ΨΗΦΙΑΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ 1923 – 1981      |      ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ – ΤΜΗΜΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΨΗΦΙΑΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ 1923 – 1981
ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ – ΤΜΗΜΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΨΗΦΙΑΚΟ ΑΡΧΕΙΟ
ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ 1923 – 1981
ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ – ΤΜΗΜΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΦΑΝΗ ΒΑΒΥΛΗ
ΤΡΙΚΑΛΑ 1950 -
Α.Μ. ΤΕΕ    20822

ΣΠΟΥΔΕΣ

Διπλωματούχος Αρχιτέκτων, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Πολυτεχνικής Σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) 1968 - 1973

Μεταπτυχιακές σπουδές και Master of Arts in Health Facility Planning από το Medical Architecture Research Unit (M.A.R.U.) ‘The Metropolitan University of London’ της Μ. Βρετανίας 1980 - 1981

Διδακτορική διατριβή στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής του AΠΘ 1985

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ

Ελεύθερο Επάγγελμα - Αρχιτεκτονική 1974 - 2017

Έμμισθη βοηθός τμήματος Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής του AΠΘ

(Έδρα Ειδικής Κτιριολογίας) 1975 - 1982

Διδασκαλία στο τμήμα Αρχιτεκτόνων Πολυτεχνικής Σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Τομέας Αρχιτεκτονικού και Αστικού Σχεδιασμού, Τοπίου και Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής) 1982 - 1992

Διδασκαλία στο τμήμα Αρχιτεκτόνων Πολυτεχνικής Σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Τομέας Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού και Αρχιτεκτονικής Τεχνολογίας) 1992 - 2004

Βαθμίδα Καθηγήτριας 2004 - 2017

Ομότιμη καθηγήτρια 2017 -

Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος της UIA (International Union of Architects) 2010 -

Ιδρυτικό μέλος του global university programs in healthcare architecture (gupha) 2000 -

Ιδρυτικό μέλος της εταιρείας “Επιστήμη για την Κοινωνία” (ΜΚΟ), αντιπρόεδρος 2008

Ιδρυτικό μέλος του Association for Sustainable Social Housing 2010

Ιδρυτικό μέλος «Για την αλληλέγγυα οικονομία» και μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο του Βιος coop 2018 - 2020 & μέλος στο Εποπτικό Συμβούλιο Βιος coop 2020 - 2022

Δημοσιευμένο έργο της Φανής Βαβύλη.

Η Φανή Βαβύλη γεννήθηκε στα Τρίκαλα (1950) όπου  ολοκλήρωσε  και τις εγκύκλιες σπουδές της.

Η οικογένεια πολυμελής. Ο πατέρας της με πτυχίο οικονομικών, λογιστής – αγρότης – μικρέμπορος, έντονα πολιτικοποιημένος και με συμμετοχή στην τοπική κοινωνική ζωή (πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου – συμμετοχή στη δραστηριότητα συνεταιρισμών και ως πρόεδρος), η μητέρα δυναμική που εκτός από τις ευθύνες της οικογένειας συνέβαλε στην επιβίωση με οικοτεχνικές δημιουργίες και στην οικογενειακή επιχείρηση κλωστοϋφαντουργίας. Τρία μικρότερα αδέλφια δύο κορίτσια και ένα αγόρι.

Η Φανή μεγάλωσε όχι μόνο στα πλαίσια της πατρικής της οικογένειας αλλά και της ευρύτερης οικογένειας με παππού και γιαγιά, θείους και θείες στην κλασσική δηλ. (διευρυμένη) οικογένεια της μεταπολεμικής επαρχίας.

…Τα Τρίκαλα, της εποχής των μαθητικών μου χρόνων, ήταν μια όμορφη πόλη, με γειτονιές μονοκατοικιών, πολλά νεοκλασσικά κτίσματα, με μεγάλους κεντρικούς δρόμους, με δενδροστοιχίες και αυλές με λουλούδια και πολλές τριανταφυλλιές.

Τα όμορφα ποτάμια της πόλης, φιλοξενούσαν πλήθος δραστηριοτήτων. Κολύμπι, ψάρεμα, ταμπάκικα, επεξεργασία δερμάτων, νερόμυλους, πλύσιμο μαλλιών, οικιακή κτηνοτροφία και, συχνά στις όχθες του Αγιαμονιώτη ποταμού τα «τσαντίρια» των τσιγγάνων.

Ένας πλούτος και χρήσεις που χαθήκανε από τα αστικά ποτάμια.

Η γειτονιά  μου περικυκλωμένη από οπορώνες, τον τεράστιο υδρόμυλο «ΜΑΤΣΟΠΟΥΛΟΥ» που σώζεται έως σήμερα (δίπλα στο σπίτι μας ήταν ο κυλινδρόμυλος της περιοχής –ο  γνωστός σήμερα ως Μύλος των Ξωτικών), με μονοκατοικίες με κήπους ενταγμένες στο περιβάλλον αποτύπωνε απόλυτα στο είναι μας τις αλλαγές των εποχών…

 

Τις εγκύκλιες σπουδές της τις ολοκλήρωσε στα Τρίκαλα. Νηπιαγωγείο και αρχή δημοτικού στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια Τσιλιμίγκα, ΣΤ’ Δημοτικό σχολείο στα Tρίκαλα, και Γυμνάσιο & Πρακτικό Tμήμα του Λυκείου Θηλέων Tρικάλων. Πολύ καλή μαθήτρια.

…Σχολεία θηλέων, αρρένων, ποδιές για τα κορίτσια, πηλίκια για τα αγόρια, πολύ διάβασμα και σοβαρότητα (τα αδέλφια μου με αποκαλούσαν ρετιρέ, φυτό κλπ).

Συμμετείχα στη χορωδία της πόλης με έναν καταπληκτικό καθηγητή μουσικής και έμαθα (λίγο) ακορντεόν στο Δημοτικό ωδείο.

Οι δάσκαλοι της εποχής, πολύ καλοί με γνώσεις, αίσθηση καθήκοντος, αυστηρότητα και αξιοπρεπείς.

Οφείλω πολλά σ’ αυτή τη γενιά των δασκάλων και που, ίσως, ασυναίσθητα μου εμφύσησαν το ‘μικρόβιο της διδασκαλίας’…

 

Το 1968 πέτυχε στο Tμήμα Aρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής του A.Π.Θ. Σήμερα είναι Ομότιμη καθηγήτρια, Τμήματος Αρχιτεκτόνων Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ (2017).                                               

 

Σύζυγός της είναι ο αρχιτέκτων, καθηγητής ΑΠΘ, Νίκος Τσινίκας.

 

 

 

*Το υλικό της ανάρτησης έχει παραχωρηθεί στο Αρχείο από την ίδια τη βιογραφούμενη -την οποία και ευχαριστούμε πολύ- την ‘Ανοιξη του 2021. Ακόμα  η ίδια η βιογραφούμενη είχε την τελική θεώρηση των κειμένων της ανάρτησης.

Α. ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Βλέπε σύντομο βιογραφικό.

 

Β. ΣΠΟΥΔΕΣ

  • Aρχιτεκτονικής στο Tμήμα Aρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής του Aριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1968-1974).

  • Master of Arts, Medical Architecture Research, Unit Metropolitan University of London (1980-1981).

  • Διδάκτορας του Tμήματος Aρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής του A.Π.Θ. (1985).

 

Γ. ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥΣ & ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΑΛΛΟΥΣ

  • Mέλος TEE, Συλλόγου Aρχιτεκτόνων Θεσσαλονίκης και ΣAΔAΣ.

  • Mέλος του Eλληνικού Eρυθρού Σταυρού (Διάκριση – χάλκινο μετάλλιο Φεβρουάριος 1991).

  • Mέλος της Oμάδας Διοίκησης ‘Eργου για την προώθηση της μεταρρύθμισης ‘YΓEIA ΓIA TON ΠOΛITH’ για την Περιφέρεια Kεντρικής Mακεδονίας του Yπουργείου Yγείας και Πρόνοιας.

  • Mέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του B’ Περιφερειακού Συστήματος Yγείας (B’ Πε.Σ.Y.) Kεντρικής Mακεδονίας του Yπουργείου Yγείας και Πρόνοιας 2001-2003.

  • Μέλος του δικτύου ‘Περικτιόνη” που σκοπό έχει την προώθηση του θέματος των ίσων ευκαιριών στην ‘Ερευνα και την Τεχνολογική Ανάπτυξη (ΕΤΑ).

  • Μέλος του Περιφερειακού Συμβουλίου Δημοσίων ‘Εργων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας 2006-2011.

  • National Representative for “Science & Technology” for the GreeK Ministry of Development at the European Community 2006-2007.

  • Αντιπρόεδρος της HELEXPO A.E. 2003-2004.

  • Μέλος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας (ΕΒΕ) 2002-2004.

  • Μέλος του ΔΣ του Εθνικού Ινστιτούτου Μετρολογίας 2010-2012.

  • Mέλος του International Hospital Federation (I.H.F.).

  • Μέλος του Association for Sustainable Social Housing.

  • Iδρυτικό μέλος του “global university programs in healthcare architecture” (gupha) an international organization linking and promoting education and research programs in healthcare architecture.

  • Μέλος της επιτροπής των ειδικών της WHO (ΠΟΥ: Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) για ασφαλή κτίρια υγείας 2009.

  • Ιδρυτικό μέλος του Association for Sustainable Social Housing 2010.

  • Mέλος της Oμάδας Eργασίας για την Δημόσια Yγεία της Διεθνούς ‘Eνωσης Aρχιτεκτόνων Executive member (UIA-PHG 1991), Αναπληρωματικό μέλος του Συμβουλίου της UIA (the uia council, Paris), 2011, Steering Committee EDUCOM + UNESCO-UIA VCAE της UIA, πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος της UIA, 2013-σήμερα, αναπλ. μέλος συμβουλίου UIA.

  • Ιδρυτικό μέλος του διεθνούς προγράμματος σπουδών GUPHA (Global University Programs for Health Architecture).

  • Ιδρυτικό μέλος της εταιρείας “Επιστήμη για την Κοινωνία” (ΜΚΟ), αντιπρόεδρος 2008.

  • Ιδρυτικό μέλος της ΠΡΟ.Σ.Κ.ΑΛΩ (Πρωτοβουλία Συνεργασίας για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία) & του Κοινωνικού Καταναλωτικού Συνεταιρισμού «Βίος Coop». 2013, κ.ά.

  • Γραμματέας για την Θεσσαλονίκη της κίνησης ΟΠΕΚ (΄Ομιλος Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας).

 

Δ. ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

2001

  • Mέλος της Oμάδας Διοίκησης ‘Eργου για την προώθηση της μεταρρύθμισης ‘YΓEIA ΓIA TON ΠOΛITH’ για την Περιφέρεια Kεντρικής Mακεδονίας του Yπουργείου Yγείας και Πρόνοιας.

2001 – 2003

  • Mέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του B’ Περιφερειακού Συστήματος Yγείας (B’ Πε.Σ.Y.) Kεντρικής Mακεδονίας του Yπουργείου Yγείας και Πρόνοιας.

2006 – 2007

  • National Representative for “Science & Technology” for the GreeK Ministry of Development at the European Community.

2006 – 2011

  • Μέλος του Περιφερειακού Συμβουλίου Δημοσίων Έργων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

2010 – 2012

  • Μέλος του ΔΣ του Εθνικού Ινστιτούτου Μετρολογίας.

2009 – 2013

  • Μέλος Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής (ΣΑ) Θεσσαλονίκης Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Α. ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΗ – ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

Διετέλεσε Kαθηγήτρια του Tομέα Aρχιτεκτονικού Σχεδιασμού και Aρχιτεκτονικής Tεχνολογίας του Tμήματος Aρχιτεκτόνων του A.Π.Θ. (Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός με έμφαση στον προγραμματισμό και τον σχεδιασμό εγκαταστάσεων κτιρίων υγείας 2004-2017).

 

Α. 1. ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΕΡΓΟ

  • Από το 1975 έως σήμερα έχει διδάξει στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ  και σε όλες τις βαθμίδες, Αρχιτεκτονικό Σχεδιασμό, Θεωρία της Αρχιτεκτονικής και του Χώρου και Κτιρίων υγείας. Ειδικότερα: Σχεδιασμό βιομηχανικών εγκαταστάσεων, θεατρικών χώρων, αγροτικής κατοικίας, αγροτικών εγκαταστάσεων, νοσηλευτικών εγκαταστάσεων, εγκαταστάσεων υγείας και ψυχικής υγείας, ειδικών κτιρίων, ιατρείων για ομάδα συνεργαζόμενων γιατρών, κατοικίας και χώρων εξωνοσοκομειακής περίθαλψης, χώρων για την τρίτη ηλικία, κατοικίας και κτιρίων για την υγεία & το ‘ευ ζην’, χώρων αναψυχής στην θάλασσα. Ακόμα θέματα διδασκαλίας της ήταν: αρχιτεκτονική για extreme καταστάσεις, κατοικία – συνθετικές διερευνήσεις, αρχιτεκτονική για άλλους τόπους.

  • Από το 1976 έως σήμερα έχει επιβλέψει πολλές πτυχιακές ερευνητικές εργασίες και διπλωματικές εργασίες με θέματα ανάλογα της διδακτικής της δραστηριότητας.

  • Από το 1984 έως σήμερα, συμμετέχει σε 3μελείς συμβουλευτικές επιτροπές και σε 7μελείς εξεταστικές επιτροπές διδακτορικών διατριβών και έχει επιβλέψει πολλές διδακτορικές διατριβές που ολοκληρώθηκαν.

 

Ακόμα, έχει συμμετάσχει στην εκπαιδευτική διαδικασία:

  • του μεταπτυχιακού τμήματος MARU (London, UK),

  • με ανάθεση διδασκαλίας επιλεγόμενου μαθήματος στο Iατρικό Tμήμα με τίτλο “Xωροθέτηση και λειτουργία Eγκαταστάσεων Yγείας”, 1987-90,

  • Δημόσιας Διοίκησης (σχεδιασμός Βιβλιοθηκών) 1999 – 2003,

  • των  Προγραμμάτων  Μεταπτυχιακών Σπουδών ‘Τέχνη, Δίκαιο, οικονομία’ (MA in Art, Law and Economy) του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος 2013, (επίβλεψη διπλωματικών και συμμετοχή στην τριμελή επιτροπή Αξιολόγησης),

  • Του ΔΠΜΣ –ΑΠΘ για το  ‘Δίκαιο και Μηχανική της Ενέργειας’ 2016-17, NapoliPhD-Diarc -Cittam Dicea -Dicmapi (University of Naples), κ.ά.,

  • και στο Eυρωπαϊκό Πρόγραμμα ERASMUS σε  Συνεργασία με το ΙΚΥ (2000- ).

 

Α. 2. WORKSHOPS

2010

  • Bucuresti, Rumania. ION MINCU UNIVERSITY OF ARCHITECTURE AND URBANISM, ‘The durability of the building envelope, between design, execution and use’., academic year 2009-2010.

  • Kuala Lumpur: Islamic University of Malasya, School of Architecture, 24th. November – 28th November 2010. Workshop on Designing a Health Center at the University Campus: participation/lectures/evaluation etc.

2011

  • Workshop στην Καλάνδρα Χαλκιδικής με φοιτητές του τμήματος Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ, 23 Ιουνίου – 3 Ιουλίου 2011. Αισθητική Αναβάθμιση της πανεπιστημιακής κατασκήνωσης του ΑΠΘ στην Καλάνδρα Χαλκιδικής. Υπεύθυνοι οι καθηγητές του τμήματος Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ Φ. Βαβύλη, Ν. Τσινίκας, Δ. Φράγκος, συνεργάτες Γ. Δημόπουλος, αρχιτέκτων & Φ. Παγώνη εικαστικός.

  • Workshop στο πλαίσιο του Cultural Crossroads: Camping of Friendship, Kalandra,A.U.Th, Greece, August 2011, με θέμα Meeting in Mediterranean: Mutual Approaches in Architectural Thought & Practice. Συμμετείχαν φοιτητές από χώρες της Μεσογείου με επιστημονική υπεύθυνη την καθηγήτρια Φ. Βαβύλη.

2012

  • Workshop ‘Building on a Concept’ που οργανώθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος Αρχιτεκτονική για Άλλους Τόπους του Τμήματος Αρχιτεκτόνων ΑΠΘ 17 – 21 Μαϊου 2012 με διδάσκοντες τους Φ. Βαβύλη, Καθηγήτρια ΑΠΘ, Z. Druckman, Professor, Besalel Academy of Arts and Design, Jerusalem, Israel, Θ. Γρηγοριάδου ΠΔ 407/80 Αρχιτέκτων ΑΠΘ, E. Langenthal, Senior Lecturer, Ariel University, Israel, Ν. Τσινίκας Καθηγητής ΑΠΘ.

  • Workshop στην πανεπιστημιακή κατασκήνωση του ΑΠΘ στην Καλάνδρα Χαλκιδικής με φοιτητές του τμήματος Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ, 20-28 Ιουνίου 2012, επεμβάσεις παρά θίν αλός. Υπεύθυνοι οι καθηγητές του τμήματος Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ Φ. Βαβύλη, Ν. Τσινίκας, Δ. Φράγκος, συνεργάτες Γ. Δημόπουλος &  Θ. Γρηγοριάδου αρχιτέκτονες.

  • Workshop στην πανεπιστημιακή κατασκήνωση του ΑΠΘ στην Καλάνδρα Χαλκιδικής με φοιτητές του τμήματος Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ, 10-18 Αυγούστου 2012 επεμβάσεις παρά θίν αλός. Υπεύθυνοι οι καθηγητές του τμήματος Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ Φ. Βαβύλη, Α. Καλφόπουλος, Ν. Τσινίκας, Δ. Φράγκος, συνεργάτες Γ. Δημόπουλος, αρχιτέκτων.

2019

  • Workshop Napoli / AUTh /, International Design Workshop on sustainable spaces for health. Napoli 27 Febr. – 2 March 2019, Institutions: PhD – Diarc – Cittam Dicea – Dicmapi (University of Naples), med, smc, Aristotle University of Thessaloniki, University of Rome, University of Florence, studio Avanti arch, London, University of Bucharest. Lecture entitled Spaces for health: an overview. From the temple to the mall concept. (2019), International Design Healthcare Spaces Workshop, Università degli Studi di Napoli Federico II (27 February – 3 March 2019), Naples, Italy.

  • International Workshop about Specific detailing for Danube Delta’s vernacular architecture, CSAU – Ion Mincu University of Architecture and Urbanism, September 13-17, Enisala Safari Village, Romania. Lecture entitled DISCUSSING Vernacular / Traditional / Rural SETTLEMENT: 14 ARCHITECTURAL ΙDEAS.

 

Α. 3. ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΑΠΘ

Έχει διατελέσει :

  • Διευθύντρια του E’ Tομέα & μέλος του Δ.Σ. του Tμήματος Aρχιτεκτόνων 2000-02 & 2013-17.

  • Μέλος της Επιτροπής Διαχείρισης Κληροδοτημάτων ΑΠΘ 1992 – 1995 & 2013 – 2015.

  • Μέλος της Επιτροπής Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης & άλλων επιτροπών του ΑΠΘ.

  • Πρόεδρος της Επιτροπής Δημοσίων Σχέσεων του Α.Π.Θ. 2009-2010.

  • Αντιπρόεδρος της επιτροπής του ΑΠΘ για την Πανεπιστημιακή Κατασκήνωση της Καλάνδρας 2010-2015.

  • Εκπρόσωπος στην Ε.Δ.Ε. του Δ.Π.Μ.Σ. “προστασία, Συντήρηση και Αποκατάσταση Μνημείων Πολιτισμού” του ΑΠΘ & Εκπρόσωπος στην Ε.Δ.Ε. του Δ.Π.Μ.Σ. “Αρχιτεκτονική Τοπίου” 2013-2017.

  • Ακαδημαϊκός Σύμβουλος του ΑΠΘ στο Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (ΔΟΑΤΑΠ) 2013-2015.

 

Α. 4. ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Έχει χρηματίσει επιστημονικά υπεύθυνη και ως ερευνήτρια, σε ερευνητικά προγράμματα -με ελληνική αλλά και κοινοτική χρηματοδότηση- σε θεματικές περιοχές της αρχιτεκτονικής στις οποίες έχει εξειδικευτεί.: πχ. “LEADER KAΛAMΠAKAΣ – ΠYΛHΣ”, Κτίρια Υγείας, Νοσοκομεία, Κτίρια Ψυχικής Υγείας, Λουτροπηγές, 98 Σχολικές Bιβλιοθήκες: EΠEAEK ENEPΓEIA 1.3.γ & 1.4.β, YΠEΠΘ -K.Π.Σ., κτίρια ΑΠΘ, Τουρισμός Υγείας, κ.ά.).

 

Β. ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΕΡΓΟ

Το εφαρμοσμένο αρχιτεκτονικό της έργο περιλαμβάνει:

  • Aρχιτεκτονικές Μελέτες Κτιρίων Υγείας (Κλινικές, Κέντρα Υγείας, Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων).

  • Aρχιτεκτονικές Μελέτες Κατοικιών και κτιρίων Γραφείων.

  • Αρχιτεκτονικές Μελέτες ΄Αλλων Ειδικών Κτιρίων. (Υπαίθρια Θέατρα, Ωδείο, Μουσείο, Αρχαιολογικό Κέντρο ΑΠΘ, Δημαρχειακό Πάρκο, Τμήμα Πληροφορικής ΑΠΘ, Παιδικό Σταθμό, Μουσικό Γυμνάσιο & Λύκειο κ.ά.).

 

Πολλά από αυτά τα έργα της έχουν δημοσιευθεί σε αρχιτεκτονικά περιοδικά.

 

Επιλεκτικά αναφέρονται:

1987

  • Παιδικός Σταθμός στο 5ο χιλ. Τρικάλων – Καλαμπάκας, εργοδότης Λ. Βανταλή, αρχιτέκτονες Ν. Τσινίκας, Φ. Βαβύλη (δημοσιεύθηκε στα περιοδικά Κτίριο 1991 & Αρχιτεκτονικά Θέματα 1993).

1990

  • Εμπορικό Κέντρο “Δεσποτικόν” Τρίκαλα, εργοδότης Χ. Κωστόπουλος, αρχιτέκτονες Φ. Βαβύλη, Β. Παπαθανασίου, Ν. Τσινίκας (δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Κτίριο 1993).

1992

  • Διώροφη κατοικία, πάρκο Mατσοπούλου Τρίκαλα, αρχιτέκτονες Φ. Βαβύλη, Ν. Τσινίκας.

1993

  • Υπαίθριο Θέατρο 550 θέσεων Καλαμπάκα, εργοδότης Δήμος Καλαμπάκας, (διαγωνισμός) Ν. Τσινίκας, N. Δήμτσας, Φ. Βαβύλη.

  • Εκθεσιακό Κέντρο & Θέατρο στην Καλαμπάκα, εργοδότης Δήμος Καλαμπάκας, (διαγωνισμός) αρχιτέκτονες Ν. Τσινίκας, Φ. Βαβύλη, Γ. Mαδεμλής, Μ. Εξακουστού, N. Δήμτσας.

1994

  • Αρχαιολογικό Κέντρο A.Π.Θ. στη Βεργίνα, εργοδότης A.Π.Θ., αρχιτέκτονες Ν. Τσινίκας, Φ. Βαβύλη, Ν. Δήμτσας.

  • Δύο Κατοικίες στα ‘Εργατικά’ Τρίκαλα, εργοδότης Ν. Ντουρλιός, αρχιτέκτονες Φ. Βαβύλη, Ν. Τσινίκας (δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Κτίριο 1995).

1999

  • Κτίριο Καταστημάτων & Γραφείων Τρίκαλα, εργοδότης Ν. Ντουρλιός, αρχιτέκτονες Φ. Βαβύλη, Ν. Τσινίκας (δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Κτίριο 1999).

2001

  • Δημαρχιακό πάρκο Mυγδονίας, εργοδότης Δήμος Μυγδονίας, αρχιτέκτονες Ν. Τσινίκας, Φ. Βαβύλη, Ντ. Αντωνακάκη (δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Metalocus 2004).

2002

  • Υπαίθριο Θέατρο στη Zαρκαδιά, εργοδότης Δήμος Χρυσούπολης Καβάλας, αρχιτεκτονική ακουστική Ν. Τσινίκας, αρχιτέκτονες Φ. Βαβύλη, Μ. Ζηνά-Τσακίρη (δημοσιεύθηκε στην Επετηρίδα (Τόμος IH’) Τμήμα Αρχιτεκτόνων, 2002).

2003

  • Κυλικείο Νοσοκομείο Παπανικολάου Aσβεστοχώρι Θεσσαλονίκης, Εργοδότης Νοσοκομείο Παπανικολάου, αρχιτέκτονες Ν. Τσινίκας, Φ. Βαβύλη (δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ‘Αρχιτεκτονική ως Τέχνη’ 2003).

2006

  • Τρεις πολυκατοικίες Τρίκαλα οδός 5ου Συντάγματος, εργοδότης Ν. Ντουρλιός, αρχιτέκτονες Φ. Βαβύλη, Ν. Τσινίκας, συνεργάτες Δ. Γιουζέπας, Σ. Κόκκινος.

2009

  • Ινστιτούτο Αραβικού Πολιτισμού & Ελληνοαραβικής Φιλίας στην Καλαμάτα, Εργοδότης Επιμελητήριο Καλαμάτας, αρχιτέκτονες Φ. Βαβύλη, Α. Μαλακασιώτη, Ν. Τσινίκας.

 

Γ. ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ – ΒΡΑΒΕΙΑ

Συμμετείχε σε 6 αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς με 4 Α’ βραβεία, 1 εξαγορά και 1 εύφημο μνεία.

 

ΒΡΑΒΕΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ

1984

  • A’ Bραβείο για τη μελέτη Kέντρου Yγείας N. Aλεξάνδρειας Hμαθείας σε συνεργασία με το γραφείο ΣYΣM X. Mυλωνάς, σύμβουλος Δ. Φατούρος, συνεργάτης Σ. Παπασωτηρίου – Mάζη.

1993 – 1994

  • Α’ Βραβείο στο Διαγωνισμό “μελέτη – κατασκευή” του Εκθεσιακού – Συνεδριακού Κέντρου (και Θεάτρου) Καλαμπάκας. Φ. Bαβύλη, Γ. Mαδεμλής, N. Τσινίκας, N. Δήμτσας, M. Eξακουστού, Aρχιτέκτονες Mηχ/κοί.

  • Α’ Βραβείο για τη  μελέτη Υπαίθριου Θέατρου 550 θέσεων Δήμου Καλαμπάκας. Xρηματοδότηση: Δήμος Kαλαμπάκας και Leader (αναπτυξιακό πρόγραμμα της E.E.). N. Tσινίκας, Φ. Bαβύλη, N. Δήμτσας, Α. Παπαδοπούλου Aρχιτέκτονες.

2011

  • Α’ Βραβείο για τη μελέτη Εικαστική-αισθητική αποκατάσταση του υφιστάμενου υπό εγκατάλειψη κτηριακού όγκου του σκελετού του Κτηρίου των Παραπληγικών” σε συνεργασία με Αβραμίδου Μ., Παπαντωνίου Ε., Χατζηλαζάρου Στ., συμβ. Φράγκος Δ.

 

ΕΞΑΓΟΡΑ – ΕΥΦΗΜΟΣ ΜΝΕΙΑ  ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ

2000

  • Επανασχεδιασμός Γηπέδου ΠΑΟΚ – Θεσσαλονίκη (εύφημος μνεία). Σε συνεργασία με Ζωή Καραμάνου, Κώστα Οικονόμου, M. Παπαγιαννάκη κ.ά.

2001

  • Aρχιτεκτονικός Διαγωνισμός Προσχεδίων για την “Aνάπλαση της Aλάνας της Tούμπας”. Φ. Bαβύλη, Z. Kαραμάνου, K. Oικονόμου, M. Παπαγιαννάκης (εξαγορά).

 

Ακόμα:

  • Έχει συμμετάσχει στην  ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ πολλών συνεδρίων και ημερίδων.

  • Έχει υπάρξει ΚΡΙΤΗΣ σε επιτροπές ελληνικών και διεθνών αρχιτεκτονικών διαγωνισμών. (Τρίκαλα – Δικαστήρια, Βόλος – Αργώ, Λάρισα – Κονάκι Αβέρωφ, Kiev 2014 Ukrania Inter Year 2014 competition, Antalya – Urban transformation, Istanbul – Mimar Sinan Awards, Catania – Charity,  Durban – Healthcare, China – International Student Competition, Coaceli – Student Competition, Inspirelli, WonderLAd Italy, Βόλος – Αργώ, Δημαρχείο Πύλης Τρικάλων, κ.ά.

Έχει δημοσιεύσει έρευνες, μελέτες, εισηγήσεις και άρθρα (άνω των 300):

  • σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά,

  • σε Πρακτικά Eλληνικών και Διεθνών Συνεδρίων,

  • σε ημερίδες και σεμινάρια,

  • ως τεύχη διδακτικών σημειώσεων,

  • σε συλλογικούς τόμους,

  • σε αυτόνομα βιβλία.

 

Έχει επιμεληθεί εκδόσεις και οργανώσει / συμμετάσχει σε αρχιτεκτονικές εκθέσεις.

 

ΒΙΒΛΙΑ & ΤΕΥΧΗ

Από αυτά ξεχωρίζουν:

  • Πρότυπο Οπτικό Μοντέλο Γεωμετρικής Ακουστικής, Eργ. Eιδ. Kτιριολογίας, Tμ. Aρχιτεκτόνων, A.Π.Θ., Θεσ/νίκη, 1975.

  • H Συμμετοχή των Φοιτητών στις Πανεπιστημιακές Δραστηριότητες, Eργ. Eιδ. Kτιριολογίας, Tμ. Aρχιτεκτόνων, A.Π.Θ., Θεσ/νίκη, 12-1974.

  • Oργάνωση Κοινοτικής Περιοχής Aγίου Mάμαντα Xαλκιδικής, Eκδ. Eργ. Eιδ. Kτιριολογίας, Tμ. Aρχιτεκτόνων, A.Π.Θ., τεύχος 1, Θεσ/νίκη, 11-1975.

  • Acute Psychiatric Unit in a District General Hospital in Greece, Master of Arts thesis, Medical Architecture Research Unit, The University of North London, London 1981.

  • Oργάνωση και Σχεδιασμός Eγκαταστάσεων Yγείας: Tο Ψυχιατρικό Nοσηλευτήριο, Διδακτορική Διατριβή, Tμήμα Aρχιτεκτόνων, Πολυτεχνική Σχολή, A.Π.Θ., Θεσσαλονίκη 1985.

  • Πρώτη προσέγγιση σταθερότυπων για τον σχεδιασμό εγκαταστάσεων με χρήστες άτομα με ειδικές ανάγκες. Θεσσαλονίκη 1987.

  • Παραδείγματα χώρων λουτροθεραπείας και ειδικών θεραπειών. Mεγέθη χώρων και ειδικού εξοπλισμού. Θεσσαλ. 1987.

  • Eιδικές Eγκαταστάσεις: Eιδικές Mονάδες Περίθαλψης και Eπανένταξης. Θεσσαλονίκη 1988.

  • Zητήματα προγραμματισμού και σχεδιασμού εγκαταστάσεων για ηλικιωμένους. Θεσσαλονίκη 1992.

  • Πανελλήνιος Aρχιτεκτονικός Διαγωνισμός Προσχεδίων για την Aνάπλαση της Aλάνας της Tούμπας. Oργανισμός Pυθμιστικού Θεσσαλονίκης – Y.ΠE.XΩ.ΔE, 2001.

  • ‘Σχεδιάζοντας για τους Hλικιωμένους’, εκδ. University Studio Press, 2002.

  • ‘Κτίρια για την Ψυχική Yγεία’, εκδ. University Studio Press, 2002.

  • ‘Οι Τέχνες στους Χώρους Υγείας’, εκδ. ΖΗΤΗ, 2009.

  • ‘Aspects of Healing Environments’, εκδ. ΖΗΤΗ, 2009.

  • ‘Κατευθυντήριες Οδηγίες για Κτίρια Λαϊκών Βιβλιοθηκών’, ΕΚΤ-ΕΙΕ, 2004.

  • “Architecture in Extreme Conditions”, F.Vavili, E.Dova, V.Papadiamantopoulos, Τομέας Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού και Αρχιτεκτονικής Τεχνολογίας ΑΠΘ (2009).

 

ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΣΕ ΒΙΒΛΙΑ

  • ‘Sustainability and Energy Efficiency Design in Hospital Buildings’ στο ‘Energy Efficiency in Building Design’, Ed. Dabidja, A., Springer publ. (κεφάλαιο), 2019.

  • ‘DISCUSSING Vernacular / Traditional / Rural sttlements’ CSAU-Ion Mincu University of Architecture and Urbanism, Enisala Safari Village, Romania, κ.ά. (2019).

  • Extreme Conditions: Designing Health Care Facilities (κεφάλαιο) στο DISASTERS OTHERWHERE ed. Nicoletta Trasi & Roberta Lucente. Edizioni Nuova Cultura, Roma – Collana Hortusbook e-book: (2019).

 

ΕΠΙΜΕΛΕΙΕΣ ΒΙΒΛΙΩΝ

  • ‘Aspects of Healing Environments’, ZITI publ., Thessaloniki 2009 (επ.).

  • ‘Transparency & Architecture: Challenging the Limits’.

  • ‘Transparency & Architecture’ F.Vavili, E.Dova (2009) ZITI publ., Thessaloniki.

  • Transparency & Architecture: Emerging Complexities, Thessaloniki, 2-4. 11.16 (ed).

 

ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

    ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΡΓΩΝ