ΨΗΦΙΑΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ 1923 – 1981      |      ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ – ΤΜΗΜΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΨΗΦΙΑΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ 1923 – 1981
ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ – ΤΜΗΜΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΨΗΦΙΑΚΟ ΑΡΧΕΙΟ
ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ 1923 – 1981
ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ – ΤΜΗΜΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΣΟΦΙΑ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛΙΔΟΥ
ΚΥΡΓΙΑ ΔΡΑΜΑΣ 1944 -
Α.Μ. ΤΕΕ   12268

ΣΠΟΥΔΕΣ

Διπλωματούχος Αρχιτέκτων, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Πολυτεχνικής Σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) 1963 - 1968

Εξάμηνη παραμονή στο Λος Άντζελες - Παρακολούθηση μαθημάτων στο Πανεπιστήμιο UCLA 1968 - 1969

Σπουδές Πολεοδομίας στο INSTITUT D΄URBANISME DE PARIS 1969 - 1972

Δίπλωμα Πολεοδομίας UNIVERSITE PARIS IX DAUPHINE 1972

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ

Ελεύθερο Επάγγελμα - Αρχιτεκτονική, Πολεοδομία 1968 - 2020

Τακτικός βοηθός της έδρας Πολεοδομίας της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών 1975 - 1976

Μελετητικό Γραφείο TEAM 1972 - 2013

Ιδρυτικό και ενεργό μέλος της εταιρείας ΤΕΑΜ 4-Αρχιτέκτονες, Πολεοδόμοι, Σύμβουλοι Μηχανικοί 1979 - 2013

Τερματικός σταθμός μετρό-προαστιακού στον Αερολιμένα Αθηνών ,2002
Τερματικός Σταθμός Μετρό και Προαστιακού στον ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑ ΑΘΗΝΩΝ (Πρόπλασμα-2002)

Η Σοφία Εμμανουηλίδου γεννήθηκε στο χωριό Κύργια της Δράμας. Οι γονείς της ήταν πρόσφυγες από τον Πόντο. Ο πατέρας της ήταν δάσκαλος Δημοτικού Σχολείου. Είναι η μικρότερη από επτά παιδιά και η μόνη γυναίκα. Η δευτεροβάθμια εκπαίδευσή της πραγματοποιήθηκε σε δημόσιο σχολείο, όπου ήταν  άριστη στα μαθηματικά. Ωστόσο, η συμβουλή του νεότερου αδελφού της, που ήταν ήδη μαθηματικός  ήταν να σπουδάσει αρχιτεκτονική, ως «εφαρμοσμένα μαθηματικά». Θυμάται το Θουκυδίδη Βαλεντή ως τον κύριο καθηγητή στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όπου έκανε τις σπουδές της.

 

Μετά την αποφοίτησή της, άρχισε να εργάζεται στη Δράμα ως ανεξάρτητος επαγγελματίας αρχιτέκτονας. Το εισόδημα ήταν κάτι παραπάνω από ικανοποιητικό, αλλά ένιωθε ότι ο επαγγελματικός της ορίζοντας έπρεπε να διευρυνθεί. Έτσι, με τα χρήματα που κέρδισε, πήγε στο Παρίσι της Γαλλίας, για μεταπτυχιακές σπουδές στον πολεοδομικό σχεδιασμό.

Κατά την επιστροφή της, εργάστηκε ως τακτικός βοηθός στην έδρα Πολεοδομίας της Πολυτεχνικής Σχολής του  Πανεπιστημίου Πατρών (1975-1976).

 

Το 1979, δημιούργησε την εταιρεία  «TEAM 4 – Αρχιτέκτονες ,Πολεοδόμοι, Σύμβουλοι Μηχανικοί ΕΠΕ», μαζί με τους αρχιτέκτονες Βασίλη Μπακαγιάννη, Άνταμ Μπέρλερ και τον πολεοδόμο  Γιάννη Καρανίκα.

Με την εταιρεία αυτή συμμετείχε και διακρίθηκε σε πολλούς αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς,  μελέτες Δημοσίου, μελέτες επιβλέψεις ιδιωτικών έργων πολυκατοικιών ειδικών κτιρίων κλπ. Ειδικότερα  η εταιρεία ασχολήθηκε  με μελέτες για: Κτίρια Γραφείων, Κτίρια Διοίκησης, Σχολικά Κτίρια, Κτίρια Πρόνοιας, Πανεπιστημιακά κτίρια, Κτίρια υγείας, Αθλητικά κέντρα, Ολυμπιακά ΄Εργα, Κτίρια μέσων Μαζικής Μεταφοράς (Αεροδρόμια, Σταθμοί Μετρό, κλπ.),Διαμορφώσεις Ελεύθερων Χώρων, Ανάπλαση-Προστασία και Αξιοποίηση Παραδοσιακών Οικισμών, Χωροταξικές – Πολεοδομικές μελέτες κλπ.

Το επίπεδο συμμετοχής της στην εταιρεία ήταν 25%. Αργότερα, ο Γιάννης Καρανίκας αποχώρησε από την εταιρεία και το 2013 ο Άνταμ Μπέρλερ απεβίωσε. Ο Άνταμ ήταν ένας λαμπρός αρχιτέκτονας, εξαιρετικός συνεργάτης και ένας ταλαντούχος άνθρωπος με σπάνια γνώση και χαρακτήρα.

Η απώλεια του Άνταμ Μπέρλερ, σε συνδυασμό με την ξαφνική και αιφνιδιαστική ακύρωση ενός μεγάλου έργου στο Ομάν, μαζί με την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, σχεδόν ταυτόχρονα, συνέβαλε στη συρρίκνωση της Εταιρείας.

 

 

* Το υλικό της ανάρτησης έχει παραχωρηθεί στο Αρχείο από την ίδια τη βιογραφούμενη -την οποία και ευχαριστούμε πολύ- τoν χειμώνα του 2021. Ακόμα η ίδια η βιογραφούμενη είχε την τελική θεώρηση των κειμένων της ανάρτησης.

Α. ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Η Σοφία Εμμανουηλίδου γεννήθηκε στα Κύργια – χωριό της Δράμας το 1944 από πρόσφυγες γονείς από τη Νικόπολη Πόντου. Ο πατέρας δάσκαλος στον Πόντο με την ανταλλαγή πληθυσμού το 1923 συνέχισε να είναι δάσκαλος στο χωριό Κύργια στον οικισμό Ευρύπεδο και στη συνέχεια στον οικισμό Υψηλόν.

Είναι το έβδομο παιδί -το μόνο κορίτσι – της οικογένειας το μικρότερο από όλα τα αδέλφια. Από τριών χρόνων πήγαινε με τον πατέρα της στο μονοτάξιο Σχολείο του οικισμού Υψηλόν μέχρι και την Τετάρτη Δημοτικού και στη συνέχεια τις δυο τελευταίες τάξεις -Πέμπτη και Έκτη -στο Δημοτικό Σχολείο του οικισμού Οργαντζή.

Τη χρονιά που τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο ο πατέρας της συνταξιοδοτήθηκε και μεταφέρθηκε η οικογένεια στη Δράμα όπου έμενε η γιαγιά της. Τα αδέλφια της ήδη είτε είχαν τελειώσει το Πανεπιστήμιο είτε σπούδαζαν ακόμα.

Στις πρώτες 4 τάξεις μαθήτευσε στο Γυμνάσιο θηλέων της Δράμας και τις δύο τελευταίες – Πέμπτη και Εκτη -στο Γυμνάσιο Αρρένων στο πρακτικό τμήμα. Οι επιδόσεις της, στα Μαθηματικά ιδιαίτερα, ήταν άριστες. Ωστόσο η προτροπή του μικρότερου αδελφού της (μαθηματικού) ήταν να ασχοληθεί με την Αρχιτεκτονική. Ένα νέο πεδίο -”υλοποιημένων μαθηματικών” όπως χαρακτήριζε την Αρχιτεκτονική άνοιγε μπροστά της. Καθηγητής όπως ο Θ. Βαλέντης υπήρξε δάσκαλος βάσης.

Μετά το τέλος των σπουδών Αρχιτεκτονικής ανοίγει πεδίο δράσης.

Άνοιξε Τεχνικό Γραφείο στη Δράμα που οικονομικά πήγαινε πολύ καλά αλλά ο ορίζοντας ήταν κλειστός και οι «συνθήκες» στην Ελλάδα δύσκολες. Ωστόσο τα μέχρι τότε οικονομικά από το επάγγελμα, βοήθησαν για τη μετεκπαίδευση στο Παρίσι. Άνοιξε ο ορίζοντας προβληματισμού και αναζήτησης.

Η επιστροφή στην Ελλάδα γίνεται με εγκατάσταση στην Αθήνα και δημιουργία μελετητικού Γραφείου με τίτλο «ΤΕΑΜ» Α.Μ. ΓΕΜΜΚΑ 1276.

Στην περίοδο 1975 – 1976 διορίζεται τακτικός βοηθός της έδρας Πολεοδομίας της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστήμιου Πατρών.

Το 1979 γίνεται ιδρυτικό μέλος της Μελετητικής εταιρείας “ΤΕΑΜ 4 – Αρχιτέκτονες Πολεοδόμοι Σύμβουλοι Μηχανικοί ΕΠΕ” με ποσοστό 25% και συνεργάτες τους αρχιτέκτονες Βασίλη Μπακαγιάννη, Ανταμ Μπέρλερ και τον Πολεοδόμο Γιάννη Καρανίκα.

Από το 2001 μέχρι το 2013 μετά την αποχώρηση από την εταιρεία του Γιάννη Καρανίκα η εταιρεία συνέχισε τη λειτουργία της με τον τίτλο “ΤΕΑΜ 4 ΣΟΦΙΑ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛΙΔΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΠΑΚΑΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΑΜ ΜΠΕΡΛΕΡ και ΣΙΑ Ε.Ε.”.

Το 2013 πέρασε στην άλλη όχθη ο συνέταιρος Ανταμ Μπέρλερ – σπουδαίος αρχιτέκτονας εξαιρετικός συνεργάτης, άνθρωπος μεγάλης γνώσης και σπάνιου ήθους.

Η απότομη και απροειδοποίητη διακοπή μιας μεγάλης μελέτης στο ΟΜΑΝ, σε συνδυασμό με την περιρρέουσα οικονομική κρίση, επιτάχυναν τη συρρίκνωση του Γραφείου.

Είναι παντρεμένη με τον πολιτικό μηχανικό Διονύση Γουσέτη και έχει δυο παιδιά. Τον Γιώργο, τακτικό καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Herriot Watt στο Εδιμβούργο και την Ουρανία, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης. Τα παιδιά της έχουν χαρίσει πέντε εγγόνια.

Β. ΣΠΟΥΔΕΣ – ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ – ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ

1950 – 1962

  • Εγκύκλιες σπουδές στα Κύργια (Δημοτικό Σχολείο) και στη Δράμα στο Γυμνάσιο Θηλέων τις πρώτες 4 τάξεις και στο Γυμνάσιο Αρρένων τις 2 τελευταίες τάξεις στο πρακτικό τμήμα.

1963 – 1968

  • Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Σχολή Αρχιτεκτόνων Δίπλωμα Αρχιτέκτονα Μηχανικού. Διπλωματική Εργασία: Κέντρα Πόλεων – Κέντρο Δράμας στο μάθημα Πολεοδομίας με καθηγητή τον κ. Θαλή Αργυρόπουλο.

1969 – 1972

  • Σπουδές Πολεοδομίας στο INSTITUT D΄URBANISME DE PARIS.

1972

  • Δίπλωμα Πολεοδομίας UNIVERSITE PARIS IX DAUPHINE.

Γ. ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ

  • Μέλος του Τ.Ε.Ε. (1972).

  • Μέλος της αντιπροσωπείας συλλόγου Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ) (1992-1995).

  • Πραγματογνώμων των δικαστηρίων Αθηνών (1974).

  • Μέλος της επιστημονικής επιτροπής σύγχρονης Αρχιτεκτονικής του Τ.Ε.Ε (1983).

  • Μέλος οργανωτικής επιτροπής Θ΄ Πανελληνίου Αρχιτεκτονικού Συνεδρίου 1988. Θέμα: ‘Η αξιοποίηση της Αρχιτεκτονικής και της Πολεοδομίας στην ανάπτυξη του τόπου’.

  • Μέλος – εκπρόσωπος του ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ της ομάδας ερευνητικού προγράμματος 89 ΠΕ 36: ‘Συστηματική καταγραφή και αποτίμηση της συμβολής των αρχιτεκτόνων στην παραγωγή του κτισμένου περιβάλλοντος στην Ελλάδα’. Ανάδοχος του έργου: Τμήμα Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ Φορέας –χρήστης: Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Δ.Α.Σ.– ΠΕΑ.

  • Κριτής εκπρόσωπος του Τ.Ε.Ε. σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς

Δ. ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

1968 – 1969

  • Ιδιωτικό τεχνικό γραφείο στη Δράμα – Μελέτη Κεντρικής πλατείας Δράμας.

  • Εξάμηνη παραμονή στο Λος Άντζελες – παρακολούθηση μαθημάτων στο Πανεπιστήμιο UCLA.

1969 – 1972

  • Σπουδές πολεοδομίας τρίτου κύκλου σπουδών INSTITUT D΄URBANISMEDE PARIS (UNIVERSITE PARIS IX DAUPHINE).

Ιούλιος 1972 – Νοέμβριος 1982

  • Συμμετοχή   στο πρόγραμμα του Τουρισμού για τη δημιουργία τουριστικών  δωματίων  στην Κέρκυρα με σκοπό τη διατήρηση του τοπικού χρώματος σε συνεργασία με το Γραφείο URBAN PLANNING RESEARCH TE MARTIS WM Mc MAINS – Δ.Λ. ΣΤΑΜΑΤΙΑΔΗΣ Ο.Ε., Βουλής, Αθήνα.

Από Νοέμβριο 1972 – 2013

  • Ιδιωτικό μελετητικό γραφείο «ΤΕΑΜ» Α.Μ. ΓΕΜΜΚΑ 1276, Αθήνα.

1975 – 1976

  • Τακτικός βοηθός της έδρας Πολεοδομίας της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών.

1979 – 2013

  • Ιδρυτικό μέλος της εταιρείας «TEAM 4 – Αρχιτέκτονες, Πολεοδόμοι, Σύμβουλοι Μηχανικοί ΕΠΕ», μαζί με τους αρχιτέκτονες Βασίλη   Μπακαγιάννη, Adam Berler και τον πολεοδόμο Γιάννη Καρανίκα.

1976 – 2013

  • Συμμετοχή και διάκριση σε αρχιτεκτονικούς και πολεοδομικούς διαγωνισμούς, μελέτες Δημοσίου, μελέτες – επιβλέψεις ιδιωτικών έργων πολυκατοικιών –  ειδικών κτιρίων κλπ.

Ε. ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

Ε. 1. ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΚΡΙΤΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΩΝ   ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΩΝ

  • Πανελλήνιος Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός Κτιρίου Γραφείων της ΕΥΔΑΠ (1984) (εκπρόσωπος ΤΕΕ).

  • Πανελλήνιος Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός Πνευματικού Κέντρου Κορίνθου (εκπρόσωπος ΣΑΔΑΣ).

  • Πρόγραμμα Αρχιτεκτονικών Διαγωνισμών EUROPEAN με θέμα: «Εξέλιξη  τρόπου ζωής και αρχιτεκτονικής της κατοικίας» (1989) (εκπρόσωπος ΤΕΕ).

  • Πανελλήνιος Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός   Διαμόρφωσης Πλατείας Εθνικής Αντίστασης στην Ηλιούπολη (εκπρόσωπος ΤΕΕ).

Ε. 2. ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

  • ‘Πολυδύναμα   Σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης (ΠΟ.Σ.Μ.Ε.)’, Αρχιτεκτονικά θέματα 13/1979.

  • ‘Στέγαση των Κεντρικών Υπηρεσιών των Υπουργείων’, Αρχιτεκτονικά θέματα 15/1981.

  • «Κτίριο γραφείων στο Χαλάνδρι», Αρχιτεκτονικά θέματα 19/1985.

  • «Κτίριο γραφείων «Ευρωπαϊκής Πίστης» – Α.Ε.Γ.Α. – Χαλάνδρι, Ελληνική αρχιτεκτονική 1973-1983, Βραβεία Πανελλήνιου Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού ΥΧΟΠ, «ARCHITECTURE CONTEMPORAINE», Τεύχος Νο 7.

Α. ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΣΕ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ

  1. Πολυδύναμο Σχολείο Μέσης Εκπαίδευσης Βόλου (ΠΟ.Σ.Μ.Ε. ΒΟΛΟΥ). Α΄ Βραβείο και ανάθεση Αρχιτεκτονικής Μελέτης.

  2. Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός ιδεών για τη στέγαση των κεντρικών υπηρεσιών 9 Υπουργείων σε 5 γήπεδα του Λεκανοπεδίου περιοχής Αθηνών. Α’ Βραβείο (δόθηκαν 6 ισότιμα βραβεία).

  3. Κτίριο γραφείων της Ασφαλιστικής Εταιρείας «ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΙΣΤΗ Α.Ε.Γ.Α.» στο Χαλάνδρι. Α’ Βραβείο   και ανάθεση (διαγωνισμός με προσκλήσεις). Ισότιμο βραβείο στον πρώτο Πανελλήνιο Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό Εφαρμοσμένων Ιδεών του Υ.Χ.Ο.Π.

  4. Αξιοποίηση Δημοτικού οικοπέδου οδού Ανδρόγεω Δήμου Ηρακλείου Κρήτης. Γ’ Βραβείο.

  5. Προμελέτη των κτιρίων Κεντρικής Διοικήσεως και Θεάτρου της Παν/πόλεως Ρεθύμνου κατόπιν επιλογής με το Ν.716/77, άρθρο 11 §5. Α΄ Βραβείο και ανάθεση.

  6. Κτίριο παιδικού σταθμού Συλλόγου Υπαλλήλων Τραπέζης Ελλάδος στο Χολαργό. Εξαγορά (διαγωνισμός με προσκλήσεις).

  7. Μνημειακό Συγκρότημα Μάχης της Κρήτης – Νομαρχία Χανίων (Έπαινος).

  8. Προστασία, Αποκατάσταση και Αξιοποίηση Παραδοσιακού Οικισμού Πόλης Ξάνθης – Νομαρχιακό Ταμείο Ξάνθης. Α’Βραβείο και ανάθεση.

  9. Μεγάλο Κλειστό Γυμναστήριο Θέρμης Θεσσαλονίκης – Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Α’ Βραβείο και ανάθεση.

Β. ΕΡΓΑ : ΚΤΙΡΙΑΚΑ ΕΡΓΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΧΩΡΩΝ

Β. 1. ΩΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΜΕΛΕΤΗΤΡΙΑ

1968 – 1969

  • Μελέτη Κεντρικής πλατείας Δράμας.

1976

  • Μελέτη Στέγης Ανηλίκων Κοζάνης.

Β. 2. ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΤΕΑΜ 4 Ε.Π.Ε. (1978 – 2005)

Αποτελεί ιδρυτικό μέλος του Τεχνικού Γραφείου «ΤΕΑΜ 4 Ε.Π.Ε.» και βασικό στέλεχος του Αρχιτεκτονικού τμήματός του το οποίο μελετά διάφορα έργα ιδιωτικά και του Δημοσίου.  ΜΕ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : Βαλτετσίου 51, 106 81 Αθήνα.

1979

  • Μελέτη κτιρίου τεσσάρων κατοικιών στη Νέα Φιλοθέη.

  • Μελέτη κτιρίου Γραφείων ιδιοκτησίας Ν. Λαγγούση στις Τζιτζιφιές.

1980

  • Προκαταρκτική μελέτη Διαρρύθμισης, Εξοπλισμού και Εγκαταστάσεων του Ζαππείου Μεγάρου.

1981

  • Μελέτη έπαυλης δύο κατοικιών στο Διόνυσο.

1982

  • Προκαταρκτική μελέτη Παιδικού Σταθμού του Συλλόγου υπαλλήλων της Τράπεζας Ελλάδος στο Χολαργό.

1983

  • Κατοικία ιδιοκτησίας Σ. Σαπουντζόγλου στο Κίτρος Πιερίας.

  • Μελέτη κτιρίου γραφείων και υπόγειος σταθμός 40 αυτοκινήτων Ευρωπαϊκής Πίστης Α.Ε.Γ.Α. στο Χαλάνδρι.

1985

  • Μελέτη και Επίβλεψη Ανακαίνισης των εξωτερικών   όψεων Κτιρίου Γραφείου Μεγάρου Λινάρδου, Καποδιστρίου και Πατησίων.

  • Μελέτη εφαρμογής για το έργο: Επισκευές, επεκτάσεις και διαρρυθμίσεις στο διατηρητέο κτίριο του Μιχαλείου Ορφανοτροφείου για τη Στέγαση του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Χίο.

  • Μελέτη έπαυλης στην Κηφισιά ιδιοκτησίας Ηλία Γεωργίου.

  • Μελέτη πενταώροφης οικοδομής στην Αθήνα Κ. Χαρατζή.

  • Μελέτη και επίβλεψη παραθεριστικής κατοικίας στη Βραυρώνα Αττικής.

1986

  • Μελέτη και επίβλεψη διώροφης κατοικίας στην Άνω Βούλα.

  • Μελέτη Πολυώροφου Καταστήματος και Κτιρίου Γραφείων Σωτήρη Βένου στην Ηγουμενίτσα.

1987

  • Μελέτη Εμπορικού Κέντρου – Ορόφων Γραφείων Θανάση Γκραίκου στην Ηγουμενίτσα.

  • Μελέτη Καταστήματος Εμπορικής Τράπεζας στο διατηρητέο ακίνητο οδού Καλαβρύτων 17, στην Αμαλιάδα.

1991

  • Αρχιτεκτονική Προμελέτη Καταστημάτων Α.Τ.Ε.: α. Αιγίου, β. Αμύνταιου, γ. ‘Αρτας, δ. ‘Αστρους, ε.’ Εδεσσας, στ. Ελευθερούπολης, ζ. Κύμης, η. Φαρσάλων.

  • Κλειστό Γυμναστήριο του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθήνας (Ο.Α.Κ.Α.).

  • Περιβάλλων Χώρος του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθήνας (Ο.Α.Κ.Α.).

  • Κλειστό Γυμναστήριο Πάλης & Πυγμαχίας του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθήνας (Ο.Α.Κ.Α.) – Δεν υλοποιήθηκε.

1992

  • Μελέτη 14 Υποκαταστημάτων της Εγνατίας Τράπεζας.

  • Μελέτη Μηχανογραφικού Κέντρου Θέρμης Θεσσαλονίκης.

  • Ανακαίνιση και εσωτερική διαρρύθμιση κτιρίου γραφείων εργοστασίου PYRAMIS στη Θεσσαλονίκη.

  • Μελέτη Νέου Πενταώροφου Κτιρίου Γραφείων και Καταστημάτων με υπόγειο χώρο στάθμευσης   αυτοκινήτων στην Καλλιθέα.

  • Κέντρο Επαγγελματικής και Τεχνικής Κατάρτισης Κιλκίς (Μελέτη Τεχνικής Προσφοράς). Συντονίστρια – Υπεύθυνη της Αρχιτεκτονικής Μελέτης.

1994

  • Μελέτη Ανακατασκευής – Διαρρύθμισης   & Διαμόρφωσης χώρων 3ου έως 6ου ορόφων κτιρίου για   τη στέγαση των Διοικητικών Υπηρεσιών της Εγνατίας Τράπεζας στην οδό Βίσσης και Αιόλου.

  • Φοιτητικές Κατοικίες του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Χίο (Μελέτη Προσφοράς). Συντονίστρια – Υπεύθυνη Αρχιτεκτονικής Μελέτης.

  • Εγκαταστάσεις Φοιτητικής Εστίας Πολυτεχνείου Κρήτης στα Χανιά (Α΄ Φάση – Οριστική Μελέτη – Τεχνική Προσφορά). Συντονίστρια – Υπεύθυνη Αρχιτεκτονικής Μελέτης.

1995

  • Δεύτερη Φάση Τμήματος Μηχανικών Ορυκτών Πόρων Πολυτεχνείου Κρήτης στα  Χανιά (Μελέτη Εφαρμογής – Τεχνική Προσφορά). Συντονίστρια – Υπεύθυνη Αρχιτεκτονικής Μελέτης.

  • Διώροφη κατοικία ιδιοκτησίας Β. Σπυρόπουλου στη Νέα Πεντέλη.

1998 – 2007

  • Συντονίστρια, μαζί με τον Αλέξανδρο Τομπάζη της Μελέτης Ολοκλήρωσης του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών – Β’ Φάση. Κύριος μελετητής του Νέου Πάρκου και των Υπέργειων Κτιριακών Απολήξεων του Νέου Τμήματος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

1999

  • Υπερτοπικό Εμπορικό Κέντρο Αχαΐας στην ’Περιβόλα Πατρών’.

  • Υπερτοπικό Εμπορικό Κέντρο ‘ΠΕΤΡΟΥ ΡΑΛΛΗ’.

  • Υπερτοπικό Εμπορικό Κέντρο ‘ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ’ στη Θεσσαλονίκη.

2001

  • Πολιτιστικό και Αθλητικό Κέντρο των Εκπαιδευτηρίων ΔΟΥΚΑ στο Μαρούσι Αττικής.

2001 – 2002

  • Προμελέτες αναβάθμισης του Ολυμπιακού Κέντρου Κολύμβησης και του Ολυμπιακού Κλειστού Γυμναστηρίου εν’ όψη των Ολυμπιακών Αγώνων 2004.

2001 – 2003

  • Μελέτη Ιππικού Κέντρου και Κέντρου Κολύμβησης στην εγκατάσταση του Μοντέρνου Πεντάθλου στο Γουδί. Συντονίστρια της ομάδας μελέτης.

2002

  • Μελέτη Τερματικού Σταθμού Μετρό και Προαστιακού στον Αερολιμένα Αθηνών.

2002 – 2003

  • Συντονίστρια και υπεύθυνη ομάδας μελέτης για το Διεθνή Ολυμπιακό Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης (IBC) στον ΟΑΚΑ (Μαρούσι Αττικής).

2002 – 2004

  • Μελέτη Σταθμού ΜΕΤΡΟ Αγ. Αντωνίου και Διαμόρφωση της Πλατείας. Συντονίστρια της ομάδας μελέτης και Υπεύθυνη της Αρχιτεκτονικής Μελέτης.

2003

  • Κατοικία ιδιοκτησίας Δ. Μαλόβρουβα στην οδό Ζακλίν Ρομιγί 7, ΄Αλιμος.

  • Μελέτη Ανακαίνισης και Διαρρύθμισης του Καταστήματος της Εμπορικής Τράπεζας επί των οδών Ελ. Βενιζέλου 11 & Αμερικής στην Αθήνα.

  • Μελέτη Διαμόρφωσης γραφείων Β΄ ορόφου του ΤΕΚ στο Διατηρητέο Κτίριο της οδού Αμερικής 6 στην Αθήνα.

2004

  • Συμμετοχή σε προτάσεις επέκτασης και βελτίωσης των χώρων επιβατών του Δ.Α.Α. Ελ. Βενιζέλος.

Β. 3. ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ: ΤΕΑΜ 4 Σοφία Εμμανουηλίδου – Βασίλης Μπακαγιάννης – ΄Ανταμ Μπέρλερ O.Ε. (1980 – 2004). Ομόρρυθμο μέλος. ΜΕ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : Βαλτετσίου 51, 106 81 Αθήνα και μετεγκατάσταση της εταιρείας στα στα ιδιωτικά της γραφεία επι της οδού Λεμπέση 21, Μακρυγιάννη. (2004 – 2008)

1983 – 1984

  • Μελέτη νέων εγκαταστάσεων Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο (Κτίριο Διοίκησης – Κτίριο Θεάτρου. Προκαταρκτική Μελέτη και Προμελέτη). Συντονίστρια – Κύρια Μελετήτρια.

1983 – 1986

  • Μελέτη και Τεύχη Δημοπράτησης κτιρίου ΛΓ΄ Αστυνομικού Τμήματος και ΛΓ’ Παραρτήματος Ασφαλείας Αθηνών. Συντονίστρια – Υπεύθυνη Αρχιτεκτονικής Μελέτης.

1989

  • Προκαταρκτική Μελέτη – ΄Ερευνα Δυνατοτήτων Στέγασης των Φοιτητών και δημιουργία Φοιτητικής Λέσχης – Κατοικίας στη Μυτιλήνη, Σάμο, Ρόδο. Μελετήτρια.

1992

  • Κέντρο Επαγγελματικής και Τεχνικής Κατάρτισης Κιλκίς (Μελέτη Τεχνικής Προσφοράς). Συντονίστρια – Υπεύθυνη της Αρχιτεκτονικής Μελέτης.

1992 – 1993

  • Μελέτη Γενικού Σχεδίου Ρύθμισης για   τον Υπερτοπικό Πόλο Αναψυχής, Αθλητισμού και Πολιτιστικών Λειτουργιών στην περιοχή «ΣΕΛΕΠΙΤΣΑΡΙ» Νίκαιας – Κερατσινίου. Μελετήτρια.

1994

  • Φοιτητικές Κατοικίες του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Χίο (Μελέτη Προσφοράς). Συντονίστρια – Υπεύθυνη Αρχιτεκτονικής Μελέτης.

  • Εγκαταστάσεις Φοιτητικής Εστίας Πολυτεχνείου Κρήτης στα Χανιά (Α΄ Φάση – Οριστική Μελέτη – Τεχνική Προσφορά). Συντονίστρια – Υπεύθυνη Αρχιτεκτονικής Μελέτης.

1995

  • Δεύτερη Φάση Τμήματος Μηχανικών Ορυκτών Πόρων Πολυτεχνείου Κρήτης στα Χανιά (Μελέτη Εφαρμογής – Τεχνική Προσφορά). Συντονίστρια – Υπεύθυνη Αρχιτεκτονικής Μελέτης.

2001 – 2003

  • Μελέτη Ιππικού Κέντρου και Κέντρου Κολύμβησης στην εγκατάσταση του Μοντέρνου Πεντάθλου στο Γουδί. Συντονίστρια της ομάδας μελέτης.

2002

  • Μελέτη Κέντρου Υγείας «Αστικού Τύπου» στα Καλύβια Αττικής. Εκπρόσωπος – Συντονίστρια της ομάδας μελέτης και Υπεύθυνη της Αρχιτεκτονικής Μελέτης.

2003

  • Κέντρου Υγείας στην Κερατέα Αττικής. Εκπρόσωπος – Συντονίστρια της ομάδας μελέτης Μελέτη και Υπεύθυνη της Αρχιτεκτονικής Μελέτης.

  • Μελέτη Κέντρου Υγείας στην περιοχή του Δήμου Ελληνικού. Εκπρόσωπος – Συντονίστρια της ομάδας μελέτης και Υπεύθυνη της Αρχιτεκτονικής Μελέτης.

Β. 4. ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ: ‘ΤΕΑΜ 4 – Αρχιτέκτονες, Πολεοδόμοι Σύμβουλοι Μηχανικοί – Σοφία Εμμανουηλίδου – Άνταμ Μπέρλερ και Σία Ε.Ε.’  Ετερόρρυθμο μέλος. ΜΕ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ :  Λεμπέση 21, 117 43 Αθήνα.

Σημείωση για τρεις μελέτες:

  • Το Κλειστό Γυμναστήριο Καρδίτσας κατασκευάστηκε και ολοκληρώθηκε το 2020.

  • Η μελέτη της ανάπλασης Ο.Τ.9 Δήμου Λυκόβρυσης (Διαμόρφωση Χώρων Πρασίνου – Αναψυχής – Αθλητικών Κολυμβητικών Εγκαταστάσεων και Υπόγειας Στάθμευσης) υλοποιήθηκε και ολοκληρώθηκε το 2019.

  • Τα ελληνικά Σχολεία στο Μόναχο -μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη με ικανοποιημένες ιδιαίτερες απαιτήσεις λειτουργικές, αισθητικές ενεργειακές, ένταξης και προσέλευσης στο οικόπεδο- δημοπρατήθηκε, ξεκίνησε η κατασκευή, αλλά λόγω ολιγωρίας κατά την κατασκευή (μη τήρηση του αυστηρού χρονοδιαγράμματος) διακόπηκαν οι εργασίες και το έργο ματαιώθηκε! Κάπου πρέπει να καταγραφεί αυτό το δυσάρεστο συμβάν! Χάθηκε μια μοναδική ευκαιρία που δόθηκε μόνο στην Ελλάδα από το κρατίδιο της Βαυαρίας.

2004

  • Μελέτη – Κατασκευή Κλειστού Γυμναστηρίου Καρδίτσας.

2006 – 2010

  • Υπεύθυνη της Αττικό Μετρό στον ‘Ελαιώνα.’

  • Εκπρόσωπος και Συντονίστρια της κοινοπραξίας “OMAN   2007 JV”, υπεύθυνη μαζί με τον Χ. Μπουγαδέλλη για την εκπόνηση των Αρχιτεκτονικών Μελετών 6 συνοικιών στο έργο: The Blue City – Φάση 1 στην περιοχή Al Madina Al Zarqa για λογαριασμό της “AECO Development LLC”.

2007 – 2008

  • Ελληνικά Σχολεία στο Μόναχο της Γερμανίας. Εκπρόσωπος – Υπεύθυνη της Αρχιτεκτονικής Μελέτης.

  • Συντονίστρια και υπεύθυνη της πλήρους Αρχιτεκτονικής Μελέτης του έργου: ‘Ελληνικά Σχολεία   στο Μόναχο της Βαυαρίας’ για λογαριασμό του ΟΣΚ, το έργο δημοπρατήθηκε,   ξεκίνησε η κατασκευή του το 2011, αλλά λόγω καθυστερήσεων το έργο ματαιώθηκε.

2007 – 2010

  • Πενταώροφη οικοδομή με δύο υπόγεια και δώμα επί της οδού Φαλαισίας 7 στο Βοτανικό,   ιδιοκτησίας Αναστασίας και Γεωργίου Παπαμιχαήλ.

2007 – 2012

  • Υπεύθυνη της Αρχιτεκτονικής Μελέτης του έργου: Μετατροπή του Ολυμπιακού Κέντρου Ραδιοτηλεόρασης (IBC) σε Μουσείο Ελληνικών Ολυμπιακών Αγώνων και Μουσείο Παγκόσμιου Κλασσικού Αθλητισμού.

2010 – 2016

  • Ανάπλαση Ο.Τ.9 Δήμου Λυκόβρυσης (Διαμόρφωση Χώρων Πρασίνου – Αναψυχής – Αθλητικών Κολυμβητικών Εγκαταστάσεων και Υπόγειας Στάθμευσης). Διαγωνισμός – Συντονίστρια.

2012 – 2015

  • Επιμορφωτική, Λογοτεχνική και Πολιτιστική Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Καλαμπάκας (KDK) – Βιβλιοθήκη Καλαμπάκας.

Γ. ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ

1978 – 1981

  • Μελέτη Οικιστικής Ανάπτυξης Καστέλλι, Κισσάμου Κρήτης.

1983 – 1987

  • Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο ΔΡΑΜΑΣ – ΔΟΞΑΤΟΥ (ΕΠΑ).

1992 – 1993

  • Μελέτη Προστασίας – Αποκατάστασης και Αξιοποίησης του Παραδοσιακού Οικισμού Πόλης Ξάνθης.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΡΓΩΝ