ΨΗΦΙΑΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ 1923 – 1981      |      ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ – ΤΜΗΜΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΨΗΦΙΑΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ 1923 – 1981
ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ – ΤΜΗΜΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΨΗΦΙΑΚΟ ΑΡΧΕΙΟ
ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ 1923 – 1981
ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ – ΤΜΗΜΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΤΖΟΥΛΙΑ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΠΑΤΣΗ
ΣΕΡΡΕΣ 1946 -
Α.Μ. ΤΕΕ   14397

ΣΠΟΥΔΕΣ

Δίπλωμα Αρχιτέκτονα Μηχανικού, ΑΠΘ, 1969

Σεμινάριο Οικονομικού και Περιφερειακού Σχεδιασμού, ΤΕΕ, 1971

Master Αρχιτεκτονικής, Harvard University, USA 1974

Πτυχίο Μελετών Δημοσίων Έργων, ΥΠΕΧΩΔΕ, 1984

Διδακτωρ Μηχανικός, ΕΜΠ, 1997

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ

Συνεργάτης αρχιτεκτονικού γραφείου Νickolson-Jutraς, Βοστώνη, ΗΠΑ, 1972-74

Συνεργάτης αρχιτεκτονικού γραφείου Κ. Θεοδωράκη, Αθήνα, 1970 – 2005

Συνεργάτης ΥΠΕΧΩΔΕ βάσει Πτυχίου Μελετών Δημοσίων έργων, 1983 – 1995

Βοηθός, στην έδρα Αγροτικής Αρχιτεκτονικής της Σχολής Αγρονόμων Τοπογράφων του ΕΜΠ, 1978 - 1982

Διορισμός στην έδρα Αγροτικής Αρχιτεκτονικής της Σχολής Αγρονόμων Τοπογράφων του ΕΜΠ, 1982

Λέκτορας ΕΜΠ, 1997

Επίκουρος Καθηγήτρια ΕΜΠ, 2005 – 2012

Αποσπάσματα από αρχιτεκτονική στον αγροτικό χώρο, Ελληνική Επιστημονολογική, Αθήνα, 2011

Γεννήθηκα στις Σέρρες το 1946 στο πατρικό σπίτι της μητέρας μου και αμέσως μετακομίσαμε στην Αθήνα, στα δύσκολα χρόνια της μεταπολεμικής Ελλάδας. Μεγάλωσα στα Πατήσια.

Οι γονείς μου, Θεοχάρης και Αγγελική, – από την Ήπειρο και τη Μακεδονία- ήταν δάσκαλοι και δημιούργησαν γνωστό εκδοτικό οίκο, οπότε θα έλεγα ότι προοριζόμουν για φιλόλογος. Έμαθα γραφή και ανάγνωση στο περιβάλλον «των διορθώσεων τυπογραφικών» που κυκλοφορούσαν στο σπίτι και στη συνέχεια στην Σχολή Γουναράκη απ΄όπου αποφοίτησα το 1964.

 

Το Πολυτεχνείο ήταν μια «θαυμαστή» ιδέα της εποχής και καθώς είχα επιλέξει την κατεύθυνση του Πρακτικού Γυμνασίου και ήμουν καλή στο σχέδιο και την ζωγραφική, από την εφηβεία, ενστερνίστηκα την ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ.

 

Ήμουν τυχερή γιατί μετά τις σπουδές στην αρχιτεκτονική (Ελλάδα και ΗΠΑ) βρέθηκα στο περιβάλλον της «Αγροτικής Αρχιτεκτονικής» της Σχολής των Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών του ΕΜΠ. Επρόκειτο για τον χώρο της πρώτης διδασκαλίας αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα στα τέλη του 19ου αιώνα, πριν ακόμη δημιουργηθεί το ΕΜΠ, όταν λειτούργησε ως Κυριακάτικο Σχολείο Αρχιτεκτονικής προς τους, εν δυνάμει, μηχανικούς της νεοσύστατης Ελλάδας. Αποτελούσε ιστορικό χώρο μεγάλων δασκάλων της αρχιτεκτονικής με επιστέγασμα τον Δημήτρη Πικιώνη.

Εντάχθηκα λοιπόν σε αυτό το περιβάλλον και στη συνέχεια ανίχνευσα, εμβάθυνα και κατανόησα την σχέση του με την γεωγραφία, την πολεοδομία, τα έργα υποδομής και γενικά την οργάνωση του αγροτικού χώρου.

Άπειρα θέματα για έρευνα που πλούτισαν την δική μου ζωή και ελπίζω και όσων σπουδαστών κατάφερα να μεταλάβω την αρχιτεκτονική.

Κυρίαρχο θέμα μου ήταν η αρχιτεκτονική των αγροτικών οικισμών, δηλαδή των οικισμών με πληθυσμό μικρότερο των 2.000 κατ., για να καταλήξω ότι η μακροδομή τους και ιδιαίτερα το κυρίαρχο στοιχείο της στέγασης διαφοροποιεί την αρχιτεκτονική τους όχι μόνο στις διακριτές γεωγραφικά περιοχές της Ελλάδας αλλά και μεταξύ γειτονικών οικισμών, ως αποτέλεσμα της διαφορετικής ιστορικής αρχής κάθε οικισμού.

H διερεύνηση του θέματος αυτού με ταξίδεψε σε διεθνή συνέδρια και στην κορυφή του προβληματισμού για την διαφοροποίηση της αρχιτεκτονικής στον αγροτικό χώρο.

Διαχρονικά συμμετείχα στην ερευνητική ομάδα της Έδρας Αγροτικής Αρχιτεκτονικής, ΣΑΤΜ, ΕΜΠ, 1978-1983.

Εντάχθηκα στον Τομέα Γεωγραφίας και Περιφερειακού Σχεδιασμού, ΤΑΤΜ, ΕΜΠ, 1984.

Έλαβα εκπαιδευτική άδεια για έρευνα διδακτορικής διατριβής στο Πολυτεχνείο Λωζάνης, 1987.

Τέλος εντάχθηκα στον Τομέα Έργων Υποδομής και Αγροτικής Ανάπτυξης, ΤΑΤΜ, ΕΜΠ, 1987-2012 και στην ομάδα Χωρικού Σχεδιασμού και Περιφερειακής Ανάπτυξης του ΤΑΤΜ (www.regplanunit.survey.ntua.gr), ΤΑΤΜ, ΕΜΠ, 2005-2012.

 

Συνταξιοδοτήθηκα το 2012 και συνεχίζω να ερευνώ την παρερμηνευμένη έννοια της «αυθεντικότητας», που προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη αυτο-εντης, και την ποικιλία της ιστορικής αρχής κάθε οικισμού. Η ιστορική αρχή καθορίζει τον κυρίαρχο αρχιτεκτονικό τύπο, ενώ είναι θέμα προβληματισμού και απόφασης εάν χρειάζεται η επιλογή του, για την σύγχρονη μετα-παραδοσιακή εποχή.

 

Είμαι χήρα του αρχιτέκτονα Κωνσταντίνου Θεοδωράκη και μητέρα δύο θυγατέρων, επίσης αρχιτεκτόνων των Πολύμνιας-Καρολίνας και Αγγελικής-Μυρτούς Θεοδωράκη.

 

*Το υλικό της ανάρτησης έχει παραχωρηθεί στο Αρχείο από την ίδια τη βιογραφούμενη -την οποία και ευχαριστούμε πολύ- το φθινόπωρο του 2023. Ακόμα  η ίδια η βιογραφούμενη είχε την τελική θεώρηση των κειμένων της ανάρτησης.

 

 

Σπούδασα αρχιτέκτων-μηχανικός, στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από το 1964 μέχρι το 1969. Κατά το 5ο έτος των σπουδών, εκπόνησα τη διπλωματική εργασία με θέμα «Η τεχνολογία στην εκπαίδευση», με την επίβλεψη του καθηγητή κ. Δ. Φατούρου και εξεταστική επιτροπή τους καθηγητές κ.κ. Ν. Μουτσόπουλο και Ι. Τρανταφυλλίδη.

 

Το 1972-1974, φοίτησα στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Πανεπιστημίου Harvard, στις ΗΠΑ, όπου απέκτησα το δίπλωμα Master in Architecture, αφού παρακολούθησα μαθήματα «advanced seminars».

α.           Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός Ι και ΙΙ, (2-4a, 2-4b): Kτιριολογικά studio, με αντικείμενο την κατοικία και τον προγραμματισμό των υψηλών κτιρίων.

β.           Κρίσιμα θέματα στο σχεδιασμό της εκπαίδευσης (5-3b): Σεμινάριο με στόχο την πειραματική εκπαίδευση φοιτητών πάνω σε τεχνικές και εργαλεία διδασκαλίας, σε θέματα που σχετίζονται με τον περιφερειακό σχεδιασμό και την αρχιτεκτονική.

γ.            Σύγχρονα θέματα αρχιτεκτονικής (8-5a): Αντιμετώπιση διεθνών αρχιτεκτονικών προβλημάτων.

δ.            Αστικός και περιφερειακός σχεδιασμός (3-2a): Σεμινάριο που αναλύει την κοινωνικοπολιτική δομή των περιοχών, τις τάσεις και την ανάπτυξη στρατηγικών.

ε.          Μορφή για την τεχνολογία (4-1ab): Πειραματισμός με υλικά (πλαστικό) και ενέργεια (αιολική).

ζ.            Οικολογία και άνθρωπος (6-2β): Εφαρμογή αρχών και μεθόδων της οικολογίας στα προβλήματα του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος.

η.           Eισαγωγή στην προγραμματική ανάλυση στην αρχιτεκτονική (8-2α): Η μεθοδολογία ακολουθεί δύο τάσεις: η πρώτη αναφέρεται σε εφαρμογές που προέρχονται από τις κοινωνικές επιστήμες και η δεύτερη από τους υπολογιστές σε σχέση με την επίλυση προβλημάτων.

Η μεταπτυχιακή εργασία την οποία εκπόνησα, συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο των Ο. Salama – A. Tzonis, Selected exercises in programmatic analysis in architecture, Harvard University, 1974. Αναφέρεται σε πολυ-παραγοντική συγκριτική αξιολόγηση με τη μέθοδο ELECTRA, των αρχιτεκτονικών λειτουργιών του Hancock building του Cambridge και η μέσα από διαφορετικές λύσεις, βαθμολόγηση και βελτίωση της καλύτερης λύσης.

 

Κατά την παραμονή μου στις Η.Π.Α. εργάστηκα στο αρχιτεκτονικό γραφείο των Nicholson- Jutras, το οποίο ειδικευόταν στην σχεδίαση επώνυμων διεθνών ξενοδοχειακών μονάδων.

 

Από το 1975-1982 συνεργάστηκα στο αρχιτεκτονικό γραφείο που ιδρύσαμε με τον σύζυγό μου, αρχιτέκτονα Κωνσταντίνο Θεοδωράκη, στην Αθήνα.

 

Από το 1983 έως το 1995 συνεργάστηκα με το ΥΠΕΧΩΔΕ βάσει Πτυχίου Μελετών Δημοσίων έργων και συμμετείχα σε πλήθος μελετών. Από την παραπάνω επαγγελματική μου δραστηριότητα, κατέκτησα Πτυχίο Μελετητών Δημοσίων Έργων (νόμου 716/77) στις κατηγορίες: 2 πολεοδομικές μελέτες (τάξη πτυχίου Β) και 6 αρχιτεκτονικές μελέτες (τάξη πτυχίου Γ).

 

Το 1984 ξεκίνησα διδακτορική διατριβή μου με θέμα «Αγροτικοί οικισμοί: η περίπτωση του νομού Σερρών» στο Πολυτεχνείο της Λωζάννης (EPFL), υπό την καθοδήγηση του Καθηγητή A. Wasserfallen, την οποία τελικά υπέβαλα στο ΤΑΤΜ το 1997 και εξετάστηκα από τους:

  • Μέλη Τριμελούς Επιτροπής οι κ.κ. Κ. Κασσιός, Ι. Στεφάνου και Α. Βλαστός.
  • Μέλη Επταμελούς Επιτροπής (εκτός από τα μέλη της Τριμελούς) οι κ.κ. Ε. Μαρκέτος, Κ. Κουτσόπουλος, Ι. Τσουδερός και η κ. Σ. Αυγερινού.

 

Το 1997 αναγορεύτηκα Διδάκτωρ Μηχανικός και Λέκτορας και το 2005 Επίκουρος Καθηγήτρια ΕΜΠ μέχρι το 2012, οπότε συνταξιοδοτήθηκα σε ηλικία 65 ετών.

Ταυτόχρονα με τα εκπαιδευτικά μου καθήκοντα, άσκησα διοικητικό έργο στα πλαίσια του Τομέα Έργων Υποδομής και Αγροτικής Ανάπτυξης και του Τμήματος. Ήμουν, μέλος της Επιτροπής Σπουδών και Οικονομικών του Τομέα, της Επιτροπής Σχεδιασμού του Κέντρου Γεωπληροφορικής του ΤΑΤΜ, εκπρόσωπος ΕΔΠ στο Τμήμα για τα έτη 1988-1990 και μέλος της Επιτροπής Βιβλιοθήκης από το 2004.

 

Άλλες δραστηριότητες μου, ήταν:

  • Διορθώτρια ΑΣΕΠ, για την ειδικότητα «Οικοδομική» το καλοκαίρι του 2001.
  • Συμμετοχή στο Workshop: «Ghent, the strategic plan for the port area and the city development/renewal», στα πλαίσια του Συνεδρίου AESOP, Ιούλιος 1973
  • Εισηγήτρια (κριτής) για δημοσίευση άρθρων στο virtual περιοδικό The International journal of the Umanities (Common Ground Publications), από το καλοκαίρι του 2005 και κριτής για τα παρακάτω άρθρα (βλ. παρ. ΙΙ).
  1. «The symbol of the city», τόμ. 3 (2005)
  2. «Achieving Sustainable Mine closure», τόμ. 4 (2006)
  3. «Aesthetic Imperatives and recent Art Philosophy», τόμ. 4 (2006).

 

Ιστοσελίδα βιογραφούμενης

http://users.ntua.gr/kamy/

 

*Το υλικό της ανάρτησης έχει παραχωρηθεί στο Αρχείο από την ίδια τη βιογραφούμενη -την οποία και ευχαριστούμε πολύ- το φθινόπωρο του 2023. Ακόμα  η ίδια η βιογραφούμενη είχε την τελική θεώρηση των κειμένων της ανάρτησης.

 

Διδασκαλία μαθημάτων

1978 – 1982

  • Βοηθός, στην έδρα Αγροτικής Αρχιτεκτονικής της Σχολής Αγρονόμων Τοπογράφων του ΕΜΠ.

1982

  • Διορισμός στην έδρα Αγροτικής Αρχιτεκτονικής της Σχολής Αγρονόμων Τοπογράφων του ΕΜΠ.

1997

  • Λέκτορας ΕΜΠ.

2005 – 2012

  • Επίκουρος Καθηγήτρια ΕΜΠ.

Τα διδακτικά μου καθήκοντα περιέλαβαν τη διδασκαλία ασκήσεων, στα μαθήματα Αρχιτεκτονική Ι & ΙΙ, του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ μέχρι το 1989, με περιεχόμενο Στοιχεία αρχιτεκτονικής στην κλίμακα της κατοικίας και των υψηλών κτιρίων, αντίστοιχα. Στο Τμήμα Αγρονόμων Τοπογράφων, την ίδια περίοδο, δίδαξα ασκήσεις στα μαθήματα Αρχιτεκτονική, Οικοδομική, Κτιριολογία αγροτικών κατασκευών, Αγροτική τεχνολογία και Θεματική χαρτογραφία. Από το 1989 μέχρι το 1997, οπότε απέκτησα Διδακτορικό Δίπλωμα, δίδαξα ασκήσεις στα μαθήματα Αρχιτεκτονική, Οικοδομική και αυτοδύναμα θεωρία-ασκήσεις στο μάθημα Αγροτικοί οικισμοί του Τομέα Έργων Υποδομής & Αγροτικής Ανάπτυξης του ΤΑΤΜ. Στα πλαίσια αυτών των δραστηριοτήτων, συνέγραψα ασκήσεις και σημειώσεις.

    1. Αυτοδύναμη διδασκαλία του μαθήματος «Οικοδομική» στα χειμερινά εξάμηνα των ακαδημαϊκών ετών 1997-1988 και 1998-1999.
    2. Αυτοδύναμη διδασκαλία του μαθήματος «Τεχνολογία κατασκευών», στα εαρινά εξάμηνα των ακαδημαϊκών ετών 2004-2005 & 2006-2007 και συμμετοχή στη διδασκαλία των ασκήσεων στο εαρινό εξάμηνο 2005-2006.
    3. Συνδιδασκαλία του μαθήματος «Τεχνικές σχεδιάσεις Ι», στα χειμερινά εξάμηνα των ακαδημαϊκών ετών 1997-1998, 1998-1999, 1999-2000, 2000-2001, 2001-2002, 2002-2003, 2003-2004, 2004-2005, 2005-2006 & 2006-2007.
    4. Αυτοδύναμη διδασκαλία του μαθήματος «Αγροτικοί οικισμοί», στα εαρινά εξάμηνα των ακαδημαϊκών ετών 1997-1998, 1998-1999, 1999-2000, 2000-2001, 2001-2002, 2002-2003 και 2003-2004.
    5. Αυτοδύναμη διδασκαλία του μαθήματος «Αρχιτεκτονική», στα εαρινά εξάμηνα των ακαδημαϊκών ετών 1997-1998, 1999-2000, 2001-2002 και συμμετοχή στη διδασκαλία των ασκήσεων στα εαρινά εξάμηνα των ακαδημαϊκών ετών 1998-1999, 2000-2001, 2002-2003.
    6. Αυτοδύναμη διδασκαλία του μαθήματος «Αρχές αρχιτεκτονικού σχεδιασμού», στα χειμερινά εξάμηνα 2003-2004 και 2005-2006.
    7. Συμμετοχή στη διδασκαλία του μαθήματος θέματος του Τομέα Έργων Υποδομής & Αγροτικής Ανάπτυξης, στην κατεύθυνση οδοποιίας, με θέμα το Σχεδιασμό – μελέτη –λειτουργία οδών και με αντικείμενο «Τοπίο και οδικός διάδρομος», για τα χειμερινά εξάμηνα των ακαδημαϊκών ετών 1998-1999, 1999-2000, 2000-2001, 2001-2002, 2002-2003, 2003-2004, 2005-2006 & 2006-2007.

 

Επίβλεψη διπλωματικών εργασιών

Έχω επιβλέψει διπλωματικές εργασίες με τα παρακάτω θέματα:

1987

  • Οργανωμένη δόμηση σε επέκταση οικισμού Μήθυμνας, ΤΠΜ.

Διερεύνηση των μορφολογικών χαρακτηριστικών του οικισμού Μήθυμνα, της νήσου Λέσβου και πρόταση τυπολογίας οργανωμένης δόμησης κατοικίας.

1992

  • Πρόταση εμπορικού κέντρου στην περιοχή Μαρμαράδικα Αμαρουσίου, ΤΠΜ.

Κτιριολογική ανάλυση και σχεδιασμός εμπορικού κέντρου.

1996

  • Οργανωμένη δόμηση σε αγροτικό θύλακα περιαστικού χώρου, ΤΑΤΜ.

Αναφέρεται στο σχεδιασμό οργανωμένης δόμησης 70 κατοικιών, για την εγκατάσταση ισάριθμων οικογενειών ομογενών από τη Σοβιετική Ένωση, σε αγροτική τοποθεσία της Σαλαμίνας. Η προτεινόμενη μεθοδολογία σχεδιασμού είναι η επιλογή της βέλτιστης λύσης, μέσα από τη συγκριτική αξιολόγηση διαφορετικών λύσεων, με κριτήρια αξιολόγησης την αρχιτεκτονική της κατοικίας, το οδικό δίκτυο τροχοφόρων και πεζών, καθώς και το δίκτυο ανοικτών και ελεύθερων χώρων.

1997

  • Αποκατάσταση σεισμόπληκτου πληθυσμού οικισμού Κνίδης, ΤΑΤΜ.

Δίδεται έμφαση στα βιομηχανικά συστήματα δόμησης και αξιολογούνται συγκριτικά τα συστήματα προκατασκευής των μεταφερομένων κιβωτίων και ΙΒS, με κριτήρια αξιολόγησης την ταχύτητα κατασκευής, το κόστος, την ποιότητα, τη μεταφορά, τη διάρκεια ζωής και την απασχόληση τοπικού εργατικού δυναμικού. Τέλος, προτείνεται τυπολογία προκατασκευασμένης κατοικίας με το σύστημα των μεταφερομένων κιβωτίων.

1999

  • Προβιομηχανικό πάρκο υδροκίνησης στους Μύλους Καρύστου, ΤΑΤΜ.

Προτείνεται μεθοδολογία σχεδιασμού πάρκου υδροκίνησης, με πειραματική εφαρμογή τον οικισμό των Μύλων, στην Κάρυστο. Ο οικισμός αρθρώνεται και οργανώνεται με άξονα την επαναλειτουργία σειράς νερόμυλων σε ζώνη αναψυχής, η οποία αναπτύσσει και αναδεικνύει τη λειτουργία του οικισμού.

2001

  • Αγροτουριστική οργάνωση κτηνοτροφικού οικισμού, στην Εύβοια, ΤΑΤΜ.

Αγροτουριστική οργάνωση του δομημένου περιβάλλοντος εγκαταλειμμένου οικισμού στην Εύβοια. Η οργάνωση και ο σχεδιασμός της τυπολογίας των καταλυμάτων βασίζεται στο κυκλοφοριακό δίκτυο που δημιουργείται σε περιφέρειες ακτίνας 60μ., οι οποίες εξυπηρετούν την κυκλοφορία πεζών.

2006

  • Αρχές σχεδιασμού για τον οικισμό Κόλινδρο, Πιερίας, ΣΑΤΜ.

Η κωδικοποίηση των αρχών σχεδιασμού για τον οικισμό Κόλινδρο, Πιερίας περιγράφει και καταγράφει τα οπτικά διαθέσιμα του οικισμού και της ευρύτερης περιοχής του, με στόχο την ανάδειξη του τοπικού χαρακτήρα και των ιδιαιτεροτήτων, οι οποίες χρειάζεται να προστατευτούν, να συντηρηθούν, να «κατασκευαστούν» και να προβληθούν. Η επεξεργασία είναι πολυεπίπεδη και η κωδικοποίηση γίνεται σε κλίμακες 1:5.000, 1:500, 1:200 και 1:100.

 

Συμμετείχα στην Τριμελή Επιτροπή των παρακάτω διπλωματικών εργασιών:

2003

  • Διαμόρφωση πλατείας στην περιοχή Μπουρνάζι του Δήμου Περιστερίου, ΣΑΤΜ.

Θεωρία φαινομενολογικών κριτηρίων και πρόταση αρχιτεκτονικής διαμόρφωσης πλατείας στο Μπουρνάζι μέσα από τη συγκριτική αξιολόγηση και βαθμολόγηση τεσσάρων λύσεων.

2004

  • «Αναβίωση» διαδρομής στη Χαλανδρίτσα Αχαΐας, ΣΑΤΜ, 2004.

Τετραπλή προσέγγιση χαρακτηριστικής διαδρομής οικισμού απόστασης 250μ., η οποία συνδέει δύο βυζαντινά μνημεία:

  • Ανάγνωση και ερμηνεία του ευρύτερου και του εγγύτερου οικιστικού περιβάλλοντος της διαδρομής.
  • Ένταξη της διαδρομής στο κρατικό σύστημα αναφοράς ΕΓΣΑ (1987) με χρήση GPS και αποτύπωσή της με χρήση ολοκληρωμένου γεωδαιτικού σταθμού (Total station).
  • Αξιολόγηση της φυσιογνωμίας της περιοχής με φαινομενολογικά κριτήρια και πρόταση τεχνικών επεμβάσεων.
  • Χάραξη των προτεινόμενων νέων γεωμετρικών χαράξεων της διαδρομής.

 

Ερευνητική Δραστηριότητα

Συμμετείχα στις ακόλουθες έρευνες:

1978-1979

  • Καταγραφή, ταξινόμηση και τυπολόγηση βιομηχανικών καταστημάτων Αττικής & Βοιωτίας

Το 1978, σε εκτέλεση της από 2.12.1977 απόφασης Συγκλήτου του ΕΜΠ, και στα πλαίσια της έρευνας «Καταγραφή, ταξινόμηση και τυπολογία από κτιριολογική άποψη, βιομηχανικών καταστημάτων, στην περιοχή Αττικής και Βοιωτίας», ανέλαβα τις ακόλουθες εργασίες: (α) Επισκέψεις διάφορων βιομηχανιών και (β) Επεξεργασία στοιχείων και συγγραφική εργασία. Η έρευνα αυτή έγινε υπό την καθοδήγηση του καθηγητή κ. Α. Παπαγεωργίου και ολοκληρώθηκε το τέλος του 1979. Περιέλαβε τις παρακάτω βιομηχανίες:

  • Βιομηχανία απορρυπαντικών Unilever,
  • Βιομηχανία ποτών Μεταξά,
  • Βιομηχανία κοπής & ραφής ενδυμάτων Τσεκλένη,
  • Βιομηχανία κλωστοϋφαντουργίας ΒΕΛΚΑ,

τις οποίες αξιολόγησε κτιριολογικά, σύμφωνα με τα κριτήρια της λειτουργίας, της δομής και της κατασκευής, παράλληλα με θεωρητική έρευνα βασισμένη σε βιβλιογραφία.

1984 – 1997

  • «Αγροτικοί οικισμοί: Η περίπτωση του νομού Σερρών», Διδακτορική διατριβή.

Το 1984 ξεκίνησα έρευνα διδακτορικής διατριβής με θέμα «Αγροτικοί οικισμοί: Η περίπτωση του νομού Σερρών». Το Μάρτιο και τον Απρίλιο του 1987 έλαβα εκπαιδευτική άδεια και ερεύνησα βιβλιογραφικά το θέμα στο Πολυτεχνείο της Λοζάνης. Εκπλήρωσα όλες τις υποχρεώσεις της διδακτορικής διατριβής και αναγορεύτηκα Διδάκτωρ ΕΜΠ τον Ιούνιο του 1997.

Το περιεχόμενο της διατριβής ερευνά τη διατυπωμένη άποψη για μια περισσότερο ισόρροπη κατανομή του ελληνικού πληθυσμού μεταξύ αστικού και αγροτικού χώρου. Με πεδίο εφαρμογής το νομό Σερρών επαληθεύτηκαν οι υποθέσεις:

α. Η ελληνική οικιστική νομοθεσία χρειάζεται να διευκρινίσει την αναγνώριση της ιδιαιτερότητας του αγροτικού χώρου.

β. Υπάρχουν περιθώρια για την εφαρμογή μιας πολιτικής ανάπτυξης νέων δυνατοτήτων απασχόλησης στην ελληνική ύπαιθρο, εκτός της αγροτικής.

γ. Ο κοινωνικός εξοπλισμός του αγροτικού χώρου βρίσκεται σε σημαντική υστέρηση, συγκρινόμενος με τον αντίστοιχο του αστικού.

δ. Ο εκσυγχρονισμός της αγροτικής κατοικίας πρέπει να βασίζεται στην τοπική αρχιτεκτονική παράδοση και τα πολιτιστικά χαρακτηριστικά κάθε τόπου.

Τα συμπεράσματα της έρευνας αξιοποιήθηκαν στην πρόταση ενός προτύπου για το σχεδιασμό και την οργάνωση των αγροτικών οικισμών, που εξασφαλίζει την οικονομική και πολιτιστική τους ανάπτυξη.

1999 – 2000

  • Αρχιτεκτονική αναγνώριση και ταξινόμηση αγροτικών οικισμών νήσου Χίου

Το 1999 εκπόνησα έρευνα για την αρχιτεκτονική των αγροτικών οικισμών της νήσου Χίου, η οποία ολοκληρώθηκε το 2000 και τυπώθηκε στο τυπογραφείο ΕΜΠ

Στην έρευνα αυτή έγινε συγκριτική αξιολόγηση της ταξινόμησης των αρχιτεκτονικών στοιχείων, την οποία εφαρμόζει το θεσμικό πλαίσιο δόμησης για τους οικισμούς με πληθυσμό μικρότερο των 2000 κατοίκων, σε σχέση με την ιστορική εξέλιξη κάθε οικισμού. Συμπεραίνεται ότι τα αρχιτεκτονικά στοιχεία των αγροτικών οικισμών της νήσου Χίου είναι προϊόν της ιστορικής εποχής ίδρυσής του και λιγότερο της γεωγραφικής τους θέσης. Ακολουθήθηκε η μεθοδολογία της εξελικτικής θεωρίας για την τοπική αρχιτεκτονική, η οποία ταξινομεί τους οικισμούς σε γεωγραφικές ενότητες, προκειμένου να διακρίνει μορφολογικές διαφορές.

2002

  • Το δομημένο περιβάλλον και το κυρίαρχο στοιχείο της στέγασης στην τοπική αρχιτεκτονική της νήσου Άνδρου

Το 2002 εκπόνησα έρευνα για την αρχιτεκτονική της νήσου Άνδρου, με την επίβλεψη της Καϊρείου Βιβλιοθήκης Άνδρου.

Εφαρμόστηκε η μεθοδολογία της εξελικτικής θεωρίας για την τοπική αρχιτεκτονική και διερευνήθηκε το αρχιτεκτονικό στοιχείο της στέγασης (με δώμα ή κεραμοσκεπή), το οποίο διαφοροποιεί τους οικισμούς της νήσου Άνδρου.

2002 – συνταξιοδότηση

  • Ένταξη στην ομάδα Χωρικού Σχεδιασμού και Περιφερειακής Ανάπτυξης του ΤΑΤΜ (www.regplanunit.survey.ntua.gr).

 

Διαλέξεις-εισηγήσεις σε συνέδρια και σε επιστημονικές συναντήσεις 

1969

  • «Τα νέα οπτικοακουστικά μέσα και η τεχνολογία στην εκπαίδευση».

Διάλεξη στο Ευγενίδειο Ίδρυμα

1982

  • «Η οπτική αντίληψη και οι συμβολισμοί στη θεματική χαρτογραφία».

Διάλεξη στο ΑΠΘ, στα πλαίσια συνεργασίας των Τμημάτων Αγρονόμων-Τοπογράφων μηχανικών, ΑΠΘ-ΕΜΠ.

1997

  • «Προτάσεις για κατασκευές που συγκρατούν νερό, του αρχιτέκτονα Frei Otto».

Εισήγηση στην επιστημονική συνάντηση «Νερό, πηγή ζωής και καθαρμού», που οργάνωσε το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης σε συνεργασία με το Πολιτιστικό και Τεχνολογικό Ίδρυμα της ΕΤΒΑ.

1998

  • «Ο θεματικός τουρισμός».

Εισήγηση στο 1ο Παγκόσμιο Διεπιστημονικό Συνέδριο με θέμα «Τουρισμός & πολιτισμός στην αειφόρο ανάπτυξη», που διοργάνωσε ο Τομέας Γεωγραφίας και Περιφερειακού Σχεδιασμού της ΣΑΤΜ στην Αθήνα.

2002

  • «Η τοπική αρχιτεκτονική ως κυρίαρχο στοιχείο στην αναδιοργάνωση των αγροτικών οικισμών: Η περίπτωση της νήσου Χίου».

Εισήγηση στο Συνέδριο AESOP, με θέμα «Planning in border regions», το οποίο διοργάνωσε το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στον Βόλο.

2003

  • «Η αγροτική σε αντιπαραβολή με την αστική αρχιτεκτονική».

Εισήγηση στο 3ο Διεθνές Συνέδριο AESOP, με θέμα «The Network Society, the New Context of Planning, που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο της Λουβέν στο Βέλγιο.

2003

  • «Roof pattern as a characteristic architectural element for urban-rural classification of Greek settlements».

σε συνεργασία με Α.-Μ. Θεοδωράκη, εισήγηση στο 2ο FIG Συνέδριο με θέμα «Η αστική-αγροτική σχέση για βιώσιμο περιβάλλον», το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Μαρακές.

2004

  • «Ιδιαιτερότητες της λαϊκής αρχιτεκτονικής: Τα στοιχεία στέγασης της Σαντορίνης».

Εισήγηση στην επιστημονική συνάντηση του Ελληνικού Μουσείου Λαϊκής Τέχνης με θέμα «Γη, μήτρα ζωής και δημιουργίας», το οποίο πραγματοποιήθηκε Αίθουσα Παλαιάς Βουλής.

2004

  • «(Ανα)δόμιση παραδοσιακής αρχιτεκτονικής στη Σαντορίνη».

Εισήγηση στο 9o Συνέδριο του Διεθνούς Συνδέσμου για τη Μελέτη του Παραδοσιακού Περιβάλλοντος (ΙΑΣΤΕ του Βerkeley University) με θέμα «Post-global post-traditional environments», το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Ντουμπάι.

2005

  • «Η αρχιτεκτονική κληρονομιά στα όρια της νέας εποχής».

Εισήγηση στο Συνέδριο ΤΓΠΣ – ΣΑΤΜ με θέμα τον «Τουρισμός και περιφερειακή ανάπτυξη», το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Πολυτεχειούπολη Ζωγράφου.

2005

  • «“Παραδοσιακό” σε αντιπαραβολή με “Νεο-παραδοσιακό”».

Εισήγηση στο 43ο Συνέδριο Διεθνούς Δημιουργίας Βιώσιμων Πόλεων (IMCL, Notre Dame University) με θέμα «Η αληθινή πολεοδομία και η ευρωπαϊκή πλατεία», το οποίο πραγματοποιήθηκε στη Βενετία.

2005

  • «Ετερογένεση στην αγροτική Ελλάδα: Υβριδισμός»

Εισήγηση στο Συνέδριο του Συνδέσμου Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων Σχεδιασμού με θέμα «Dream of a Greater Europe” (AESOP, Technical University, Wien), το οποίο πραγματοποιήθηκε στη Βιέννη.

2005

  • «Historical origin and architectural macrostructure in rural Greece»

Εισήγηση (virtually) στο 3o Διεθνές Συνέδριο με θέμα «New Directions in Humanities», το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Κέιμπριτζ, τον Αύγουστο του 2005.

2005

  • «Αγροτικός χώρος».

Εισήγηση στην Ημερίδα του ΣΑΤΜ με θέμα «Στρατηγική ΣΑΤΜ».

2006

  • «H οικιστική δομή των αγροτικών οικισμών του νομού Σερρών».

Συμμετοχή στο Διεθνές Συνέδριο Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτιστικής και Κοινωνικής Ανάπτυξης Σερρών (ΔΕΠΚΑ), το οποίο πραγματοποιήθηκε στις Σέρρες τον Απρίλιο του 2006.

2007

  • «Authenticity versus Hybridity in Rural Greece».

Συμμετοχή στο Διεθνές Συνέδριο του Πανεπιστημίου Wessex Institute of Technology, με θέμα «Sustainable Development, 2007», το οποίο έλαβε χώρα τον Απρίλιο του 2007 στην Πορτογαλία (σε συνεργασία με Π.-Κ. Θεοδωράκη & Α.-Μ. Θεοδωράκη).

2007

  • «Symbiosis-hybridism».

Συμμετοχή στο Διεθνές Συνέδριο του Πανεπιστημίου του Technion-Israel Institute of Technology, με θέμα «Architecture and Phenomenology», το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Ισραήλ (σε συνεργασία με Π.-Κ.. Θεοδωράκη).

2007

  • «Sustainable Tourism III».

Συμμετοχή στο Διεθνές Συνέδριο «Rural architecture, tourism and architecture», του Πανεπιστημίου Wessex Institute of Technology, WIT press, σ. 277-285, Μάλτα, 2008.

2008

  • «Tradition versus representation».

Συμμετοχή στο 11ο Συνέδριο IASTE του Πανεπιστημίου Berkeley, με θέμα «Interrogating tradition», Οξφόρδη.

2009

  • «Aegean Sea settlement design rules evolution».

Συμμετοχή στο Συνέδριο του Πανεπιστημίου Wessex Institute of Technology STREMAH XI, στο Τάλλιν της Εσθονίας.

2009

  • «Restoration Reconstruction and Simulacra».

Συμμετοχή στο Συνέδριο IAPS-CSBE με θέμα Vulnerability Risk and Complexity, στην Κωνσταντινούπολη.

2010

  • «Rural shelter in case of disaster».

Συμμετοχή στο Συνέδριο IAPS με θέμα Vulnerability Risk and Complexity με εισήγηση, στο Λέιπζικ.

 

Αρχιτεκτονικό έργο

1972-1974

  • Συνεργάτης αρχιτεκτονικού γραφείου Νickolson-Jutraς, Βοστώνη, ΗΠΑ.

Εκπόνησα αρχιτεκτονικές μελέτες εσωτερικών χώρων ξενοδοχειακών μονάδων των εταιρειών Sheraton και Four Season, για τις πόλεις Ρώμη, Κάιρο και Vancouver.

1970 – 2005

  • Συνεργάτης αρχιτεκτονικού γραφείου Κ. Θεοδωράκη, Αθήνα.

Συμμετείχα σε μελέτες και έλαβα μέρος στους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς:

  • Εργοστάσιο Γραφικών Τεχνών στην Άνοιξη (1970).
  • Κατοικία στη Ρέα (1976).
  • Συγκρότημα κατοικιών στις Σπέτσες (1978).
  • Συγκρότημα κατοικιών στο Π. Ψυχικό (1978).
  • Camping στη Νάξο (1980).
  • Διαγωνισμός Αττικού Πάρκου, 1ο Βραβείο (1980).
  • Διαγωνισμός Υπόγειου Σταθμού Αυτοκινήτων Δήμου Ζωγράφου, 1ο Βραβείο (1985).
  • Συγκρότημα τριών κατοικιών στη Εκάλη (1997).
  • Κατοικία στη Ανάληψη Σπετσών (1998).
  • Τρεις εξοχικές κατοικίες στον Άγιο Σώστη Άνδρου (1999).
  • Κατοικία στη Άνω Μερά Μυκόνου (2002).
  • Αναστύλωση κατοικίας στην Οία Σαντορίνης (2002).
  • Ομάδα παραθεριστικών κατοικιών στα Καλάβρυτα (2005).

1983 – 1995

  • Συνεργάτης ΥΠΕΧΩΔΕ βάσει Πτυχίου Μελετών Δημοσίων έργων:
  • Συμμετοχή στις πολεοδομικές μελέτες επέκτασης-αναθεώρησης σχεδίων οικισμών Πλωμαρίου, Πολυχνίτου, Αγιάσου και Μήθυμνας νήσου Λέσβου (1983-87).
  • Συνανάδοχος στην κυκλοφοριακή μελέτη Κυψέλης Κουκακίου (1984).
  • Συμμετοχή στη μελέτη κτηματογράφησης και πολεοδόμησης περιοχής Κάλαμου Αχλαδερής νομού Ευβοίας (1987).
  • Συμμετοχή στη μελέτη κτηματογράφησης και πολεοδόμησης περιοχής επέκτασης οικισμών Αγία Γαλήνη, Σπήλι, Πλακιά νομού Ρεθύμνου (1994).
  • Συμμετοχή στη μελέτη «Πράξη εφαρμογής 1ης πολεοδομικής Γειτονιάς Δήμου Μελισσίων» (1995).

Από την παραπάνω επαγγελματική μου δραστηριότητα, κατέκτησα Πτυχίο Μελετητών Δημοσίων Έργων (νόμου 716/77) στις κατηγορίες: 2 πολεοδομικές μελέτες (τάξη πτυχίου Β) και 6 αρχιτεκτονικές μελέτες (τάξη πτυχίου Γ).

 

Βιβλία

  • Αρχιτεκτονική αναγνώριση και ταξινόμηση αγροτικών οικισμών νήσου Χίου, τυπ. ΕΜΠ, Αθήνα, 2000.

Μονογραφία, που αναφέρεται στην αρχιτεκτονική των αγροτικών οικισμών της νήσου Χίου. Τα αρχιτεκτονικά στοιχεία των αγροτικών οικισμών της νήσου Χίου συγκρίνονται και αξιολογούνται σύμφωνα με τη γεωφυσική τους διάρθρωση, την ιστορική τους εξέλιξη και την ταξινόμηση που εφαρμόζει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο δόμησης. Έμφαση δίνεται στο κριτήριο της στέγασης, το οποίο διαφοροποιείται στις διάφορες γεωγραφικές ενότητες του νησιού και είναι αποτέλεσμα της ιστορικής εποχής ίδρυσης του κάθε οικισμού (βυζαντινή, γενουοκρατία, τουρκοκρατία, νεότερη και σύγχρονη περίοδος). Στόχος της μονογραφίας είναι η ανάδειξη θεσμικού πλαισίου για τη σύγχρονη δόμηση στους αγροτικούς οικισμούς του νησιού, σύμφωνα με την ενότητα στην οποία ανήκουν και τα αντίστοιχα μορφολογικά αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά που προκύπτουν από την ιστορική ταυτότητα κάθε ενότητας.

  • Σε συνεργασία με Θεοδωράκη Α.Μ., Το δομημένο περιβάλλον και το κυρίαρχο στοιχείο της στέγασης στην τοπική αρχιτεκτονική της νήσου Άνδρου, Kαΐρειος Βιβλιοθήκη, Άνδρος, 2002. ISBN 960-92480-1-2.

Μονογραφία, η οποία συσχετίζει την τριμερή χωρογραφική διαίρεση του νησιού (γεωφυσική, ιστορική, διοικητική) και τα τρία γλωσσικά ιδιώματα που επικρατούν, με τη τριμερή επίσης ταξινόμηση των αρχιτεκτονικών στοιχείων των αγροτικών οικισμών, η οποία και προτείνεται. Στόχος είναι ο έλεγχος της σύγχρονης δόμησης και η διάσωση του αρχιτεκτονικού στοιχείου της στέγασης με δώμα, που κυριαρχεί στους περισσότερους οικισμούς του νησιού από τη βυζαντινή εποχή.

  • Αρχιτεκτονική αναγνώριση και ταξινόμηση αγροτικών οικισμών νήσου Χίου (αυτο-έκδοση της μονογραφίας έκδ. ΕΜΠ 2000, με προσθήκη εισαγωγικού κεφαλαίου και αναδιάταξη της ύλης), Αθήνα 2004.

Αναδιάταξη της προηγούμενης έκδοσης με νέα οπτική, η οποία διατυπώνεται στην εισαγωγή. Κεντρική ιδέα είναι η τακτοποίηση και των αρχιτεκτονικών στοιχείων (της στέγασης) με κριτήριο την εξελικτική θεωρία.

  • Το αποτύπωμα της νοηματικής εξέλιξης του τόπου, Ελληνική Επιστημονολογική, Αθήνα 2008, ISBN 978-960-92480-2-0, σελ. 150.

Σε κάθε ελληνική μικρο-περιοχή αποτυπώνεται η νοηματική οικιστική διατύπωση των διαφορετικής προέλευσης κατοίκων με την ιστορική συγκυρία. Η κεντρική ιδέα της σύνδεσης των αρχιτεκτονικών στοιχείων με τη νοηματική διαφορετικότητα περιγράφεται σε ελληνικές μικρο-περιοχές: στη νήσο Άνδρο, στη νήσο Χίο, στο νομό Σερρών, στα νησιά Τήλο, Σύμη, Χάλκη και τη νήσο Σαντορίνη.

  • Αποσπάσματα από την αρχιτεκτονική στον αγροτικό χώρο, Ελληνική Επιστημονολογική, ISBN 978-96092480-307, Αθήνα, 2011, σελ. 129.

Το οικιστικό δίκτυο στον αγροτικό χώρο, από την αρχαιότητα, άλλοτε ακολουθεί περίκεντρες διατάξεις και άλλοτε γραμμικές ή ορθογώνιες, αποτυπώνοντας φυσικές και συστηματικές διανομές. Περιλαμβάνονται αυτοτελή κείμενα, τα οποία συμπυκνώνουν το πλαίσιο της ελληνικής αρχιτεκτονικής πορείας στον αγροτικό χώρο: την βρετανική συμβολή, τους βασικούς οικοδομικούς κανόνες, την «ανασύσταση» του παραδοσιακού χώρου για εξέλιξη τουριστική κατανάλωση  και τον ορθολογισμό σε αντιπαραβολή με την εμπειρική της οικιστικής δομής. Καταλήγοντας διαπιστώνεται το άτοπο της μίμησης και αναφέρεται ο γενικότερος θεωρητικός προβληματισμός των αρχιτεκτόνων και σύγχρονων φιλοσόφων.

  • Όσον αφορά την δημιουργία του τόπου: Λάκκα Σουλίου (Θεσπρωτικού), Ελληνική Επιστημονολογική, ISBN 978-960-93-7966-3, Αθήνα, 2016, σελ. 245.

Στο πλαίσιο του προβληματισμού για την διάσωση και προβολή των «παραδοσιακών» τόπων επιλέγεται η περιοχή της Λάκκας Θεσπρωτικού στην Ήπειρο με στόχο την κατανόηση των συνισταμένων που δημιούργησαν την ιδιαιτερότητά της, δηλαδή την τοπική της ταυτότητα. Πρόκειται για αυτόν «καθευατό» τον τόπο ο οποίος αποτελεί την κωδικοποίηση των ιχνών της δημιουργίας του.

  • Λίνα: Με αφορμή την αναζήτηση της απαρχής ενός οικισμού στην Ήπειρο, Ελληνική Επιστημονολογική, ISBN 978-960-93-9533-5, Αθήνα, 2018, σελ.234.

Στο παράρτημα του προηγουμένου, μετάφραση του υπομνήματος του ΧΑΡΤΗ: Η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΕΞΙΑ ΤΟΥ ΔΟΥΝΑΒΗ Ή ΤΩΝ ΕΠΑΡΧΙΩΝ ΤHΣ ΡΟΥΜΕΛΗΣ, ΤΗΣ ΒΟΣΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΩΡΙΑ του Στρατηγού GUILLAUME DE VAUDONCOURT, Μόναχο, 1818.

H αναζήτηση των αρχιτεκτονικών στοιχείων κάθε οικισμού προϋποθέτει την αναζήτηση της της ιστορικής του ταυτότητας. Η παλαιότερη ονομασία του ίσως προσδιορίζει και την χρονική συγκυρία ανάδυσής του. Η περιπλάνηση στην ιστορική διαδρομή της συγκεκριμένης περιοχής και στις συνθήκες δημιουργίας του οικισμού προσδιορίζεται από την ιδιαιτερότητα της αντίληψης της εποχής ίδρυσής του, η οποία τοποθετεί την περιοχή και ολόκληρη την Ήπειρο στον νότο της ελληνικής χερσονήσου. Σε παράρτημα παρατίθεται η μετάφραση του υπομνήματος του ΧΑΡΤΗ του Guillaume de Vaudoncourt (Στρατηγού του Μ. Ναπολέοντα) για την Ευρωπαϊκή Τουρκία δεξιά του Δούναβη, που περιγράφει την ονομαζόμενη Ελληνική Χερσόνησο.

 

Κεφάλαια σε συλλογικούς τόμους

  • «Hancock building comparative evaluation» (μεταπτυχιακή εργασία, Graduate School of Design, Harvard University) στο Ο. Salama – A. Tzonis, Selected exercises in programmatic analysis in architecture, Harvard University, 1972.
  • (Re)construction of traditional architecture in Santorini Island, στη σειρά «Traditional Dwellings & Settlements», επιμ. Ν. AlSayyad, Univ. of California, τόμ. 166, σελ. 19-33, Berkeley 2004.

Η «μεταφορά» της θέσης της εξελικτικής θεωρίας, σύμφωνα με την οποία, όταν τελειώσει μια εποχή η (ανα)δόμηση προκύπτει με διαφορετική μορφή επάνω στη σωζόμενη υποδομή, επιβεβαιώνεται στην περίπτωση της Σαντορίνης.

Παρουσιάζεται η ιδιαιτερότητα της αρχιτεκτονικής στη Σαντορίνη, την οποία χαρακτηρίζεται κυρίως από την ημικυλινδρική οροφή των υπόσκαφων. Οι υπέργειες κατασκευές ακολούθησαν τη διαδρομή των αρχιτεκτονικών στοιχείων της νεότερης ελληνικής εποχής (νεοκλασικισμός και κυβική αρχιτεκτονική), με κυρίαρχη στέγαση το δώμα. Ο ημικυλινδρικός θόλος (αναπαράσταση της υπόγειας σπηλιάς) παρέμενε ως σποραδικό στοιχείο στέγασης αποθηκευτικών χώρων στις υπέργειες δομές, κυρίως στις «σκάλες» του νησιού. Μετά τους σεισμούς του 1956, η (αν)οικοδόμηση δίνει έμφαση στο τελευταίο στοιχείο στις νέες οικοδομές, οι οποίες επεκτείνονται σε ολόκληρη την επιφάνεια του νησιού.

 

Λήμματα σε εγκυκλοπαίδειες

  • «Βυζαντινή αρχιτεκτονική», Νέα Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια, τόμος. 32, σελ. 489-492, Ελληνική Επιμορφωτική Εταιρεία, Αθήνα 1981.

 

Άρθρα

  • «Σύγχρονη εκκλησιαστική αρχιτεκτονική», περ. Νέο Σχολείο, τεύχ. 226, έτος ΙΘ΄ (Ιούλιος-Αύγουστος 1969), σελ. 381-384.
  • « Τα νέα οπτικοακουστικά μέσα και η τεχνολογία στην εκπαίδευση», περ. Νέο Σχολείο, τεύχ. 230, έτος ΙΘ’ –(Δεκέμβριος 1969), σελ. 505-516.
  • «Εκπαίδευση» (διπλωματική εργασία, Αρχιτεκτονική Σχολή ΑΠΘ), Αρχιτεκτονικά Θέματα, τεύχ. 3, 1969, σελ. 224-225.

Διπλωματική εργασία στην Αρχιτεκτονική Σχολή του ΑΠΘ Προτείνεται ένα εκπαιδευτικό δίκτυο για 20.000 κατοίκους, βασισμένο στη ψηφιακή τεχνολογία, η οποία μεταφέρει τη διδασκαλία και τις γνώσεις από το σχολείο στο σπίτι, στην εργασία και στους υπαίθριους χώρους.

  • «Αγροτικοί οικισμοί νομού Σερρών», Επιστημονική Έκδοση ΤΕΕ, τεύχ. 10, τόμ. 1, 1990, σελ. 137-163.

Η εργασία βασίζεται στη διδακτορική διατριβή. Χρησιμοποιούνται τα συμπεράσματα της διερεύνησης της τρίτης υπόθεσης της διατριβής, που ερευνά τη βελτίωση των δομών (αγροτικής, οικιστικής, τεχνικού και κοινωνικού εξοπλισμού) τεσσάρων αντιπροσωπευτικών οικισμών του νομού Σερρών.

  • «Περιαστική και αγροτοαστική κατοικία στον αγροτικό χώρο», Επιστημονική Έκδοση ΤΕΕ, τεύχ. 13, τόμ.1, 1993, σελ. 43-63.

Οι αγροτικές κατοικίες ταξινομούνται σε «περιαστικές» και «αγροτοαστικές», ανάλογα με την οικοδόμησή τους από αστικό πληθυσμό που αποκεντρώνεται, ή από ενδογενή πληθυσμό. Διερευνάται το ερώτημα κατά πόσον ακολουθούνται παραδοσιακά αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά στις νέες κατοικίες, συγκρίνοντας τα χαρακτηριστικά αντιπροσωπευτικών κατοικιών.

  • «Σχετικά με την οργάνωση των αγροτικών οικισμών», περ. Πυρφόρος, ΕΜΠ, τεύχ.13-14, 1994, σελ. 65-74.
  • «Ψηφιακή αρχιτεκτονική», περ. Πυρφόρος, ΕΜΠ, τεύχ. 29, 1997, σελ. 72-73.
  • «Αρχείο αρχιτεκτονικής κληρονομιάς Πικιώνη, στη Χίο», περ. Αρχιτέκτονες, τεύχ. 16, περ. Β, Ιούλιος- Αύγουστος 1999, ΣΑΔΑΣ, σελ. 57-62.

Σχολιάζεται το ανέκδοτο (μέχρι το 2000) έργο του Δ. Πικιώνη για την αρχιτεκτονική της νήσου Χίου, το οποίο φυλάσσεται στη Βιβλιοθήκη “Κοραής” της Χίου.

  • «Νεο-παραδοσιακό σχέδιο οικισμού: Μετά τις ανοικτές πόλεις», Επιστημονική έκδοση ΤΕΕ, τεύχ. 1-2, τόμ. 23, 2003, σελ. 61-68.

Η διχοτόμος μεταξύ φυσικών και συστηματικών σχεδίων καταγράφεται στην Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια της Βυζαντινής εποχής και αργότερα κατά τη φραγκοκρατία και την οθωμανική κυριαρχία, η διανομή των εδαφών ακολούθησε φυσικές διανομές, ενώ από το 19ο αιώνα η ανασυγκρότηση του έθνους εφάρμοσε συστηματικές οργανώσεις. Οι φυσικές διανομές στην Ελλάδα προσδιορίζουν τον ορισμό «παραδοσιακό» σχέδιο, ενώ ο ορισμός «νεο-παραδοσιακό» αντιστοιχεί στις συστηματικές διανομές. Επίσης η έννοια «παραδοσιακός» ενπεριέχει την παραδοσιακή κληρονομιά, ενώ η έννοια «νεο-παραδοσικός» την αναπαράσταση. Στην Ελλάδα η ανασυγκρότηση του έθνους στα μέσα του 19ου αιώνα εφάρμοσε νεοκλασικά σχέδια (αναπαράσταση) για τις συστηματικές δομές, διατηρώντας τον παραδοσιακό (φυσικό) σχεδιασμό στις υπάρχουσες. Σήμερα στη Δύση επικαλούνται νεο-παραδοσιακές οργανώσεις για το σχεδιασμό των οικισμών, αναφερόμενοι κυρίως στις κλειστές συστηματικές οργανώσεις (αναπαραστάσεις) του 19ου αιώνα, γεγονός το οποίο δεν αντιστοιχεί με την ελληνική πραγματικότητα.

  • «Οικιστική λωρίδα», περ. Αρχιτέκτονες, τεύχ. 48, περ. Β, Δεκέμβριος 2004, ΣΑΔΑΣ, σελ. 73-76.

Από τη δεκαετία του ’90 εφαρμόζεται η μεθοδολογία σχεδιασμού σε ζώνες οικιστικών ενοτήτων ακτίνας 500μ. κατά μήκος κυκλοφοριακών λωρίδων, με στόχο την πεζή εξυπηρέτηση των κατοίκων. Η ιδέα εκσυγχρονίζει τα οικιστικά πρότυπα του ’20 και ’30 των Garden cities και της American Association of America. Πρόκειται για αρχές εξωαστικής ανάπτυξης, η οποία επεκτείνει τις αρχές οργάνωσης του αγροτικού χώρου και στις αστικές περιοχές. Η διαφοροποίηση των αναδυόμενων οικιστικών λωρίδων μεταξύ αγροτικού και αστικού χώρου έγκειται στον «ενδιάμεσο χώρο» του κάνναβου λωρίδων που δημιουργείται, ο οποίος στην πρώτη περίπτωση καταλαμβάνεται από φύση, ενώ στη δεύτερη από υποχωρήσεις του αστικού χώρου (βιομηχανία, αναψυχή κ.ά.).

  • «Historical origin and architectural macrostructure in rural Greece», Journal of the Humanities, Common Ground Publications, τόμ. 3, 2005.

Η ποικιλία της αρχιτεκτονικής του στοιχείου της στέγασης τοποθετείται στο πλαίσιο της κυρίαρχης άποψης, κατά την οποία τα εκσυγχρονισμένα παραδοσιακά πρότυπα αποτελούν λύση για την οικοδόμηση του σύγχρονου «παν-τοπικού» περιβάλλοντος (glocal). Η μελέτη της εξέλιξης του κυρίαρχου αρχιτεκτονικού στοιχείου σε κάθε οικισμό αξιολογεί την αρχιτεκτονική συνέχεια και μοναδικότητα της ειδικής ιστορικής του διαδρομής και των διασταυρώσεων μεταξύ πολιτισμών.

  • «Αρχιτεκτονικές απόψεις: νοηματικά συστήματα», Επιστημονική Έκδοση ΤΕΕ, τεύχος 1-2, 2005.

Ο χώρος δομείται και εξελίσσεται σύμφωνα με την αντιληπτική ικανότητα του ανθρώπου. Από την αρχαιότητα υφίσταται η αντιπαράθεση των συστημάτων οργάνωσης του χώρου, τα οποία εξελίσσονται παράλληλα:

α. Οργάνωση ως αποτέλεσμα συστηματικού σχεδιασμού

β. Οργάνωση ως αποτέλεσμα φυσικής εξέλιξης.

Η διχοτόμος της νοηματικής αντίληψης του ανθρώπου περιγράφει μια αέναη αντιπαράθεση μεταξύ δύο μη συμβατών συστημάτων και διατυπώνεται με διάφορους προσδιορισμούς στην αρχιτεκτονική (αστική/αγροτική, παγκόσμια/τοπική, μεταπαγκόσμια/μεταπαραδοσιακή κ.ά.).

Κατά τη νεότερη και σύγχρονη εποχή, η διχοτόμος ακολούθησε τη διαφοροποίηση μεταξύ των οικιστικών δομών υψηλής και χαμηλής πυκνότητας πληθυσμού.

H διασταύρωση διαφορετικών νοηματικών αντιλήψεων, ιδιαίτερα σήμερα με τη στιγμιαία επικοινωνία και την αληθοφάνεια του διαδικτύου, αναγκάζει (επιβάλλει) τη συμβίωση διαφορετικών και ασύμβατων αντιλήψεων, με αποτέλεσμα την παραγωγή υβριδικών απόψεων, οι οποίες εκφράζονται με αποδόμηση των «επιβαλλόμενων» αρχιτεκτονικών στοιχείων (και όχι μόνο) και τελικό αποτέλεσμα χαοτικές καταστάσεις.

  • «Υπεραγορά: η τυποποίηση της ψευδαίσθησης», περ. Αρχιτέκτονες, τευχ. 58, περ.Β (Ιούλιος-Αύγουστος) 2006, ΣΑΔΑΣ, σελ.75-77.

Η υπεραγορά αποτελεί μια παραλλαγή της έννοιας του θεματικού πάρκου, η οποία διέπει τη δυτική λογική και εκφράζεται με διάφορες μορφές στο σύγχρονο σχεδιασμό των οικιστικών λειτουργιών. Ο «ένθετος προγραμματισμός» της υπεραγοράς λειτουργεί με επίφαση το παράδοξο της λογικής των αισθήσεων, το οποίο συνυφαίνεται με τη λειτουργία και προβολή των εικόνων, των ειδώλων και των αντικατοπτρισμών. Πέρα από την άμεση «ικανοποίηση» των καταναλωτικών αναγκών που προσφέρει, λειτουργεί ως παιχνίδι του νοητού και του α-νόητου, του τοπικού και του ά-τοπου. Αγορές – δρώμενα – λειτουργίες παρατίθενται θεματικά σε υπερχώρους. δημιουργώντας αυτοπληρούμενα γεγονότα και αντιστρέφοντας τη θεωρία της κεντρικότητας στις οικιστικές συγκεντρώσεις και ακόμη περισσότερο αντιστρέφοντας την πλατωνική λογική.

  • «Design practices in the Aegean Sea», Common Ground Publishing Pty, Ltd, vol. 3, no 1, p.p. 445-455, ISSN 1833-1874, 2009.

 

Πρακτικά συνεδρίων

  • Προτάσεις για κατασκευές που συγκρατούν νερό, του αρχιτέκτονα Frei Otto, Πρακτικά επιστημονικής συνάντησης «Νερό, πηγή ζωής και καθαρμού» που διεξήχθη στην Αίθουσα παλιάς Βουλής, Αθήνα 1997. Εκδότης: Μουσείο Λαϊκής Τέχνης, σελ. 316-319, Αθήνα, 1999.

Παρουσιάζονται οι μελέτες του αρχιτέκτονα Frei Otto για την κατασκευή δεξαμενών και φραγμάτων από ελαστικές μεμβράνες, καθώς και η διεθνής σύγχρονη εξέλιξη και εφαρμογή τους. Στη συνέχεια περιγράφεται ο σχετικός προβληματισμός για την προστασία και επαναλειτουργία των παραρεμάτιων κτισμάτων προβιομηχανικής και βιομηχανικής τεχνολογίας και γίνονται προτάσεις για την εφαρμογή της τεχνολογίας των ελαστικών μεμβρανών για τη συγκράτηση του νερού (αποθήκευση) καθώς και σε μικρά φράγματα στον ελληνικό χώρο.

  • Θεματικός τουρισμός, Πρακτικά 1ου Παγκόσμιου Διεπιστημονικού Συνεδρίου «Τουρισμός και πολιτισμός στην αειφόρο ανάπτυξη», CD, εκδ. Τομέα Γεωγραφίας & Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού ΤΑΤΜ, ΕΜΠ, Αθήνα, Μάιος 1998.
  • Η τοπική αρχιτεκτονική ως κυρίαρχο στοιχείο στην αναδιοργάνωση των αγροτικών οικισμών, Πρακτικά Συνεδρίου «Planning in Border Regions» που διεξήχθη στον Βόλο 2002, Σύνδεσμος Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων Σχεδιασμού (ΑESOP) – Σχολή Χωροταξίας Πανεπιστημίου Βόλου, Βόλος 2002.

Η εξελικτική θεωρία, η οποία αναφέρεται στην τοπική αρχιτεκτονική, ταξινομεί το περιβάλλον σε γεωγραφικές ενότητες, με σκοπό να διακρίνει τυπολογικές διαφορές. Η θεωρία αυτή εφαρμόζεται στη νήσο Χίο, όπου αξιολογείται συγκριτικά η αρχιτεκτονική στους αγροτικούς οικισμούς. Συμπερασματικά προτείνονται βελτιώσεις στο θεσμικό πλαίσιο δόμησης του νησιού.

  • Ιδιαιτερότητες της λαϊκής αρχιτεκτονικής: Τα στοιχεία στέγασης της Σαντορίνης, Πρακτικά επιστημονικής συνάντησης Γη, μήτρα ζωής και δημιουργίας που διεξήχθη στην Αίθουσα Παλαιάς Βουλής, έκδ. Υπουργείο Πολιτισμού – Μουσείο Λαϊκής Τέχνης, Αθήνα, 2004.

Η οικοδομική δραστηριότητα μετά τους σεισμούς του 1956 έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις ημικυλινδρικές θολωτές υπέργειες στεγάσεις στην αρχιτεκτονική της Σαντορίνης. Πρότυπο αποτέλεσαν οι αναδομήσεις και οι νέοι οικισμοί που οικοδομήθηκαν από την Υπηρεσία Οικισμού του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Δημοσίων Έργων, η οποία ίδρυσε το Γραφείο Οικισμού Θήρας. Η ανοικοδόμηση της Σαντορίνης, υπερέβαλε στη δόμηση του ημικυλινδρικού θόλου στις υπέργειες κατασκευές της Σαντορίνης, στέγαση η οποία ιστορικά κυριαρχούσε στα βοηθητικά κτίσματα στις «σκάλες» του νησιού και σε διάσπαρτες αποθήκες (κάνναβες).

Συνοψίζοντας τίθεται το ερώτημα, εάν πρόκειται για διατήρηση της αρχιτεκτονικής πολιτιστικής κληρονομιάς ή εάν πρόκειται για κατασκευή νέας

  • (Re)construction of traditional architecture in Santorini island (Περίληψη) στο Ν. AlSayyad (επιμ.), Πρακτικά 9oυ Συνεδρίου του Διεθνούς Συνδέσμου για τη Μελέτη του Παραδοσιακού Περιβάλλοντος) με θέμα Post Global Post Traditional Environments, Ντουμπάι 2004, τόμ. XVI, ΙASTE, Berkeley University. Η εισήγηση δημοσιεύτηκε (ολόκληρη) στη σειρά «Traditional Dwellings & Settlements», επιμ. Ν. AlSayyad, Univ. of California, τόμ. 166, σελ. 19-33, Berkeley

Την εποχή του διαδικτύου και της παγκοσμιοποίησης, η ανάπτυξη παραδοσιακών αρχιτεκτονικών αξιών στον αγροτικό χώρο αναδύεται ως αισθητική επιλογή. Διερευνάται το ερώτημα κατά πόσον πρόκειται για τοπική βέλτιστη ανάπτυξη ή αν πρόκειται απλά για κατανάλωση της παράδοσης. Και στις δύο περιπτώσεις η αυθεντικότητα αποκτά ιδιαίτερη σημασία και για το λόγο αυτό η αρχιτεκτονική πρακτική στον αγροτικό χώρο επιλαμβάνεται στην καταγραφή και στην κωδικοποίηση των τοπικών αρχιτεκτονικών στοιχείων, τα οποία διασώθηκαν από προηγούμενες εποχές.

  • H οικιστική δομή των αγροτικών οικισμών του νομού Σερρών, Πρακτικά Διεθνούς Συνεδρίου Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτιστικής και Κοινωνικής Ανάπτυξης Σερρών (ΔΕΠΚΑ), με θέμα «Η Σέρρες και η περιοχή της», Σέρρες, Απρίλιος 2006, υπό έκδοσιν. Η περίληψη δημοσιεύεται στο ομότιτλο abstracts of papers, σελ.144, ISBN 960-86390-7-7/960-88960-1-0

Οι οικισμοί με πληθυσμό μικρότερο των 2000 κατοίκων του νομού Σερρών μπορούν να ταξινομηθούν σε τέσσερις κατηγορίες σύμφωνα με τις ιδιαίτερες συνθήκες ίδρυσής τους:

α. Υφιστάμενοι το 1923 (25%)

β. Σχεδιασμένοι μεταξύ 1920 και 1940 (50%)

γ. Σχεδιασμένοι μετά το 1945 (24%)

δ. «Αυθαίρετοι» μετά το 1970 (1%).

Η χωροταξική κατανομή των οικισμών αυτών αντανακλά την ιστορική τους ταυτότητα. Περιμετρικά στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές που οριοθετούν το νομό κατανέμονται οι παλιότεροι οικισμοί, ενώ κατά μήκος του ποταμού Στρυμόνα οι μεταγενέστεροι, που ακολούθησαν τα εγγειοβελτιωτικά και αρδευτικά έργα της πεδιάδας. Οι πιο πρόσφατοι αναπτύσσονται κατά μήκος των οδικών αξόνων ή σε θέσεις όπου αναμένεται κάποια ειδική ανάπτυξη.

Οι οικιστική δομή των αγροτικών οικισμών του νομού Σερρών μορφοποιεί τις ιστορικές συνθήκες ίδρυσής τους, οι οποίες κυμαίνονται μεταξύ των υφιστάμενων «φυσικών» και των σχεδιασμένων «συστηματικών» διανομών της μεταξύ ακανόνιστων και κανονικών μορφών ή και συνδυασμού τους, οι οποίες αντιστοιχούν και στις αγροτικές δομές που περιβάλλουν κάθε οικισμό.

Στις τέσσερις διαστάσεις – στην αρχιτεκτονική – υπάρχει διαφοροποίηση μεταξύ των αρχιτεκτονικών στοιχείων κάθε κατηγορίας οικισμών.

Οι ιστορικές συνθήκες συγκρότησης των αγροτικών οικισμών, οι οποίες αποτυπώνονται στο δομημένο περιβάλλον, αποτελούν το υπόβαθρο αξιοποίησης και προβολής της ταυτότητας και των ιδιαίτερων πολιτιστικών τους χαρακτηριστικών.

 

Διαλέξεις – Εισηγήσεις σε συνέδρια

  • H τεχνολογία στην εκπαίδευση, διάλεξη στο Ευγενίδειο Ίδρυμα, Αθήνα 1969.
  • Η οπτική αντίληψη και οι συμβολισμοί στην χαρτογραφία, εισήγηση στην Ημερίδα Τοπογράφος Μηχανικός, ΕΜΠ– ΑΠΘ, Θεσσαλονίκη 1982.
  • Με Θεοδωράκη Α. Μ., Η αγροτική σε αντιπαραβολή με την αστική αρχιτεκτονική, εισήγηση στο Third Joint Congress, Συνέδριο Συνδέσμου Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων Σχεδιασμού (ACSP-AESOP JOINT) με θέμα The network society and the new context of planning στην υποκατηγορία του Ιδρύματος «Fannie Mae Foundation», Λουβέν, Βέλγιο, 2003.

Την εποχή της παγκοσμιοποίησης και της πληροφορικής επανα-προσδιορίζεται η αξία της τοπικής αρχιτεκτονικής. Οι σύγχρονες αστικές διακυμάνσεις προτείνουν τον εκάστοτε τοπικό αρχιτεκτονικό πρότυπο για την περιφέρεια (glocalisation). Η τοπική αρχιτεκτονική διέπεται από αρχιτεκτονικά στοιχεία που εκφράζουν την εξελικτική διαδρομή κάθε οικισμού. Με περίπτωση αναφοράς τους οικισμούς της νήσου Άνδρου, εξετάζεται η «μακροδομή» των οικισμών, η οποία εμφανίζει διαφοροποίηση ως προς τη στέγαση των κατοικιών: επίπεδη στέγαση με δώμα στους οικισμούς που αναπτύχθηκαν μέχρι τον 19ον αιώνα, σε αντιδιαστολή με την κεραμοσκεπή στέγαση στους οικισμούς που αναπτύχθηκαν την περίοδο επίδρασης του νεοκλασικισμού κατά τη διάρκεια του 19ου και στις αρχές του 20ού αιώνα. Σήμερα η κεραμοσκεπής στέγαση, που κυριαρχεί στους οικισμούς της κεντρικής περιοχής του νησιού καθώς και στα τρία λιμάνια, προστατεύεται από θεσμικό πλαίσιο δόμησης, σε αντίθεση με την επίπεδη στέγαση, η οποία κυριαρχεί στο υπόλοιπο νησί, αλλά δεν προστατεύεται. Εκτός από τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου δόμησης, για το οποίο γίνονται συγκεκριμένες προτάσεις, διαπιστώνεται ότι η διαφοροποίηση της στέγασης συνιστά στοιχείο διάκρισης των αγροτικών από τους αστικούς οικισμούς.

  • Με Θεοδωράκη Α. Μ., Roof pattern as a characteristic architectural element for urbanrural classification of Greek settlements, εισήγηση στο 2ο Συνέδριο FIG για την Αστική-αγροτική σχέση για βιώσιμο περιβάλλον, Μαρακές, Δεκέμβριος 2003.

Η βασική διαφοροποίηση μεταξύ αγροτικής και αστικής αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα εμφανίζεται με την αντιπαράθεση της δεκαετίας του ’20 (CIAM), περί δόμησης μονοκατοικιών στον αγροτικό χώρο σε αντίθεση με τις πολυκατοικίες του αστικού χώρου.

Η παραδοσιακή διαφοροποίηση των ελληνικών οικισμών ως προς το στοιχείο της στέγασης βασίζεται αρχικά στην ιστορική τους εξέλιξη και στη συνέχεια στη γεωγραφική τους θέση και ορίζει δύο βασικές κατηγορίες:

α. δώμα για τη νότια και ανατολική νησιωτική Ελάδα.

β. κεραμοσκεπή για την ηπειρωτική και δυτική νησιωτική Ελλάδα.

Κατά τη νεότερη εποχή η επίδραση του νεοκλασικισμού ενσωμάτωσε την κεραμοσκεπή σε περιοχές στις οποίες δεν δικαιολογείται από τη γεωγραφική τους θέση. Η τελευταία διαπίστωση διερευνάται σε δύο νησιά του Αιγαίου, ακολουθώντας την περιγραφική μέθοδο της εξελικτικής θεωρίας και συγκρίνοντας τη διατήρηση ή όχι του παραδοσιακού τρόπου στέγασης ανά μικρο-περιοχή, κατά τη νεότερη εποχή (ερμηνευτική άποψη) σε σχέση με τις φάσεις ανάπτυξης τους.

  • Η αρχιτεκτονική κληρονομιά στα όρια της νέας εποχής, εισήγηση στην Ημερίδα με θέμα Τουρισμός και περιφερειακή ανάπτυξη, Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου, ΤΓΠΣ, ΣΑΤΜ, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, Φεβρουάριος 2005.

Το θέμα της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς ενός τόπου αναδεικνύεται κυρίαρχο στοιχείο διαμόρφωσης του δομημένου περιβάλλοντος μέσα από το διττό χαρακτήρα του: τη σημασία της παράδοσης στις επόμενες γενιές ενός συστήματος πολιτιστικών αναφορών και παράλληλα τη βελτίωση του αστικού και του αγροτικού περιβάλλοντος διαμορφώνοντας την ταυτότητά του. Η διαμόρφωση της ταυτότητας είναι ένα κοινωνικό κατασκεύασμα που συνδέεται με τις ιστορικές διαδρομές κάθε τόπου από τις οποίες επιλέγεται η επιθυμητή συλλογική μνήμη και προβάλλεται στο δομημένο περιβάλλον, με το συμβολισμό της αντίστοιχης αρχιτεκτονικής κληρονομιάς. Σε περιόδους κατάκτησης, το κυρίαρχο έθνος επιβάλλει την αρχιτεκτονική που το εκφράζει, με αποτέλεσμα στον ίδιο τόπο να συνυπάρχουν μνημεία, οικιστικά σύνολα και κτίσματα διαφορετικής ιστορικής προέλευσης, τα οποία συνθέτουν την αρχιτεκτονική κληρονομιά.

Ανεξάρτητα από τις ιστορικές διαδρομές και την ιδιαιτερότητα κάθε τόπου, κατά τους τελευταίους αιώνες η εξέλιξη των λαών ακολούθησε γενικά παρόμοιες νοηματικές διχοτόμους, οι οποίες εκφράστηκαν με αντιπαραθέσεις στο δομημένο περιβάλλον:

α. την αγροτική / αστική και

β. την τοπική / παγκόσμια

  • “Παραδοσιακό” σε αντιπαραβολή με “Νεο-παραδοσιακό”, εισήγηση στο 43ο Συνέδριο Διεθνούς Δημιουργίας Βιώσιμων Πόλεων (IMCL, Notre Dame University) με θέμα Η αληθινή πολεοδομία και η ευρωπαϊκή πλατεία, Βενετία, Ιούνιος 2005.

Στην Ελλάδα καταγράφεται η διχοτόμος μεταξύ φυσικών και συστηματικών σχεδίων. Κατά τη διάρκεια της Βυζαντινής εποχής και αργότερα κατά τη φραγκοκρατία και οθωμανική κυριαρχία, η διανομή των εδαφών ακολούθησε φυσικές διανομές, ενώ από τον 19ο αιώνα η ανασύσταση του έθνους εφάρμοσε συστηματικές οργανώσεις. Οι φυσικές διανομές οριοθετούν το «παραδοσιακό σχέδιο», ενώ ο ορισμός «νέο-παραδοσιακό» αντιστοιχεί στις συστηματικές διανομές. Επίσης, η έννοια «παραδοσιακός» εμπεριέχει την «αυθεντική» αρχιτεκτονική κληρονομιά, ενώ η έννοια «νεο-παραδοσιακός» την αναπαράσταση. Οι σημαντικές αυτές έννοιες υπογραμμίζονται στη Ελλάδα και επικαλύπτονται από τον «νεοκλασικισμό».

Ο ορισμός «νεο-παραδοσιακό» έχει διαφορετική ένοια στη Δύση, όπου σήμερα αναπαράγονται αναπαραστάσεις του ρομαντισμού (νεοκλασικισμό κ.λπ.), απ’ ότι στην Ελλάδα. Εδώ το «νεο-παραδοσιακό» αναπαριστά τις υφιστάμενες αρχιτεκτονικές μορφές που κληρονόμησε η νεοσύστατη Ελλάδα από την προηγούμενη εποχή.

Γενικά ο ορισμός «νεο-παραδοσιακό» ακολούθησε τρεις εννοιολογικές φάσεις κατά τη νεότερη και σύγχρονη εποχή: νεοκλασικισμός (συστηματικό σχέδιο), τοπική ταυτότητα (φυσικό σχέδιο) και μετα-παραδοσιακό (συμβίωση των προηγουμένων με τον εκσυγχρονισμό).

  • Heterogeneity in rural Greece: Hybridity, εισήγηση στο Συνέδριο Συνδέσμου Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων Σχεδιασμού (AESOP, Technical University, Wien) με θέμα The Dream of a Greater Europe, Βιέννη, Ιούλιος 2005. Περίληψη της εισήγησης στο «Book of abstracts», ISBN 3-85437-278-7.

Η αρχιτεκτονική κληρονομιά είναι σημαντική για την αναδόμηση του αγροτικού χώρου. Η τοπική ταυτότητα που αναδύεται μέσα από τις διάφορες ιστορικές διαδρομές κάθε περιοχής, συνιστά τη βασική προοπτική για την τοπική ανάπτυξη. Η τοπική ανάπτυξη αναδεικνύει την τοπική ταυτότητα και συνδέεται με το «τρίτο κύμα» ανάπτυξης, με αυτό της «πληροφορικής», το οποίο επικουρεί στα θέματα συντήρησης και αναδόμησης αλλά και «κατασκευής» αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, αναλύοντας και συστηματοποιώντας τον «υβριδισμό» και την «αυθεντικότητα».

Έννοιες, όπως η ταυτότητα και η κατανάλωση του δομημένου χώρου, γίνονται αντιληπτές ως τοπικό δυναμικό και παραδοσιακή αναπαράσταση, καθοδηγούν τις ροές στο χώρο στη μετα-παγκόσμια εποχή, οι οποίες  οδηγούνται από τη διαφορετικότητα της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς και την παράδοση κάθε τόπου.

Με αφορμή αυτό τον προβληματισμό διαπιστώνεται η ποικιλία των διασταυρώσεων αρχιτεκτονικών τύπων (υβρίδια) στις αγροτικές περιοχές στην Ελλάδα (οικισμοί με πληθυσμό μικρότερο των 2000 κατ.) κατά τις διάφορες ιστορικές εποχές, οι οποίοι δημιούργησαν την ιδιαιτερότητα κάθε τόπου, συντελώντας στην ταυτότητά  και στο ιδιαίτερο χρώμα του.

Το θέμα της ετερογενούς διασταύρωσης των υβριδίων είναι αέναο και σήμερα αποκτά ιδιαίτερη επιτάχυνση με την αμεσότητα των αλληλοεπιδράσεων των πολιτισμών.

  • Historical origin and architectural macrostructure in rural Greece, virtual εισήγηση στο 3o Διεθνές Συνέδριο με θέμα New Directions in Humanities, Κέιμπριτζ, Αύγουστος
  • Αγροτικός χώρος, εισήγηση στην ημερίδα με θέμα Στρατηγική ΣΑΤΜ, ΕΜΠ, 2005.

Η ΣΑΤΜ δίνει «παραδοσιακά» έμφαση στον αγροτικό χώρο, στα τεχνικά έργα του οποίου ειδικεύονται οι απόφοιτοι ως μηχανικοί. Στις αρχές του 21ου αιώνα η έμφαση αυτή χρειάζεται να εντατικοποιηθεί για τους παρακάτω λόγους:

α. Ο αναμενόμενος διπλασιασμός του πληθυσμού της Γης τις επόμενες δεκαετίες χρειάζεται να υποστηριχτεί πολλαπλά από τον αγροτικό χώρο, κυρίως για τη διατροφή του.

β. Το 50% του συνολικού πληθυσμού θα διαβιώνει στις αγροτικές περιοχές που θα συνεχίσουν να εποικίζονται με εντατικό ρυθμό.

γ. Η Ελλάδα (πυκνότητα 80κατ./ τετρ. χλμ.), κατατάσσεται στις αγροτικές περιοχές του πλανήτη.

Εκτός από το γεωμετρικό και επισκοπικό του ρόλο, ως μηχανικός, ο αγρονόμος τοπογράφος έχει κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα μελέτης και εφαρμογής τεχνικών και οικοδομικών έργων. Χρειάζεται μέσα από το πρόγραμμα σπουδών να τονίζεται η ιδιαιτερότητα της φυσιογνωμίας του αγροτικού χώρου και της προστασίας του, και όχι μόνο με τα εγγειοβελτιωτικά έργα. Χρειάζεται έμφαση στην τοπικότητα των χαρακτηριστικών της ιδιαιτερότητας του αγροτικού χώρου και αυτά να αποτυπώνονται στα τεχνικά και οικοδομικά έργα.

Στη μετα-παραδοσιακή / μετα-παγκόσμια εποχή εντείνεται πολλαπλά η διχοτόμος της διαφορετικότητας μεταξύ χαμηλών και υψηλών συγκεντρώσεων δομημένου χώρου, και ο αγρονόμος τοπογράφος μηχανικός ειδικεύεται στις πρώτες.

  • Authenticity versus Hybridity in Rural Greece, (σε συνεργασία με Π.-Κ. Θεοδωράκη & Α.-Μ. Θεοδωράκη), εισήγηση στο Συνέδριο του Πανεπιστημίου Wessex Institute of Technology, με θέμα Sustainable Development 2007, Algarve Portugal, 2007.

Η αρχιτεκτονική απεικόνιση των αγροτικών οικισμών στη Βόρειο Ελλάδα, οι οποίοι οργανώθηκαν σε διαφορετική περίοδο της σύγχρονης ιστορίας είναι αυθεντική σε μερικές περιπτώσεις σε αντίθεση με φαινόμενα υβριδισμού και ανάπλασης πολιτιστικής κληρονομιάς σε άλλες περιπτώσεις. Η ποικιλία των αρχιτεκτονικών χαρακτηριστικών περιγράφει τις διασταυρώσεις μεταξύ των λαών που κατοίκησαν την περιοχή, την επίδραση του νεοκλασικισμού, στη συνέχεια του μοντερνισμού και τέλος της αναζήτησης της ταυτότητας σήμερα. Η καταστροφή σε πολλές περιπτώσεις του ιδιαίτερου χρώματος, είναι αναστρέψιμη σήμερα με σύγχρονες μεθοδολογίες και κωδικοποίηση των τοπικών χαρακτηριστικών, ώστε να (ανα)δομήσει ένα βιώσιμο δομημένο περιβάλλον.

  • Symbiosis-hybridism, εισήγηση στο Συνέδριο του Technion-Israel Institute of Technology, με θέμα Architecture and Phenomenology, Haifa Israel, 2007.

Ο χώρος δομείται διττά ως αποτέλεσμα της διττής ανθρώπινης οπτικής (αντίληψη & πράξη): αντιληπτός χώρος & χρηστικός χώρος. Αυτή η  διττή οπτική δόμησε την ιδιαιτερότητα της φυσιογνωμίας  κάθε τόπου. Σήμερα, η ταχύτητα της πληροφορικής και της στιγμιαίας επικοινωνίας τόπων και χώρων, οι οποίοι έχουν δομηθεί με αντίθετη κυρίαρχη οπτική, αποδομεί  την ιδιαιτερότητα τους δημιουργώντας αρχικά αναρχία  μεταξύ ασύμβατων οπτικών. Σε επόμενη φάση όμως αναμένεται η ανάδυση νέων οργανώσεων ως αποτέλεσμα αυτής της συμβίωσης. Το μοντέρνο κίνημα (αν και εμπνεύστηκε από τις αιγαιοπελαγήτικες κυβικές μορφές) αποδόμησε πολλούς οικισμούς. Σήμερα αναζητάται η αυθεντικότης, η ταυτότης και το ιδιαίτερο χρώμα κάθε οικισμού ξεχωριστά, με σκοπό να (ανα)δομηθεί και να αναπλαστεί σύμφωνα με την ιδιαιτερότητα του τοπικού ιδιώματος. Η συμβίωση αντίθετων οπτικών αντιλήψεων γεννά ποικιλία διασταυρώσεων και αρχιτεκτονικών τύπων (υβρίδια) και απαιτείται νομοθεσία ελέγχου.

  • Rural architecture, tourism and architecture, εισήγηση στο Συνέδριο του Πανεπιστημίου Wessex Institute of Technology, με θέμα Sustainable Tourism III, WIT press, σ. 277-285, Μάλτα, 2008
  • Tradition versus representation, εισήγηση στο 11ο Συνέδριο IASTE του Πανεπιστημίου Berkeley, με θέμα «Interrogating tradition», Οξφόρδη, 2008.
  • Aegean Sea settlement design rules evolution, εισήγηση στο Συνέδριο του Πανεπιστημίου Wessex Institute of Technology, με θέμα STREMAH XI, Πρακτικά 109 ISSN 1743-3509, Ταλλίν, Εσθονία, 2009.
  • Restoration, Reconstruction and Simulacra, εισήγηση στο Συνέδριο IAPS-CSBE, Κωνσταντινούπολη, 2009.
  • Rural shelter in case of disaster, εισήγηση στο Συνέδριο IAPS με θέμα Vulnerability Risk and Complexity, Λέιπζικ, 2010.

 

Μελέτες

  • «Εκπαίδευση», σειρά ειδικών μελετών (αρ. 1), Εργαστήριο Αρχ. Εσωτ. Χώρων & Βιομηχανικής Αισθητικής (καθηγητής: Δ. Φατούρος), ΑΠΘ, Θεσσαλονίκη 1969.
  • Αποτυπώσεις εκκλησιών στο νομό Πέλλης, σχεδίαση και ταξινόμηση υλικού (κατόψεις: σελ. 119, 202, 203, 205, τέμπλα: σελ. 178, 182, φωτογραφίες: σελ. 369-394) στο Ν. Μουτσόπουλος, Οι εκκλησίες του νομού Πέλλης, έκδ. Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, Ίδρυμα Μελετών Χερσονήσου του Αίμου, Θεσσαλονίκη, 1969.
  • σε συνεργασία με τον αρχιτέκτονα Β. Γιαννάκη, «Πάτμος: Μελέτη των επιπτώσεων του τουρισμού στο περιβάλλον», Συγγραφή αποτελεσμάτων έρευνας, ΕΟΤ – ΟΟΣΑ – Υπουργείο Συντονισμού, σελ 1-95, Αθήνα 1978.
  • «Καταγραφή, ταξινόμηση και τυπολόγηση βιομηχανικών καταστημάτων Αττικής & Βοιωτίας», Συγγραφή αποτελεσμάτων έρευνας, Έδρα Αγροτικής Αρχιτεκτονικής, ΣΑΤΜ, ΕΜΠ, 1972.
  • «Πολεοδομικές μελέτες και επεκτάσεις σχεδίων οικισμών Αγιάσου, Πλωμαρίου, Πολυχνίτου, Μήθυμνας νήσου Λέσβου (Α, Β, Γ, φάση)», τεχνική περιγραφή σε 24 τομίδια για τις μελέτες ΕΠΑ, Αθήνα 1984-1989.
  • «Κυκλοφοριακή μελέτη Κυψέλης Κουκακίου», τεχνική περιγραφή, Αθήνα 1984.

 

Διδακτικές σημειώσεις – συγγράμματα

  • Αρχιτεκτονική: Μετρικός συντονισμός και Αρχές σχεδιασμού για μεσογειακό κλίμα, Σημειώσεις Αρχιτεκτονικής, ΕΜΠ, σελ. 1-34, 1999.
  • Αγροτικοί οικισμοί, σημειώσεις, τυπ. ΕΜΠ, σελ. 1-99, Αθήνα 2000.
  • Αρχές αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, τυπ. ΕΜΠ, 2006.

 

 

Άλλα

  • «Αγροτικοί οικισμοί: Η περίπτωση του νομού Σερρών», Διδακτορική διατριβή, ΕΜΠ, 1997.

Το θέμα της διατριβής όρισε τη διερεύνηση σχετικά με τον ορισμό «αγροτικός» σε αντιπαραβολή με τον ορισμό «αστικός». Αυτή η διερεύνηση ανέδειξε το φαινόμενο της «αγροτοαστικοποίησης» και της «περιαστικοποίησης» στις αγροτικές περιοχές της Ελλάδας. Αγροτοαστικοποίηση ορίζεται το φαινόμενο της σύγχρονης εξέλιξης και μεταλλαγής του αγροτικού χώρου, χωρίς εισροή αστικού πληθυσμού, ως αποτέλεσμα ενδογενούς ανάπτυξης. Περιαστικοποίηση ορίζεται το φαινόμενο της μεταλλαγής του αγροτικού χώρου, το οποίο είναι αποτέλεσμα εισροής αστικού πληθυσμού (αποκέντρωση) σε οικισμούς, ανεξάρτητα από την απόστασή τους από τα αστικά κέντρα.

Τα στοιχεία αυτά προτείνεται να συμπεριληφθούν στο θεσμικό πλαίσιο ταξινόμησης των οικισμών με πληθυσμό μικρότερο των 2000κατοίκων, ώστε αυτοί οι οικισμοί (από των πληθυσμό των οποίων υπολογίζεται ο αγροτικός πληθυσμός της Ελλάδας, κατά την ΕΣΥΕ), να ταξινομούνται σε ομάδες ικανές να τους συμπεριλάβουν.

Η κεντρική ιδέα της έρευνας συνοψίζεται στη φράση: Είναι επιθυμητή η ανακατανομή του πληθυσμού στις αγροτικές περιοχές της Ελλάδας, παράλληλα με τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων, η οποία μεταφράζεται σε τέσσερις αρχές επέμβασης. Οι ακόλουθες αρχές επέμβασης συνιστούν τη δομή της διατριβής που εξελίσσεται με πειραματικό χώρο τέσσερις αντιπροσωπευτικούς οικισμούς του νομού Σερρών:

α. Συμπλήρωση της νομοθεσίας, ώστε να προβλέπεται ειδική κατηγορία για οικισμούς με κύρια απασχόληση τη γεωργία.

β. Ενίσχυση της ποικιλίας απασχολήσεων στις αγροτικές περιοχές, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να δεχτούν πληθυσμό.

γ. Βελτίωση των δομών στους αγροτικούς οικισμούς και των υπηρεσιών που τις εξυπηρετούν.

δ. Εκσυγχρονισμός της αγροτικής κατοικίας και της αρχιτεκτονικής της.

 

Μέλος Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος

Μέλος Σύλλογου Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Ελλάδος

Μέλος του Congress of New Urbanism

Μέλος ICOMOS.

 

 

ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΡΓΩΝ