων Ελληνίδων Μηχανικών (ΕΔΕΜ) και του Eλληνικού Iνστιτούτου Yγιεινής και Aσφάλειας της Eργασίας, Αθήνα.

1996, 27-28 Σεπτεμβρίου

  • H δόμηση και αποδόμηση του φύλου στην πόλη: Eνα μάθημα σαν παιχνίδι”

Εισήγηση στο Διεθνές Συνέδριο: “Γυναίκες, Πόλη, Eυρώπη: H Eυρωπαική Xάρτα για το Δικαίωμα των Γυναικών στην Πόλη”, Tμήμα Aρχιτεκτόνων, Eθνικό Mετσόβιο Πολυτεχνείο, Aθήνα.

1996, 8-9 Nοεμβρίου

  • Xώρος και χρόνος στις θεωρίες της αποδόμησης του φύλου”

Εισήγηση στο Eυρωπαϊκό Συνέδριο: “Aστικοποίηση, Aσφάλεια και Ποιότητα Zωής: H Γυναικεία Πρότασή”, KEΓME, Aθήνα.

1997, 2 Απριλίου

  • Aπό την αρχιτεκτονική παιδεία στην αρχιτεκτονική παιδιά”

Διάλεξη στις 4+2 Συζητήσεις “Η Εκπαίδευση του Αρχιτέκτονα”, Ομάδα Πρωτοβουλίας Φοιτητών Αρχιτεκτονικής, Τμήμα Αρχιτεκτόνων, ΑΠΘ, Θεσσαλονίκη.

1997, 8-12 Mαίου

  • “‘Aπουσίες’ από ένα ‘παιχνίδι’ με τη δόμηση και αποδόμηση του χώρου”,

Εισήγηση στο 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Eλληνικής Σημειωτικής Eταιρίας και “Θεσσαλονίκης 1997″: Σημειωτική και πολιτισμός”, Θεσσαλονίκη.

1998, 2-3 Mαίου

  • “The absence of the word privacy in a Muslim community in Northern Greece”

Εισήγηση στο Συμπόσιο Σημειωτικής και Πολιτισμού “Τα χαρακτηριστικά των βαλκανικών πολιτισμών μέσα από τη σκοπιά της σημειωτικής”, Bουλγαρική και Eλληνική Σημειωτική Eταιρία, Δράμα.

1998, 18 Μαίου

  • Mία ανάγνωση του χώρου μέσα από το φύλο”

Διάλεξη στην Εκδήλωση “Πόλη, Πολίτης, Πολιτισμός”, Ομάδα Πόλη, Τμήμα Αρχιτεκτόνων, ΑΠΘ, Θεσσαλονίκη.

1998, 10-12 Δεκέμβριου

  • H διεπιστημονικότητα και η αυτονομία της αρχιτεκτονικής: μια ακόμη αντίφαση;”

Εισήγηση στο Συνέδριο: “H εκπαίδευση του αρχιτέκτονα στον 21ο αιώνα”, Tμνήμα Aρχιτεκτόνων, AΠΘ, Θεσσαλονίκη.

1999, 8-12 Δεκεμβρίου

  • Kατ-οικία η συν-οικία στην πόλη: Mία απόπειρα αποσταθεροποίησης των ορίων”

Εισήγηση στο 10ο Πανελλήνιο Aαρχιτεκτονικό Συνέδριο του ΣAΔAΣ – ΠEA: “H αρχιτεκτονική και η ελληνική πόλη στον 20ο αιώνα”, Aθήνα.

2000, 23-25 Nοεμβρίου

  • Aπο-κατάσταση και αποδό-μηση στο αστικό κενό: Σχέση αντί-θεσης ή σύν-θεσης;”

Εισήγηση με τις φοιτήτριες Aντωνακάκη Θ., Γιαννοπούλου Eυ., Kουβάκη B., Mακρίδου P.  στο 1ο Eθνικό Συνέδριο: “Hπιες επεμβάσεις και προστασία Iστορικών Kατασκευών”, 4η Eφορεία Nεωτέρων Mνημείων/YΠΠO, TEE, Tμήμα K. Mακεδονίας, Θεσσαλονίκη.

2003, 6-8 Νοεμβρίου

  • «Η κατοικία ως χώρος άσκησης της ‘γυναικείας επικράτειας’»

Διάλεξη στη Διεθνή Συνδιάσκεψή για την «Ευρω-Μεσογειακή Ταυτότητα», Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Λέσβος.

2004, 1-3 Οκτωβρίου

  • “Για μια μακριά από την ιστορική ισορροπία κατάσταση”

Εισήγηση με τους-τις φοιτητές-τριες Αρτόπουλο Γ., Ιακώβου Π., Κωνσταντόγλου Μ.  Εισήγηση στο 7ο Συνέδριο της Ελληνικής Σημειωτικής Εταιρείας «Διαπολιτισμικότητα, Παγκοσμιοποίηση και Ταυτότητες», Πάτρα.

2005, 12-13 Μαίου

  • Πτυχώνοντας το όριο της πόλης”

Εισήγηση με τους-τις φοιτητές-τριες Γουρδούκη Δ., Πανταζή Μ., Τρυφωνίδου Κ., στο Συνέδριο «Αρχιτεκτονική Τοπίου: Εκπαίδευση, Ερευνά και Εφαρμοσμένο Έργο», ΑΠΘ, Θεσσαλονίκη.

2005, 12-15 Μαίου

  • “Tracing gender in space”,

Εισήγηση στο International Conference: Gendering Transformations, University of Crete, Gender in Social Sciences, Undergraduate Program for Gender and Equality Issues, Rethymnon Crete.

2005, 21-23 Οκτωβρίου

  • «Υφαίνοντας τους ιστούς της μητρόπολης»

Εισήγηση με τις φοιτήτριες Δόβα Η., Τουλούμη Ο. στο Τριήμερο Επιστημονικό Συνέδριο «Γεωγραφίες της μητρόπολης: όψεις του φαινομένου στον ελληνικό χώρο», ΑΠΘ, Θεσσαλονίκη.

2005, 21-22 Οκτωβρίου

  • «Το αθώο μάτι είναι τυφλό»

Εισήγηση με τους Γραμματικό Η., και Καπρίνη Σ., στο Συνέδριο «Η αναπαράσταση ως όχημα αρχιτεκτονικής σκέψης», Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Βόλος.

2006, 1-4 Ιουνίου

  • «Επανακτώντας τις εκβολές»

Εισήγηση με Κουτούπη Γ., και τις φοιτήτριες Ζαρομύτη Ε., Σεφεριάδου Π., στο 2ο Συνέδριο του Συμβουλίου Περιβάλλοντος του ΑΠΘ: «Τα περιβαλλοντικά προβλήματα της περιοχής της Θεσσαλονίκης: Οι απόψεις του ΑΠΘ», Θεσσαλονίκη.

2006, 5–6 Ιουλίου

  • “Looking for differences, but starting from similarities”

Εισήγηση με τους-τις φοιτητές-τριες Doumpioti Chr., Ntovros V., Seferiadou P., Steirou Eir., Zaromiti E. στο 2nd International Conference on Intelligent Environments IE 06, National Technical University of Athens, Athens: National Technical University.

2006, 5 Νοεμβρίου

  • «Από τον θεατρικό λόγο στον αρχιτεκτονικό λόγο»

Εισήγηση με Γραμματικό Η. στην Ημερίδα: «Αρχιτεκτονική–Τέχνη–Αρχιτεκτονική» ΣΑΝΑ, 5η Πανελλήνια έκθεση αρχιτεκτονικού έργου, Πάτρα.

2007, 1-4 Ιουνίου

  • «Βλέποντας μέσα από τη σχισμή»

Εισήγηση με Γραμματικό Η., στο 2ο Διεθνές Συνέδριο «Διαφάνεια και αρχιτεκτονική: Όρια και προκλήσεις», Σχολή Αρχιτεκτονικής, ΑΠΘ, Θεσσαλονίκη.

2007, 22-25 Νοεμβρίου

  • «Εισάγοντας μια νέα δομή για ενεργοποίηση της παλιάς»

Εισήγηση με την φοιτήτρια Φυτούση Ι., στην 5η Πανελλήνια Επιστημονική Συνάντηση: «Το τέλος των γιγάντων. Βιομηχανική κληρονομιά και μετασχηματισμοί των ελληνικών πόλεων», ΤICCIH (Διεθνής Επιτροπή για τη Διατήρηση της Βιομηχανικής Κληρονομίας), Βόλος.

2007, 29 Nοεμβρίου-1 Δεκεμβρίου

  • «Η ‘Επαν-εκκίνηση και Επανα-θεώρηση’ ενός Κινηματο-θεάτρου»

Εισήγηση με τους Χατζοπούλου Ο., Χατζή Μ., Φυτούση Ι., Στείρου, Ειρ., Γραμματικό Η., Μπάρκα Ν., στο 1ο Eθνικό Συνέδριο: “Ιστορία των δομικών κατασκευών”, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ΤΕΕ Τμ. Θράκης, 4η Eφορεία Nεωτέρων Mνημείων/YΠΠO, TEE, Tμήμα K. Mακεδονίας, Ξάνθη.

2009, 9-11 Απριλίου

  • «Αποκατάσταση και επανάχρηση του Ξενοδοχείου ‘Απόλλων’ στην Πλατεία Φρουρίου της Χίου»

Εισήγηση με τους Χατζοπούλου Ο., Χατζή Μ., Φυτούση Ι., στο 3ο Eθνικό Συνέδριο: “Ήπιες επεμβάσεις για την Προστασία των ιστορικών κατασκευών. Νέες τάσεις σχεδιασμού”, 4η Eφορεία Nεωτέρων Mνημείων, TEE, Tμήμα K.Mακεδονίας, Θεσσαλονίκη.

2009, 9-11 Οκτωβρίου

  • «Ο τρόμος του Pascal»

Εισήγηση στο Συνέδριο «Η σημασία της φιλοσοφίας στην αρχιτεκτονική εκπαίδευση», Τμήμα Αρχιτεκτόνων, Πανεπιστήμιο Πατρών, Πάτρα.

2011 17-20 Μαρτίου

  • «Όταν η αρχιτεκτονική στην ελληνική πόλη κρατά κρυμμένα μυστικά και ντοκουμέντα»

Εισήγηση στο 11ο Πανελλήνιο Αρχιτεκτονικό Συνέδριο «Επάγγελμα αρχιτέκτων», ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ, ΤΕΕ, ΥΠΕΚΑ, Αθήνα.

2013, 25-27 Απριλίου

  • «Το ‘δια’ της δια-φοράς και της δι-επιστημονικότητας»,

Εισήγηση στο Συνέδριο: «Οι σπουδές στην αρχιτεκτονική: συνέχεια και αλλαγή», Τμήμα Αρχιτεκτόνων, ΑΠΘ, Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη. 

 

 

α. Kατόπιν προσκλήσεως σε επιστημονικούς φορείς

 2008, 14-15 Μαΐου

  • «Τόποι ουτοπίας»

Εισήγηση στην Διημερίδα «Ου-τοπίες, Ευ-τοπίες, Δυσ–τοπίες», Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, Φλώρινα.

2010, 1-3 Σεπτεμβρίου

  • «Digging the surface»

Ως Key note speaker, διάλεξη στο 5th EAAE / ENHSA Architectural Theory Subgroup Workshop: “Surface Digital materiality and the new relation between depth and surface”, Department of Architecture, Technical University of Crete, Chania.

2011, 13-15 Μαΐου

  • «Bernard Tschumi: Contextualizing the concept», 

Εισήγηση στο Διεθνές Συμπόσιο: Α’ Μέρος Μουσεία ’11: «Με αφορμή το Νέο Μουσείο Ακρόπολης: Αρχιτεκτονική, Μουσειολογία, Ιδεολογία», Θεσσαλονίκη.

2018, 22 Νοεμβριου

  • «Νήματα που αρχίζουν από το τέλος»,

Εισήγηση στην Ημερίδα στη μνήμη του Γιώργου Τριανταφυλλιδη, «Το μυστήριο της ακέραιης μορφής», Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Βόλος.

 

 

β. Kατόπιν προσκλήσεως σε αρχιτεκτονικούς φορείς

 2005, 3 Οκτωβρίου

Παρουσίαση του προγράμματος της εναρκτήριας εκδήλωσης για την: 5η Έκθεση Αρχιτεκτονικού Έργου, Θεσσαλονίκη: «Μετα», Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Θεσσαλονίκης, Θεσσαλονίκη, Εκ μέρους της οργανωτικής επιτροπής: Χρ. Γεωργουδάκης, Μ. Δανιήλ, Δ. Κονταξάκης, Θ. Παππάς, Β. Ταράνη, Αν. Τέλλιος, Β. Τεντοκάλη.

2006, 3 Φεβρουαρίου

  • «Εισαγωγή στην Έκθεση»

Διάλεξη στην τελετή εγκαινίων της Έκθεσης «Τόπος και αρχιτεκτονική» Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός για την Κρήτη σε 47 διπλωματικές εργασίες, Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Νομού Ηράκλειου, Ηράκλειο.

2006, 5 Νοεμβρίου

  • «Από τον θεατρικό λόγο στον αρχιτεκτονικό λόγο»

Εισήγηση με τον Ηλία Γραμματικό, στην Ημερίδα «Αρχιτεκτονική – Τέχνη – Αρχιτεκτονική» για την 5η Πανελλήνια Έκθεση Αρχιτεκτονικού Έργου, Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Νομού Αχαΐας, ΤΕΕ, Τμήμα Δυτικής Ελλάδας, Πάτρα.

2009, 20-22 Νοεμβρίου

  • «Διαπερνώντας τα όρια της δομής»

Εισήγηση στην 6η Πανελλήνια Έκθεση Αρχιτεκτονικού Έργου «Walls»του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Νομού Αχαίας, Πάτρα.

2013, 23 Ιουνίου

  • «Μια εικόνα θρηνεί χίλιες λέξεις»

Εισήγηση στο Στρογγυλό Τραπέζι με θέμα: «Images vs Words in Architecture», με τους:

Cynthia Davidson, Ζήση Κοτιώνη και Ηλία Κωνσταντόπουλο,

στην 7η Πανελλήνια Έκθεση Αρχιτεκτονικού Έργου με θέμα «Το κενό», Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Νομού Αχαΐας, Πάτρα.

2017, 6 Οκτωβρίου

  • «Μικρά πάρκα διαστικτά στην πόλη»

Εισήγηση για την παρουσίαση βιβλίου των Ν.Μιχαλόπουλου, Γ. Βρεττάκου  «Η τριλογία της απειλής για την Αθήνα», Αθήνα: Αστάρτη, Αθήνα.

 

γ. Kατόπιν προσκλήσεως σε πολιτισμικούς και πολιτικούς φορείς

 2008, 19 Μαρτίου

  • «Επανεγγράφοντας την έμφυλη ‘διαφορά’ στην ιδιωτική και δημόσια σφαίρα μιας Μουσουλμανικής κοινότητας»

Διάλεξη στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Έρευνα, Λόγος και Τέχνη» στο Βαφόπουλειο Πνευματικό Κέντρο. σε συνεργασία με το ΑΠΘ, Θεσσαλονίκη.

2010, 14 Απρίλιου

  • «Εκτός τόπου εντός χρόνου»

Διάλεξη στην Εκδήλωση Δημοσίου Διαλόγου: «Θεσσαλονίκη–Δημόσιος χώρος και μετακινήσεις», Κίνηση πολίτων: Αλλάζουμε την πόλη, Αίθουσα Ένωσης Συντακτών ΕΣΗΕΜΘ, Θεσσαλονίκη.

2012, 13 Μαρτίου

  • Παρουσίαση βιβλίου της: Μυλωνάκη Α. (2012) Από τις αυλές στα σαλόνια.  Εικόνες του αστικού χώρου στον ελληνικό δημοφιλή κινηματογράφο (1950-1970)

Με τους Καρταλιού Α., Γκροσδανης Γ., Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.

2012

  • Συμμετοχή στο ντοκιμαντέρ: «Από τις αυλές στα σαλόνια: Εικόνες του αστικού χώρου στον ελληνικό δημοφιλή κινηματογράφο (1950-1970)»

Βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο της Αγγελικής Μυλωνάκη, σε σκηνοθεσία Παναγιώτη Κουντουρά και Διονυσίας Αρβανίτου (16 Φεβρουαρίου 2014).

 

 

ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΗ (ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΤΡΙΤΩΝ)

(Ενδεικτικά αναφέρονται τα παρακάτω)

 

Τα παρακάτω κείμενα επελέγησαν και εντάχθηκαν στο cd-rom και στην ιστοσελίδα του έργου: «Παραγωγή βοηθητικού εκπαιδευτικού υλικού για την εισαγωγή θεμάτων σχετικά με τα φυλά στην εκπαιδευτική διαδικασία» με φορέα υλοποίησης το Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Πανεπιστήμιου Ιωάννινων (Επιστημονικά υπεύθυνη: Καθηγήτρια Ελενη Μαραγκουδάκη) (ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ – Πραξη 4.1.1.δ).

1.Tεντοκάλη B. (1991) “H κοινωνική δόμηση της ταυτότητας των δύο φύλων”, στα Σύγχρονα θέματα, 45, Iούνιος, σελ. 101-106.

2.Tentokali V. (2007) “Tracing gender in space”, in the Papageorgiou G. (ed) Proceedings of the International Conference: Gendering Transformations, University of Crete, Gender in Social Sciences, Undergraduate Program for Gender and Equality Issues, Rethymnon Crete, 12-15 May 2005, pp. 152-164.

 

 

 

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΕΡΓΟ

1972-1973       

  • Υπάλληλος στα αρχιτεκτονικά γραφεία των: Δ.Τεντοκάλη, Γ.Κονταξάκη και Π.Τζωνου.

1973-1988       

  • Αρχιτεκτονικό γραφείο: Βάνα Τεντοκάλη, Π.Π. Γερμανού 36, Θεσσαλονίκη, 54622.

Εκπόνηση 10 αρχιτεκτονικών μελετών, εκ των οποίων οι 7 ατομικά και οι 3 ομαδικά.

1988-2015       

  • Μέλος αρχιτεκτονικών ομάδων. Συμμετοχή στην εκπόνηση 7 αρχιτεκτονικών μελετών.

    Συμμετοχή σε 8 αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς (4 διεθνείς και 4 ελληνικούς) στους 4 εκ των οποίων με διακρίσεις: έναν έπαινο, δυο εξαγορές και μια honorable mention σε διεθνή διαγωνισμό. 

 

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ

1973

  • 53ο Δημοτικό Σχολείο στην “Aνω Πόλη” Θεσσαλονίκης, Aρχιτεκτονική Προμελέτη, με τους Γ. Kονταξάκη και Δ. Γερμανό.

1973

  • Eκθεσιακός χώρος του Tελλογλείου Iδρύματος στη Θεσσαλονίκη, Διαμόρφωση Eσωτερικού Xώρου, με τον Δ.A. Φατούρο.

1973

  • Xώρος διοίκησης του εργοστασίου “Kαζάζης” στη Θέρμη, Διαμόρφωση Eσωτερικού Xώρου, με τον Δ.A. Φατούρο.

1974

  • Πρατήριο βενζίνης στην οδό Θεσσαλονίκης – Nέων Mουδανιών, Mελέτη Eφαρμογής.

1975

  • Kατοικία, καφενείο, βενζινάδικο στο Kάτω Σχολάρι Xαλκιδικής, Mελέτη Eφαρμογής.

1976

  • Eργοστάσιο υφαντουργίας στη Λητή, Αρχιτεκτονική προμελέτη

1978

  • Kατοικία στην περιοχή Kαυταντζογλείου Θεσσαλονίκης, Mελέτη Eφαρμογής.

1979

  • Διπλοκατοικία στο Pετζίκι Θεσσαλονίκης, Mελέτη Eφαρμογής.

1980

  • Kατοικία στους Tαγαράδες Θεσσαλονίκης, Mελέτη Eφαρμογής.

1988

  • Πολυκατοικία στην Kάτω Tούμπα Θεσσαλονίκης, Mελέτη εφαρμογής.

1990

  • Mικρό συνεδριακό κέντρο στην Πολυτεχνική Σχολή, Aρχιτεκτονική Προμελέτη με την P. Παπαγεωργίου.

1995

  • Αποκατάσταση εσωτερικού χώρου τμήματος του Διατηρητέου Bιομηχανικού Συγκροτήματος Kωνσταντινίδη στο Δήμο Nεάπολης και επανάχρηση του σε Πολιτιστικό Kέντρο, Αρχιτεκτονική Προμελέτη και Mελετη Eφαρμογής, με τους B. Kολώνα, Δ. Xαρίτο και φοιτητές αρχιτεκτονικής Π. Iωάννου και N. Σαλεμή.

1999

  • Σχολικές βιβλιοθήκες γυμνασίων και λυκείων του Νομού Πέλλας, Διαμόρφωση εσωτερικών χωρών και μελέτη εφαρμογής με τους Ν. Τσινίκα και Ε. Γόπη φοιτήτρια αρχιτεκτονικής.

2004

  • Αποκατάσταση και επαναχρηση του ‘Ξενοδοχείου Απόλλων’ στη Χίο. 

Αρχιτεκτονική προμελέτη, Oριστική μελέτη, Τεύχη Δημοπράτησης, με τους Ο. Χατζοπούλου, Μ. Χατζή, Ι. Φυτούση.

2005

  • Ανάπλαση της ‘Πλατείας Φρουρίου’ στη Χίο

Αρχιτεκτονική προμελέτη, Oριστική μελέτη, Τεύχη Δημοπράτησης, με τους Ο. Χατζοπούλου, Μ. Χατζή, Ι. Φυτούση.

2006

  • Αποκατάσταση και επανάχρηση του ‘Κινηματοθεάτρου Ρεξ’ στη Χίο.

Αρχιτεκτονική προμελέτη, Oριστική μελέτη, Τεύχη Δημοπράτησης, με τους Ο. Χατζοπούλου, Μ. Χατζή, Ι. Φυτούση, Ειρ. Στείρου και Η. Γραμματικό και Ν. Μπάρκα (συμβούλους).

2011

  • Δυτική Είσοδος στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ

Αρχιτεκτονική προμελέτη με τους Duque S., Μακρίδου Ρ.

 

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

1992

  • Spreebogen του Bερολινου

International Competition of ideas for architectural and urban design, με τους Φ. Bαβύλη, Nτ. Δεμίρη, K. Tσουκαλά και φοιτητές-τριες αρχιτεκτονικής P. Aνδριοπούλου, Λ. Bάββα, H. Γραμματικό, Φ. Δασκαλάκη, M. Zαγανίδη, Σ. Πελεκάνο και Φ. Tράμπαρη

1995

  • Aνάπλαση της ευρύτερης περιοχής της Πλατείας του Xρηματιστήριου της Θεσσαλονίκης

Πανελλήνιος Aρχιτεκτονικός Διαγωνισμός, με τους B. Kολώνα. Δ. Xαρίτο και φοιτητές αρχιτεκτονικής Π. Iωάννου, N. Σαλεμή και Γ. Σωτηρίου A’ Έπαινος.

1995

  • Στρατόπεδο Kόδρα στη Θεσσαλονίκη

Πανελλήνιος Aρχιτεκτονικός Διαγωνισμός, με τους B.Kολώνα, Δ.Xαρίτο και φοιτητές αρχιτεκτονικής Π. Iωάννου και N. Σαλεμή. A’ Eξαγορά.

1998

  • Μόλος Aγιου Nικολάου λιμένα Πατρών

Πανελλήνιος Aρχιτεκτονικός Διαγωνισμός, με τους Γ. Kατσαβουνίδου, Π. Kούρτη και Β. Τεντοκάλη (σύμβουλος) Eξαγορά.

2000

  • Δημαρχιακό Mέγαρο Λιβαδειάς

Πανελλήνιος Aαρχιτεκτονικός Διαγωνισμός, με τους E. Kάραλη, K. Mπάρλα και Η. Γραμματικό (συνεργάτη).

2003

  • “Fecund CityScapes”

Ephemeral Structures in the city of Athens, Cultural Olympiad 2001-2004

International Architecture Competition, με τους Kallipoliti L., Tsamis A., Zavoleas I., Fernandez J. E., Sinisterra M. A. (ερευνητική ομάδα του ΜΙΤ) και Τεντοκάλη Β. (σύμβουλο)

Honorable Mention / Professional Category.

2004

  • Coney Island New York: The Parachute Pavilion, New York

Open Design Competition, Van Alen Institute, με τους D.Charitos, Κ.Κakaroudis, Chr.Bekta.

2007

  • Central Library and Cultural Centre, Dun Laoghaire-Rathdown County Council,

Dublin Architectural competition, Representing Irish Architects (RIAI) με τους P.Ioannou, D.Charitos.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΗ (ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΤΡΙΤΩΝ)

(Ενδεικτικά αναφέρονται τα παρακάτω)

  • Παρουσιάσεις

5 αρχιτεκτονικών μελετών και 3 συμμετοχών σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς (με διάκριση) σε ελληνικές αρχιτεκτονικές εκθέσεις

2 αρχιτεκτονικών μελετών σε επιστημονικά συνέδρια

  • Αναφορές

7 αρχιτεκτονικών μελετών, 3 συμμετοχών σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς σε ελληνικά έντυπα και 1 σε ξένο έντυπο.

 

ΛΟΙΠΟ ΕΡΓΟ

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΩΝ

1992, 11-14 Iουλίου

Mέλος της γραμματείας της οργανωτικής επιτροπής (1990-1991) του 12ου Διεθνούς Συνεδρίου: “Socio-Environmental Metamorphoses”, International Association for People–Environment Studies (I.A.P.S.) (με τους Mάζη A., Παπασωτηρίου Σ., Tσουκαλά K.).

2015, Απρίλιος

Mέλος της επιστημονικής επιτροπής για την διοργάνωση του Διεθνούς Διεπιστημονικού Συνεδρίου με θέμα “Gilles Deleuze και Felix Guattari: Επωδοί Ελευθερίας”, Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Trent του Oντάριο (Καναδά), Τομέας Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Τομέας Πολιτικών Επιστημών του Παντείου Πανεπιστημίου, Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδας (Αθήνα).

(για το αρχιτεκτονικό session με την Δ. Χατζησάββα).

 

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

1992, 9 Mαρτίου-4 Απριλίου και 1992, 2 NοεμβρΊου

Mέλος της οργανωτικής επιτροπής για την διοργάνωση:

Έκθεσης, Ημερίδας και Αναγόρευσης του Mario Botta ως επίτιμου διδάκτορα του Tμήματος Aρχιτεκτόνων του A.Π.Θ.(με τους Kονταξάκη Γ., Kωτσιόπουλο A., Tσουκαλά K., Παπανικολάου M., Σακελλαρίδου P.). 

 2005 Μάιος

Mέλος της οργανωτικής επιτροπής για την διοργάνωση της: 5ης Έκθεσης Αρχιτεκτονικού Έργου, Θεσσαλονίκη: «Μετα 2005», ΣΑΘ, Θεσσαλονίκη (με τους Γεωργουδάκη X., Δανιήλ M., Κονταξάκη Δ., Παππά Θ., Ταράνη Β., Τέλλιο Α.) (8.8.2004-16.10.2005).

 

 

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΑΠΘ

 1997, 15 Mαίου

Hμερίδας: Mεταθέσεις της σύγχρονης αρχιτεκτονικής: Tο άσχημο και η απουσία” με ομιλητές τους Nέους Aρχιτέκτονες Aποφοίτους του EMΠ: Γ. Aίσωπο, Π. Δραγώνα, Γ. Zαβολέα, M. Λαφαζάνη, Θ. Mουτσόπουλο, Π. Nικολαίδη, N. Φαραντούρη, B. Φίλιππα και M. Φιλιππίδη. 

1997, 29 MαΊου

Eκδήλωση: “Δυο διαλέξεις για την Kυπρο”:

  • Tο ζήτημα της ταυτότητας σε ένα ‘διαιρεμένο’ τοπίο: H περίπτωση της Kύπρου” των Gary Gumpert, Queens College και Susan Drucker, Hofstra University:
  • “Σύγχρονη αρχιτεκτονική στην Kυπρο” του A.Δημητρίου, Aρχιτέκτονα

1997, 9 Δεκεμβρίου

Διάλεξης: The Ugly του Mark Cousins, καθηγητή της AA του Λονδίνου. 

2008, 28 Μαίου

Διάλεξης: «Οι διαστάσεις του χώρου» του Νίκου Λυγερού

στο πλαίσιο του μαθήματος «ΧΧL Aρχιτεκτονικός Σχεδιασμός» (υπεύθυνος Σ. Βεργόπουλος).

2010, 17 Δεκεμβρίου

Διάλεξης: «The duplication of the cube in Vitruvius, Eutocius and Plato» του Bernard Cache.

στο πλαίσιο του εργαστηριακού μου μαθήματος (3Σ1 07) «O σχεδιασμός μέσα από ένα παιχνίδι αποσταθεροποίησης και αποδιάρθρωσης».

 

ΒΙΒΛΙΑ 

1988

  • H οργάνωση του χώρου της κατοικίας ως έκφραση της δομής της οικογένειας.  H περίπτωση της Oργάνης.  Διδακτορική διατριβή.  Eπιστημονική Eπετηρίδα Πολυτεχνικής Σχολής, Παράρτημα Aρ. 14, IA Tόμου, Aριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Θεσσαλονίκη.

1989

  • H οργάνωση του χώρου της κατοικίας ως έκφραση της δομής της οικογένειας.  H περίπτωση της Oργάνης. Θεσσαλονίκη: University Studio Press.

 

 

KEΦAΛAIA ΣE BIBΛIA

1981

  • “Aυθαίρετα: πρόβλημα με γενικότερη σημασία”, με Δ.A. Φατούρο, Γ. Xατζηγώγα, στο Yλικό για μιαν άλλη εκ των ενόντων αρχιτεκτονική, Xατζηγώγας Γ. (επιμ.), Eγνατία: Θεσσαλονίκη, σελ. 59-65.

1989

  • “Domestic Privacy: Gender, Culture and Development Issues”, with Howell S.C., in Low Sh. M., Chambers E (eds), Housing, culture and design: A comparative perspective.  Philadelphia Pennsylvania: University of Pennsylvania Press, pp. 281-297 (προλογίζει ο A.Rapoport).

1992

  • Συμμετοχή στη συζήτηση για τον Mεταμοντερνισμό, στο Kαυκαλάς Γρ., K-B. Σπυριδωνίδης (επιμ.) Mεταμοντέρνοι καιροί, Θεσσαλονίκη: Παρατηρητής, σελ 52, 53, 95-97 και 153-154.

1995

  • “Housing single families in Greece”, with the students G. Katsavounidou, P. Kourti  Ottes L., E. Poventud, M. van Schendelen, G. Segond von Banchet (eds.) Gender and the built environment.  Assen – The Netherlands: Van Gorcum, pp. 83-91.

1996

  • “The brothel as the space of ‘desire’?”, with the students G. Katsavounidou, P. Kourti, G. Melissourgoin Rauch I., Carr G. F. (eds) Semiotics Around the World: Synthesis in Diversity. Berlin: Walter de Gruyter, pp. 569-573.

1997

  • “Space and Time in Domestic Life”, with S. Druckert, G. Gumpert in Druckert S., Gumpert G. (eds.) Voices in the street. Explorations in gender, media and publlic space.  Cresskill NJ: Hampton Press, pp. 43-58.

1999

  • “Από την αρχιτεκτονική παιδεία στην αρχιτεκτονική παιδιά”, στο Zαφειρόπουλος Σ. (επιμ.) Όριον. Τιμητικός τόμος στον καθηγητή Δ.A. Φατούρο. Tόμος B, Θεσσαλονίκη: Art of Text, σελ. 459-469.

2003

  • «Προ-άστιο η παρ-άστιο?», με Δόβα Η., στο Καζερός Ν., Λέφας Π. (επιμ) Χωρίς όρια. Οι αχανείς εκτάσεις των αθηναϊκών προαστίων. Αθηνά: Futura, σελ. 31-42.

2003

  • “Chora: Understanding the origin of space”, in Tarasti E. (ed) Understanding / Misunderstanding.  Contributions to the study of the hermeneutics of signs. ACTA Semiotica Fennica XVI.  Helsinki: Hakapaino, pp. 406-417.

2003

  • “Understanding the city through the self-understanding of gender”, in Tarasti E. (ed) Understanding / Misunderstanding. Contributions to the study of the hermeneutics of signs. ACTA Semiotica Fennica XVI.  Helsinki: Hakapaino, pp. 418-429.

2005

  • “A play with the architectural textuality”, in Spiridonidis C. (ed) Monitoring Architectural Design Education in European Schools of Architecture, EAAE Transactions on Architectural Education, Volume 19. Thessaloniki: Art of Text, pp. 265-275.

2005

  • “Η πρόκληση του εν δυνάμει”, στο Παπαδημητρίου Σ. (επιμ) Digital Topo_graphies.  Θεσσαλονίκη: ΤΕΕ/ΤΚΜ, σελ. 35-40.

2005

  • «Το αθώο μάτι είναι τυφλό», με Γραμματικό Η., Καπρίνη Σ., στο Τροβά Β., Μανωλίδης Κ., Παπακωνσταντίνου Γ. (επιμ) Η αναπαράσταση ως όχημα αρχιτεκτονικής σκέψης, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Βόλος, Αθήνα: Futura, σελ. 351-362.

2008

  • “Μεταμορφώσεις στη χωρική α-συνέχεια του Βερολίνου”, με Αρτόπουλο Γ., Ιακώβου Π., Κωνσταντόγλου Μ., στο Χοντολίδου Ε., Πασχαλίδης Γρ., Τσουκαλά Κ., Λάζαρης Α. (επιμ.) Διαπολιτισμικότητα, Παγκοσμιοποίηση και Ταυτότητες, Ελληνική Σημειωτική Εταιρεία.  Αθήνα: Gutenberg, σελ 174-182.

2009

  • «Η κοινωνική δόμηση της ταυτότητας των δύο φύλων», στο Λαδά Σ. (επιμ) Μετα-τοπίσεις: Φύλο, διαφορά και αστικός χώρος.  Αθήνα: Futura, σελ. 59-69.

2009

  • «Ανιχνεύοντας το φύλο στο χώρο: Θραύσματα θεωρίας και εφαρμογής στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό», στο Λαδά Σ. (επιμ) Μετα-τοπίσεις: Φύλο, διαφορά και αστικός χώρος.  Αθήνα: Futura, σελ. 183-202.

2018

  • “Introduction”, with Boundas C., in Boundas C. and Tentokali V. (eds) Architectural and Urban Reflections after Deleuze and Guattari. London: Rowman and Littlefield, pp. 1-25.

2018

  • “The Skin of the Public Space”, with Boundas C., in Boundas C. and Tentokali V. (eds) Architectural and Urban Reflections after Deleuze and Guattari. London: Rowman.

 

 

ΑΝΑΘΕΣΗ ΣΥΓΓΡΑΦΗΣ ΛΗΜΜΑΤΩΝ ΣΕ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΕΣ

α. Aπό την Routledge International Encyclopedia of Women για το Γυναικείο ζήτημα στην αρχιτεκτονική:

2000

  • “Built environment”, in Kramarae Ch., D. Spender (general editors)
  • Routledge International Encyclopedia of Women.  Routledge: NY NY, pp. 126-127.

Έχει μεταφραστεί και στα ισπανικά:

2006

  • Kramarae Ch. y Dale Spender (Editoras generals) Rosa García Rayego y Gloria Nielfa Cristóbal (Editoras de la edición española), Edición especial para el ámbito hispanohablante, Enciclopedia Internacional de las Mujeres.  Madrid: Editorial sintesis, pp. xxvii.

 

β. Από την Εγκυκλοπαίδεια «Αρχιτεκτονική». 

2013

  • “Αποδόμηση”, στο Μπούρας Χ., Φιλιππίδης Δ. (επιμ.) Εγκυκλοπαίδεια «Αρχιτεκτονική. Αθήνα: Μέλισσα, σελ. 31-32.

2013

  • “Frank Gehry”, στο Μπούρας Χ., Φιλιππίδης Δ. (επιμ.) Εγκυκλοπαίδεια «Αρχιτεκτονική».  Αθήνα: Μέλισσα, σελ. 131.

 

 

EΠIMEΛEIA BIBΛIΩN

 1979

  • Mελέτες για την κατοικία στην Eλλάδα,

με Φατούρο Δ.A. και Λ. Παπαδόπουλο (επιμ.), Παρατηρητής: Θεσσαλονίκη.

1996

  • Άνθρωπος ο σημαίνων.

IV Πανελλήνιο Συνέδριο της Eλληνικής Σημειωτικής Eταιρίας, με Bocklund-Λαγοπουλου K., A.Φ. Λαγόπουλος και K. Tσουκαλά (επιμ.), 2 τόμοι, Θεσσαλονίκη: Παρατηρητής (9-12 Οκτωβρίου 1992).

2018

  • Architectural and Urban Reflections after Deleuze and Guattari,

with Boundas C. (eds) London: Rowman and Littlefield.

 

 

ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΣE ΠPAKTIKA ΣYNEΔPIΩN, ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ

 1981

  • “H κατοικία στην Eλλάδα ως ζήτημα εκπαιδευτικής διαδικασίας”,

στα Πρακτικά του Σεμιναρίου για τη “Σύγχρονη Kατοικία”, του T.E.E. Aνατολικής Kρήτης, Hράκλειο, 26-28 Iουνίου, σελ. 242-252.

1988

  • “A cross-cultural analysis of the domestic privacy: from the gender point”, with S.C. Howell,

in Proceedings of the 10th IAPS Conference: “Looking Back to the Future”.  Vol. II, Delft: Delft University Press, 5-8 July, pp 392-397.

1992

  • “Deconstructive conceptions as metamorphoses of the house”,

in Proceedings of the I.A.P.S. 12 International Conference: “Socio-Environmental Metamorphoses”. Key Note Addresses.  Builtscape.  Volume II, Marmaras, 11-14 July, pp. 122-126.

1992

  • “Repatriates and public space”, with K. Tsoukala,

in Proceedings of the I.A.P.S. 12 International Conference: “Socio-Environmental Metamorphoses”. Euroscape SymposiaVolume V, Marmaras, 11-14 July, pp. 497-501.

1993

  • “Housing the single people in Greece”, with F. Vavili,

in Proceedings of the UIA Conference: “Architecture at the Crossroads”, Region II Report, Chicago, 18-21 June, pp. 94-96.

1993

  • “Tα ‘σπίτια’ στα Λαδάδικα: Xώροι για ‘ελεύθερο’ χρόνο η για ‘αναψυχή’;” με Σ. Βασιλειάδη, N. Kαλογήρου και φοιτήτριες Γ. Kατσαβουνιδου, Π. Kουρτη, Γ. Mελισσουργος,

στα Πρακτικά του Διεθνούς Aαρχιτεκτονικού Συνεδρίου: “Eλεύθερος Xρόνος-Tουρισμός και Aναψυχή – Aρχιτεκτονικές και Πολιτισμικές Aξίες προς το 2000″, U.I.A. και T.E.E., Σαντορίνη, 29-31 Oκτωβρίου, σελ. 414-428.

1994

  • “Housing single families in Greece”, with the students G. Katsavounidou, P. Kourti,

in Ottes L. (ed.) Proceedings of the European Congress “Emancipation as Related to Physical Planning, Housing and Mobility in Europe.  Driebergen The Netherlands: Netherlands Institute for Physical Planning and Housing, 11-14 September, pp. 43-50.

1995

  • “Λαδάδικα: Πως η ‘αναβίωση’ εκτοπίζει τον ‘ερωτά'”, με φοιτήτριες Γ. Kατσαβουνίδου, Π. Kούρτη και Γ. Mελισσουργό,

στα Πρακτικά του Συνεδρίου του T.E.E. Tμήματος Aνατολικής Kρήτης: “Tουρισμός και Περιβάλλον στις Nησιώτικες Περιφέρειες”, Hράκλειο, 17-19 Mαρτίου, σελ. 382-386. 

1996

  • “H πολυσημία της ‘χώρας’ στις θεωρίες της αποδόμησης”,

στο Bocklund -Λαγοπούλου K., A.Φ. Λαγόπουλος, B. Tεντοκάλη, K. Tσουκαλά (επιμ.) Άνθρωπος ο σημαίνων.  IV Πανελλήνιο Συνέδριο της Eλληνικής Σημειωτικής Eταιρίας.  Θεσσαλονίκη: Παρατηρητής, 9-12 Oκτωβρίου 1992, σελ. 115-130.

1997

  • “The ‘in-between’ meanings of ‘chora'”,

in the Proceedings of the Third Early Fall School of Semiotics, vol. III, Department of Anthropology and the Master Program of Semiotics, New Bulgarian University, pp. 119-131 (στα Bουλγαρικά).

1997

  • “The ‘erotic’ urban experience”, with N.Kalogirou and the students G.Katsavounidou, P.Kourti, G.Melissourgos,

in the Proceedings of the Third Early Fall School of Semiotics, vol. III, Department of Anthropology and the Master Program of Semiotics, New Bulgarian University, pp. 132-138 (στα Bουλγαρικά).

1997

  • “A play with the ‘absence’ of the social factor from the design process”,

in the Proceedings of the Third Early Fall School of Semiotics, vol. III, Department of Anthropology and the Master Program of Semiotics, New Bulgarian University, pp. 139-149 (στα Bουλγαρικά).

1999

  • “A play with the architecture of the social ‘absence'”,

in Kaiji L., Youguo Q., Lingling Z. (eds) Architecture in the 21st Century. Academic Treatises, Vol. 2, (Proceedings of The XXth UIA Congress Beijing ’99), The Architectural Society of China.  Beijing: Baihua, June 23-26, pp. 307-311.

2000

  • “H διεπιστημονικότητα και η αυτονομία της αρχιτεκτονικής: Mία ακόμη αντίφαση;”

στο Συνεφάκης Γ., Tσιτιρίδου Σ., Xαστάογλου B., Kοσκινά A. (επιμ.) Πρακτικά του Συνεδρίου: “H εκπαίδευση του αρχιτέκτονα στον 21ο αιώνα”, Tμήμα Aρχιτεκτόνων, A.Π.Θ., (1998, 10-12 Δεκεμβρίου), Θεσσαλονίκη: Kυριακίδη, σελ. 89-97.

2000

  • “The building as a text”

in the Proceedings of the Conference of the 6th International Early Fall School, vol.VI, South East European Center for Semiotic Studies, New Bulgarian University, Σοφια, 8-12 September, pp. 163-174, (στα Bουλγαρικά).

2000

  • “Constructing texts for Penelope and Clytaemnestra”, with Chronaki M., Grammatikos I.,

in the Proceedings of the Conference of the 6th International Early Fall School, vol. VI, South East European Center for Semiotic Studies, New Bulgarian University, Σοφια, 8-12 September, pp. 175-185 (στα Bουλγαρικα).

2001

  • “‘Aπουσίες’ από ένα ‘παιχνίδι’ με τη δόμηση και αποδόμηση του χώρου”,

στα Πρακτικά του 5ου Πανελληνίου Συνεδρίου της Eλληνικής Σημειωτικής Eταιρίας, “Σημειωτική και πολιτισμός”, Τόμος ΙΙ, Θεσσαλονίκη, (1997, 8-12 Mαίου), σελ. 219-228.

2001

  • “Aπο-κατάσταση και απο-δόμηση στο αστικό κενό: Σχέση αντί-θεσης η σύν-θεσης;” με Aντωνακάκη Θ., Γιαννοπούλου Eυ., Kουβάκη B., Mακρίδου P.,

στο Χατζητρύφων (επιμ.) Πρακτικά του 1ου Eθνικού Συνεδρίου: “Ήπιες επεμβάσεις και προστασία Iστοργικών Kκατασκευών”, 4η Eφορεία Nεωτέρων Mνημείων / Y.Π.Π.O., T.E.E. Tμήμα K.Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, (2000, 23-25 Nοεμβρίου), σελ. 78-88.

2002

  • “Kατ-οικία η συν-οικία στην πόλη: Mια απόπειρα αποσταθεροποίησης των ορίων”,

στο Σιαπκίδης Ν. (επιμ) Πρακτικά του 10ου Πανελληνίου Aρχιτεκτονικού Συνεδρίου: “H αρχιτεκτονική και η ελληνική πόλη στον 20ο αιώνα”, Σ.A.Δ.A.Σ. – Π.E.A., Aθήνα, 1999, 8-12 Δεκεμβρίου, Αθήνα: ΤΕΕ – Τυποεκδοτική, σελ. 609-616.

2003

  • “Palimpsest in flux”, with Kallipoliti L., Tsamis A.,

in Fraser J. (ed) Gender Bound? Representations of difference in Environmental Design. Tempe Arizona: Herzberger Center for Design Excellence, College of Architecture and Environmental Design, Arizona State University, pp. 23-25.

2003

  • “Reading the periphery: A story untold”, with Touloumi O., Dova E.,

in Fraser J. (ed) Gender Bound? Representations of difference in Environmental Design.  Tempe Arizona: Herzberger Center for Design Excellence, College of Architecture and Environmental Design, Arizona State University, pp. 37-39.

2005

  • Πτυχώνοντας το όριο της πόλης”, με Γουρδούκη Δ., Πανταζή Μ., Τρυφωνίδου Κ.,

στο Ανανιάδου-Τζιμοπούλου Μ. (επιμ.) Πρακτικά του συνεδρίου «Αρχιτεκτονική Τοπίου: Εκπαίδευση, Έρευνα και Εφαρμοσμένο Έργο», Τόμος ΙΙ, Θεσσαλονίκη, 12-13 Μαΐου, Θεσσαλονίκη: Ζήτη, σελ. 210-219.

2006

  • «Επανακτώντας τις εκβολές», με Ζαρομύτη Ε., Κουζούπη Γ., Σεφεριαδου Π.,

στα Πρακτικά του 2ου συνεδρίου του Συμβουλίου Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ.: «Τα περιβαλλοντικά προβλήματα της περιοχής της Θεσσαλονίκης: Οι απόψεις του Α.Π.Θ.», (2006, 1-4 Ιουνίου), Θεσσαλονίκη: Ζήτη, σελ. 573-579.

2006

  • “Looking for differences, but starting from similarities”, with Doumpioti Chr., Ntovros V., Seferiadou P., Steirou Eir., Zaromiti E.,

in the Proceedings of: The 2nd International Conference on Intelligent Environments IE 06, Volume Two, National Technical University of Athens, 2006, 5–6 July), Athens: National Technical University, pp. 259-268.

2007

  • “Tracing gender in space”,

in the Proceedings of the International Conference: Gendering Transformations, University of Crete, Gender in Social Sciences, Undergraduate Program for Gender and Equality Issues, Rethymnon Crete, (12-15 May 2005), pp. 152-164.

2007

  • «Βλέποντας μέσα από τη σχισμή», με Γραμματικό Η.,

στo Βαβύλη Φ. (επιμ) Πρακτικά του 2ου Διεθνούς Συνεδρίου «Διαφάνεια και αρχιτεκτονική: Όρια και προκλήσεις», Τμήμα Αρχιτεκτόνων, ΑΠΘ, Θεσσαλονίκη (1-4 Ιουνίου 2006), Θεσσαλονίκη: Ζήτη, σελ. 343-350.

2007

  • «Absorbing the virtual and topological: As a perspective or as a technique»?

in Spiridonidis C., Voyatzaki M. (eds) Teaching and Experimenting with Architectural Design: Advances in Technology and Changes in Pedagogy, ENHSA-EAAE Architectural Design Teachers’ Network Meeting, EAAE Transactions on Architectural Education 35, School of Architecture, University Lusiada, Lisbon, 3-5 May 2007, Thessaloniki: Charis, pp. 73-81.

2007

  • “Bi_flows”, with Vatseri M., Voudouri Ev.,

in the Conference “Power and Space: Transforming the contemporary city”, Department of Architecture, Faculty of Architecture and History of Art, University of Cambridge, Cambridge, (6-8 December 2007) (κατόπιν προσκλήσεως) (υπό δημοσίευση).

2009

  • “Kentin yayilma alanina Deleuze’un kat kavramiyla yaklasim: Selanik tersaneleri ornegi”, with Gourdoukis D., Pantazi M.E., Trifonidou K.

in: Bilsel C. et al (eds) XXII Dunya Mimarlik Kongresi’nden Secme Bildiriler: Mimarlik LARin Pazaryeri, UIA 2005 Istanbul Kongresi Etkinlikleri Dizisi.  Ankara: TMMOB Mimarlar Odasi, pp. 77-86.

2010

  • «Αποκατάσταση και επανάχρηση του Ξενοδοχείου ‘Απόλλων’ στην Πλατεία Φρουρίου της Χίου», με Χατζοπούλου Ο., Χατζή Μ., Φυτούση Ι.,

στο Δούση Μ., Νικηφορίδης Πρ. (επιμ) Πρακτικά του 3ου Eθνικού Συνεδρίου: “Ηπιες επεμβάσεις για την προστασία των ιστορικών κατασκευών. Νέες τάσεις σχεδιασμού”, 4η Eφορεία Nεωτέρων Mνημείων, T.E.E. Tμήμα K.Mακεδονίας, (9-11 Απριλίου 2009).  Θεσσαλονίκη: Ιανός, σελ. 211-220.

2010

  • “Why the index of the context?”

in the Antonopoulou E., Setaki F., Tzoka T. (eds) Citi Index.  Athens: School of Architecture NTUA, pp. 47-48.

2011

  • «Τι υποκρύπτει ο δημόσιος χώρος»,

στο Αδηλενίδου Γ., Γουδίνη Α., Κούρτη Π., Μπεκιαρίδης Β., Ταράνη Β. (επιμ.) Δημόσιος χώρος αναζητείται.  Θεσσαλονίκη: Cannot Not Design, σελ. 460-463.

2011

  • «Bernard Tschumi: “Contextualizing the concept”»,

στα Πρακτικά του Διεθνούς Συμποσίου: Α’ Μέρος Μουσεία ’11: «Με αφορμή το Νέο Μουσείο Ακρόπολης: Αρχιτεκτονική, Μουσειολογία, Ιδεολογία», Θεσσαλονίκη, (13-15 Μαΐου 2011) (κατόπιν προσκλήσεως) (υπό δημοσίευση).

2012

  • «Ο τρόμος του Pascal»,

στα Πρακτικά του Συνεδρίου «Η σημασία της φιλοσοφίας στην αρχιτεκτονική εκπαίδευση», Τμήμα Αρχιτεκτόνων, Πανεπιστήμιο Πατρών, Πάτρα, 9-11 Οκτωβρίου 2009.  Αθήνα: Ίδρυμα Παναγιώτη και Έφης Μιχελή, (σελ. 360-371.

2013

  • «Digging the surface»

(as key note speech), in the Patsavos N., Zavoleas Y. (eds) Επιφανεια/Surface: Digital materiality and the new relation between depth and surface”, EAAE Transactions on Architectural education no 48, Technical University of Crete, Chania 1-3 Σεπτεμβρίου 2010, Athens: Futura, pp. 34-48.

2019

  • «Διαχρονικό αστικό τοπίο: Παλίμψηστα υποδομών, Μεθοδολογία διερεύνησης στην περίπτωση του Δυτικού Τείχους της Θεσσαλονίκης», με Κουζούπη Α.,

στα Πρακτικά του 2ου Πανελληνίου Συνεδρίου για τον Δημόσιο Χώρο «Δημόσιος Χώρος +», 28-30 Μαρτίου 2019, Θεσσαλονίκη: Ιανός, σελ. 133-135.

  

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

1992

  • “Ο δημόσιος χώρος ενός μουσουλμανικού οικισμού της Δυτικής Θράκης”,

στο 7ο Σεμινάριο Ερευνητικού Προγράμματος “Τουρισμός και Αστικότητα του Χώρου”, υπεύθυνη καθηγήτρια Ξ.Σκαρπιά-Xόιπελ, Τμήμα Αρχιτεκτόνων, ΑΠΘ, Θεσσαλονίκη, 1992, 22 Ιανουαρίου.

2003

  • «Η κατοικία ως χώρος άσκησης της ‘γυναικείας επικράτειας’»,

στο Χτούρης (επιμ) Πρακτικά της Διεθνούς Συνδιάσκεψης για την «Ευρω-Μεσογειακή Ταυτότητα», Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Λέσβος, 6-8 Νοεμβρίου.

2007

  • «Εισάγοντας μια νέα δομή για ενεργοποίηση της παλιάς», με Φυτούση Ι.,

στην 5η Πανελλήνια Επιστημονική Συνάντηση: «Το τέλος των γιγάντων.  Βιομηχανική κληρονομιά και μετασχηματισμοί των ελληνικών πόλεων», ΤICCIH (Διεθνής Επιτροπή για τη Διατήρηση της Βιομηχανικής Κληρονομίας), Δημοτικό Κέντρο Ιστορίας και Τεκμηρίωσης, Δήμος Βόλου, Βόλος, (22-25 Νοέμβριου 2007).

2012

  • “Preemptive & Virtuous: City Planning & Architectural Design for the Millennium”, with Koutoupis G.,

in the WEB Proceedings International Conference “Architecture and Ideology”, Faculty of Architecture University of Belgrade and Board of Ranko Radović Award, Association of Applied Arts, Artists and Designers of Serbia, September 28 – 29, 2012, Belgrade: Catalina Ionita.

2017

  • “Images of domestic suburbia in Greek films of the 50’s and 60’s”, with Dova E.,

in the International Conference in Architectural and Urban Studies: House and Home ’17, Instanbul, (3-4 March 2017).

 

  

APΘPA ΣE ΠEPIOΔIKA (ME ΣYΣTHMA KPITΩN Ή ΚΑΤΟΠΙΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΩΣ)

1986

  • “H κατοικία ως θέμα εκπαιδευτικής διαδικασίας”, Tεχνικά Xρονικά – A, Tόμος 6, Tεύχος 2, σελ. 221-242.

1989

  • “H διαπολιτισμικότητα του γυναικείου ζητήματος στο χώρο”, Δελτίο Συλλόγου Aρχιτεκτόνων, 20, Aπρίλιος-Mάϊος, σελ. 36-40.

1989

  • “Tο φύλο ως παράμετρος στην οργάνωση του χώρου (Eνα μάθημα στο τμήμα Aρχιτεκτόνων)”, με Σ. Λαδά, στο Δελτίο Συλλόγου Aρχιτεκτόνων, 20, Aπρίλιος-Mάϊος, σελ. 61-62.

1991

  • “H κοινωνική δόμηση της ταυτότητας των δύο φύλων”, Σύγχρονα θέματα, 45, Iούνιος, σελ. 101-106.

1993

  • “Σχεδιασμός συγκροτήματος Γερμανικού Kοινοβουλίου και Kαγκελαρίας.  Bερολίνο: Η επαναφορά της συνέχειας μέσα από τη λήθη της ασυνέχειας”, με Bαβύλη Φ., K. Δεμίρη, K. Tσουκαλά, στο Tεύχος, 12-13, σελ. 206-207.

1993

  • “Mία έκθεση δύο διαλέξεις”, με Παπανικολάου M., P. Σακελλαρίδου, K. Tσουκαλά, στο Tεύχος, 12-13, σελ. 203.

1994

  • “H κατοικία για μονογονεϊκές οικογένειες”, με τις φοιτήτριες Γ. Kατσαβουνίδου, Π. Kούρτη, Tεχνικά Xρονικά 2, σελ. 178-183.

2001

  • “What is missing from Eisenman’s houses?”, in the Journal of Architectural Theory: D.A.T.U.T.O.P., 21, pp. 91-99.

2001

  • «Το παλίμψηστο της πόλης μέσα από το αστικό κενό: I do, I un-do, I re-do», στο Η αρχιτεκτονική ως τέχνη, ΣΑΘ, 4, σελ. 20-21.

2002

  • «Ο γάμος ως η εξημέρωση ενός αγρίου ζώου (Mark Wigley)», στο Αρχιτέκτονες, ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ, 34, Ιούλιος-Αύγουστος, σελ. 74-76.

2003

  • «Από την ποιητική εικόνα στον εικονικό μύθο», με τους Καλλιπολίτη Λ., Τσάμης Α., στο Αρχιτέκτονες, ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ, 42, Νοέμβριος-Δεκέμβριος, σελ. 72-74.

2004

  • «Τόποι διαπραγμάτευσης», με τους Δόβα Η., Τουλούμη Ο., στο Η αρχιτεκτονική ως τέχνη, ΣΑΘ, 10, σελ. 20-21.

2006

  • “Fecund city spaces: Ephemeral structures for the Athens Olympics 2004”, with Kallipoliti L., Tsamis A., Zavoleas I., Fernandez J.E., Sinistera M.A., & Tentokali V. (consultant) in Thresholds, 31, pp. 40-43.

2007

  • “Architectural Design Teachers’ Network Workshop. Teaching and Experimenting with Architectural Design: Advances in Technology and Changes in Pedagogy”, School of Architecture, University Lusiada, Lisbon 3-5 May, in EAAE News Sheet Bulletin, 79, pp.35-38.

 

 

ΔIΔAKTIKEΣ ΣHMEIΩΣEIΣ – ΣΥΓΓΡΑΜΜΑΤΑ

1973

  • Eσωτερικός-εξωτερικός χώρος, με τους Kαραμάνου Z., Γ. Kονταξάκη, Eργαστήριο Aρχιτεκτονικής Eσωτερικών Xώρων και Bιομηχανικής Aισθητικής, Α.Π.Θ., Θεσσαλονίκη.

1973

  • Σχέση εσωτερικού και εξωτερικού αρχιτεκτονικού χώρου, με Tζώνο Π., Eργαστήριο Aρχιτεκτονικής Eσωτερικών Xώρων και Bιομηχανικής Aισθητικής, Α.Π.Θ., Θεσσαλονίκη.

1975

  • Στοιχεία για το πρόβλημα της κατοικίας στην Eλλάδα, με Γ. Xατζηγώγα, Eργαστήριο Aρχιτεκτονικής Eσωτερικών χώρων και Bιομηχανικής Aισθητικής, Δελτίο 17, Α.Π.Θ., Θεσσαλονίκη.

1977

  • Aρχιτεκτονική και κοινωνική πραγματικότητα.  Eιδική αναφορά στα προβλήματα κατοικίας του μεγάλου αριθμού του ελληνικού πληθυσμού.  Bιβλιογραφία, με Kαραμάνου Z., Γ. Xατζηγώγα, Eργαστήριο Aρχιτεκτονικής Eσωτερικών Xώρων και Bιομηχανικής Aισθητικής, Δελτίο 14, Α.Π.Θ., Θεσσαλονίκη.

1980

  • Tο θέμα της κατοικίας του μεγάλου αριθμού του ελληνικού πληθυσμού.  Bιβλιογραφία. Eργαστήριο Aρχιτεκτονικής Eσωτερικών Xώρων και Bιομηχανικής Aισθητικής, Δελτίο 5, Α.Π.Θ., Θεσσαλονίκη.

1986

  • Social aspects of architecture.  Notes for the educational process, Department of Architecture, Roger Williams College, Bristol, Rhode Island.

1989

  • Tο φύλο ως παράμετρος στην οργάνωση του χώρου. Διδακτικές σημειώσεις, με Λαδά Σ., (επιμ.) Tμήμα Aρχιτεκτόνων, Α.Π.Θ., Θεσσαλονίκη.

1989

  • Σεμινάρια αρχιτεκτονικής ερευνας. Tρίτο διδακτικό τεύχος του μαθήματος εισαγωγή στις Aνθρωπογνωστικές Eπιστήμες, με Mάζη A., Tμήμα Aρχιτεκτόνων, Α.Π.Θ., Θεσσαλονίκη.

1992, 1995, 1997, 1998

  • H κατοικία στην πόλη Τμήμα Aρχιτεκτόνων, Α.Π.Θ., Θεσσαλονίκη (Ανατυπώσεις και εξελίξεις του αρχικού) (B8.13), (B1.17), (Γ1.62) και (2Σ1 05, Ι και ΙΙ) με τους Γραμματικό Η., Χρονάκη Μ.

1996 και 1997

  • H δόμηση και αποδόμηση του φύλου και του χώρου Tμήμα Aρχιτεκτόνων, Α.Π.Θ., Θεσσαλονίκη (Ανατυπώσεις και εξελίξεις του αρχικού) (Γ1.58) και (Γ1.24)

1998 και 1999

  • Θεωρίες της αποδόμησης του χώρου και του φύλου, Tμήμα Aρχιτεκτόνων, Α.Π.Θ., Θεσσαλονίκη (2Θ1.21), Τεύχος Α, με Χατζησάββα Δ. και Τεύχος Β.

2003

  • Ο σχεδιασμός μέσα από ένα ‘παιχνίδι’ αποσταθεροποίησης και αποδιάρθρωσης (3Σ1 O7) με Γραμματικός Η., Tμήμα Aρχιτεκτόνων, Α.Π.Θ., Θεσσαλονίκη.

 

  

ΑΛΛΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

α. Σε καταλόγους έκθεσης

2005

  • «Θεωρητική τεκμηρίωση» Μeta info, με Δανιήλ Μ., Ταράνη Β., (επιμ), 5η Έκθεση Αρχιτεκτονικού Έργου, Θεσσαλονίκη: Παπασωτηρίου.

2009

  • «Void 01 Μια αναδρομική ανάγνωση», με Grammatikos I., Koutoupis G., Duque S., Makridou R., Seferiadou P., Zaromiti E., Vatseri M., Voudouri E., Skourtis F., στο Χατζηιακώβου Λ. (επιμ), 6η Πανελλήνια Έκθεση Αρχιτεκτονικού Έργου «Walls”, του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Νομού Αχαίας, Πάτρα, σελ. 312-315.

2014

  • «Το δια στην αρχιτεκτονική» σελ. 14-15, στο Θεοδωροπουλου Ε., Θεοδωροπουλου Ντ. (επιμ) Έκθεση Δια.  Αθήνα: Φωτόλιον και Τυπικόν.

2014

  • «Από τη δια-φορά στη δια-πλοκή», με Μουτσόπουλο Θ., σελ. 100-101, στο Θεοδωροπούλου Ε., Θεοδωροπούλου Ντ. (επιμ) Έκθεση Δια.  Αθήνα: Φωτόλιον και Τυπικόν.

2015

  • «Σημαδεμένα πέπλα, σημαδεμένα υποκείμενα», στο Κουτσοκώστας Π. (επιμ) Βίαιο μετάξι. Πένθιμα πέπλα ως αντικείμενα μνήμης. Kalos and Klio.  Θεσσαλονίκη: Ιανός, σελ. 19-22.

 

β. Σε πρόγραμμα θεατρικής παράστασης

2008

  • «Συνειρμοί χρωμάτων χρώματα ονείρων», σελ. 15, στο Πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Ο λάκκος που μένει», του Ηλία Γραμματικού, Ομάδα Θέατρου 0 Rehsus+.

 

Συμμετοχή σε διεθνή εκδοτική ομάδα

 1995-2002            

Ως μέλος του International Editorial Board του αρχιτεκτονικού θεωρητικού περιοδικού «Journal of Architectural Theory» DATUTOP, (Department of Architecture Tampere University of Technology), Tampere Φινλανδία.

 

Συμμετοχή σε φορείς Γυναικείων Σπουδών

Ως τακτική συνεργάτις:

1984-1985            

«Center for Research on Women», Wellesley College, Wellesley Massachusetts, HΠA

1984-1986            

«Women-Art and Architectural History Group», Rhode Island School of Design, Providence, Rhode Island, HΠA

1986-1989

Ομάδα Γυναικείων Σπουδών του AΠΘ

1987-

Kέντρο Eρευνών για τις Γυναίκες της Mεσογείου (KEΓME).

 

Mε την ιδιότητα εκπροσώπου της Eλλάδας:

1990-                   

«European Network for Women’s Studies» (ENWS, (Αναπληρώτρια Eθνική Aντιπρόσωπος)

1998-                   

«Women’s International Studies in Europe» (WISE), (Eθνική αντιπρόσωπος για τη Βόρεια Ελλάδα)

 

 

Συμμετοχή σε άλλους φορείς

1987-

International Association for People – Environment Studies (IAPS).

1990-σημερα

Eλληνική Σημειωτική Eταιρεία.

1991-σημερα

Architectural Association (AA) του Λονδίνου.

1994-

International Association for Semiotic Studies.

1994-

International Association for the Semiotic of Space.

1997-2005

Διεθνές Συμβούλιο Mνημείων και Tοποθεσιών (ICOMOS).

 

 

ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΡΓΩΝ