ΨΗΦΙΑΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ 1923 – 1981      |      ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ – ΤΜΗΜΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΨΗΦΙΑΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ 1923 – 1981
ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ – ΤΜΗΜΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΨΗΦΙΑΚΟ ΑΡΧΕΙΟ
ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ 1923 – 1981
ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ – ΤΜΗΜΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ (ΝΤΙΝΑ) ΒΑΪΟΥ
ΑΘΗΝΑ 1951 -
Α.Μ. ΤΕΕ    20181

ΣΠΟΥΔΕΣ

Διπλωματούχος Αρχιτέκτων, Σχολή Αρχιτεκτόνων Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) 1969 - 1974

Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Αστικού Σχεδιασμού Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας - Λος Άντζελες (UCLA) 1977

Διδακτορική διατριβή στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (University College) 1985 - 1990

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ

Ελεύθερο Eπάγγελμα - Αρχιτεκτονική 1974 - 1985

Δημόσιος Τομέας - ΥΠΕΧΩΔΕ - Γενική Διεύθυνση Οικισμού 1978

Επιστημονικός συνεργάτης Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ 1982 - 1984

Διδασκαλία στην σχολή Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ (Τομέας Πολεοδομίας - Χωροταξίας) 1984 - 2018

Βαθμίδα Καθηγήτριας 2005 - 2018

Ομότιμη καθηγήτρια 2019 -

Κέντρο Γυναικείων Μελετών και Ερευνών ΔΙΟΤΙΜΑ (Ιδρυτικό και ενεργό μέλος) 1989 - 1994

Γιορτή - έκπληξη για την αφυπηρέτησή μου (Ιούνιος 2018), στο αίθριο του κτιρίου Αβέρωφ, με αγαπημένες συναδέλφους, φοιτήτριες και φοιτητές από διάφορες φάσεις της ακαδημαϊκής μου ζωής.

Η Ντίνα Βαΐου είναι ομότιμη καθηγήτρια στον Τομέα Πολεοδομίας και Χωροταξίας του ΕΜΠ. Έχει σπουδάσει αρχιτεκτονική στο ΕΜΠ (1969-74), πολεoδομία στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας – Λος  Άντζελες (UCLA) (ΜΑ, 1975-77), γεωγραφία και πολεοδομία στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (PhD, 1985-90).

 

Από το 1982 ως το 2019 ήταν μέλος του διδακτικού προσωπικού στη Σχολή Αρχιτεκτόνων, Τομέα Πολεοδομίας και Χωροταξίας του ΕΜΠ. Δίδαξε κυρίως μαθήματα αστικής ανάλυσης, αστικού σχεδιασμού και έμφυλων προσεγγίσεων του χώρου και επέβλεψε μεγάλο αριθμό φοιτητικών ερευνητικών εργασιών (“διαλέξεις”) και διπλωματικών εργασιών. Από την ίδρυση των μεταπτυχιακών σπουδών στην Πολεοδομία και Χωροταξία (1998) συμμετείχε στη διδασκαλία τριών μεταπτυχιακών μαθημάτων και ήταν συντονίστρια του προγράμματος αυτού τα διαστήματα 1998-2003 και 2007-12.

 

Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα, οι δημοσιεύσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό και οι εισηγήσεις σε Συνέδρια περιλαμβάνουν:

  • τη φεμινιστική κριτική της ανάπτυξης του χώρου, με ιδιαίτερη έμφαση στη διάκριση ιδιωτικό/δημόσιο, τον κατά φύλο καταμερισμό εργασίας και τις έμφυλες διαφοροποιήσεις στην πρόσβαση και χρήση του χώρου και του χρόνου,

  • τις τοπικές αγορές εργασίας ως άξονα για την ερμηνεία της ανάπτυξης του αστικού και περιφερειακού χώρου, με ιδιαίτερη έμφαση στις άτυπες μορφές παραγωγής και εργασίας και στον κατά φύλο καταμερισμό της εργασίας,

  • τις επιπτώσεις της ευρωπαϊκής ενοποίησης στις γυναίκες του Ευρωπαϊκού Νότου, σε σχέση με τους παραπάνω δύο άξονες,

  • τις μεταβολές στον αστικό χώρο, που προκύπτουν από τη μαζική εγκατάσταση μεταναστών και μεταναστριών στις ελληνικές πόλεις, όπως και σε άλλες πόλεις της Νότιας Ευρώπης.

 

Έχει δημοσιεύσει μεγάλο αριθμό άρθρων και βιβλίων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Είναι μέλος πολλών επιστημονικών ομάδων και συλλόγων (συμπεριλαμβανομένου και του ΣΑΔΑΣ) και έχει διατελέσει μέλος της συντακτικής επιτροπής των περιοδικών European Planning Studies, Gender, Place and Culture, European Journal of Women’s Studies, Antipode, Social and Cultural Geography, Γεωγραφίες.

 

 

 

*Το υλικό της ανάρτησης έχει παραχωρηθεί στο Αρχείο από την ίδια τη βιογραφούμενη -την οποία και ευχαριστούμε πολύ- τo φθινόπωρο του 2020. Ακόμα  η ίδια η βιογραφούμενη είχε την τελική θεώρηση των κειμένων της ανάρτησης.

 

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ

Το μεγαλύτερο μέρος της επαγγελματικής μου ζωής ήμουν μέλος του διδακτικού προσωπικού στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ, κυρίως στον Τομέα Πολεοδομίας και Χωροταξίας. Πρόκειται για μια περίοδο έντονης πολιτικοποίησης, μετά την πτώση της δικτατορίας, και ανάπτυξης –μεταξύ  άλλων– ενός ριζοσπαστικού πανεπιστημιακού κινήματος που οδήγησε σε σημαντικές ανακατατάξεις στα ελληνικά πανεπιστήμια[1]. Οι ανακατατάξεις αυτές σηματοδοτούνται από τον Ν1268/1982, ένα νόμο που δυσφημίστηκε και δέχτηκε έντονα πυρά στα χρόνια του νεοφιλελευθερισμού, αλλά σημάδεψε αμετάκλητα την ακαδημαϊκή ζωή και λειτουργία μιας ολόκληρης γενιάς πανεπιστημιακών δασκάλων που έχει πλέον αφυπηρετήσει[2]. Μέσα στο κλίμα αυτό, στο οποίο εντάσσονται όσα αναφέρονται στις επόμενες παραγράφους, είχα την τύχη να συνευρεθώ με μια σειρά γυναικών-μελών του διδακτικού προσωπικού, μαζί με τις οποίες επεξεργαστήκαμε προσεγγίσεις και πειραματισμούς στη διδασκαλία και την έρευνα που καθόρισαν προσωπικές, συλλογικές διαδρομές και επιστημονικές αναζητήσεις.

 

ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Γεννήθηκα το 1951 στην Αθήνα και έζησα ως τα 17 μου χρόνια στον Κολωνό, ο οποίος αποτελεί (παραφράζοντας τον Ι. Καλβίνο) τη “γειτονιά που υπονοείται” στις μετέπειτα αναζητήσεις μου, αλλά και ένα πεδίο σημαντικής κοινωνικής εμπειρίας, πτυχές της οποίας συνεχίζω να ανακαλύπτω μελετώντας την πόλη. Στην Δ’ δημοτικού εγκατέλειψα το σχολείο της γειτονιάς και βρέθηκα στο Αρσάκειο Ψυχικού, από όπου αποφοίτησα το 1969, με πολλά εφόδια και έχοντας κατανοήσει βιωματικά αυτό που αργότερα έμαθα ότι λέγεται κοινωνικές ανισότητες.

Από το 1975 είμαι παντρεμένη με τον Κωστή Χατζημιχάλη, σύντροφο στη ζωή και την επιστήμη. Έχω δύο κόρες, τη Μυρτώ και την Ειρήνη, που ζουν σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

 

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Σπούδασα Αρχιτεκτονική στο ΕΜΠ (1969 – 1974), στα χρόνια της δικτατορίας και του “Πολυτεχνείου“, με όλα όσα αυτό σημαίνει για τις ζωές όσων βρεθήκαμε “τότε” “εκεί“. Η τότε έδρα Πολεοδομίας, με καθηγητή τον Α. Αραβαντινό, όπου, μαζί με συμφοιτητές, εκπονήσαμε την ερευνητική (“διάλεξη”) και διπλωματική μας εργασία[3], συγκέντρωνε δασκάλες, όπως τη Μ. Μαντουβάλου, που μου άνοιξαν ορίζοντες και πεδία έρευνας, τα οποία αργότερα ερευνήσαμε από κοινού.

Στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας – Λος Άντζελες (UCLA) πραγματοποίησα σπουδές στον αστικό σχεδιασμό (Master, 1975 – 1977). Εκεί ήρθα σε επαφή με τις θεωρητικές αναζητήσεις των μαρξιστών για τα ζητήματα του χώρου, με τους προβληματισμούς των λατινοαμερικάνων κοινωνικών επιστημόνων και πολεοδόμων για την “ανάπτυξη της υπανάπτυξης” και με την ομάδα “Women in Planning” που έβαλε το ζήτημα του φύλου στο πεδίο της επιστημονικής μου αναζήτησης.

Εκπόνησα τη διδακτορική μου διατριβή στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (στο University College, 1985-1990), με επιβλέποντα τον Michael Edwards, όπου ήρθα σε επαφή με τη δουλειά των άγγλων γεωγράφων και απόκτησα πολύτιμες φιλίες ζωής αναμεταξύ τους. Τα χρόνια εκείνα ήταν έντονη η παρουσία και παρέμβαση της ομάδας “Women in Geography” του Ινστιτούτου Βρετανών Γεωγράφων (IBG) που επεξεργαζόταν φεμινιστικές προσεγγίσεις του χώρου και διεκδικούσε καλύτερους όρους στο επάγγελμα για τις γυναίκες γεωγράφους. Η διατριβή μου, στο πλαίσιο αυτό, είχε ρητή έμφαση στις έμφυλες διαστάσεις της πόλης – μια ερευνητική προσέγγιση και μια στάση ζωής που διατρέχει όλο το μετέπειτα έργο μου.

 

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

Στο διάστημα 1974-1985 εργάστηκα ως αρχιτέκτων στο Εργαστήριο 66, όπου ασχολήθηκα με μελέτες κατοικιών και συμμετείχα σε μελέτες δημόσιων κτιρίων και αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς (βλ. παρακάτω, ενότητα 1.5), πολλά από τα οποία είναι δημοσιευμένα.

Το 1978 εργάστηκα στην τότε Γενική Διεύθυνση Οικισμού (ΥΠΕΧΩΔΕ) για τη μελέτη και εφαρμογή προγράμματος πεζοδρόμων στο κέντρο της Αθήνας.

Από τον Φεβρουάριο του 1982 ξεκίνησα να εργάζομαι στη Σχολή Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ, αρχικά ως επιστημονικός συνεργάτης στην τότε Έδρα Αρχιτεκτονικών Συνθέσεων (καθ. Δ. Ζήβας) και από το 1984 στον Τομέα Πόλη και Κοινωνικές Πρακτικές (μετέπειτα Πολεοδομίας και Χωροταξίας), όπου, μετά από διαδοχικές κρίσεις, εντάχθηκα σε βαθμίδα καθηγήτριας (2005), με αντικείμενο την ανάλυση του χώρου και τις σπουδές φύλου.

Το 1989 ήμουν ιδρυτικό μέλος του Κέντρου Γυναικείων Μελετών και Ερευνών ΔΙΟΤΙΜΑ και συμμετείχα στις δραστηριότητες του ως το 1994.

Έχω επίσης διατελέσει επισκέπτρια καθηγήτρια και research fellow σε διάφορα πανεπιστήμια της ΕΕ, για μεγαλύτερα ή μικρότερα χρονικά διαστήματα, στο πλαίσιο εκπαιδευτικής άδειας από το ΕΜΠ.

Έχω διδάξει κυρίως μαθήματα αστικής ανάλυσης, σχεδιασμού και έμφυλων προσεγγίσεων του χώρου. Έχω επιβλέψει μεγάλο αριθμό φοιτητικών ερευνητικών εργασιών (“διαλέξεις”) και διπλωματικών εργασιών.

Από την ίδρυση των μεταπτυχιακών σπουδών στην Πολεοδομία και Χωροταξία (1998) συμμετέχω στη διδασκαλία τριών μεταπτυχιακών μαθημάτων και ήμουν συντονίστρια του προγράμματος αυτού τα διαστήματα 1998-2003 και 2007-12.

Έχω επιβλέψει δέκα διδακτορικές διατριβές που ολοκληρώθηκαν μέχρι τη συνταξιοδότησή μου το 2018 και συνεχίζω να επιβλέπω άλλες τέσσερις. Ταυτόχρονα συμμετέχω σε συμβουλευτικές επιτροπές άλλων διατριβών και έχω διατελέσει μέλος εξεταστικών επιτροπών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Για την υποβοήθηση της εκπόνησης των διατριβών, διοργάνωνα  από το 1994 μέχρι το 2016, σε συνεργασία με τις συναδέλφους μου Μ. Μαντουβάλου και Μ. Μαυρίδου, σεμινάρια, όπου αναπτύσσονταν θέματα θεωρίας και μεθόδου και παρουσιαζόταν η πρόοδος της εργασίας των υποψηφίων διδακτόρων.

Στο διάστημα 1988-1999 υπήρξα συντονίστρια του προγράμματος Erasmus/Socrates της ΕΕ, για τη συνεργασία και ανταλλαγές μεταξύ πανεπιστημίων της ΕΕ. Μέρος της δραστηριότητας αυτής υπήρξε η διοργάνωση –επί σειρά ετών– διαπανεπιστημιακού intensive course για θέματα φύλου και χώρου, συνεργασία με συναδέλφους από έξι ευρωπαϊκά πανεπιστήμια.

Στο διάστημα 2002-2007 συντόνισα το Πρόγραμμα ΕΠΕΑΕΚ του ΕΜΠ ‘Φύλο και Χώρος’, στο πλαίσιο του οποίου επιχειρήθηκε η εισαγωγή νέων προπτυχιακών μαθημάτων και ο εμπλουτισμός υφιστάμενων με την οπτική του φύλου. Μέρος από την προσπάθεια αυτή επιβιώνει στο πρόγραμμα σπουδών της Σχολής Αρχιτεκτόνων με δύο σχετικά μαθήματα επιλογής.

Εκτός από το τρέχον διοικητικό έργο (ΓΣ του Τομέα και της Σχολής), έχω συμμετάσχει, ως εκπρόσωπος του Τομέα Πολεοδομίας και Χωροταξίας, στην Οργανωτική Επιτροπή πολλών ελληνικών και διεθνών συνεδρίων και ημερίδων, καθώς και σε επιτροπές του ΕΜΠ και της Σχολής Αρχιτεκτόνων.

 

 

 

[1] Κύριο στοιχείο των ανακατατάξεων αυτών είναι η διεύρυνση του φορέα των διδασκόντων (ΔΕΠ) και η ελευθερία στη διδασκαλία, η οποία μέχρι τότε έφερε τη σφραγίδα του (μοναδικού) “καθηγητή ης Έδρας”.

[2] Ο Θ. Βερέμης, πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας το 2006 (στη διάρκεια των κινητοποιήσεων για τον νόμο Μ. Γιαννάκου) θεωρούσε ότι το πανεπιστήμιο θα επανέλθει στην “κανονικότητα” όταν αφυπηρετήσει αυτή η γενιά που συμμετείχε δυναμικά στη μεταρρύθμιση του 1982 (δηλαδή στη δεκαετία 2005-15 περίπου).

[3] πρόκειται για τους Α. Αλιέα, Σ. Γρηγορόπουλο, Κ. Κανδηλώρο και την Ε. Ηλιοπούλου, φίλη μιας ζωής.

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΕΡΓΟ

Τα ερευνητικά μου ενδιαφέροντα, το ερευνητικό και δημοσιευμένο έργο μου εστιάζονται στους πιο κάτω άξονες:

  1. τη φεμινιστική κριτική της ανάπτυξης του χώρου, με ιδιαίτερη έμφαση στη διάκριση ιδιωτικό/δημόσιο, τον κατά φύλο καταμερισμό εργασίας, και τις έμφυλες διαφοροποιήσεις στην πρόσβαση και χρήση του χώρου και του χρόνου,

  2. τις τοπικές αγορές εργασίας ως άξονα για την ερμηνεία της ανάπτυξης του αστικού και περιφερειακού χώρου, με ιδιαίτερη έμφαση στις άτυπες μορφές παραγωγής και εργασίας και στον κατά φύλο καταμερισμό της εργασίας,

  3. τις επιπτώσεις της ευρωπαϊκής ενοποίησης στις γυναίκες του Ευρωπαϊκού Νότου, σε σχέση με τους παραπάνω δύο άξονες,

  4. τις μεταβολές στον αστικό χώρο, που προκύπτουν από τη μαζική εγκατάσταση μεταναστών και μεταναστριών στις ελληνικές πόλεις.

 

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

1988 – 1991

  • ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ . Διάχυτη Εκβιομηχάνιση στο Πολεοδομικό Συγκρότημα και στην Ευρύτερη Περιοχή Θεσσαλονίκης. (Ερευνητική εργασία σε συνεργασία με  τους: Κ. Χατζημιχάλη –επιστ. υπεύθυνο– Λ. Λαμπριανίδη και Ζ. Χρονάκη).

1990 – 1991

  • ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ – DG V, ΓΡΑΦΕΙΟ ΙΣΩΝ ΕΥΚΑΙΡΙΩΝ. Women of the South in European Integration. Problems and Prospects. (Ερευνητική εργασία στα πλαίσια του Κέντρου Διοτίμα, συντονίστρια διακρατικής ομάδας από την Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία και σε συνεργασία με τις Ζ. Γεωργίου και Μ. Στρατηγάκη) .

1993

  • UNESCO, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ 1992/93. Η Συμμετοχή των Γυναικών σε ΄Ατυπες Μορφές Εργασίας.  (Ερευνητική εργασία, σε συνεργασία με τις Ζ. Γεωργίου και Μ. Καραμεσίνη) .

1993

  • ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ – DG V, ΓΡΑΦΕΙΟ ΙΣΩΝ ΕΥΚΑΙΡΙΩΝ.  Homeworking in the European Union. (΄Εκθεση διακρατικής ομάδας εμπειρογνωμόνων για την κατ’ οίκον εργασία στις χώρες της ΕΕ. Συμμετοχή στην ομάδα με συντονίστρια την Jane Tate, UK). Η έκθεση διατίθεται σε 9 γλώσσες και δημοσιεύθηκε και στο περιοδικό της DG V Social Europe, suppl. 2/1995.

1993 – 1994

  • ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ – DG V, ΓΡΑΦΕΙΟ  ΙΣΩΝ ΕΥΚΑΙΡΙΩΝ. Gender issues in the decision making process with regard to urban space and housing. (Ερευνητικό πρόγραμμα στα πλαίσια διακρατικής ομάδας από την Ελλάδα, Γερμανία, Ολλανδία, Δανία, Αγγλία. Συμμετοχή στην ομάδα με συντονιστή τον R. Mayerl-Habitat et Participation, Βέλγιο).

1994

  • ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ – DG V. EMPLOYMENT TASK FORCE.  The Informal Sector. Follow up of the White Paper. (΄Εκθεση διακρατικής ομάδας εμπειρογνωμόνων για τον άτυπο τομέα στις χώρες της ΕΕ. Συμμετοχή στην ομάδα με συντονιστές τους E. Mingione και M. Magatti ). Η έκθεση αποτέλεσε εργαλείο προβληματισμού σε συνέχεια της Λευκής Βίβλου και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της DG V Social Europe, suppl. 3/1995.

1993 – 1996

  • ΓΓΕΤ. Αναπλάσεις υποβαθμισμένων περιοχών και τοπική ανάπτυξη με την ουσιαστική ενεργοποίηση των ίδιων των χρηστών (ερευνητική εργασία σε συνεργασία  με τους:  Α. Βρυχέα –επιστ . υπεύθυνη–, Μ. Βυριράκη, Ζ. Γεωργίου, Χ. Γολέμη, Δ. Γουσέτη, Α. Ζωνόρου, Ε. Κράλη).

1993 – 1996

  • ΓΓΕΤ.  ΄Ατυπες μορφές βιομηχανικής παραγωγικής-εργασίας και αστικός χώρος στο ΠΣΠ. (Ερευνητική εργασία σε συνεργασία με τους Χ. Γολέμη, Λ. Λαμπριανίδη, Κ. Χατζημιχάλη, Ζ. Χρονάκη και συνεργάτες).

1995 – 1996

  • ΕΜΠ. Εναλλακτικές Πρακτικές Παρέμβασης στα Ρέματα. Διατμηματικό ερευνητικό πρόγραμμα του ΕΜΠ. (Μέλος της επιστημονικής ομάδας, με υπευθ. την Μ. Καραλή).

1995 – 1996

  • ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ – DG V. Every Pair Tells a Story. Homeworking and subcontracting chains in six countries of the European Union (Ερευνητική εργασία στα πλαίσια διακρατικής ομάδας από την Ιταλία, την Πορτογαλία, την Ελλάδα, την Ισπανία, την Ολλανδία, την Αγγλία. Συμμετοχή στην ομάδα με συντονίστρια την Jane Tate, UK).

1995 – 1996

  • Youth Unemployment and Unofficial Economy in Southern Europe (Ερευνητική εργασία σε συνεργασία με την Μαρία Καραμεσίνη, στα πλαίσια διακρατικής ομάδας από την Ισπανία, Πορτογαλία και Ιταλία, που συντόνιζε το Κέντρο Ερευνών IARD του Μιλάνου και ο καθηγητής Ε. Mingione).

1996 – 1997

  • ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ – DG V, ΓΡΑΦΕΙΟ ΙΣΩΝ ΕΥΚΑΙΡΙΩΝ. The future of work in Europe: patterns of gendered time distribution. (Ερευνητική εργασία, ως μέλος διακρατικής ομάδας που συντονίζεται από την καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Μαδρίτης Maria Angeles Duran Heras).

2000 – 2003

  • ΟΑΣΠ. Κοινωνικές και Οικονομικές Επιπτώσεις στη Βιομηχανία και το Εμπόριο της Δυτικής Αθήνας από το σεισμό της 7-9-1999.  (Ερευνητική εργασία σε συνεργασία με τους Ρ. Γκέκα, Κ. Παυλόπουλο, Π. Σαπουντζάκη, Σ. Σκορδίλη, Χ. Χαλκιά, Π. Χάσουλα, και  Κ. Χατζημιχάλη –επιστ. υπεύθυνο–).

2001 – 2004

  • ΥΠΕΧΩΔΕ κ.ά.  Δημιουργία Αεροφωτογραφικού ΄Ατλαντα για το Ελληνικό Περιβάλλον. (Ερευνητική εργασία σε συνεργασία με τους Χ. Αγριαντώνη, Ε. Δρανδάκη, Λ. Λουλούδη, Ν. Μπεόπουλο, Β. Παναγιωτόπουλο, Κ. Χατζημιχάλη –επιστ. υπεύθυνο).

2002 – 2004

  • Αλβανίδες μετανάστριες στην Αθήνα, προκαταρκτική διερεύνηση.

2005 – 2006

  • ΕΜΠ / ΠΕΒΕ – Πρόγραμμα Ενίσχυσης της Βασικής Έρευνας. Ανάπτυξη μεθοδολογικών εργαλείων για τη συγκριτική έρευνα της γειτονιάς σε μεγάλες πόλεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. (Eπιστ. υπεύθυνη του ερευνητικού προγράμματος, ομάδα: Α. Καλαντίδης, Ρ. Λυκογιάννη, Α. Τσίκλη).

2005 – 2007

  • ΥΠΕΠΘ – Πρόγραμμα Πυθαγόρας ΙΙ. Διαπλεκόμενες καθημερινότητες και χωροκοινωνικές μεταβολές στην πόλη. Μετανάστριες και ντόπιες στις γειτονιές της Αθήνας.  (Επιστ. υπεύθυνη του ερευνητικού προγράμματος, ερευν. ομάδα: Ε. Βαρουχάκη, Α. Καλαντίδης, Μ. Καραλή, Ρ. Κεφαλέα, Ο. Λαφαζάνη, Ρ. Λυκογιάννη, Γ. Μαρνελάκης, Α. Μονεμβασίτου,  Α. Μπαχαροπούλου, Α. Παπαϊωάννου, Κ. Παπασημάκη, Φ. Τούντα, Θ. Φωτίου, Σ. Χατζηβασιλείου).

2006 – 2008

  • ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ – 6TH FRAMEWORK PROGRAMME. Integration of female immigrants in labour market and society. Policy assessment and policy recommendations (FeMiPol). (Μέλος της ελληνικής ομάδας στο διακρατικό ερευνητικό πρόγραμμα που συντονίζεται από την M. Kontos, ερευνήτρια του Institute for Social Research, Wolfgang Goethe University, Frankfurt am Main).

2006 – 2009

  • ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ – 6TH FRAMEWORK PROGRAMME. Growing Inequality and Social Innovation: Alternative Knowledge and Practice in Overcoming Social Exclusion in Europe (KATARSIS). (Συντονίστρια της ελληνικής ομάδας στο διακρατικό ερευνητικό πρόγραμμα που συντονίζεται από τον F. Moulaert, καθηγητή του Πανεπιστημίου του Newcastle).

2007 – 2011

  • ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ – 7THFRAMEWORK PROGRAMME. Gender, Migration and Intercultural Interactions in the Mediterranean and South East Europe: an interdisciplinary approach (GeMIC). (Μέλος της ελληνικής ομάδας στο διακρατικό ερευνητικό πρόγραμμα που συντονίζεται από την M. Στρατηγάκη, επ. καθηγήτρια του Παντείου Πανεπιστημίου) .

2009 – 2013

  • ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ – 7THFRAMEWORK PROGRAMME. Transnational Digital Networks, Migration and Gender (mig@net). (Επιστημονική σύμβουλος στο διακρατικό ερευνητικό πρόγραμμα που συντονίζεται από την M. Στρατηγάκη, επικ. καθηγήτρια του Παντείου Πανεπιστημίου) .

2012 – 2016

  • Social Services, Welfare State and Places. The restructuring of social services in Europe and its impacts on social and territorial cohesion and governance. (Πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο από την Κοινοτική Πρωτοβουλία COST, με συντονίστρια την F. Martinelli, Università Mediterranea di Reggio Calabria, Ιταλία – συντονίστρια της ελληνικής ομάδας).

 

ΜΕΛΕΤΗΤΙΚΟ ΕΡΓΟ

ΜΕΛΕΤΕΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ

1978 – 1979

  • Camping 60 θέσεων στη Μικρή Βίγλα Νάξου (μελέτη, με τους Α. Πολυχρονιάδη, Κ. Χατζημιχάλη).

1980

  • Δήμος Τρικκαίων. Αξιοποίηση και διαμόρφωση του Πάρκου Κληροδοτήματος Ματσοπούλου στα Τρίκαλα (Α’ Βραβείο σε Πανελλήνιο Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό, ως μέλος ομάδας μελέτης του Εργαστηρίου 66).

1981 – 1982

  • ΥΧΟΠ. Μελέτη Οικιστικής Ανάπτυξης Πύλου – Μεθώνης (ως μέλος ομάδας μελέτης του Εργαστηρίου 66 και συνεργατών).

1981 – 1982

  • ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ. Οικιστικό συγκρότημα 220 κατοικιών στην Κομοτηνή. (Προμελέτη και οριστική μελέτη, ως μέλος ομάδας μελέτης του Εργαστηρίου 66).

1983 – 1985

  • ΥΧΟΠ.  ΕΠΑ Πύλου – Μεθώνης: Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια, μελέτη Παραδοσιακών Κτιρίων και Μελέτες Επέκτασης – Αναθεώρησης για την Πύλο και τη Μεθώνη, Ν. Μεσσηνίας (ως μέλος ομάδας μελέτης του Εργαστηρίου 66).

1984

  • Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και προτάσεις επανασχεδιασμού κατά μήκος της διαπλατυνόμενης Λεωφόρου Θηβών. (Μελέτη σε συνεργασία με τον Α. Πολυχρονιάδη).

1985 – 1987

  • Δήμος Θηβαίων. Κέντρο Αθλητικών Δραστηριοτήτων και Κοινωνικής Ζωής Γειτονιάς στη Θήβα. (Β’ Βραβείο σε Πανελλήνιο Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό, με τους Α. Πολυχρονιάδη, Π. Τότσικα και τον Ν. Μπελλαβίλα).

1994 – 1995

  • Δήμος Ηλιούπολης. Τοπικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Δήμου Ηλιούπολης. (Ως ειδική συνεργάτης του Γραφείου Μελετών Α. Πολυχρονιάδη, Π. Τότσικα και συνεργατών).

 

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ

1974

  • Επισκευή και εσωτερική αναμόρφωση δύο παλιών σπιτιών στη Χώρα της Νάξου. (Μελέτη – εφαρμογή, με τον Κ. Χατζημιχάλη).

1974 – 1975

  • Κατοικία Διακοπών στη Μικρή Βίγλα Νάξου (μελέτη, με τον Κ. Χατζημιχάλη).

1975 – 1975

  • Συντήρηση και επέκταση παλιάς αγροικίας στο Λιβάδι Νάξου. (Μελέτη – εφαρμογή, με τον Κ. Χατζημιχάλη).

1974 – 1976

  • Προσθήκη και διαμόρφωση υπάρχοντος ισογείου σε διώροφη κατοικία στο συνοικισμό Μακεδόνων-Θρακών, Αθήνα. (Μελέτη – εφαρμογή, συνεργάτης της Σ. Αντωνακάκη).

1977 – 1979

  • Δύο κατοικίες διακοπών στην Αρκίτσα, Φθιώτιδα. (Μελέτη – εφαρμογή, με τον Κ. Χατζημιχάλη).

1977 – 1979

  • Συγκρότημα κατοικιών στη Βούλα, Αττική. (Μελέτη – εφαρμογή, με τους Γ. Αντωνακάκη, Α. Μονεμβασίτου, Κ. Χατζημιχάλη).

1978

  • Κατοικία στον Άγιο Στέφανο, Αττική. (Μελέτη, με τον Κ. Χατζημιχάλη).

1978 – 1979

  • Αναμόρφωση και προσθήκη σε παλιό σπίτι στον Πόρο. (Μελέτη – εφαρμογή, με τον Κ. Χατζημιχάλη).

1978 – 1980

  • Δύο μονοκατοικίες, στην Κάντζα και στα Μελίσσια Αττικής αντίστοιχα. (Μελέτη – εφαρμογή, με τη Σ. Αντωνακάκη).

1978 – 1983

  • Κατοικία στη Ρέα, Αττική. (Μελέτη – εφαρμογή, με τους Α. Πολυχρονιάδη και Κ. Χατζημιχάλη).

1979 – 1984

  • Σύλλογος των Απανταχού Αηγιωργιτών. Πνευματικό Κέντρο Αγίου Γεωργίου, Εύβοια. Διάκριση στην Μπιενάλε της Σόφιας. (Μελέτη – εφαρμογή, με τους Α. Πολυχρονιάδη και Κ. Χατζημιχάλη).

1979 – 1980

  • Αναμόρφωση ισόγειας κατοικίας στου Παπάγου. (Μελέτη – εφαρμογή, με τον Κ. Χατζημιχάλη).

1979

  • Κτίριο Ανώτατης Βιομηχανικής Σχολής Πειραιώς. (Μελέτη, συμμετοχή σε διαγωνισμό μετά από επιλογή, ως μέλος ομάδας μελέτης του Εργαστηρίου 66).

1979

  • Δύο μονοκατοικίες στα Μελίσσια (μελέτη).

1980 – 1983

  • Κατοικία στην Κηφισιά. (Μελέτη – εφαρμογή, με τον Κ. Χατζημιχάλη).

1980 – 1985

  • Κατοικία στον ΄Αγιο Ανδρέα Κυνουρίας. (Μελέτη – εφαρμογή, με τον Κ. Χατζημιχάλη).

1980 – 1984

  • Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας. Μαθητική Εστία Λαγκαδίων, Αρκαδία. (Μελέτη, ως μέλος ομάδας μελέτης του Εργαστηρίου 66).

1980

  • Ιονική Α.Ε. Γενικών Ασφαλειών. Κτίριο Γραφείων της στη Λεωφόρο Συγγρού. (Προμελέτη, συμμετοχή σε διαγωνισμό μετά από επιλογή, ως μέλος ομάδας μελέτης του Εργαστηρίου 66) .

1980 – 1982

  • Προσθήκη σε διώροφη κατοικία στου Παπάγου. (Μελέτη – εφαρμογή)

1981 – 1984

  • Δήμος Ανδρίτσαινας. Μετατροπή παλιάς κατοικίας σε ξενώνα 28 κλινών στην Ανδρίτσαινα, Ν. Ηλείας – επισκευή υπάρχοντος και προσθήκη κατεστραμμένης πτέρυγας. (Μελέτη – εφαρμογή).

1981 – 1985

  • Κατοικία στα Βριλήσσια. (Μελέτη – εφαρμογή, με τον Κ. Χατζημιχάλη).

1981

  • Νέα κατοικία στο Κάστρο της Νάξου. (Μελέτη, με τον Κ. Χατζημιχάλη).

1982 – 1987

  • Διαδοχικές προσθήκες και μετατροπή υπάρχοντος σε διώροφη κατοικία στου Παπάγου. (Μελέτη – εφαρμογή).

1985

  • Δήμος Νάξου. Δημαρχείο Νάξου. (Προμελέτη, με τους Γ. Αντωνακάκη, Α. Μονεμβασίτου, Κ. Χατζημιχάλη) .

1987 – 1990

  • Εσωτερικές διαρρυθμίσεις και μετατροπές σε τέσσερις κατοικίες στην Αθήνα. (Μελέτη – εφαρμογή).

1989 – 1991

  • Κατοικία στην Καρδίτσα. (Μελέτη – εφαρμογή).

1992 – 1994

  • Προσθήκη και προσαρμογές σε μεσοπολεμική κατοικία στον Κολωνό. (Μελέτη – εφαρμογή).

1994 – 1995

  • Προσθήκη κατοικίας στον Κολωνό. (Μελέτη – εφαρμογή).

1997

  • Κατοικία Διακοπών στην Ερμιόνη. (Μελέτη – εφαρμογή).

1997 – 1998

  • Συντήρηση – επέκταση παλαιάς κατοικίας στην Ερμούπολη. (Μελέτη – εφαρμογή, με τον Κ. Χατζημιχάλη).

1998 – 1999

  • Εσωτερική διαμόρφωση και μετατροπή βιοτεχνικού χώρου σε studio. (Μελέτη-εφαρμογή, με την Ε. Κράλη).

1999 – 2000

  • Προσθήκη κατοικίας στην Ηλιούπολη. (Μελέτη – εφαρμογή, με την Ε. Κράλη).

2001 – 2002

  • Επισκευή διατηρητέας κατοικίας στην Ανδρίτσαινα. (Μελέτη – εφαρμογή).

2003 – 2004

  • Εσωτερική διαμόρφωση διαμερίσματος στην Αθήνα. (Μελέτη – εφαρμογή, με τον Κ. Χατζημιχάλη).

ΒΙΒΛΙΑ 

  • Με  Χατζημιχάλη, Κ.  Περιφερειακή ανάπτυξη και εκβιομηχάνιση. Μονοπωλιακές επενδύσεις στην Πύλο. Αθήνα: Εξάντας, 1979.

  • Με Ρίζο, Δ. (επιμ.). Οδηγός Κατοικίας. Αθήνα: Επτάλοφος – ΤΕΕ, 1984.

  • Με Χατζημιχάλη, Κ. Με τη ραπτομηχανή στην κουζίνα και τους Πολωνούς στους Αγρούς. Πόλεις, Περιφέρειες και ΄Ατυπη Εργασία. Αθήνα: Εξάντας, 1997.  –  B’ έκδοση 2003.

  • Βαΐου, Ντ. (επιμ.). Ανέκδοτα κείμενα. Αθήνα: Ο Πολίτης, 2007.

  • Με άλλους. Διαπλεκόμενες καθημερινότητες και χωροκοινωνικές μεταβολές στην πόλη. Μετανάστριες και ντόπιες στις γειτονιές της Αθήνας. Αθήνα: L-Press και ΕΜΠ, 2007.

  • Βαΐου, Ντ. (επιμ.) Αναζητώντας την Επιστήμη. Αθήνα: Καλειδοσκόπιο, 2008.

  • Με  Στρατηγάκη, Μ. (επιμ.) Το φύλο της Μετανάστευσης. Αθήνα: Μεταίχμιο, 2009.

  • Με Στρατηγάκη, Μ. (επιμ.). Φύλο & έρευνα. Κείμενα θεωρίας του φύλου από τη Γερμανία. Αθήνα: Μεταίχμιο, 2010.

  • Με Χατζημιχάλη, Κ. Ο χώρος στην Αριστερή σκέψη. Αθήνα: Νήσος και Ίδρυμα Νίκος Πουλαντζάς, 2012.

  • With Micha, I., (eds). Alternative takes to the city. Theoretical questions and methodological tools. London: ISTE-Wiley, 2019. Επίσης στα γαλλικά: Avec Micha, I., (eds). La ville autrement. Questions théoriques et outils méthodologiques. Strasbourg: ISTE, 2019.

 

ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΣΕ ΒΙΒΛΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΩΝ ΣΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ ΜΕ ΚΡΙΤΕΣ

  • Mε  Γολέμη Χ., Δεδουσόπουλο, Λ., Ευαγγέλου, Γ., Χατζημιχάλη, Κ. (επιμ.) Η παραοικονομία και πώς την αντιμετωπίζουμε. Αφιέρωμα του περιοδικού Το Κάπα, 1987, τ.χ. 17, σελ. 19-27.

  • Με Στρατηγάκη, Μ. (επιμ.) Η εργασία των γυναικών: Ανάμεσα σε δύο κόσμους. Αφιέρωμα στα Σύγχρονα Θέματα, 1989, τ.χ. 40, σελ. 15-104. Εμπεριέχονται άρθρα των: Γ. Κραβαρίτου, Μ. Στρατηγάκη, Ντ. Βαΐου, Ξ. Πετρινιώτη, Α. Δήμου, Χ. Συμεωνίδου, Τζ. Καβουνίδη, Ε. Ιακώβου-Παπαγαρουφάλη και βιβλιοπαρουσιάσεις.

  • Με Βρυχέα, Α., κ.ά. (επιμ.). Η Αλίκη στο Χώρο των Θαυμάτων. Αφιέρωμα στο Δελτίο του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων, Απρίλιος-Μάιος 1989, τ.χ. 20, σελ.31-77. Με άρθρα των Ντ. Βαΐου, Β. Τεντοκάλη, Α. Βρυχέα, G. Wright, Χ. Σταματοπούλου, Ε. Τζάνου, Σ. Λαδά, Λ. Γκούφα & Λ. Σούνδια, Μ. Βυριράκη, Τ. Κατερίνη, Β. Τροβά, J. Simon και βιβλιοπαρουσιάσεις.

  • With Hadjimichalis, C. Intermediate regions and forms of social reproduction: three Greek cases. In: Endogenous Development and Southern Europe, G. Garofoli (ed), (σελ. 131-148), London: Avebury, 1992.

  • Guest editor στο τεύχος-αφιέρωμα με θέμα: Undefended Cities in the New Europe. Antipode, 1993, 25:3, pp. 173-252. Mε άρθρα των Η. Βeynon & R. Hudson, S. Garcia, E. Mingione, Th. Maloutas, V. Hastaoglou-Martinidis, N. Kalogirou, N. Papamichos.

  • Το φύλο στο σχεδιασμό της κατοικίας. Στο: Α. Βρυχέα, Κ. Λωράν (επιμ.). Συμμετοχικός Σχεδιασμός. Αθήνα: Εκδόσεις ΤΕΕ σε συνεργασία με ΕΜΠ, 1993.

  • With Ηastaoglou, V., Mantouvalou, M., guest editors στο τεύχος αφιέρωμα με θέμα: Urban Questions in the European Union: Polarisation vs Integration. European Planning Studies, 1995, 3:2, σελ. 139-204. Με άρθρα των A. Lipietz, L. Leontidou, V. Granados-Cabezas, M. Mantouvalou, M. Mavridou, D. Vaiou.

  • Women of the South after (like before) Maastricht?. Στο: Hadjimichalis, C., Sadler, D. (eds). Europe at the margins. Sussex, John Wiley & Sons, pp. 35-50, 1995.

  • Women’s work and everyday life in Southern Europe in the context of European integration. Ιn: L. Ottes et al. (eds), Gender and the Built Environment. Assen: Van Gorcum, pp. 250-256, 1995.

  • Women’s work and everyday life in Southern Europe in the context of European integration. Στο: Garcia Ramon, M.D., Monk, J. (eds). Women of the European Union: The politics of work and daily life. London: Routledge , pp.  61-73, 1996.

  • Η ίδια μελέτη, με περισσότερη έμφαση στην καθημερινή ζωή, δημοσιεύτηκε και στα καταλανικά: El treball de les dones i la vida quotidiana al Sud d’ Europa. Documents d’ Analisi Geografica, 1996, 26, pp. 219-231.

  • With Stratigaki, M. Women in the South. Diverse experiences of work in a unifying Europe. In: G. Dijkstra and J. Plantenga (eds). Gender and Economics. A European perspective. London: Routledge, pp. 104-117, 1997.

  • Informal cities? Women’s work and urban development on the margins of the European Union. In: R. Lee, J. Wills (eds). Geographies of Economies, London: E. Arnold, 1997.

  • As guest editor στο τεύχος-αφιέρωμα με θέμα: Facets of spatial development and planning in Greece. European Planning Studies, 1997, 5:4, (σελ. 431-534). Mε άρθρα των E. Kourliouros, D. Economou, L. Labrianidis & C. Kalantaridis, N. Vagionis & M. Sfakianakis, G. Petrakos.

  • As Book Review Symposium Organiser  για το βιβλίο: El nuevo papel de las mujeres en el desarollo rural. Antipode, 2002, 34:2, σελ. 999-1011. Mε σχόλια των D. Vaiou, J. Townsend, A. Sabate-Martinez, P. Zusman, M.D. Garcia-Ramon & M. Baylina.

  • Πόλη και πολίτες. Η καθημερινή ζωή και το ‘δικαίωμα στην πόλη’. Στο: Μ. Μοδινός, Η. Ευθυμιόπουλος (επιμ.), Η Βιώσιμη Πόλη. Αθήνα: Στοχαστής – ΔΙΠΕ, σελ. 204-216, 2000.

  • La contrazione del tempo e la geometria del potere. In: G. Paolucci (a cura di). Cronofagia. La contrazione del tempo e dello spazio nell’ era della globalizzazione. Milano: ed. Guerini, 2003.

  • Με Μαντουβάλου, Μ., Μαυρίδου, Μ.( επιμ.). Αθήνα 2004. Στα μονοπάτια της παγκοσμιοποίησης;  Αφιέρωμα στο περιοδικό Γεωγραφίες, 2004,τ.χ.7. Με κείμενα των Γ. Πολύζου, Σ. Σόρογκα, Γ. Σταθάκη & Κ. Χατζημιχάλη, Π. Δελλαδέτσιμα, Ι. Ψημμένου, Θ. Παγώνη, Ε. Μίχα, Ε. Ηλιοπούλου, Μ. Ευαγγελίδου, Γ. Σαρηγιάννη, Α. Βρυχέα, Ε. Παναγούλη, Β. Αττάρτ, Φ. Βαταβάλη.

  • (Re)constituting the ‘urban’ through women’s life histories. Στο: G. Cortesi, F. Cristaldi, J. Droogleever Fortuijn (eds). Gendered Cities. Identities, activities, networks. A life-course approach. Roma: Home of Geography, pp. 171-182, 2004. Ο ίδιος τόμος και στα ιταλικά: Cortesi, F. Cristaldi, J. Droogleever Fortuijn (a cura di). La città delle donne. Un approccio di genere alla geografia urbana. Bologne: Patron editore, 2006.

  • With Hadjimichalis, C. ’Local’ illustrations for ‘international’ geographical theory. In: J. O. Bærenholdt, K. Simonsen (eds). Space Odysseys. Spatiality and Social Relations in the 21st Century. Aldershot :Ashgate, pp.171-182, 2004.

  • Σκέψεις για τη διαπλοκή χώρων και χρόνων καθημερινής ζωής. Μετανάστριες και ντόπιες στην Αθήνα. Στο: Δ. Λεβεντάκος (επιμ.). Εργασία – σχόλη – κουλτούρα. Αθήνα: Κέντρο Πολιτιστικών Μελετών-ΓΣΕΕ, (σελ. 125-132), 2005.

  • Kvinders identiteter/andethed I byen. Στο: K. Buciek, J.O. Bærenholdt, M. Haldrup, J Pløger (red.) Ruimlig Praksis. Roskilde : Roskilde Universitetsforlag, pp. 167-175, 2006.

  • Φεμινιστικές προσεγγίσεις στην Ανθρωπογεωγραφία. Στο: Θ. Τερκενλή, Θ. Ιωσηφίδης, Ι. Χωριανόπουλος (επιμ.). Ανθρωπογεωγραφία. Άνθρωπος, κοινωνία, χώρος. Αθήνα: Κριτική, σελ. 178-199,  2007.

  • Space for feminism in Greek academe? Στο: P. Moss, K. Falconer Al-Hindi (eds). Feminisms in Geography. Rethinking space, place and knowledges. Lanham, Maryland: Rowman & Littlefield, (pp. 207-214), 2008.

  • Με Καλαντίδη, Α. Πόλεις των ‘άλλων’. Καθημερινές πρακτικές και συγκρότηση του δημόσιου χώρου. Στο: Μ. Σπυριδάκης (επιμ.). Χωρικοί Μετασχηματισμοί και Κοινωνική Έρευνα. Αθήνα: Νήσος (σελ. 23-48), 2009.

  • Από τις ‘γυναίκες’ στο ‘φύλο’. Θεωρητικές προσεγγίσεις και χώροι της μετανάστευσης. Στο: Βαΐου, Ντ., Στρατηγάκη, Μ. (επιμ.). Το φύλο της μετανάστευσης. Αθήνα: Μεταίχμιο σελ. 17-38, 2008.

  • Gender, migration and socio-spatial transformations in Southern European cities. In: A. Pike, A. Rodríguez-Pose, J. Tomaney (eds). Handbook of Local and Regional Development. London: Routledge, pp. 470-482, 2010, (βραβευμένο με το Best Book Award της Regional Studies Association).

  • Όψεις της (εσωτερικής?) μετανάστευσης προς την Αθήνα μετά το 1990. Στο : Πληθυσμιακές Τάσεις και Προοπτικές. Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση. Αθήνα: Ακαδημία Αθηνών – Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Κοινωνίας και Ελληνική Εταιρεία Δημογραφικών Μελετών, σελ. 109-123, 2012.

  • Transnational city lives: changing patterns of care and neighbouring. In: L. Peake and M. Rieker (eds). Rethinking Feminist \interventions into the Urban. London and New York: Routledge, pp. 52-67,  2013.

  • With Konstantatos, H., Siatitsa, D. Qualitative approaches for the study of socially innovative initiatives. In: F. Moulaert et al (eds). The international handbook on social innovation. Cheltenham UK: Edward Elgar, pp.274-284, 2013.

  • Γειτονιές στο κέντρο της πόλης: αφηγήσεις και κλίμακες συνύπαρξης στην Κυψέλη. Στο: Θ. Μαλούτας κ.ά. (επιμ.). Το Κέντρο της Αθήνας ως Πολιτικό Διακύβευμα.  Αθήνα: ΕΚΚΕ και Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, σελ. 171-188, 2013.

  • Mobilités genrées et passages des frontières. Ιn: M.P. Anglade, L. Bouasria, M. Cheikh, F. Debarre, V. Manry et C. Schmoll (eds). Expériences du genre. Intimités, marginalités, travail et migration. Paris: Karthala et Le Fennec, pp. 227-242, 2013.

  • With Kalandides, A. Practices of solidarity in Athens. Commentar on three theoretical readings. In: Z. Kotionis and Y. Barkouta (eds). Practices of Urban Solidarity. Volos: University of Thessaly Press, pp. 62-73, 2016.

  • Gendered aspects of the everyday. Restructuring care in Athens. In : I. Micha, D. Vaiou (eds). Alternative takes to the city. Theoretical questions and methodological tools. London: ISTE-Wiley, pp. 59-80, 2019.

  • Also in French: Les aspects genrés du quotidien. Restructurations de la vie urbaine à Athènes. Dans: I. Micha, D. Vaiou, D. (eds). La ville autrement. Questions théoriques et outils méthodologiques. Strasbourg: ISTE, pp. 75-98, 2019.

  • Athens in times of crisis: experiences in the maelstrom of EU restructuring. In: B.S. Turner, H. Wolf, G. Fitzi and J. Meckert (eds). Urban Change and Citizenship in Times of Crisis. London and New York: Routledge, pp. 119-130, 2020.

  • Gendering place: mobilities, borders and belonging. In: T. Edensor, A. Kalandides and U. Kothari (eds). The Routledge Handbook of Place. London and New York: Routledge, pp. 235-242, 2020.

 

ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ ΜΕ ΚΡΙΤΕΣ. ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΣΥΝΕΔΡΙΩΝ. 

  • Mε Κ.  Χατζημιχάλη. Η προστασία των μικρών οικισμών: ΄λύσεις΄ και αδιέξοδο. Χρονικό 1975, σελ. 234-237.

  • Τουρισμός και προστασία της παραδοσιακής οργάνωσης του χώρου. Ο Πολίτης. 1978, τ.χ. 20, σελ. 16-23.

  • Τι επιδιώκει ο ΕΟΤ με την ανάπτυξη του εσωτερικού τουρισμού. Ο Πολίτης. 1978, τ.χ. 21, σελ. 6-8.

  • Με  Κ. Χατζημιχάλη. Λιμενοβιομηχανικά συγκροτήματα στη Μεσόγειο και περιφερειακή ανάπτυξη. Οικολογικά. 1978, τ.χ. 1, σελ. 14-19.

  • With C. Hadjimichalis. Resource conserving design: the Cycladic experience. In: Proceedings of the 1st International Conference on Energy and Community Development, 1978,  τόμος ΙΙ (15 σελίδες), Αθήνα.

  • Με Κ. Χατζημιχάλη. Περιφερειακές ανισότητες. Ιδεολογία και θεωρία στα πλαίσια της οικονομίας της αγοράς. Οικονομία και Κοινωνία. Ιούλιος 1979, σελ. 32-46.

  • In collaboration with C. Hadjimichalis. Penetration of multinational capital into backward regions: A policy analysis in Greece. Mediterranean Peoples. 1980, 10, pp. 75-93. Η ίδια μελέτη, με μικρές διαφορές, έχει δημοσιευτεί και στο Antipode.1980, 12:2, σελ. 17- 24.

  • Los Angeles: Μνήμες από την Άγρια Δύση. Δελτίο Συλλόγου Αρχιτεκτόνων. 1983, τ.χ. 17, σελ. 47-55.

  • Με  Κ. Χατζημιχάλη. Το Πανεπιστημιακό Κέντρο Roskilde: ένα συνεχιζόμενο εκπαιδευτικό πείραμα. Σύγχρονα Θέματα. 1983, τ.χ. 18, σελ. 61-65.

  • Με  Κ. Χατζημιχάλη. Το πρόγραμμα των Ανοιχτών Πόλεων του ΥΧΟΠ. Σύγχρονα Θέματα. 1984, τ.χ. 21, σελ. 45-49.

  • Με Μονεμβασίτου, Α. και Α. Παπαϊωάννου. Από τη μονάδα στο σύνολο: συγκροτήματα κατοικιών στο μάθημα Αρχιτεκτονικών Συνθέσεων στο ΕΜΠ. Στο: Η΄ Πανελλήνιο Αρχιτεκτονικό Συνέδριο – Εισηγήσεις. 1984, Τόμος 1, σελ. 149-159.

  • With C. Hadjimichalis. Changing patterns of uneven regional development and forms of social reproduction in Greece. Society and Space. 1987, vol. 5,  σελ. 319-333. Η ίδια μελέτη, με μικρές διαφορές, δημοσιεύτηκε στα Ισπανικά: La evolucion del desarrollo desigual y formas de reproduccion social en Grecia. Documents d’Analisi Geografica. 1987, 10, (σελ. 5-23) και στα Ελληνικά: Μετασχηματισμός των περιφερειακών αγορών εργασίας και μορφές κοινωνικής αναπαραγωγής στην Ελλάδα. Πόλη και Περιφέρεια. 1987, τ.χ. 13, σελ. 99-122.

  • Ο χώρος των Γυναικών. Δελτίο Συλλόγου Αρχιτεκτόνων. 1989, τ.χ. 20, σελ. 33-36.

  • Ο τόπος δουλειάς και το σπίτι: Κατά φύλο καταμερισμοί εργασίας στη διαδικασία ανάπτυξης της Αθήνας. Σύγχρονα Θέματα. 1989, τ.χ. 40, σελ. 81-90.

  • (In search of) Feminist Geography in Greece. Journal of Geography in Higher Education. 1989, 13:1, σελ. 99-101.

  • With C. Hadjimichalis. Flexible labour markets and regional development in Northern Greece. International Journal of Urban and Regional Research. 1990, 14:1, σελ. 1-24. Η ίδια μελέτη, με μικρές διαφορές, έχει δημοσιευτεί στα Ελληνικά: Τοπικές Αγορές Εργασίας και άνιση ανάπτυξη στη Βόρεια Ελλάδα. Επιθεώρηση Κοινωνικών Ερευνών τ.χ. 77 (σελ. 15-61).

  • With C. Hadjimichalis. Whose flexibility? The politics of infor-malisation in southern Europe. Capital and Class. 1990, Νο 42, pp. 79-106. H εργασία αυτή, σε ελληνική μετάφραση έχει περιληφθεί στο: Δ. Γεωργουλής (επιμ.). Κείμενα στη Θεωρία και Εφαρμογή του Πολεοδομικού και Χωροταξικού Σχεδιασμού. Αθήνα: Παπαζήσης, σελ. 51-82, 1995.

  • Άνιση ανάπτυξη χωρίς φύλο: τα όρια της θεωρίας. Στο:  Η Διεπιστημονική Προσέγγιση της Ανάπτυξης. Πρακτικά του Συνεδρίου. Αθήνα: Παπαζήσης, σελ. 542-557, 1990.

  • Με Μαντουβάλου, Μ., Μαυρίδου, Μ. Μελέτη της πόλης: ’Ενας άξονας σπουδών στην Πολεοδομία και Χωροταξία. Δελτίο του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων. 1990, τ.χ.  26, σελ. 36-39.

  • Με  Στρατηγάκη, Μ., Χρονάκη, Ζ. Αμειβόμενη εργασία στο σπίτι: μια γυναικεία δουλειά και μια ιδεολογία. Σύγχρονα Θέματα. 1991, τ.χ. 45, σελ. 47-53.

  • Με Λαμπριανίδη, Λ., Χατζημιχάλη, Κ., Χρονάκη, Ζ. Διάχυτη εκβιομηχάνιση στη Θεσσαλονίκη. Σύγχρονα Θέματα. 1991,  τ.χ. 45, σελ. 70-79.

  • Με  Μαντουβάλου, Μ., Μαυρίδου, Μ. Λαύριο – Προοπτικές Ανάπτυξης. Πρακτικά Ημερίδας. Αθήνα: ΕΜΠ – Τομέας Πολεοδομίας και Χωροταξίας, 1991.

  • Gender divisions in urban space: beyond the rigidity of dualist classifications. Antipode. 1992, 24:4, (σελ. 247-262).

  • With Chronaki, Z., Hadjimichalis, C., Labrianidis, L. Diffused industrialisation in Thessaloniki: from expansion to crisis. International Journal of Urban and Regional Research. 1993, 17:2, σελ. 178-194.

  • Με Λαμπριανίδη, Λ., Χατζημιχάλη, Κ., Χρονάκη, Ζ. Υπεργολαβίες βιομηχανικής παραγωγής και οι επιπτώσεις τους στην ανάπτυξη της πόλης: η περίπτωση του δήμου Συκεών στη Θεσσαλονίκη. Το Βήμα των Κοινωνικών Επιστημών. Γ:11, 1993, σελ. 73-105.

  • Με Στρατηγάκη, Μ. Το φύλο στην κοινωνική έρευνα: μια αποτίμηση της ερευνητικής δραστηριότητας του ΕΚΚΕ. Στο: Η Κοινωνική ΄Ερευνα στην Ελλάδα Σήμερα. Πρακτικά Συνεδρίου. Αθήνα: ΕΚΚΕ, σελ. 48-58, 1993.

  • With Stratigaki, M. Women’s work and informal activities in Southern Europe. Environment and Planning. 1994, A. 26:8, σελ. 1221-1234.

  • Η πόλη: ένας χώρος για τις γυναίκες; Στο συλλογικό τόμο: Αναπαραστάσεις της θηλυκότητας. Φεμινιστικές προσεγγίσεις. Αθήνα: ΚΕΤ, 1994.

  • Mε Κ. Χατζημιχάλη. Αναδιάρθρωση και Γεωγραφία της Απασχόλησης στη Μακεδονία και Θράκη. Ο Πολίτης. 1994, τ.χ. 126, σελ. 26-31.

  • With Mantouvalou, M., M. Mavridou. Processes of social integration and urban development in Greece. Southern Challenges to European Unification. European Planning Studies. 1995, 3:2, σελ. 189-204. Η ίδια εργασία, με αναλυτικότερη παρουσίαση των εμπειρικών δεδομένων από την Ελλάδα, δημοσιεύτηκε και στα ελληνικά:

  • Mε Μαντουβάλου, Μ., και Μαυρίδου, Μ. Κοινωνική ενσωμάτωση και ανάπτυξη του αστικού χώρου στην Ελλάδα: τα τοπικά δεδομένα στην Ενωμένη Ευρώπη. Το Βήμα των Κοινωνικών Επιστημών. 1995, τ.χ. 16, σελ. 29-58.

  • El treball de les donnes I la vida quotidiana al sud d’ Europa. Documents d’ Anàlisi Geogràfica. 1995, 26, σελ. 219-231.

  • With K. Simonsen. Women’s lives and the making of the city: experiences from ‘north’ and ‘south’ of Europe. International Journal of Urban and Regional Research. 1996, 20:3, σελ. 446-465.

  • Με τους Γολέμη, Χ., Λαμπριανίδη, Λ., Χατζημιχάλη, Κ., Χρονάκη, Ζ. ‘Ατυπες μορφές βιομηχανικής παραγωγής – εργασίας και αστικός χώρος στο ΠΣΠ. Στο: Μικρομεσαίες Μεταποιητικές Επιχειρήσεις στον Ιστό της Πόλης. Πρακτικά Συνεδρίου. Αθήνα: ΒΕΑ, 1996.

  • With Gregson, N., Simonsen, K. The meaning of work: Some arguments for the importance of culture within formulations of work in Europe. European Urban and regional Studies. 1999, 6:3, σελ. 197-214.

  • Whose culture and economy in what Europe?. European Urban and Regional Studies. 1999, 6:4, σελ. 314-316.

  • Repensant els enfocaments feminists en el medi urbà. Documents d’ Anàlisi Geogràfica. 1999, 35, σελ. 73-85.

  • Σιμόν ντε Μπωβουάρ. Το Δεύτερο φύλο’ – 50 χρόνια μετά. Ο Πολίτης. 1999, τ.χ. 61,  σελ. 24-26 .

  • Feminist approaches in urban studies. Experiences from ‘North’ and ‘South’ of Europe. Ιn: L. Leontidou (ed). Launching Greek Geography on the Eastern EU Border. Lesvos: University of the Aegean, Department of Geography, 2000.

  • Με τις Μαντουβάλου, Μ., Μαυρίδου, Μ. Η μεταπολεμική ελληνική πολεοδομία μεταξύ θεωρίας και συγκυρίας. Στο: Η Πολεοδομία στην Ελλάδα από το 1949 έως το 1974. Πρακτικά Συνεδρίου. Βόλος: Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, 2000.

  • Με  Χατζημιχάλη, Κ.  Τάσεις και συγκρούσεις στη διαμόρφωση πολιτικής για το χώρο στην Ελλάδα τη δεκαετία 1990. Το χρονικό μιας απουσίας. Ο Πολίτης. 2001, τ.χ. 94, σελ. 27-32.

  • Το ίδιο άρθρο δημοσιεύεται και στο: Ιδεολογικά ρεύματα και τάσεις της διανόησης στη σημερινή Ελλάδα. Πρακτικά του Συνεδρίου. Αθήνα: Ίδρυμα Σάκης Καράγιωργας, 2001.

  • With Gregson, N., Simonsen, K. Thinking further about economy and culture. Problems, foreclosures and possibilities. Antipode. 2001, 33:4, σελ.616-646. H εργασία αυτή έχει δημοσιευθεί στα ελληνικά: Πέρα από την αντιπαράθεση οικονομίας-κουλτούρας στην ευρωπαϊκή συζήτηση για το χώρο. Γεωγραφίες. 2002, τ.χ.  4.

  • Με Μαντουβάλου, Μ. Επιλεκτική αναδρομή στη μελέτη της πόλης ‘μετά το 1968’. Σύγχρονα Θέματα. 2001, τ.χ. 76-77, σελ. 121-137.

  • In the interstices of the city: Albanian women in Athens. Espace, Polulations, Sociétés. 2002, 3, σελ.373-385.

  • With Simonsen, K. Writing (across) Europe: on writing spaces and writing practices. European Urban and Regional Studies. 2003, 10:1, σελ.5-22.

  • Radical debate between ‘local’ and ‘international’. A view from the periphery. Guest editorial in Society and Space. 2003, 21:2, σελ.133-137.

  • Intersecting patterns of everyday life: Albanian women in Athens. Nordisk Samhällsgeografisk Tidskrift. 2003, 26, σελ. 47-60.

  • The contested and negotiated dominance of Anglophone geography in Greece. Guest editorial in Geoforum. 2004, 34, σελ. 529-531.

  • Με τις Μαντουβάλου, Μ., Μαυρίδου, Μ. Στα μονοπάτια της παγκοσμιοποίησης;  Γεωγραφίες. 2004, τ.χ.7,  Αθήνα.

  • Με Χατζημιχάλη, Κ. Η βιομηχανία ‘που δεν φαίνεται’ στον αστικό ιστό της Αθήνας. Στο: Β. Κρεμμυδάς (επιμ.). Ελληνικός Αστικός Χώρος. Αθήνα: Εταιρεία Νεοελληνικού Πολιτισμού και Γενικής Παιδείας, 2004.

  • Σκέψεις για ορισμένα ‘παραλειπόμενα’ του αστικού σχεδιασμού. Στο: Δ. Οικονόμου, Κ. Σερράος (επιμ.). Πόλη και Πολεοδομία στην Ελλάδα. Προοπτικές για τον 21ο αιώνα, επιστημονικός τόμος προς τιμήν του καθηγ. Α. Αραβαντινού. Αθήνα: ΣΕΠΟΧ,  2004.

  • Quotidiennetés entrelacées des femmes á Athènes. Montagnes Méditerranéennes. 2004, 19, σελ. 63-70.

  • The ambiguities of social and cultural geography in Greece –country report. Social and Cultural Geography. 2005, 6:3, pp. 455 – 469.

  • With Lykogianni, R. Women, neighbourhoods and everyday life. Urban Studies. 2006, 43:4, σελ. 731-743.

  • Ταυτότητες / Ετερότητες γυναικών στην πόλη. Ίνδικτος. 2006,  τ.χ. 21, σελ. 171-183. Επαναδημοσίευση στο: Λαδά, Σ. (επιμ.). Μετατοπίσεις. Φύλο, διαφορά και αστικός χώρος. Αθήνα: Future, 2009, σελ. 143-152.

  • With Ramon, M.D., Simonsen, K. Does Anglophone hegemony permeate Gender, Place and Culture? Guest editorial in Gender, Place and Culture. 2006, 13:1,  σελ. 1-5.

  • With Stratigaki, M. Migrant mothers’ everyday practices in nurseries and kindergartens as a strategy for social integration. The Greek Review of Social research. 2007, C’, 124, σελ. 139-158.

  • Με Λυκογιάννη, Ρ. Όταν ο αρχιτέκτων είναι γυναίκα. Αρχιτέκτονες. 2007, τ.χ. 61, σελ. 69-71.

  • With Stratigaki, M. From ‘settlement’ to ‘integration’. Informal practices and social services for women migrants in Athens. European Urban and Regional Studies. 2008, 15:2, σελ. 119-132.

  • With  Kalandides, A. Cities of ‘others’: Public space and everyday practices”, Geografica Helvetica, 1/2009.

  • Gendered mobilities and border-crossings: from Elbasan to Athens. Gender, Place and Culture. 2012, 19:2, σελ. 249-262.

  • With Kalandides, A. ‘Ethnic’ neighbourhoods? Practices of belonging and claims to the city. European Urban and Regional Studies. 2012, 19:3, σελ. 254-266.

  • Tracing gendered aspects of the Greek crisis in Athens. European Urban and Regional Studies. 2014, 23:3, pp. 220-230.

  • Is the crisis in Athens (also) gendered? Facets of access and (in)visibility in everyday public spaces. City. 2014, 18:4-5, pp. 533-538.

  • Les aspects genrés de la crise à Athènes. Les Cahiers du CEDREF. 2014, special issue on Le tournant spatial dans les études du genre, coord. L. Direnberger et C. Schmoll, pp. 99-120.

  • With Micha, I. Entre attachements ordinaires et constructions médiatiques dans les quartiers du centre d’Athènes durant la crise. Parcours Anthropologiques. 2015, 10, pp.166-185.

  • With Kalandides, A. Practices of collective action and solidarity: reconfigurations of the public space in crisis-ridden Athens, Greece. Journal of Housing and the Built Environment. 2016, 31, pp. 457-470.

  • With Kalandides, A. Practices of solidarity in Athens: reconfigurations of public space and urban citizenship. Citizenship Studies, DOI                              10.1080/136201025.2017.1307605, 2017.

  • Rethinking participation: lessons from a municipal market in Athens. Journal of Place management and Development. https://doi.org/10.1108/JPMD-06-2017-0055, 2017.

  • Για τις περιπέτειες της συμμετοχής, με αφορμή τη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης. Γεωγραφίες. 2018, τ.χ. 31, σελ. 56-67.

  • Intersectionality. Old and new endeavours. Gender, Place and Culture. 2018, 25:4, pp. 578-584.

  • Feminist Geographies in Greece: a personal trajectory between ‘local’ and ‘international’. Gender, Place and Culture, 2019.

 

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ 

  • Με τους: Αλιέα Α., Γρηγορόπουλο, Σ., Ηλιοπούλου, Ε., Κανδηλώρο, Κ. Απόδοση του Κέντρου της Πόλης στον Πεζό. Πεζόδρομοι στο Κέντρο της Αθήνας.  Αρχιτεκτονικά Θέματα. 1976, τ.χ. 10, σελ. 48-50.

  • Με τους: Αντωνακάκη Γ. και Δ., Αντωνακάκη Σ., Δασκαλάκη, Κ., Ρίζο, Δ., Χατζημιχάλη, Κ. και Δ.Α. Φατούρο, Γ. Σημαιοφορίδη, Α. Πολυχρονιάδη, Θ. Φωτίου, Π. Πλαΐνη, Κ. Χατζημπίρο. Διαμόρφωση δημοτικού πάρκου στα Τρίκαλα. Α΄ Βραβείο Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού. Αρχιτεκτονικά Θέματα. 1982, τ.χ. 16, σελ. 242-243.

  • Με τους: Πολυχρονιάδη, Α., Χατζημιχάλη, Κ. Πνευματικό Κέντρο στον Αγ. Γεώργιο, Εύβοια. Διάκριση στη 2η Διεθνή Bienale της Σόφιας. Αρχιτεκτονικά Θέματα. 1984, τ.χ. 18, σελ. 36-37).

  • Με Χατζημιχάλη, Κ. Τρεις Προσθήκες. Θέματα Χώρου και Τεχνών. 1986, τ.χ. 17, σελ. 66-71.

  • Με τους:  Πολυχρονιάδη, Α., Τότσικα, Π. Κέντρο Αθλητικών Δραστηριοτήτων και Κοινωνικής Ζωής Γειτονιάς, Β΄ Βραβείο. Αρχιτεκτονικά Θέματα. 1987, τ.χ. 21, σελ. 71.

  • Με Χατζημιχάλη, Κ. Κατοικία στα Βριλήσσια Στο τεύχος Ατομική κατοικία στην Ελλάδα και στις Χώρες της ΕΟΚ. Αθήνα: ΤΕΕ,  1988, σελ. 42-43.

 

ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΡΓΩΝ