ΣΠΟΥΔΕΣ
Διπλωματούχος Αρχιτέκτων, Σχολή Αρχιτεκτόνων Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) 1968 - 1973
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ
Ελεύθερο Επάγγελμα - Αρχιτεκτονική, Πολεοδομία 1973 - 2008
Επιστημονικός συνεργάτης Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ 1974 - 1979
Διδασκαλία στην σχολή Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ - Αρχιτεκτονικές Συνθέσεις 1979 - 2016
Βαθμίδα Καθηγήτριας ΕΜΠ 2009 - 2016
Ομότιμη καθηγήτρια ΕΜΠ 2017 -
Αρχιτέκτων – μηχανικός Ε.Μ.Π (1973).
Υπηρέτησε σε όλες τις βαθμίδες στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ από το 1979 ως το 2016.
Ομότιμη καθηγήτρια ΕΜΠ 2017.
Δίδαξε «Αρχιτεκτονική Σύνθεση», «Επανάχρηση κτιρίων» και «Περιβαλλοντικό Σχεδιασμό» στα προπτυχιακά μαθήματα.
Διδάσκει «Προστασία και Σχεδιασμός Ιστορικών Κτιρίων και Συνόλων» στο διατμηματικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα του ΕΜΠ «Προστασία Μνημείων» από το 1999 ως σήμερα.
Yπεύθυνη μεταπτυχιακών εργασιών που εκπονούνται από τους σπουδαστές με θέματα Προστασίας και Ανάδειξης Ιστορικών Συνόλων που καλύπτουν νησιωτικούς και ορεινούς οικισμούς καθώς και ιστορικά κέντρα πόλεων.
Κοσμήτορας της Σχολής Αρχιτεκτόνων 2013 – 2016, Πρόεδρος της Σχολής Αρχιτεκτόνων 2011 – 2013 και Αναπληρωτής Πρόεδρος 2007 – 2011.
ΕΙΝΑΙ ΜΕΛΟΣ :
-
Της επιστημονικής επιτροπής του ΔΠΜΣ «Προστασία Μνημείων».
-
Της διεθνούς επιτροπής Ιστορικών Πόλεων του Ιcomos, (CIVVIH).
-
Της ελληνικής επιτροπής διατήρησης της βιομηχανικής κληρονομιάς, (TICCHI).
-
Της Ελληνικής Εταιρείας Αισθητικής.
-
Του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς και του Φυσικού Περιβάλλοντος (ΕΛΛΕΤ).
-
Του Συλλόγου Ελλήνων Πολεοδόμων και Χωροτακτών.
Είναι πρόεδρος του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς (ΣΑΚ) της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΡΕΙΑΣ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) από το 2018 – σήμερα.
Έχει εκτεταμένο ερευνητικό και επαγγελματικό έργο, δημοσιεύσεις και ανακοινώσεις σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια, σε ζητήματα Προστασίας, Αποκατάστασης, Ανάπλασης και Διαχείρισης Ιστορικών Κτιρίων και Συνόλων.
Ειδικότερα, έχει συμμετάσχει στη «Μελέτη Αντιμετωπίσεως προβλημάτων Πλάκας» και ήταν υπεύθυνη σε μελέτες προστασίας της παλιάς πόλης Ναυπλίου, του οικισμού της Ύδρας, του οικισμού της Αμφίκλειας.
ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ :
1979 – 1991
-
Πέντε διακρίσεις ( βραβεία ή έπαινοι ) σε Αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς.
1983
-
Ομαδική βράβευση για τη μελέτη Αντιμετώπισης Προβλημάτων Πλάκας από την Europa Nostra.
1997
-
Τιμητικός έπαινος για το σχεδιασμό Πολεοδομικών και περιβαλλοντικών παρεμβάσεων προστασίας και ανάπλασης στο Ναύπλιο, στα πλαίσια του Habitat II.
2008
-
3ο Βραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Πολεοδομίας του ΣΕΠΟΧ για τη μελέτη Αναβάθμιση της γειτονιάς Καστέλι – Πόρου.
2009
-
Ειδικός έπαινος για the Recording, Documentation and Digital registry of the cultural heritage of the historic city of Nafplion.
*Το υλικό αυτής της ανάρτησης έχει παραχωρηθεί στο Αρχείο από την ίδια τη βιογραφούμενη -την οποία ευχαριστούμε πολύ- την Άνοιξη – αρχές καλοκαιριού 2021. Ακόμα η ίδια η βιογραφούμενη θεώρησε τα τελικά κείμενα της ανάρτησης.
Ι. ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Γεννήθηκα στις 22 Αυγούστου 1949, στο Σουδάν Αφρικής. Ήρθα στην Ελλάδα σε ηλικία 7 χρονών, με τους γονείς μου να επιστρέφουν στην Ελλάδα αρκετά αργότερα. Μέχρι την επιστροφή των γονιών μου έζησα στη Νέα Ιωνία με την γιαγιά μου -πρόσφυγα της Μικρασιάτικης καταστροφής από την Κωνσταντινούπολη- και τη θεία μου. Η καταγωγή του πατέρα μου είναι από το Πλωμάρι Λέσβου.
Σύζυγός μου είναι ο αρχιτέκτονας Βασίλης Κασκούρας με τον οποίο το 1983 αποκτήσαμε μία κόρη που σήμερα είναι διπλωματούχος της σχολής Η.Μ και Μηχανικών Υπολογιστών του Ε.Μ.Π. Η επαγγελματική και επιστημονική μου εξέλιξη οφείλεται αποκλειστικά στην προσφορά της μητέρας μου, που μου παρείχε συνεχή υποστήριξη στις οικιακές φροντίδες και στη φροντίδα της κόρης μας.
ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΧΡΟΝΙΑ
Φοίτησα στα εκπαιδευτήρια της «Ελληνικής Παιδείας» σε ένα πευκόφυτο περιβάλλον, από όπου διατηρώ τις καλύτερες αναμνήσεις. Αγαπούσα τα μαθήματα της Γλώσσας, της Λογοτεχνίας, τα αρχαία κείμενα αλλά και τη Φυσική και τα Μαθηματικά. Αγαπούσα και τη Ζωγραφική. Στην τελευταία τάξη του Γυμνασίου ήταν έντονες οι πολιτικές συζητήσεις και αντιθέσεις και ζήσαμε την επιβολή της δικτατορίας το 1967, χωρίς να μπορούμε πλέον να εκφράζουμε τις απόψεις μας. Στο οικογενειακό περιβάλλον με τα δυο μεγαλύτερα αδέλφια έντονα πολιτικοποιημένα, η κατάσταση ήταν διαφορετική.
Δεν μπορώ να φέρω στη μνήμη μου το πότε αποφάσισα να σπουδάσω Αρχιτεκτονική. Ίσως επηρεάστηκα από το ότι ο μεγαλύτερος αδελφός μου ήταν ήδη φοιτητής στην Σχολή Πολιτικών Μηχανικών, παρότι οι καθηγήτριες μου στο Σχολείο προσπαθούσαν να με στρέψουν προς τις κλασσικές σπουδές.
ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ
Σπούδασα στη Σχολή Αρχιτεκτόνων – Μηχανικών του ΕΜΠ (1968-1973).
Στην Αρχιτεκτονική Σύνθεση είχα δασκάλους τους επιμελητές των καθηγητών Κασσάνδρα και Λιάπη. Οικοδομική έμαθα από τον Κυπριανό Μπίρη και τον επιμελητή του Φρατζιάκομο και Πολεοδομία από τον Αραβαντινό και τους επιμελητές του. Είχα ιδιαίτερη προτίμηση στα μαθήματα της Αρχιτεκτονικής Σύνθεσης, της Οικοδομικής και της Πολεοδομίας.
Την περίοδο των σπουδών μου στη Σχολή Αρχιτεκτόνων, βασική κατεύθυνση των συνθετικών μαθημάτων ήταν οι αρχές του μοντέρνου και ο ρασιοναλισμός και αυτό καθόρισε τις συνθετικές αρχές και την αρχιτεκτονική μου πράξη.
Η διπλωματική μου εργασία που έγινε σε συνεργασία με τον Βασίλη Κασκούρα είχε τίτλο «Μεταβλητός Οικισμός Θερινής Διαμονής» και δημοσιεύτηκε στο 8ο τεύχος των Αρχιτεκτονικών Θεμάτων, έτους 1974 (σελ. 262)
Στα χρόνια των σπουδών μου, δεν υπήρχε καμία νύξη σχετική με τις αξίες της «παραδοσιακής» Αρχιτεκτονικής και των ιστορικών κτιρίων, παρότι ασχοληθήκαμε με αυτά στα πλαίσια του μαθήματος «Αποτυπώσεων». Την πλευρά αυτή ανακάλυψα μετά το τέλος των σπουδών μου χάρη στον Διονύση Ζήβα, καθοδηγητή μου στην αρχή και συνεργάτη μου στη συνέχεια. Σε αυτόν οφείλω και την ενασχόλησή μου με την έρευνα και την εκλογή μου στη συνέχεια στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ, όπου υπηρέτησα 40 χρόνια.
Σπούδασα σε περίοδο δικτατορίας και έτσι δεν γνώρισα το ελεύθερο πνεύμα της Σχολής που επικρατούσε τα προηγούμενα χρόνια. Ο αριθμός των φοιτητών ανά έτος ήταν πολύ μικρός και καθώς πολλοί καθηγητές εκφωνούσαν τα ονόματα μας για να ελέγξουν παρουσίες, θυμάμαι ακόμη σχεδόν όλα τα ονόματα της «τάξης». Από την τάξη μας επτά ακολούθησαν ακαδημαϊκή καριέρα, αντίστοιχος αριθμός εξελίχθηκε σε θέσεις ευθύνης στο δημόσιο και αρκετοί έκαναν σημαντικό αρχιτεκτονικό έργο.
ΙΙ. ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
Α. ΓΕΝΙΚΑ
Αμέσως μετά την αποφοίτηση μου ασχολήθηκα με το αρχιτεκτονικό έργο. Είχα την ευκαιρία να σχεδιάσω και να επιβλέψω μεγάλο αριθμό κατοικιών ενώ παράλληλα συμμετείχα σε Αρχιτεκτονικούς Διαγωνισμούς και είχα κάποιες διακρίσεις.
Από το 1973 και παράλληλα με την επαγγελματική μου ενασχόληση με την Αρχιτεκτονική μελέτη και επίβλεψη -χωρίς την οποία δεν θα αισθανόμουν πλήρης- ασχολούμαι με έναν δεύτερο και πολύ βασικό τομέα για την «Προστασία και διαχείριση της ανάπτυξης Ιστορικών Πόλεων και Οικισμών». Η δραστηριότητα μου αυτή ξεκίνησε με τη συμμετοχή μου στην ομάδα μελέτης για την «Αναγνώριση της φυσιογνωμίας της Πλάκας και την αντιμετώπιση των προβλημάτων της» (1973 -1975) με επικεφαλής τον εκλιπόντα καθηγητή Διονύση Ζήβα. Η ενασχόλησή μου αυτή η οποία αποδείχτηκε πολύχρονη, με εμπόδισε να φύγω από την Ελλάδα για μεταπτυχιακές σπουδές, καθόρισε όμως την μετέπειτα επιστημονική και επαγγελματική μου πορεία απόλυτα. Από το 1977 ως το 1982 εργάστηκα με σύμβαση έργου στο ΥΠΕΧΩΔΕ για τη μελέτη και εφαρμογή του προγράμματος ανάπλασης της Πλάκας.
Παρακολουθώ μέχρι σήμερα συνεχώς την εξέλιξη των ιδεών και πρακτικών σε θέματα «Προστασίας και διαχείρισης της ανάπτυξης Ιστορικών Πόλεων και Οικισμών» και έχω συμμετάσχει σε μεγάλο αριθμό επιστημονικών συναντήσεων στον ευρωπαϊκό χώρο ως μέλος «της διεθνούς επιτροπής Ιστορικών πόλεων και οικισμών» του ICOMOS. Πρόκειται για ένα πεδίο το οποίο δυστυχώς στην Ελλάδα αγνοείται. Και ενώ έχουμε πολλά παραδείγματα ποιοτικής σύγχρονης αρχιτεκτονικής, από παλαιότερους αλλά και νεότερους, αρχιτέκτονες, στον τομέα της Πολεοδομίας δεν υπάρχουν αντίστοιχα επιτυχή παραδείγματα διαχείρισης ιστορικών συνόλων.
Η ενασχόληση μου αυτή θεωρώ ότι είναι η σημαντικότερη προσφορά μου σε επίπεδο επιστημονικό, εκπαιδευτικό και κοινωνικό που συνδυάζει την Πολεοδομία, με τον Αστικό Σχεδιασμό, αλλά και με την Αρχιτεκτονική πράξη.
Σημαντικότερα έργα μου θεωρώ ότι είναι η συμμετοχή μου στις μελέτες για την Προστασία και Ανάπλαση της Πλάκας και στην αντίστοιχη εφαρμογή. Επίσης οι Πολεοδομικές Μελέτες – Μελέτες Προστασίας της πόλης του Ναυπλίου και του οικισμού της Ύδρας, στις οποίες ήμουν υπεύθυνη, επικεφαλής διεπιστημονικής ομάδας. Αναφέρω επίσης συμπληρωματικά την επαγγελματική και ερευνητική μου ενασχόληση με τις ιστορικές πόλεις της Αθήνας, του Ναυπλίου, του Ρεθύμνου, της Κέρκυρας, των Τρικάλων και τους ιστορικούς οικισμούς της Ύδρας, Αμφίκλειας, Αστυπάλαιας, Πόρου, κλπ. Σε όλες τις παραπάνω μελέτες, η διατήρηση και ανάδειξη του χαρακτήρα των ιστορικών συνόλων, η εξασφάλιση της ποιότητας ζωής και η αναβάθμιση της μορφής και λειτουργίας του δημόσιου χώρου, αποτελούν κύριο μέλημα. Το ανωτέρω έργο μου, έχει βραβευθεί και δημοσιοποιηθεί με σειρά ανακοινώσεων σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια η αναφορών και δημοσιεύσεων τρίτων.
Τέλος, στα πλαίσια της ενασχόλησής μου με τα θεωρητικά ζητήματα της «Επανάχρησης και του επανασχεδιασμού υφιστάμενων ιστορικών κτιρίων», ασχολήθηκα ειδικότερα με ζητήματα τεκμηρίωσης επανάχρησης και ανάπλασης ανενεργών βιομηχανικών συγκροτημάτων και με τη διερεύνηση των σχέσεων που αναπτύσσουν με τη σημερινή πόλη. Στον τομέα αυτό αναπτύσσεται ένα σημαντικό τμήμα του ερευνητικού μου έργου με δημοσιεύσεις για την Βιομηχανική κληρονομιά της νέας Ιωνίας, της Αλιάρτου (στην περιοχή της Κωπαΐδας) και της Δραπετσώνας.
Β. ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Είμαι μέλος:
-
της διεθνούς επιτροπής Ιστορικών Πόλεων του Ιcomos CIVVIH,
-
της διεθνούς επιτροπής «εκπαίδευσης και επιμόρφωσης» του Icomos CIF,
-
του ελληνικού τμήματος του Icomos,
-
του Συλλόγου Ελλήνων Πολεοδόμων & Χωροτακτών (ΣΕΠΟΧ),
-
της ελληνικής επιτροπής διατήρησης της βιομηχανικής κληρονομιάς, (TICCHI),
-
της Ελληνικής Εταιρείας Αισθητικής, και
-
του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς και του Φυσικού Περιβάλλοντος (ΕΛΛΕΤ).
Επίσης είμαι:
-
Πρόεδρος του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς (ΣΑΚ) της ΕΛΛΕΤ και
-
Σύμβουλος του προγράμματος MONUMENTA.
Το Νοέμβριο του 2012 ως μέλος του Icomos πήγα απεσταλμένη από την UNESCO στην Αλβανία για την παρακολούθηση της εξέλιξης δυο πόλεων παγκόσμιας κληρονομιάς Μπεράτ & Αργυρόκαστρο.
Γ. ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗ – ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ & ΕΡΕΥΝΑ
Από το 1974 με πρόσκληση του καθηγητή Δ. Ζήβα συμμετείχα αμισθί στη διδασκαλία των Αρχιτεκτονικών Συνθέσεων της Σχολής Αρχιτεκτόνων. Εκλέχθηκα το 1979 και υπηρέτησα σε όλες τις βαθμίδες μετά από διαδοχικές κρίσεις, ως το 2016. Δίδαξα «Αρχιτεκτονική Σύνθεση», «Επανάχρηση κτιρίων» και «Περιβαλλοντικό Σχεδιασμό» στα προπτυχιακά μαθήματα και διδάσκω «Προστασία και Σχεδιασμό Ιστορικών Κτιρίων και Συνόλων» στο διατμηματικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα του ΕΜΠ «Προστασία Μνημείων» από το 1999 ως σήμερα.
Στη μακρόχρονη θητεία μου, συμμετείχα στη διδασκαλία Αρχιτεκτονικής Σύνθεσης όλων των ετών και εξαμήνων. Σε αρκετές περιπτώσεις εκπαιδευτικά προγράμματα τα οποία οργάνωσα η στα οποία συμμετείχα, έχουν δημοσιοποιηθεί και δημοσιευτεί. Ασχολήθηκα για μεγάλο διάστημα, με τα μαθήματα «Εισαγωγής στην Αρχιτεκτονική Σύνθεση» καθώς και με τα θέματα «κατοικίας», «εκπαιδευτικό κτιρίου» και «ένταξης νέων κτιρίων σε ιστορικό περιβάλλον».
Συμμετείχα με σχετικές ανακοινώσεις και δημοσιεύσεις στον προβληματισμό των ευρωπαϊκών σχολών, σε θέματα αρχιτεκτονικής εκπαίδευσης. Αναφέρω ενδεικτικά δημοσιεύσεις μου: στον «Πυρφόρο» τεύχος 28 με τίτλο «Η εισαγωγή στην Αρχιτεκτονική Σύνθεση, σε αρχιτεκτονικές σχολές της Ευρώπης», ανακοίνωση με τίτλο «Design strategies in architectural education» στα πρακτικά του συνεδρίου “Research by Design” και ανακοίνωση με τίτλο «The realities of the Past and Design Creativity» στα πρακτικά διεθνούς επιστημονικής συνάντησης Αρχιτεκτονικών σχολών στη Weimar, με θέμα “Architectural education and reality of the past”.
Παράλληλα, επικεντρώθηκα στον εκπαιδευτικό τομέα σε θέματα «Περιβαλλοντικού – Βιοκλιματικού Σχεδιασμού» με τα οποία ξεκίνησα να ασχολούμαι ερευνητικά και εκπαιδευτικά από το 1979. Το 2002 οργάνωσα σε συνεργασία με συναδέλφους, μάθημα επιλογής που αναφέρεται στον «Περιβαλλοντικό και Βιοκλιματικό σχεδιασμό», το οποίο τροφοδοτήθηκε και μέσω της συμμετοχής μας σε ευρωπαϊκό δίκτυο Αρχιτεκτονικών Σχολών, με το ίδιο αντικείμενο. Ενδεικτικές της δραστηριότητας που προέκυψε από αυτή τη διακρατική εκπαιδευτική συνεργασία είναι η παραγωγή 5 σχετικών βιβλίων που κατατέθηκαν και στη βιβλιοθήκη του ΕΜΠ.
H ερευνητική μου ενασχόληση με τα θέματα «Προστασίας και Επανασχεδιασμού Ιστορικών Κτιρίων και Συνόλων», τροφοδότησε και το εκπαιδευτικό μου έργο σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο και περιλαμβάνει:
-
Εξέλιξη της φιλοσοφίας, των προβληματισμών, και των πρακτικών, για την προστασία και αποκατάσταση των ιστορικών συνόλων. Η έννοια της ολοκληρωμένης προστασίας.
-
Ανάλυση της διαδικασίας του σχεδιασμού της προστασίας και ανάπτυξης μέσα και από την ελληνική και ευρωπαϊκή εμπειρία. Βιώσιμη ανάπτυξη και προστασία. Θεωρητικό πλαίσιο και εφαρμογές.
-
Η στρατηγική της «διαχείρισης» των μεταβολών της ιστορικής πόλης με τα απαραίτητα μέτρα, έργα και ρυθμίσεις.
-
Μελέτες και έργα ανάπλασης – αναβάθμισης του δημόσιου χώρου.
-
Επανάχρηση κτιρίων και νέα αρχιτεκτονική δημιουργία σε ιστορικό περιβάλλον.
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΜΠ
-
Κοσμήτορας της Σχολής Αρχιτεκτόνων 2013 – 2016.
-
Πρόεδρος της Σχολής Αρχιτεκτόνων 2011 – 2013.
-
Αναπληρωτής Πρόεδρος 2007 – 2011.
-
Διευθύντρια του τομέα 1, Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού 2004 – 2006.
Ήμουν υπεύθυνη της οργάνωσης (1997) του Διατμηματικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών του ΕΜΠ «Προστασία Μνημείων» με συνεχή μέχρι το 2016 παρακολούθηση της εφαρμογής του, με παρεμβάσεις ανανέωσής του, με βάση και τις πραγματοποιηθείσες αξιολογήσεις από Έλληνες και ξένους επιστήμονες και από τους σπουδαστές.
Α. ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΕΡΓΟ
ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΣΕ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ
1979
-
2ο βραβείο στον Πανελλήνιο Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό για Στέγαστρα στάσεων Ο.Α.Σ. (σε συνεργασία με τον Θ. Παπαγιαννόπουλο).
1980
-
Εξαγορά στον Πανελλήνιο Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό για την ανέγερση του Ε.Β.Ε.Α. το. (σε συνεργασία με τον Θ. Παπαγιαννόπουλο).
1982
-
3ο βραβείο στον Πανελλήνιο Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό για την ανέγερση Πνευματικού Κέντρου Περιστερίου το (σε συνεργασία με τον Θ. Παπαγιαννόπουλο).
-
Εξαγορά στον Πανελλήνιο Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό για την ανέγερση Πνευματικού Κέντρου στον Κορυδαλλό (σε συνεργασία με τον Θ. Παπαγιαννόπουλο).
1991
-
4ο βραβείο στον Πανελλήνιο Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό για τη δημιουργία Πολιτιστικού Κέντρου και Θεάτρου στη Μονή Λαζαριστών στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης. (Δεν απονεμήθηκαν το 1ο και το 2ο βραβείο). Σε συνεργασία με τη συνάδελφο Κ. Κρεμέζη και τον καθηγητή Δ. Α. Ζήβα.
ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΣΕ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ ΜΕΛΕΤΗΣ – ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ
1984
-
Πρώτη διάκριση στην Αρχιτεκτονική μελέτη και ανάθεση κατασκευής του Κέντρου Υγείας στο Κρανίδι. Συνεργασία με τους αρχιτέκτονες Π. Καρελά και Θ. Παπαγιαννόπουλο.
1998
-
Πρώτη διάκριση στην Αρχιτεκτονική μελέτη και ανάθεση κατασκευής του έργου Ανάπλαση των κήπων της Αλιάρτου. Συνεργασία με το γραφείο μελετών «Χωροδυναμική – Περιβάλλον – Ανάπτυξη».
ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ – ΕΠΙΒΛΕΨΕΙΣ
Έχω μελετήσει και επιβλέψει την κατασκευή μεγάλου αριθμού (40) μονοκατοικιών και πολυκατοικιών στον ευρύτερο χώρο της Αθήνας. Επίσης έχω μελετήσει αρκετά κτίρια ειδικών χρήσεων στο ίδιο διάστημα. Αναφέρω στη συνέχεια επιλεκτικά:
1981 – 1982
-
Ιερός Ναός και Ενοριακό Κέντρο [1] στις νέες οικιστικές μονάδες της ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ, στην Ξάνθη και την Κομοτηνή ως συνεργάτης του καθηγητή Δ. Α. Ζήβα (Μελέτη).
1985 – 1987[2]
-
Επέκταση κτιρίου Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος στη Φλώρινα (συνεργασία με Δ. Α. Ζήβα). Η μελέτη αφορούσε προσθήκη νέου κτιρίου και διασκευή – αποκατάσταση υπάρχοντος.
1986 – 1987
-
Δύο τριώροφες μονοκατοικίες Γ.Λεονταρίτη και Ε.Γιαννάκου, στην οδό Γούναρη στα Μελίσσια.
1989
-
Κτιριακές εγκαταστάσεις και ελεύθεροι χώροι Καραθώνας Ναυπλίου [3] (συνεργασία με τον αρχιτέκτονα Π. Καρελλά). Η μελέτη ανετέθη από το Νομαρχιακό Ταμείο Αργολίδας τον Μάιο του 1989. Το έργο ολοκληρώθηκε εν μέρει.
1998 – 1999
-
Συγκρότημα επιπλωμένων οικίσκων με αίθουσα πολλαπλών λειτουργιών και διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου σε ορεινό αγρόκτημα στην Αμφίκλεια Φθιώτιδας, με στόχο την ανάπτυξη του αγροτοτουρισμού. Μελέτη και επίβλεψη κατασκευής Ιδιοκτήτης: Κωνσταντίνος Μώρος [4].
1995 – 2001
-
Συγκρότημα κατοικιών του Συλλόγου «Φλόγας» στις οδούς Αρκαδίας, Αιγίου και Δ. Πύρου στην Αθήνα. Συνεργασία με τον αρχιτέκτονα Βασίλη Κασκούρα. (Δωρεά μελέτης 1995-96, και επίβλεψης κατασκευής 1999 – 2001) [5].
ΜΟΝΟΚΑΤΟΙΚΙΕΣ
Δύο τριώροφες μονοκατοικίες στα Μελίσσια(1986-87),Μονοκατοικίες στην Εκάλη (1986-88), στην στη Νέα Αιολίδα (1986-87), Β. Καψή, στον Άλιμο (1988-1990), στου Παπάγου (1989-1991), στο Πανόραμα Βούλας (1997-1999), στην Κηφισιά (2002-2005).
ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ
1985
-
Μελέτη αξιοποίησης και προστασίας της Καραθώνας Ναυπλίου. Συνεργασία με τους αρχιτέκτονες Π. Καρελλά και Θ. Παπαγιαννόπουλο καθώς και τους: Α. Τορτοπίδη οικονομολόγο, Δ. Κωστάκη τοπογράφο, Α. Δ. Μαΐστρο ηλεκτρολόγο μηχανολόγο, Μ. Τσιρίκο περιβαλλοντολόγο και Γ. Μαναήλογλου υδραυλικό-γεωτεχνικό. Ανάθεση του Νομαρχιακού Ταμείου Αργολίδας.
1992 – 1995
-
Μελέτη ανάπτυξης αγροκτήματος Μώρου στην Αμφίκλεια. Μελέτη σκοπιμότητας για το σχεδιασμό αγροτουριστικών και αθλητικών δραστηριοτήτων και εγκαταστάσεων. Μελέτη. Συνεργασία με Δ. Ζήβα και Κ. Κασσιό.
1998 – 1999
-
Μελέτη ανάπλασης ιστορικών κήπων Αλιάρτου και εφαρμογή (μελέτη). Συνεργασία με το γραφείο μελετών «Χωροδυναμική – Περιβάλλον – Ανάπτυξη».
1998 – 1999
-
Μελέτη ανάδειξης Κάστρου Αστυπάλαιας και εφαρμογή (μελέτη). Συνεργασία με τους Θ. Παπαγιαννόπουλο, Σ. Μαμαλούκο, Χ. Πανουσάκη. Ανάθεση μελέτης από το ΤΑΠΑ.
1999 – 2000
-
Πολεοδομική και Αισθητική Αναβάθμιση σημαντικών οδικών αξόνων της Αθήνας (μελέτη). Συνεργασία με το γραφείο μελετών «Χωροδυναμική – Περιβάλλον-Ανάπτυξη».
2004 – 2005
-
Μελέτη Ανάπλασης Άλσους Αγίας Παρασκευής Κομοτηνής και εφαρμογή (μελέτη). Συνεργασία με το γραφείο μελετών «Χωροδυναμική – Περιβάλλον – Ανάπτυξη».
2005 – 2006
-
Καταγραφή, ψηφιοποίηση και εμπλουτισμός υπάρχοντος υλικού για τη διάσωση και ανάδειξη του ιστορικού κέντρου του Ναυπλίου. Ανάθεση από τον Δήμο Ναυπλίου με χρηματοδότηση από το 3ο ΚΠΣ. Έργο σε συνεργασία.
2006 – 2007
-
Αναβάθμιση της γειτονιάς Καστέλι Πόρου. (Μελέτη) Συνεργασία με το γραφείο μελετών «Χωροδυναμική – Περιβάλλον-Ανάπτυξη».
Β. ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟ ΕΡΓΟ
ΒΡΑΒΕΙΑ – ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ
2008
-
3ο Βραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Πολεοδομίας του ΣΕΠΟΧ για τη μελέτη «Αναβάθμιση της γειτονιάς Καστέλι – Πόρου».
1997
-
Τιμητικός έπαινος για το σχεδιασμό “Πολεοδομικών και περιβαλλοντικών παρεμβάσεων προστασίας και ανάπλασης στο Ναύπλιο”, στα πλαίσια του Habitat II.
1983
-
Ομαδική βράβευση για τη μελέτη “Αντιμετώπισης Προβλημάτων Πλάκας” από την Europa Nostra.
ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ
1973 – 1975
-
Συμμετοχή σε διεπιστημονική ομάδα «ΜΕΛΕΤΗΣ ΠΑΛΑΙΑΣ ΠΟΛΕΩΣ ΑΘΗΝΩΝ ΠΛΑΚΑΣ» με επικεφαλής τον Δ.Α. Ζήβα.
1978 – 1981
-
Συμμετοχή στην «ΜΕΛΕΤΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΩΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΠΛΑΚΑΣ» Πολεοδομική μελέτη και μελέτη ανάπλασης της περιοχής. Μέλος ομάδας εργασίας με σύμβαση έργου στο ΥΧΟΠ.
1983 – 1985
-
ΜΕΛΕΤΗ «ΓΕΝΙΚΟΥ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΤΗΣ ΠΟΛΕΩΣ ΤΟΥ ΝΑΥΠΛΙΟΥ» Υπεύθυνη αρχιτέκτων – πολεοδόμος. Ανάθεση Νομαρχιακού Ταμείου Αργολίδας στα πλαίσια της Επιχείρησης Πολεοδομικής Ανασυγκρότησης.
1985 – 1988
-
«ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ – ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΕΩΣ ΤΟΥ ΝΑΥΠΛΙΟΥ» Υπεύθυνη αρχιτέκτων – πολεοδόμος Ανάθεση του Νομαρχιακού Ταμείου Αργολίδας στα πλαίσια της Επιχείρησης Πολεοδομικής Ανασυγκρότησης.
1986 – 1988
-
ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΑΛΙΑΣ ΠΟΛΗΣ με επέκταση της ανωτέρω σύμβασης.
1989
-
ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ – ΜΕΛΕΤΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΥΔΡΑΣ Υπεύθυνη αρχιτέκτων – πολεοδόμος. Ανάθεση από το Νομαρχιακό Ταμείο Πειραιώς, Μάρτιος 1989.
2001 – 2003
-
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΠΛΑΚΑΣ. Ανάθεση ΕΑΧΑ . Κύρια συνεργάτης του Δ.Α. Ζήβα.
2007 – 2008
-
Γ.Π.Σ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ Συνεργασία με το γραφείο μελετών «Χωροδυναμική – Περιβάλλον – Ανάπτυξη», μελέτη.
2007
-
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΗΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΟΥ ΝΑΥΠΛΙΟΥ. Συνεργασία με τον αρχιτέκτονα Δ. Ψυχογιό. Ανάθεση από το Δήμο Ναυπλιέων.
Γ. ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΕΡΓΟ
ΕΠΑΙΝΟΙ ΚΑΙ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ
2009
-
Ειδικός έπαινος για the “Recording, Documentation and Digital registry of the cultural heritage of the historic city of Nafplion”.
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ
-
Ολοκληρωμένο πρόγραμμα προστασίας της παλιάς πόλης του Ναυπλίου. Κύρια ερευνήτρια σε ερευνητικό πρόγραμμα του Σπουδαστηρίου Αρχιτεκτονικών Συνθέσεων χρηματοδοτούμενο από το Δήμο Ναυπλίου, με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή Δ. Α. Ζήβα, και ομάδα συνεργατών. Σύνταξη τεύχους και σχεδιασμός παρεμβάσεων αναβάθμισης, Αθήνα 1993.
-
Αναγνώριση βιομηχανικής κληρονομιάς στην Ν. Ιωνία και προτάσεις διατήρησης και αξιοποίησής της. Επιστημονική υπεύθυνος ερευνητικής μελέτης του Σπουδαστηρίου Αρχιτεκτονικών Συνθέσεων που συγχρηματοδοτήθηκε από το Δήμο Ν. Ιωνίας και την Γ.Γ.Ε.Τ. 1991-1994. Σύνταξη έξη τευχών, Αθήνα 1994-1996.
-
Αγροτοβιομηχανική κληρονομιά στην Αλίαρτο. Αναγνώριση, τεκμηρίωση, λειτουργική επαναδραστηριοποίηση. Επιστημονική υπεύθυνος ερευνητικής μελέτης του Σπουδαστηρίου Αρχιτεκτονικών Συνθέσεων που χρηματοδοτήθηκε από την Γ.Γ.Ε.Τ. κατόπιν πρότασης και του Δήμου Αλιάρτου. Σύνταξη δύο τευχών. Αθήνα 1996.
-
Η εισαγωγή στην Αρχιτεκτονική Σύνθεση, σε αρχιτεκτονικές σχολές της Ευρώπης. Προσωπική έρευνα. Δημοσίευση στον ΠΥΡΦΟΡΟ (διμηνιαία έκδοση του ΕΜΠ) τεύχος 28, 1997.
-
Λειτουργική φυσιογνωμία και προστασία της παλαιάς πόλεως του Ρεθύμνου. Κύρια ερευνήτρια μελέτης του Σπουδαστηρίου Αρχιτεκτονικών Συνθέσεων, με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή Δ. Α. Ζήβα, χρηματοδοτούμενη από το Δήμο Ρεθύμνου. Σύνταξη τεύχους, Αθήνα 1998.
-
Διερεύνηση δυνατοτήτων ανάπλασης – επανάχρησης βιομηχανικού συγκροτήματος Λιπασμάτων Δραπετσώνας. Συμμετοχή σε έρευνα του Εργαστηρίου Αστικού περιβάλλοντος. Χρηματοδότηση Δήμου Δραπετσώνας. Σύνταξη τεύχους προκαταρκτικής έκθεσης Ιανουάριος 2000.
-
Ολοκληρωμένη παρέμβαση για την προστασία, αναβάθμιση και ανάπτυξη του παραδοσιακού οικισμού της Αμφίκλειας. Επιστημονική υπεύθυνος ερευνητικής μελέτης που χρηματοδοτήθηκε από το Δήμο Αμφίκλειας. Σύνταξη τεύχους και σχεδιασμός παρεμβάσεων αναβάθμισης. Αθήνα 2000 – 2001.
-
Villas, Stately Homes and Castles. Compatible use, valorization and creative management. Επιστημονική Σύμβουλος του Δήμου Κέρκυρας σε ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα στα πλαίσια του Interreg III,(2004-2006).
-
Ερευνητικές εργασίες για τη διαπίστωση των δυνατοτήτων αποκατάστασης και ένταξης νέας χρήσης στο επί της οδού Λένορμαν αριθμό 218, Αθηνών, κτηρίου Παλαιού Καπνεργοστασίου. Κύρια ερευνήτρια του προγράμματος, (2008 -2009).
-
Συμμετοχή στο πρόγραμμα «ΘΑΛΗΣ» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Σχεδιάζοντας το Μουσείο της Πόλης του Βόλου: Ιστορική έρευνα και ανάπτυξη καινοτόμων διαδραστικών περιβαλλόντων για τη διάχυση της επιστημονικής γνώσης,το οποίο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του ΕΠΕΔΒM και συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, (2012 -2015).
-
Ανάδειξη – αξιοποίηση παραλιακής ζώνης Ναυπλίου-Κιβερίου. Επιστημονική υπεύθυνη του προγράμματος που χρηματοδοτήθηκε από τη Νομαρχία Αργολίδος. Σύνταξη σχεδίων και τεύχους, (2014-2015).
-
Μεθοδολογία διερεύνησης της Πολεοδομικής και Αρχιτεκτονικής μορφής ιστορικών οικισμών για τη διαμόρφωση κανόνων δόμησης και προστασίας, με πεδίο εφαρμογής τον οικισμό της Ύδρας. Επιστημονική υπεύθυνη του προγράμματος που χρηματοδοτήθηκε από το ΥΠΠΟΑ. Σύνταξη σχεδίων και τεύχους, (2019-2020).
-
Ψηφιακή καταγραφή των χαρακτηριστικών των ιστορικών κτιρίων τεσσάρων πόλεων παγκόσμιας κληρονομιάς: Κέρκυρα, Αργυρόκαστρο, Οχρίδα και Σάμος. Πρόγραμμα Interreg Balkan-MED ‘Interregional Cultural Heritage Management e-System’ (IRC-HERMES). Επιστημονικός σύμβουλος του προγράμματος 2018-2020. Εταίροι Παν/μιο Κύπρου, ΕΛΛΕΤ, Δήμοι Κέρκυρας, Σάμου, Αργυρόκαστρου και Οχρίδας.
-
Συμμετοχή -ως μέλος του ΔΣ της ΕΛΛΕΤ- στο πρόγραμμα AdaptInGr-LIFE17 IPC/GR/000006: Ενισχύοντας την εφαρμογή πολιτικής για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή στην Ελλάδα https://www.adaptivegreece.gr/el-gr/ (2016-2025). Στα πλαίσια του έργου είμαι υπεύθυνη της υποδράσης C.4.2 με τίτλο Ανάπτυξη πιλοτικών αξιολογήσεων και κατευθυντήριων γραμμών για την προσαρμογή της πολιτιστικής κληρονομιάς.
[1] Η μελέτη έχει δημοσιευθεί στα «Αρχιτεκτονικά Θέματα» τεύχος 19/1985.
[2] Η μελέτη έχει δημοσιευθεί στα «Αρχιτεκτονικά Θέματα» τεύχος 33/1999.
[3] Στοιχεία της μελέτης παρουσιάζονται στην «Καθημερινή» της 9/1/1990. Επίσης δημοσιεύσεις σχετικές με την μελέτη και υπάρχουν στην τοπική εφημερίδα του Ναυπλίου «Απόπειρα» (Φεβρουάριος – Μάρτιος 1988 και 1989).
[4] Το αγρόκτημα με τους οικίσκους παρουσιάζεται στο http://www.amfikaia.gr/fgallery/230 στο περιοδικό INSIDE (τεύχος 13 / Νοέμβριος 2002), στο περιοδικό ΟΙΚΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ της Καθημερινής (15/9/2002) και στην τριμηνιαία έκδοση της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ για την Προστασία του περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς (φύλλο 7/2002).
[5] «Το Σπίτι των παιδιών της Φλόγας» Παρουσίαση στο περιοδικό «Ύλη και Κτίριο» τεύχος 58, 2002.
ΒΙΒΛΙΑ
-
Σε συνεργασία με Ο. Βογιατζόγλου, Ε. Καραθανάση, Μ. Καλιοτζίδου Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ. Επισκόπηση της ιστορικής και αρχιτεκτονικής φυσιογνωμίας. ΄Εκδοση Πολιτιστικού Τεχνολογικού Ιδρύματος ΕΤΒΑ, Αθήνα 2002. Πρόκειται για την συνοπτική δημοσίευση των αποτελεσμάτων σχετικής έρευνας της οποίας ήμουν υπεύθυνη και την οποία επιμελήθηκα προσωπικά. ISBN960-244-071-6.
-
Σε συνεργασία με Ε. Καραθανάση, Μ. Γραφάκου, Ε. Κλεογένη, Χ. Μπέλλου. ΑΓΡΟΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΑΛΙΑΡΤΟΥ ΒΟΙΩΤΙΑΣ.΄Εκδοση Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Πειραιώς, Αθήνα 2003. Πρόκειται για την συνοπτική δημοσίευση των αποτελεσμάτων σχετικής έρευνας της οποίας ήμουν υπεύθυνη, την οποία επιμελήθηκα προσωπικά.ISBN 960-244-077-5.
-
Σε συνεργασία με Δ. Μαυροκορδάτου, Γ. Μαχαίρα, Ν. Μπελαβίλα, Λ. Παπαστεφανάκη, Γ. Πολύζο. ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΧΗΜΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ (1909–1993). ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ. Έκδοση Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Πειραιώς, Αθήνα 2007. Πρόκειται για την συνοπτική δημοσίευση των αποτελεσμάτων σχετικής έρευνας στην οποία συμμετείχα ως σύμβουλος. ISBN 978- 960-244-093-3.
ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΒΙΒΛΙΑ
-
Προβλήματα και προοπτικές για το μέλλον της προστασίας της μοντέρνας αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα. Στον τόμο Η επιστροφή του μοντέρνου 25 χρόνια ελληνικό DOCOMOMO. Εκδότης FUTURA, 2018. ISBN 139789609489812.
-
Τhe Open Public Space as a Tool to understand the Character of the Historical Town and a basis for producing Planning Policies and Design Ideas. The case of Hydra in Heritage Open Space in Transformationedited by D. Babalis, 2018, p. 32-39. ISBN 9788894869590.
-
Urban waterfronts in Plomari. Preservation and highlighting the cultural heritage In Urban waterfronts and cultural heritage. New perspectives and opportunities edited by D. Babalis and T. Townshend, 2017, p. 54 -65. ISBN 9788894869255.
-
Upgrading Public Space as a Tool for the Promotion and Sustainable Development of the Historic Urban Landscape. In Approaching the Integrative City, ed. By D. Babalis, Altralinea editrice 2016, p. 32 – 39. ISBN 978-88-98743-75-9.
-
The waterfront urban space of the Argolic gulf in Greece. Functional an Aesthetic Upgrade and Sustainable Development. In Waterfront Urban Space. Designing for Blue – Green Spaceed. By D. Babalis, Altralinea editrice 2016, p. 48 – 55) ISBN 9788894869026.
-
H αναγνώριση της ταυτότητας ενός τόπου ως εργαλείο σχεδιασμού του μέλλοντος του. Στον τιμητικό τόμο του Ι. Στεφάνου, Σύρος 2015, σελ. 231 – 250. ISBN 978-618-81312-1-7.
-
«Αντιληπτικές αισθητικές ποιότητες στον δημόσιο χώρο των παραδοσιακών οικισμών» στα ΧΡΟΝΙΚΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ, 2013–2014, έκδοση ίδρυμα Παναγιώτη και Έφης Μιχελή, ISSN 1105-0462.
-
«Τρόποι Ανάγνωσης και ανάλυσης του αστικού τοπίου» στα ΧΡΟΝΙΚΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ, ΤΟΜΟΣ 46 Β, 2010 – 2012, έκδοση ίδρυμα Παναγιώτη και Έφης Μιχελή, ISSN1105-0462.
-
Historic cities and settlements. Integrated Protection and Sustainable Development. Ιn Sustainable Development, Culture, Traditions Journal vol. 1/2012, p. 79 – 85. ISSN: 2241–4002.
-
Evaluation of Heritage as basis for Planning Strategy in the post graduate program of NTUA Protection of Monuments. Ιn Chronicity volume VII, Sensitive Interventions in Historic Environment, ed. D. Babalis Alinea editrice 2011, p. 59 – 61. Preface by D. Babalis and H. Maistrou. ISBN 978-88-6055-618-9.
-
Industrial Heritage Values. Sustainable and Creative Change and Regeneration. Στο Chronocity: The assessment of Built Heritage for Developable and Creative Change, Alinea editrice, Firenze 2010, p.41–50. ISBN 978-88-6055-552-6.
-
Evaluation of Built Heritage as basis for Planning Strategy. Στο Chronicity: The scale of Sustainable Change, Alinea editrice, Firenze 2008, p.67–74 ΙSBN 978-88-6055-346-1.
-
«Το σύστημα των αξιών και η ταυτότητα της ιστορικής πόλης» στον Τιμητικό τόμο ΠΟΡΕΙΑ αφιερωμένο στον καθηγητή ΔΙΟΝΥΣΗ Α ΖΗΒΑ. Έκδοση ΕΜΠ Σχολή Αρχιτεκτόνων 2007, ISBN 978-960-254-670-3.
-
Sensitivity to the Cultural Historic Context. Στο Ecopolis: Revealing and Enhancing Sustainable Design, Alinea editrice, Firenze 2006, p.79-86. ISBN 88-6055-095-5.
-
Design Principles for a Sustainable Urban and Architectural Design. Στο Ecopolis, Sustainable Planning and Design Principles, Alinea editrice, Firenze 2005, p.79-86. ISBN 86-6055-006-5.
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΣΕ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΣΥΝΕΔΡΙΩΝ
-
Σε συνεργασία με Δ. Ψυχογυιό [ID:112]. Παγκόσμιο τοπικό, δικτυακό σύστημα διεπιστημονικής καταγραφής, τεκμηρίωσης και ανάδειξης άυλης και υλικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Στα Πρακτικά 2ου Πανελλήνιου συνεδρίου Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2017, Δίκτυο ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ, Εκδ. 2016, σελ 414-419. ISBN: 978–618-00-0380-2.
-
Σε συνεργασία με Δ. Ψυχογυιό. Ανοιχτό Μοντέλο για την τεκμηρίωση, διάχυση και αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς ιστορικών αστικών τοπίων. Στα Πρακτικά 1ου Πανελλήνιου συνεδρίου Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2015, Δίκτυο ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ, Εκδ. 2016, σελ 248-254. ISBN 978-960-93-8600-5.
-
Top ten environmental objectives for an Innovative Design aiming to a human environment. Ιn Architectural Education and the Reality of Ideal. ed. Maria Voyatzaki ENHSA 2013.
-
The role of the integrated conservation of cultural heritage for a creative, resilient and sustainable city. In ACTA of the ICOMOS – CIVVIH Symposium, edited by Teresa Colletta FRANCOANGELI / Urbanistica, 2012, pp 46-57.
-
Δυνατότητες ανάδειξης των ιστορικών πυρήνων, μέσα από το σχεδιασμό των δημόσιων χώρων τους. Στα πρακτικά συνεδρίου Δημόσιος Χώρος Αναζητείται (Ε7) Cannot Not Design Publications TEE/TKM Thessaloniki 2011. ISBN 978 96088610 7 7.
-
Σε συνεργασία με D. Thomopoulos. Environmental Issues in the Architectural Design Studio. Ιn Teaching a new environmental culture, ed. Maria Voyatzaki ENHSA 2011.
-
Οι μεταλλαγές του αστικού χώρου και η ιστορική του συνέχεια. Στον τόμο ΜΕΤΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΙ (Α)ΣΥΝΕΧΕΙΕΣ. Πρακτικές, Πολιτικές και Λόγος για τον αστικό χώρο. Εκδότης ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ 2008. ISBN 139789602214718.
-
Analysis of Urban Patterns in Historic Settlements, as basis for their Conservation and Planning. In European Research on Cultural Heritage. State of the Art –Studies ARCCHIP 2006, pp 233-237, 4th volume, ISBN 80-86246-25-6.
-
Σε συνεργασία με Psychogios D. Presentation of an integrated system for the recording and documentation of the cultural heritage of a historic city. Digital registry for the historic center of the city of Nafplio. Στο επιστημονικό περιοδικό The evolution of Information: Communication Technology in cultural Heritage. Where hi-tech touches the Past: Risks and Challenges for the 21st century. EPOCH Publication, ed. M. Ioannides, D. Arnold. F. Niccolucci, K. Mania, 2006, pp 114 -118. ISBN-10: 963 8046 73 2 Ö, ISBN-10: 963 8046 74 0.
-
L’espace public dans les villes et les villages traditionelles, lieu de memoire et lieu de vie. In Espaces et Memoires de l’Association Tunisienne d΄Esthétique et de Poétique, Ed. ATEP & Maghreb Diffusion, Tunis 2005 p.p 115 – 122.
-
The Architecture of the Past as Driving Force for an Environmentally Friendly Architecture of today. In Ecological Design for an effective Urban Regeneration, Firenze University Press, 2004, p.p. 29-32.
-
Bioclimatic Concept in Architectural Interventions for Urban Regeneration of Historic Cities. In Bioclimatic Design & Urban Regeneration edizioni Polistampe, Firenze 2003, p. 59-61.
-
«Ανάπλαση και Προστασία Ιστορικών Κέντρων στην Ελλάδα. Η περίπτωση της Πλάκας» δίγλωσσο κείμενο. Στα πρακτικά διεθνούς επιστημονικής συνάντησης «Προστασία & Ανάπτυξη των ιστορικών πόλεων στον 21o αιώνα» Οργάνωση Δήμος Κερκύρας, Ελληνικό Τμήμα Icomos και ΤΕΕ 2002. ISBN: 960-7018-96-6.
-
Μελέτη Προστασίας και αποκατάστασης του Κάστρου της Αστυπάλαιας. Στα πρακτικά του 1ουσυνεδρίου Ήπιες Επεμβάσεις και Προστασία Ιστορικών κατασκευών. Οργάνωση ΥΠΠΟ, ΤΕΕ, 4η Εφορία Νεωτέρων Μνημείων, Θες/νίκη 2000. ISBN 960-86964-0-2, σελ. 579-588.
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΣΕ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΣΥΝΕΔΡΙΩΝ εργασιών με μεταπτυχιακούς σπουδαστές του ΔΠΜΣ του ΕΜΠ, ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΜΝΗΜΕΙΩΝ
-
Διδακτική ομάδα: Ελένη Μαΐστρου, Γεωργία Μαρίνου, Μαρία Μπαλοδήμου, Ομάδα μεταπτυχιακών φοιτητών: Κατερίνου Βαβάλιου, Χρήστος Γιαννέλος, Αννεζίνα Δαμπολιά, Μαρία-Ελένη Δουκέρη, Χρύσα Καρπάνου, Νεοπτόλεμος Μιχαηλίδης, Χριστίνα Μόρμορη, Γεωργία Παρασκευοπούλου «Η κρίση ως ευκαιρία για την υγιή ανάπτυξη του Μετσόβου: Η σημασία της κρυμμένης ιστορικής του φυσιογνωμίας» στο 7οΣυνέδριο του ΕΜΠ και του ΜΕΚΔΕ, 2013.
-
Ελ. Μαΐστρου, Καθηγήτρια ΕΜΠ, Κων. Αθανασοπούλου, Γρ. Κουσουλός, Β. Σαβββατιανού, Α. Στάμου, «Δίπορο Μέσα Μάνης. Σχεδιασμός ολοκληρωμένης προστασίας και ήπιας ανάπτυξης ιστορικού οικισμού» στο 8ο Συνέδριο του ΕΜΠ και του ΜΕΚΔΕ, 2016.
-
Ελ. Μαΐστρου, Καθηγήτρια ΕΜΠ, Κοσμήτωρ Σχολής Αρχιτεκτόνων, Κονίδη Αμαλία-Μαρία, Κριεμάδη Σωτηρία, Μακρής Παναγιώτης, Μαλκάκης Βαγγέλης, Μπαλντά Δώρα, Μπενέτου Άννα, Νίκας Γιώργος, Ξανθοπούλου Ξανθίππη, Σκαμαντζάρη Μαργαρίτα, Στρατάκη Βαγγελιώ «Βάθεια Λακωνικής Μάνης. Σχεδιασμός ολοκληρωμένης προστασίας και ανάπτυξης του ιστορικού οικισμού» στο 8ο Συνέδριο του ΕΜΠ και του ΜΕΚΔΕ, 2016.
-
Ελ. Μαΐστρου, Καθηγήτρια ΕΜΠ, Δ. Αναστασιάδης, Β. Ευγενικού, Ε. Ιωαννάτου, Ε. Κοντογιάννης, Β. Κοτίνη, Γ. Μακρυνόρη, Ε. Ματσαρόκος, Β. Πουγκακιώτη, Μ. Τσιούτσια «Άνω Μπουλαριοί Μάνης: Σχεδιασμός ολοκληρωμένης προστασίας και ανάπτυξης του οικισμού» στο 8ο Συνέδριο του ΕΜΠ και του ΜΕΚΔΕ, 2016.
-
Ελ. Μαΐστρου, Καθηγήτρια ΕΜΠ, Κοσμήτωρ Σχολής Αρχιτεκτόνων, Ελ. Κωσταντινίδου, Επίκουρη Καθηγήτρια ΕΜΠ, Μ. Βασίλα, Ε. Βασιλείου, Β. Δασκαλάκης, Ι. Καββαδά, Ε. Καμόντου, Β.Κατσιμπούλας, Μ. Κίλια, Α. Κούμπουλη, Ι. Κουρούνη, Μ. Κωσταγιάννη, Ε. Μαραβέλια, Δ. Μπάρτζης, Ν. Παπαηλίου, Μ. Πατεράκη «Λαγκάδια Γορτυνίας: Σχεδιασμός ολοκληρωμένης προστασίας και ανάπτυξης του ορεινού ιστορικού οικισμού» στο 8ο Συνέδριο του ΕΜΠ και του ΜΕΚΔΕ, 2016.
-
Μαΐστρου Ελένη, Μπαλοδήμου Μαρία, Αρβανίτη Ισιδώρα, Βασιλάκης Π. Βελούδιος Γιώργος, Κουκουλά Νατάσα, Φαραζής Γιώργος. «Άγιος Λαυρέντιος Πηλίου. Η προστασία και ανάδειξη της υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, ως εργαλείο για την ολοκληρωμένη ανάπτυξη». Στο 9ο Συνέδριο του ΕΜΠ και του ΜΕΚΔΕ, 2019.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΤΟΜΩΝ
-
Σε συνεργασία με την συνάδελφο Σοφία Αυγερινού. Επιμέλεια τεύχους παρουσίασης πεπραγμένων τριών Επιστημονικών Συναντήσεων της διεθνούς επιτροπής Ιστορικών Πόλεων CIVVIH στο Ρέθυμνο το 1999, στην Σπάρτη το 2001 και στην Κέρκυρα το 2002.
-
Σε συνεργασία με την συνάδελφο Σοφία Αυγερινού. Επιμέλεια πρακτικών Διεθνούς Επιστημονικής Συνάντησης Ιστορικών Πόλεων CIVVIH στην Κέρκυρα το 2002, με τίτλο: Προστασία και Ανάπτυξη των Ιστορικών Πόλεων στον 21ο αιώνα. ISBN: 960-7018-96-6.
-
Επιμέλεια έκδοσης δύο τευχών δημοσίευσης διπλωματικών εργασιών που συντάχθηκαν κατά τα ακαδημαϊκά έτη 2001 – 02 και 2002 – 03, στα πλαίσια των σπουδών της Α΄ Κατεύθυνσης του Διατμηματικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος: Προστασία Μνημείων του Ε.Μ.Π, με εκπαιδευτικό αντικείμενο τη «Συντήρηση και Αποκατάσταση Ιστορικών Κτιρίων και Συνόλων». Συνεργασία με Εμμ. Μπίρη. ISBN : 960-254-638-7 και 960-254-650-6.
-
Σε συνεργασία με τις Μ. Αδάμη και Μ. Γραφάκου. Επιλογή του υλικού και επιμέλεια έκδοσης του δίτομου έργου ΠΛΑΚΑ 1973 – 2003. Το χρονικό της επέμβασης για την προστασία της παλαιάς πόλεως Αθηνών του Δ. Α. Ζήβα, έκδοση Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Πειραιώς, Αθήνα 2006, ISBN 960-244-089-2.
-
ΠΟΡΕΙΑ Τιμητικός τόμος στον καθηγητή ΔΙΟΝΥΣΗ Α ΖΗΒΑ. Έκδοση ΕΜΠ Σχολή Αρχιτεκτόνων 2007, ISBN 978-960-254-670-3.
-
ΤΟ ΓΕΦΥΡΙ ΤΗΣ ΠΛΑΚΑΣ. Το έργο του ΕΜΠ για την αποκατάσταση του. Διεπιστημονική ομάδα ΕΜΠ. Επιμέλεια και εισαγωγή στην έκδοση (σελ. 17 -20) Έκδοση ΕΜΠ, Αθήνα 2018. ISBN: 978-618-82612-4-2.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Συνέντευξη στην MONUMENTA