ΣΠΟΥΔΕΣ
Διπλωματούχος Αρχιτέκτων, Σχολή Αρχιτεκτόνων Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) 1963 - 1968
M.Α. Αρχιτεκτονικής του University College, Πανεπιστημίου Λονδίνου (UCL) 1970 - 1971
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ
Άδεια άσκησης επαγγέλματος Ελλάδα 1968, Αγγλία 1976
Ελεύθερο επάγγελμα - Αρχιτεκτονική 1968 - 2009
Ιδρυτικό μέλος του γραφείου Κ. ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ, Μ. ΜΙΛΗΣΗ, Αρχιτέκτονες 1981 - 2009
Εταίρος της ΣΥΜΑ / ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ 1984 - 2009
Γεννήθηκε στο Ουωλζέντ-ον-Τάϊν (Wallsend-on-Tyne) της Αγγλίας το 1945 από Έλληνα πατέρα (Αξιωματικό του Βασ. Ναυτικού, μηχανικού στο ένδοξο αντιτορπιλικό ΑΔΡΙΑΣ) και Αγγλίδα μητέρα χειραφετημένη.
Δύο χρόνια μετά, με πλοίο του Β.Ν., ταξίδεψαν στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκαν στην Ελευσίνα. Εκεί το σπίτι της γιαγιάς της βρισκόταν ακριβώς απέναντι από τον ανοιχτό αρχαιολογικό χώρο που ήταν η γειτονιά παιχνιδιού των παιδικών της χρόνων. Σιγά-σιγά ερχόταν και η πληροφόρησή της για τους σπουδαίους αρχιτέκτονες των Αρχαίων (Φειδία, Ικτίνο, Ιππόδαμο) και ο θαυμασμός για τη δουλειά τους υπήρξε καθοριστικός.
Στο σχολείο, οι επιδόσεις της στα θεωρητικά και τα τεχνικά μαθήματα, καθώς και η επιθυμία της για ένα ασφαλές επάγγελμα, την οδήγησαν στην επιλογή της Αρχιτεκτονικής. Έτσι μετακόμισαν στην Αθήνα, τέλειωσε πρακτικό γυμνάσιο και ολοκλήρωσε τις αρχιτεκτονικές σπουδές της(1963-1968) στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
Το 1970-1971 φοίτησε στο μεταπτυχιακό τμήμα της Αρχιτεκτονικής Σχολής του University Collegeτου Λονδίνου, όπου, σε μία εποχή έντονων κοινωνικών προβληματισμών στην Ευρώπη, ασχολήθηκε με τα ψυχοκοινωνικά και οικοδομικά προβλήματα της οργανωμένης κατοικίας, τα οποία προέκυπταν από την έκρηξη της αστυφιλίας και τη γήρανση των αστικών γειτονιών. Το θέμα της εργασίας της για το Μάστερ, Το ξεχωριστό και το κανονικό – μια συζήτηση για τη δημιουργικότητα στην Αρχιτεκτονική, κάλυψε την ανάγκη της για μια θεωρητική προσέγγιση του επαγγέλματος, σε σχέση με την έμφυλη ταυτότητα των εξασκούντων το λειτούργημα, γιατί περί λειτουργήματος πρόκειται, μια και η επιρροή του στην καθημερινότητα είναι τεράστια.
Ισχυρίζεται ότι η δουλειά της δεν έχει επηρεαστεί από το φύλο της, αν και δεν είναι πολύ σίγουρη γι’ αυτό, μια και διάλεξε το ελεύθερο επάγγελμα και δεν χρειάστηκε να κάνει συμβιβασμούς «οικογενειακού» τύπου.
Οι σύγχρονοι Έλληνες αρχιτέκτονες, των οποίων την προσέγγιση εκτιμά, είναι ο Αλέκος Τομπάζης και ο Νίκος Βαλσαμάκης, όχι μόνο για την αισθητική τους προσέγγιση, αλλά και για τις καινοτόμες και οικολογικές τους προσεγγίσεις. Όσο για τα θέματα που έχουν δουλευτεί καλύτερα στον τόπο μας τον 20ο και την πρώτη δεκαετία του 21ου, θεωρεί ότι είναι μάλλον η μονοκατοικία, και κάποιες πολυκατοικίες, σχεδιασμένες από αρχιτέκτονες.
Με το τέλος των μεταπτυχιακών σπουδών και την απόκτηση άδειας άσκησης της Αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα και την Αγγλία, η επαγγελματική της σταδιοδρομία συνεχίστηκε μεταξύ Λονδίνου και Νέας Υόρκης, με κατάληξη στην Αθήνα το 1976, όπου ως το 1980 συνεργάστηκε με το γραφείο Θύμιος Παπαγιάννης και Συνεργάτες και την Τεχνική Υπηρεσία του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου.
Από το 1980, με τους αρχιτέκτονες, Κ. Ξανθόπουλο και Μ. Οικονομίδου-Ρόκα, ίδρυσαν γραφείο Αρχιτεκτονικών Μελετών το οποίο το 1984, με την προσθήκη του αρχιτέκτονα Θ. Γιαννακόπουλου, εξελίχθηκε στη ΣΥΜΑ/Σύμπραξη αρχιτεκτόνων, Αστική Εταιρία με ειδικότητα στην αρχιτεκτονική νοσηλευτηρίων. Από δε το 2006, λειτούργησε και ιδιωτικό γραφείο με τον Κ. Ξανθόπουλο, το οποίο ασχολήθηκε με μελέτες διαφόρων τύπων κτιρίων.
Με το γραφείο τους έλαβαν μέρος σε Πανελλήνιους Αρχιτεκτονικούς Διαγωνισμούς και σε διαγωνισμούς με προεπιλογή, στις διακρίσεις των οποίων περιλαβάνονται και τρία πρώτα βραβεία (Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, Επέκταση των κτιριακών εγκαταστάσεων της ΕΡΤ, Τμήμα Μηχανικών Ορυκτού Πλούτου στο Πολυτεχνείο Κρήτης).
Έχει λάβει μέρος σε συνέδρια, κυρίως με θέματα του χώρου της Υγείας, ως μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Νοσοκομείων (IHF), του Ελληνικού Νοσοκομειακού Συνδέσμου και της Διεθνούς Ενώσεως Αρχιτεκτόνων (UIA).
Έχει δημοσιεύσει, κυρίως στα Αρχιτεκτονικά Θέματα, άρθρα σχετικά με την περίθαλψη και τη Μεταπολεμική Αρχιτεκτονική της Δανίας, Νορβηγίας, Σουηδίας, Φινλανδίας. Επίσης, με τον αρχιτέκτονα Κ. Ξανθόπουλο επιμελήθηκαν την Μονογραφία των αρχιτεκτόνων Κυριάκου και Αντέλας Κυριακίδη στα Αρχιτεκτονικά Θέματα.
Το 2009 συνέπεσαν η παγκόσμια οικονομική κρίση, που έπληξε πολύ το επάγγελμα, η συμπλήρωση πλήρους συνταξιοδοτικού χρόνου και η μετεγκατάσταση του 50% του ανθρώπινου δυναμικού του Ιδιωτικού Γραφείου ΣΥΜΑ στη Φινλανδία, οπότε οι δύο εταίροι αποφάσισαν να ολοκληρώσουν και λήξουν την επαγγελματική τους συνεργασία.
*Το υλικό της ανάρτησης έχει παραχωρηθεί στο Αρχείο από την ίδια τη βιογραφούμενη -την οποία ευχαριστούμε πολύ- τον χειμώνα του 2021. Η ίδια επίσης θεώρησε και τα τελικά κείμενα της ανάρτησης.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Γεννήθηκε στο Ουωλζέντ-ον-Τάϊν (Wallsen-on-Tyne) της Αγγλίας το 1945 από Έλληνα πατέρα (Αξιωματικό του Βασιλικού Ναυτικού, μηχανικού στο ένδοξο αντιτορπιλικό ΑΔΡΙΑΣ) και Αγγλίδα μητέρα χειραφετημένη. Δύο χρόνια μετά, με πλοίο του Β.Ν. ταξίδεψαν στην Ελλάδα, και εγκαταστάθηκαν στην Ελευσίνα. Εκεί, το σπίτι της γιαγιάς της ήταν ακριβώς απέναντι από τον αρχαιολογικό χώρο, ο ανοιχτός χώρος του οποίου ήταν η γειτονιά παιχνιδιού των παιδικών της χρόνων.
Σιγά-σιγά ερχόταν και η πληροφόρησή της για τους σπουδαίους αρχιτέκτονες των Αρχαίων (Φειδία, Ικτίνο, Ιππόδαμο) και ο θαυμασμός για τη δουλειά τους ήταν καθοριστικός. Στο σχολείο, η επίδοσή της στα θεωρητικά και τα τεχνικά μαθήματα, καθώς και η επιθυμία της για ένα ασφαλές επάγγελμα, την οδήγησαν στην επιλογή της Αρχιτεκτονικής. Έτσι μετακόμισαν στην Αθήνα, τελείωσε πρακτικό γυμνάσιο και ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο Μετσόβιο.
Το 1970-71, φοίτησε στο μεταπτυχιακό τμήμα της Αρχιτεκτονικής Σχολής του University College, στο Λονδίνο, όπου, σε μία εποχή έντονων κοινωνικών προβληματισμών στην Ευρώπη, ασχολήθηκε με τα ψυχοκοινωνικά και οικοδομικά προβλήματα της οργανωμένης κατοικίας, που προέκυπταν από την έκρηξη της αστυφιλίας και τη γήρανση των αστικών γειτονιών.
Το θέμα της εργασίας της για το Μάστερ «Το ξεχωριστό και το κανονικό – μια συζήτηση για τη δημιουργικότητα στην Αρχιτεκτονική», κάλυψε την ανάγκη της για μια θεωρητική προσέγγιση του επαγγέλματος, σε σχέση με την έμφυλη ταυτότητα των εξασκούντων το λειτούργημα, γιατί περί λειτουργήματος πρόκειται, μια και η επιρροή του στην καθημερινότητα, είναι τεράστια. Ισχυρίζεται ότι η δουλειά της δεν έχει επηρεαστεί από το φύλο της, αν και δεν είναι πολύ σίγουρη γι’ αυτό, μιας και διάλεξε το ελεύθερο επάγγελμα και δεν χρειάστηκε να κάνει συμβιβασμούς «οικογενειακού» τύπου.
Οι σύγχρονοι Έλληνες αρχιτέκτονες –των οποίων την προσέγγιση εκτιμά– είναι ο Αλέκος Τομπάζης και ο Νίκος Βαλσαμάκης, όχι μόνο για την αισθητική τους προσέγγιση, αλλά και για τις καινοτόμες και οικολογικές τους προσεγγίσεις. Όσο για τα θέματα που έχουν δουλευτεί καλύτερα στον τόπο μας, τον 20ο και την πρώτη δεκαετία του 21ου, θεωρεί ότι μάλλον είναι η μονοκατοικία, και κάποιες πολυκατοικίες, σχεδιασμένες από αρχιτέκτονες.
ΣΠΟΥΔΕΣ – ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ – ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
1951-1963
- Εγκύκλιες σπουδές στην Ελευσίνα (Α’ Δημοτικό Σχολείο και 3 τάξεις του μεικτού Γυμνασίου) και στην Αθήνα (πρακτικό τμήμα του Β’ Γυμνασίου Θηλέων, οι 3 τελευταίες τάξεις του Γυμνασίου).
1963-1968
- Σχολή Αρχιτεκτόνων Ε. Μ. Πολυτεχνείου. (3η κατά σειρά επιτυχίας στις εισαγωγικές εξετάσεις. Εξετάσεις και στο Δίπλωμα).
- Δίπλωμα Αρχιτέκτονα – Μηχανικού.
- Διπλωματική Εργασία : «Χωροταξική μελέτη Νoμού Κυκλάδων».
1964
- Υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών.
1968
- Άδεια ασκήσεως επαγγέλματος στην Ελλάδα.
1970-1971
- Σχολή Μελετών Περιβάλλοντος. University College, Πανεπιστημίου Λονδίνου, M.A. (Masters of Arts) Αρχιτεκτονικής.
- Μεταπτυχιακή εργασία: The distinct and the normal. A discussion on Creativity in Architecture.
1975-1976
- Εξετάσεις για την άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος στην Αγγλία.
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ
-
Μέλος του Τ.Ε.Ε. (από το 1968).
-
Μέλος του ΣΑΔΑΣ από το (1968).
-
Μέλος του Royal Institute of British Architects (RIBA) (1975-2000).
-
Μέλος του ARCUK (Εγγραφή στο μητρώο Αρχιτεκτόνων του Ηνωμένου Βασιλείου, 1976-2006).
-
Μέλος του Ελληνικού Νοσοκομειακού Συνδέσμου (1995).
-
Μέλος του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής (1995).
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
1968 – 1970
- Εργάστηκε στο γραφείο του καθηγητή της Κυπριανού Μπίρη, στην Αθήνα, σε έργα μεγάλων Δημοσίων και Νοσοκομειακών κτιρίων, εμπειρία καθοριστική για την επαγγελματική της εξέλιξη, γιατί την εξοικείωσε με τα προβλήματα έργων μεγάλης κλίμακας και την αναγκαιότητα της λειτουργικότητας στη δουλειά της. Την ίδια περίοδο εργάστηκε στο γραφείο μελετών Π. Τσολάκη και Καθηγητή Α. Ζάννου στην Αθήνα, και συμπλήρωσε την εμπειρία της με κτίρια εκπαιδευτικού χαρακτήρα.
1971 – 1972
- Εργάστηκε στην Αγγλία στο Αρχιτεκτονικό Γραφείο Tripe and Wakeham Partnership στο Λονδίνο, όπου μεταξύ άλλων ήταν Βοηθός Αρχιτέκτονα Έργου για το σχολείο St’ Johns, της Βρετανικής στρατιωτικής βάσης, στην Επισκοπή της Κύπρου και είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί και να δουλέψει με τα πολύ αναλυτικά σχεδιαστικά και εξοπλιστικά πρωτόκολλα του Βρετανικού Υπουργείου Παιδείας.
1972 – 1974
- Με την επιστροφή της από την Αγγλία, δούλεψε πάλι στο γραφείο του καθηγητή της Κυπριανού Μπίρη, και πρόσθεσε στο βιογραφικό της κτίρια Διοίκησης και γραφείων.
1974 – 1976
- Bρέθηκε στην Νέα Υόρκη, όπου ο σύζυγός της ήταν στην ομάδα προετοιμασίας του συνεδρίου του ΟΗΕ για το Habitat, και δούλεψε στο Αρχιτεκτονικό γραφείο του Sam Haffey, κυρίως σε θέματα μικρής κλίμακας, μονοκατοικιών με ξύλινο φέροντα οργανισμό.
1977 – 1979
- Δούλεψε στο Γραφείο Θύμιος Παπαγιάννης και Συνεργάτες στην Αθήνα, σαν ελεύθερος επαγγελματίας στην μελέτη περιβάλλοντος χώρου του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας και στην Τεχνική Υπηρεσία του Νοσοκομείου «ο Άγιος Σάββας», με αντικείμενο κυρίως την μελέτη της νέας Β.Α. πτέρυγας του Νοσοκομείου.
1980 – 2009
- Ιδρυτικό Μέλος του ιδιωτικού Γραφείου Αρχιτεκτονικών, Νοσοκομειακών και Ειδικών Ρυθμιστικών Μελετών ΣΥΜΑ / Σύμπραξη Αρχιτεκτόνων: Μίληση, Ξανθόπουλος, Ρόκα, Γιαννακόπουλος, Αστική Εταιρία που μετετράπη στην ΣΥΜΑ Αρχιτέκτονες Ε.Ε. / Συμμετοχική Αρχιτεκτόνων Μίληση – Ξανθόπουλος & Συνεργάτες, Ετερόρρυθμη Εταιρία.
2006 – 2009
- Παράλληλα, λειτούργησε και το Ιδιωτικό γραφείο Αρχιτεκτονικών μελετών στην Αθήνα, με την επωνυμία Κ. Ξανθόπουλος – Μ. Μίληση & Συνεργάτες Αρχιτέκτονες με αντικείμενο αρχιτεκτονικές μελέτες κτιριακών συγκροτημάτων διαφόρων τομέων και χρήσεων: Κτίρια Υγείας, Nοσοκομεία, Κτίρια Εκπαίδευσης, Κτίρια Πολιτισμού (Μουσεία), Αθλητικές Εγκαταστάσεις, Κατοικίες, κ.α.
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
Α. ΣΥΝΕΔΡΙΑ
1976
- Συνέδριο του ΟΗΕ για το Habitat στο Vancouver, Καναδά.
1979
- Συμπόσιο – Στρογγυλό Τραπέζι της Εταιρείας Ιατρικών Σπουδών στην Αθήνα με θέμα: Νοσοκομειακή Οργάνωση και Περίθαλψη στην Ελλάδα (εισηγήτρια).
1980
- Διεθνές Επιστημονικό Συμπόσιο Βόλου με θέμα: Νοσοκομείο Κοινότητας και Χωροταξική Οργάνωση των Εγκαταστάσεων Υγείας.
1987
- 5ο Συνέδριο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Νοσοκομείων – IHF (Ελσίνκι – Φιλανδία).
1988
- Εισηγήτρια στο 11ο Διεθνές Σεμινάριο της U.I.A. για τη Δημόσια Υγεία στη Μόσχα με θέμα: Analysis of Designing, Building and Maintaining of Health facilities in view of W.H.O.’s strategy “Health for all by the year 2000”.
1989
- 26ο Συνέδριο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Νοσοκομείων – IHF (Χάγη – Ολλανδία).
Β. ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ
-
Υγεία – ανάπτυξη – περίθαλψη. Διερεύνηση διεθνών στατιστικών. Αρχιτεκτονικά Θέματα 10/ 1976 (σε συνεργασία με Σ. Καφαντάρη).
-
Atenas fuera del plan, Urbanismo y Planificacion. 20-21/1977 (Περού) (σε συνεργασία με Σ. Καφαντάρη).
-
Επιμέλεια ειδικής έκδοσης των Αρχιτεκτονικών Θεμάτων 18/1984, με θέμα: Μεταπολεμική Αρχιτεκτονική στη Δανία, Νορβηγία, Σουηδία και Φινλανδία (σε συνεργασία με Κ. Ξανθόπουλο).
-
Μια επιλογή πρόσφατων αρχιτεκτονικών έργων στη Δανία. Αρχιτεκτονικά Θέματα, 18/1984 (σε συνεργασία με Κ. Ξανθόπουλο).
-
Επιτεύγματα και κατευθύνσεις της αρχιτεκτονικής στη μεταπολεμική Φινλανδία. Αρχιτεκτονικά Θέματα, 18/1984 (σε συνεργασία με Κ. Ξανθόπουλο).
-
Μονογραφίες ΙΧ: Κυριάκος Κυριακίδης & Αντέλα Κυριακίδη, Αρχιτεκτονικά Θέματα, 28/1997 (σε συνεργασία με Κ. Ξανθόπουλο).
Γ. ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
-
Επισκέψεις σε σύγχρονα Νοσοκομειακά συγκροτήματα στο εξωτερικό (Αγγλία, ΗΠΑ, Σκανδιναβικές Χώρες).
-
Ενημερωτικό ταξίδι με θέμα την Αρχιτεκτονική των Σκανδιναβικών Χωρών. Οργάνωση: Det Danske Selskab, 1982.
-
Εκπαιδευτική εκδρομή του ΙΗF (Διεθνής Ομοσπονδία Νοσοκομείων) στην Γερμανία. Επισκέψεις σε Γερμανικά Νοσοκομεία, 1993.
ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ
Αγγλικά (άριστα), Γαλλικά (καλά), Ισπανικά (μέτρια).
Α. ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΣΕ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ
1977
- 4ο Βραβείο στον Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό για την αξιοποίηση του χώρου του Ιπποδρόμου στο Δέλτα Φαλήρου (σε συνεργασία με τους αρχιτέκτονες: Γ. Παντόπουλο, Θ. Παπαγιάννη, Ρ. Κλουτσινιώτη, τον οικονομολόγο Κ. Σοφούλη και τον κυκλοφοριολόγο Κ. Ζέκκο).
1985
- 2ο Βραβείο Ειδικής Προκαταρκτικής Μελέτης κτιρίου Νομικής Σχολής στην Κομοτηνή, Πανεπιστήμιο Θράκης. Κλειστός διαγωνισμός μεταξύ 6 προεπιλεγμένων γραφείων, ΣΥΜΑ & ΠΛΕΙΑΣ.
1987
- 1ο Βραβείο κλειστού διαγωνισμού –μεταξύ 6 προεπιλεγμένων γραφείων– για τις Κτιριακές Εγκαταστάσεις του Τμήματος Ορυκτού Πλούτου του Πολυτεχνείου Κρήτης στα Χανιά. ΣΥΜΑ & ΠΛΕΙΑΣ.
1988
- 1ο Βραβείο Πανελλήνιου Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού για το Νέο Περιφερειακό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας – 600 κλινών. ΣΥΜΑ (σε συνεργασία με Ι. Πυλαρινό).
1989
- 1ο Βραβείο κλειστού διαγωνισμού –μεταξύ 6 προεπιλεγμένων γραφείων– για την Επέκταση των Studio Τηλεοράσεως της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή. ΣΥΜΑ & ΠΛΕΙΑΣ.
1993
- Διάκριση στον Διεθνή Διαγωνισμό για το Μουσείο της Ακρόπολης. Η Κριτική Επιτροπή κατέταξε την πρότασή ανάμεσα στις 37 επικρατέστερες (438 συμμετοχές) κατά τη διάρκεια της κρίσης του 1ου σταδίου (σελ. 11 πρακτικών). Η πρόταση δεν βραβεύτηκε παρότι έλαβε ψήφους από δύο μέλη της Επιτροπής (Δ. Φατούρο και Ε. Φιλιπποπούλου / Πρακτικά 1ου σταδίου, σελ. 12). Η κρίση ανέφερε συγκεκριμένα ότι: «Η υπ’ αριθ. 4020 μελέτη μεταχειρίζεται σε διάφορες στάθμες την οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου, ευχέρεια που δεν παρέχεται από τη Διακήρυξη του διαγωνισμού» (σελ. 11 Πρακτικών).
Β. ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗ ΩΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ ΜΙΣΘΩΤΗ – ΜΕΛΟΣ ΟΜΑΔΑΣ ΜΕΛΕΤΗΣ
Εταιρία: Αρχιτεκτονικό Γραφείο Καθηγητού Κυπριανού Μπίρη.
Θέση: Μισθωτός / Μέλος της ομάδας μελέτης.
1968 – 1974
-
Πτέρυγα γραφείων του ΝΑΤΟ σε νέο κτίριο στο Ελληνικό Πεντάγωνο.
-
Μετασχηματισμός και εξυγίανση νοσοκομειακών τμημάτων στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο του Πειραιά.
-
Δημαρχείο Άμφισσας.
-
Κτίριο γραφείων της Ελληνικής Νηματουργίας «Προυσάλογλου» στην οδό Πειραιώς.
Εταιρία: Αρχιτεκτονικό Γραφείο Π. Τσολάκη – Α. Ζάννου.
Θέση: Μισθωτός / Μέλος της ομάδας μελέτης.
1968 – 1974
-
Εκπαιδευτήριο Σώματος Ελληνίδων Οδηγών στη Βάρη Αττικής.
-
Προμελέτη Σχολικού συγκροτήματος (4 δημοτικά σχολεία και 1 γυμνασίο) στον Πειραιά.
Εταιρία: Αρχιτεκτονικό Γραφείο Tripe & Wakeham Partnership στο Λονδίνο.
Θέση: Μισθωτός / Μέλος της ομάδας μελέτης.
1972
-
Σχολείο St’ Johns, της Βρετανικής Στρατιωτικής βάσης, στην Επισκοπή της Κύπρου.
Εταιρία: Τεχνική Υπηρεσία Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «ο Άγιος Σάββας».
Θέση: Εξωτερικός συνεργάτης / Μέλος της ομάδας μελέτης.
1977 – 1979
-
Μελέτη Νέας Β.Α. Πτέρυγας του Νοσοκομείου.
Εταιρία: Αρχιτεκτονικό Γραφείο «Θύμιος Παπαγιάννης & Συνεργάτες»
Θέση: Εξωτερικός συνεργάτης / Μέλος της ομάδας μελέτης.
1977 – 1979
-
Μελέτη περιβάλλοντος χώρου στο Αθλητικό Κέντρο Νέου Φαλήρου (Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας) στον Πειραιά.
Γ. ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ
Γ. 1. 1981 – 1984
Όνομα συνεργασίας: KRX Αρχιτέκτονες (Κ. Ξανθόπουλος, Μ. Μίληση, Μ. Οικονομίδου Ρόκα)
-
Γενικό Νοσοκομείο ΠτολεμαΪδας 220 κλινών (Νέο κτίριο). Σε συνεργασία με το γραφείο Θύμιος Παπαγιάννης & Συνεργάτες.
-
Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο 600 κλινών στα Ιωάννινα. Συνεργάτες Αρχιτέκτονες με τα γραφεία WHITE Arkitekter και BJR Στοκχόλμης.
-
Νέο Μουσείο της Ακρόπολης, Διεθνής Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός.
Γ. 2. 1981 – 2009
Όνομα συνεργασίας: Κ. Ξανθόπουλος, Μ. Μίληση, Αρχιτέκτονες
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
1979
-
Ινστιτούτο Κοινωνικής Ψυχιατρικής στην Αθήνα. Ανάπλαση και αλλαγή χρήσης νεοκλασικής οικίας στο Παγκράτι.
1984
-
Μαιευτήριο και Διαγνωστικό Κέντρο στη Σαουδική Αραβία. Συνεργάτες Αρχιτέκτονες με τα γραφεία White & Partners Athens and Alzaid Zec Eng. Consult. Saudi Arabia.
-
Νοσοκομείο Χρονίων Παθήσεων 500 κλινών στην Τρίπολη της Λιβύης. Συνεργάτες Αρχιτέκτονες με το γραφείο White & Partners Αthens.
ΚΤΙΡΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
1984
-
Διαρρύθμιση υπάρχοντος κτιρίου –Ιδιοκτησίας της Α.Ξ.Ε.Σ. Απέργης στην Κηφισιά– σε Παιδικό Σταθμό για 55 νήπια.
1999
-
St Catherine’s British Embassy School στη Λυκόβρυση Αττικής. Μελέτη Νέου κλειστού Γυμναστηρίου και Επέκτασης υπάρχοντος Σχολικού Συγκροτήματος.
2002 – 2006
-
St Catherine’s British Embassy School στη Λυκόβρυση Αττικής. Μελέτη τριών προκατασκευασμένων κτιριακών επεκτάσεων του Σχολείου.
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ
1989
-
Εργοστάσιο Συστημάτων Συσκευασίας Μ.Ι. Μαϊλλης ΑΕΒΕ. Διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου οικοπέδου του εργοστασίου στα Οινόφυτα Βοιωτίας, Νέας Αποθήκης Ετοίμου Προϊόντος, Νέας Εισόδου Προσωπικού, Νέου φυλακίου εισόδου.
1990
-
Πλήρης μελέτη ανάπλασης υφισταμένου κτιρίου για την λειτουργία της Φαρμακευτικής Εταιρείας SANOFI στην Παιανία.
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ- ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
1982
-
Δημαρχείο Κορίνθου, Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός.
1994
-
Συγκρότημα ΤΕΕ στο Μαρούσι Αττικής, Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός.
2004
-
Σχεδιασμός Νέων Εγκαταστάσεων Πρεσβείας της Φινλανδίας στην Αθήνα. Νέα διαρρύθμιση ορόφου σε υπάρχον κτίριο γραφείων.
1983
-
Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου, στην Κρήτη, Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός.
ΚΤΙΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
1983
-
Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου στην Κρήτη, Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός.
ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ
1998
-
Διαμόρφωση Πλατείας Ελευθερίας (Κουμουνδούρου) στην Αθήνα. Σε συνεργασία με Α. Χλέπα, Αρχιτέκτονα.
Γ. 3. 1984 – 2009
Εταιρία: ΣΥΜΑ / Σύμπραξη Αρχιτεκτόνων: Μίληση, Ξανθόπουλος, Ρόκα, Γιαννακόπουλος, Αστ. Ετ. και ΣΥΜΑ Αρχιτέκτονες Ε.Ε / Συμμετοχική Αρχιτεκτόνων Μίληση – Ξανθόπουλος & Συνεργάτες Ε.Ε.
Θέση: Εταίρος της ΣΥΜΑ. Αρχιτέκτονες: Μαργαρίτα Μίληση (ΜΜ), Κώστας Ξανθόπουλος (ΚΞ), Μαίρη Οικονομίδου- Ρόκα (ΜΟΡ), Θόδωρος Γιαννακόπουλος (ΘΓ), Νικόλαος Γιαννακόπουλος (ΝΓ)
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ, ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ
1983
-
Επέκταση Χειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών (Ν.Ν.Θ.Α.) ΚΞ/ΜΜ/ΜΟΡ.
1984
-
Κέντρο Μεσογειακής Αναιμίας Λαϊκού Νοσοκομείου Αθηνών σε πτέρυγα του Μαιευτηρίου «Μαρίκα Ηλιάδη» στην Αθήνα, ΚΞ/ΜΜ.
-
Θεραπευτήριο Χρονίως Πασχόντων 100 κλινών και Εργαστήριο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στα Φιλιατρά (Νέο κτίριο), ΚΞ/ΜΜ /ΜΟΡ/ΘΓ.
-
Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης 200 κλινών (Εκσυγχρονισμός και επέκταση), ΚΞ/ΜΜ/ΜΟΡ/ΘΓ, σε συνεργασία με ΠΛΕΙΑΣ ΕΠΕ Αρχιτέκτονες.
1986
-
Ειδική Προκαταρκτική μελέτη επέκτασης και διαρρύθμισης του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας σε Νοσοκομείο 400 κλινών Κλειστός Διαγωνισμός Προμελέτης, ανάμεσα σε 6 προεπιλεγμένα γραφεία, ΚΞ/ΜΜ.
-
Οφθαλμιατρείο Αθηνών, Μελέτη Αναδιαρρύθμισης, ΚΞ/ΜΜ.
-
Θεραπευτήριο «Ο Ευαγγελισμός». Μελέτη διαρρύθμισης των 2 Ισογείων της πτέρυγας «Πατέρα» και μελέτη Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου, ΚΞ/ΜΜ/ΜΟΡ σε συνεργασία με ΠΛΕΙΑΣ ΕΠΕ Αρχιτέκτονες.
1987
-
Γενικό Νοσοκομείο Γρεβενών 100 κλινών (Νέο κτίριο), ΚΞ/ΜΜ/ΜΟΡ σε συνεργασία με ΠΛΕΙΑΣ ΕΠΕ Αρχιτέκτονες.
1987 – 1988
-
Περιφερειακό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, 1ο Βραβείο Πανελλήνιου Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού για Νοσοκομείο 600 κλινών, ΚΞ/ΜΜ/ΜΟΡ/ΘΓ – Συνεργάτες: Γ. Πυλαρινός, Αρχιτέκτων και Μ. Στεφανάκης Αρχ. Τοπίου & Προετοιμασία φακέλου Δημοπράτησης του έργου, 1988, ΚΞ/ΜΜ/ΜΟΡ.
1990
-
Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθηνών. Διαγωνισμός για μελέτη δημοπράτησης νέου κτιρίου Μαγνητικού Τομογράφου, ΚΞ/ΜΜ.
-
Μαιευτήριο «Μαρίκα Ηλιάδη» στην Αθήνα. Ρυθμιστικό σχέδιο Επέκτασης και Ανάπλασης ΚΞ/ΜΜ.
-
Διαγνωστικό και Θεραπευτικό κέντρο « Υγεία « στην Αθήνα. Ρυθμιστικό σχέδιο ανάπτυξης, και πλήρης μελέτη Χειρουργείου Ημέρας, ΚΞ/ΜΜ.
1990 – 1996
-
Επέκταση Παιδιατρικού Νοσοκομείου «Π. & Α Κυριακού». Νέα πτέρυγα Ακτινοθεραπείας, Ιατρικών Απεικονίσεων, Χειρουργείων και Χειρουργείων «Ημέρας», Εργαστηρίων, ΚΞ/ΜΜ/ΜΟΡ.
1991
-
Περιφερειακό Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Λαϊκό». Μελέτη Ανάπλασης Χειρουργείων, ΚΞ/ΜΜ.
-
Περιφερειακό Νοσοκομείο Δυτικής Θεσσαλονίκης 600 κλινών (Νέο κτίριο). Κλειστός Διαγωνισμός προμελέτης (με πρόσκληση), ΚΞ/ΜΜ/ΜΟΡ.
1992
-
Μεσογειακό Κέντρο Υγείας στα Χανιά Κρήτης (Νέο κτίριο), ΚΞ/ΜΜ.
1995 – 1997
-
Νέο Νοσοκομείο Κοινωφελούς Ιδρύματος «Ερρίκος Ντυνάν» στην Αθήνα 420 κλινών (Νέο κτίριο), ΚΞ/ΜΜ σε συνεργασία με τα Γραφεία «Κ. Κυριακίδης & Συνεργάτες» και «Χ. Μπουγαδέλλης & Συνεργάτες».
1996
-
Κτίριο ΕΚΑΒ στην Αθήνα. Διαγωνισμός Μελετοκατασκευής, ΚΞ/ΜΜ.
1997
-
Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών στην Καλλιθέα Προμελέτη και μελέτη Δημοπράτησης, ΚΞ/ΜΜ.
1999 – 2001
-
Κλινική Μητροπολιτικού Θεραπευτηρίου «Metropolitan Hospital» στο Ν. Φάληρο (Μετατροπή Υπάρχοντος κτιρίου), ΚΞ/ΜΜ.
-
Ανάπλαση «Μαιευτηρίου Αθηνών» σε Γενική Κλινική – «Ευρωκλινική», ΚΞ/ΜΜ.
2001
-
Κέντρο Ομαδικής Ιατρικής Πράξης – Medisystem στον Άλιμο (Μετατροπή Υπάρχοντος κτιρίου), ΚΞ/ΜΜ.
2004
-
Επέκταση Κλινικής Μητροπολιτικού Θεραπευτηρίου «Metropolitan Hospital» στο Ν. Φάληρο (Μετατροπή υπάρχοντος Ξενοδοχείου ), ΚΞ/ΜΜ.
2006
-
Νέα Επέκταση του Μητροπολιτικού Θεραπευτηρίου «Metropolitan Hospital» στο Ν. Φάληρο (Μετατροπή υπάρχοντος κτιρίου γραφείων), ΚΞ/ΜΜ.
2007
-
Μελέτη Υπάρχοντος κτιρίου και τριώροφης προσθήκης και μετατροπή του σε Κλινική στα Τίρανα – Αλβανία (το έργο ανεστάλη μετά την έγκριση της Οριστικής μελέτης), ΚΞ/ΜΜ.
-
Κέντρο Αποκατάστασης στην Τρίπολη ( Μετατροπή Υπάρχοντος κτιρίου), ΚΞ/ΜΜ.
ΚΤΙΡΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
1985
-
Κτίριο Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Θράκης στην Κομοτηνή. 2ο βραβείο κλειστού διαγωνισμού μεταξύ 6 προεπιλεγμένων γραφείων. ΚΞ/ΜΜ, σε συνεργασία με ΠΛΕΙΑΣ ΕΠΕ Αρχιτέκτονες.
-
Κτίριο Διοίκησης Πανεπιστημίου Θράκης στην Κομοτηνή. Κλειστός διαγωνισμός μεταξύ 6 προεπιλεγμένων γραφείων. ΚΞ/ΜΜ, σε συνεργασία με ΠΛΕΙΑΣ ΕΠΕ Αρχιτέκτονες.
1987
-
Τμήμα Μηχανικών Ορυκτού πλούτου Πολυτεχνείου Κρήτης στα Χανιά. 1ο βραβείο κλειστού διαγωνισμού μεταξύ 6 προεπιλεγμένων γραφείων. ΚΞ/ΜΜ, σε συνεργασία με ΠΛΕΙΑΣ ΕΠΕ Αρχιτέκτονες.
1998
-
Κατοικίες φοιτητών Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης στην Αλεξανδρούπολη. Διαγωνισμός με πρόσκληση. ΚΞ/ΜΜ, σε συνεργασία με ΠΛΕΙΑΣ ΕΠΕ Αρχιτέκτονες.
2000
-
Νέο Τμήμα Χημείας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Διαγωνισμός με πρόσκληση, ΚΞ/ΜΜ.
2008
-
St Catherine’s British Embassy School / Σχεδιασμός Νέων κτιριακών εγκαταστάσεων για τη μεταστέγαση του σχολείου στη Σταμάτα Αττικής. (Επιλογή μέσω κλειστού Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού). Η μελέτη ανεστάλη μετά την ολοκλήρωση και έγκριση της προμελέτης. ΚΞ/ΜΜ σε συνεργασία με Ν. Stamatiou Archiplus Ltd και Tim Simons, Καθηγητή Αρχιτεκτονικής Τοπίου.
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ – ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
1989
-
Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση (ΕΡΤ), 1ο βραβείο κλειστού διαγωνισμού μεταξύ 6 προεπιλεγμένων γραφείων για την επέκταση των studio τηλεόρασης, και
1991
-
Εκπόνηση πλήρους μελέτης, ΚΞ/ΜΜ/ΜΟΡ, σε συνεργασία με ΠΛΕΙΑΣ ΕΠΕ Αρχιτέκτονες και Τ. Φραγκούλη Αρχ.
ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΑ ΚΕΝΤΡΑ
1988
-
Συνεδριακό Κέντρο στο χώρο της Ολυμπιακής Ακαδημίας στην Ολυμπία. Νέο κτίριο. Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός, ΚΞ/ΜΜ/ΜOΡ.
1993
-
Διαμόρφωση Παλαιού Ανακτόρου και κτιρίων, στο φρούριο της Κέρκυρας, σε κτίριο της Συνόδου Κορυφής ΕΕ και Κέντρο Τύπου. Διαγωνισμός Μελετοκατασκευής. ΚΞ/ΜΜ, σε συνεργασία με τους Δ. Κατζουράκης – Γ. Τσαμπέρης & Συνεργάτες Ε.Ε. και Αικατερίνη Κρεμέζη.
ΚΤΙΡΙΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΩΝ
2002 – 2003
-
Νέο κτίριο Αεροσταθμού & Διαμόρφωση Περιβάλλοντος Χώρου στον Κρατικό Αερολιμένα Νέας Αγχιάλου. ΚΞ/ΜΜ, σε συνεργασία με Δ. Κατζουράκης – Γ. Τσαμπέρης & Συνεργάτες Ε.Ε.
1998
-
Κτίριο Αεροδρομίου Σάμου. Διαγωνισμός Μελετοκατασκευής. ΚΞ/ΜΜ, σε συνεργασία με Β. Φλούδα Αρχιτέκτονα.