ΨΗΦΙΑΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ 1923 – 1981      |      ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ – ΤΜΗΜΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΨΗΦΙΑΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ 1923 – 1981
ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ – ΤΜΗΜΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΨΗΦΙΑΚΟ ΑΡΧΕΙΟ
ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ 1923 – 1981
ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ – ΤΜΗΜΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΟΛΓΑ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ - ΖΑΒΕΡΔΙΝΟΥ
ΦΛΩΡΙΝΑ 1939 -
Α.Μ. ΤΕΕ    8699

ΣΠΟΥΔΕΣ

Διπλωματούχος Αρχιτέκτων, Σχολή Αρχιτεκτόνων Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) 1958 - 1963

Εξειδίκευση στην Πολεοδομία & Χωροταξία - Σπουδαστήριο Πολεοδομικών Ερευνών, Έδρας Πολεοδομίας ΕΜΠ 1963 - 1964

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ

Υπουργείο Συντονισμού - Υπηρεσία Περιφερειακής Αναπτύξεως Πελοποννήσου 1963 - 1964

Ελεύθερο Επάγγελμα - Αρχιτεκτονική 1963 - 1970

Επιμελήτρια στην Έδρα της Πολεοδομίας (καθ. Αντώνης Κριεζής) 1966 - 1967 & 1967 - 1968

Δημόσια Διοίκηση - Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας - Από μελετήτρια πολεοδομικών μελετών ως Διευθύντρια Μελετών και τέλος Γενική Διευθύντρια Ο.Ε.Κ. 1964 - 1994

Ο.Ε.Κ. - Μελέτη του οικισμού ‘Αξιός Θεσσαλονίκης’, 1969 - 1970.

Γεννήθηκε στη Φλώρινα στις 14-12-1939. Από το 1940 έχει ζήσει κατά κύριο λόγο στην Αθήνα.

 

Είναι σύζυγος του Οδοντιάτρου – Γναθοχειρουργού Γεωργίου Παπαθανασίου και μητέρα δύο παιδιών και τριών εγγονών.

 

Η κόρη της Αικατερίνη Παπαθανασίου είναι Οδοντίατρος και Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Tufts της Βοστώνης και ο γιός της Ιωάννης Παπαθανασίου είναι Ηλεκτρολόγος Μηχανικός με Master στις τηλεπικοινωνίες και MBA.

 

Τελείωσε το ΣΤ Γυμνάσιο Θηλέων το 1957 με άριστα.

 

Ξένες γλώσσες Γαλλικά, Αγγλικά.

 

1958 – 1963

  • Σπουδές στο ΕΜΠ και δίπλωμα Αρχιτέκτονα Μηχανικού το 1963.

 

1963 – 1964

  • Εξειδίκευση στην πολεοδομία χωροταξία.

  • Τον Αύγουστο του 1963 προσελήφθη στην Υπηρεσία Περιφερειακής Αναπτύξεως Πελοποννήσου του Υπουργείου Συντονισμού.

 

1964 – 1965

  • Προσελήφθη ως ερευνήτρια στο Σπουδαστήριο Πολεοδομικών Ερευνών του ΕΜΠ που μόλις είχε ιδρυθεί και απετέλεσε ιδρυτικό στέλεχος.

 

1966

  • Παραιτήθηκε από το ΕΜΠ και Προσελήφθη στον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας (Ο.Ε.Κ.) προκειμένου να ασχοληθεί με εφαρμοσμένη πολεοδομία.

  • Ταυτόχρονα διορίστηκε επιμελήτρια στην Έδρα της Πολεοδομίας για τα ακαδημαϊκά έτη.

 

1966 – 1967 & 1967 – 1968 (καθ. Αντώνης Κριεζής)

  • Παράλληλα με την επιστημονική της δραστηριότητα ασχολήθηκε με αρχιτεκτονικές μελέτες και επιβλέψεις ως ελεύθερος επαγγελματίας και ως αρχιτέκτων συνεργάτης της εταιρίας Δωρικός ΕΠΕ.

  • Στον Ο.Ε.Κ. ασχολήθηκε αποκλειστικά με πολεοδομικές μελέτες και ανεβαίνοντας τα σκαλιά της ιεραρχίας έφτασε γρήγορα Διευθύντρια Μελετών και στο τέλος Γενικός Διευθυντής Ο.Ε.Κ. Χαρακτηριστικές προσωπικές πολεοδομικές μελέτες είναι οι παρακάτω τέσσερις:

  1. Αμαρούσιον 1, 1968. Μελέτη του οικισμού ‘Αμαρούσιον’ 1380 κατοικιών σε 4ώροφες και 8ώροφες πολυκατοικίες.

  2. Αξιός Θεσσαλονίκης, 1969 – 1970. Μελέτη του οικισμού ‘Αξιός Θεσσαλονίκης’ 1110 κατοικιών σε 4ώροφες πολυκατοικίες και 12ώροφους πύργους. (Κοινό πρόγραμμα Ο.Ε.Κ. & Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας με 722 και 388 κατοικίες αντίστοιχα.)

  3. Μάνδρα 1, 1971. Μελέτη του οικισμού ‘Μάνδρα 1’ 297 κατοικιών σε τετραώροφες πολυκατοικίες.

  4. Μενίδι 1970. Πρώτη μελέτη ενός οικισμού στο Μενίδι 1000 κατοικιών που όμως δεν υλοποιήθηκε λόγω της αναστολής των κατασκευαστικών προγραμμάτων του ΟΕΚ το 1972.

  • Παράλληλα με τα μελετητικά και διοικητικά της καθήκοντα εκπροσωπούσε τον Ο.Ε.Κ.  σαν μόνιμος εκπρόσωπος σε ομάδες εργασίας και συντονιστικά προγράμματα κατοικίας σε Ελλάδα και εξωτερικό καθώς επίσης σε σχετικά συνέδρια.

  • Ως Γενικός Διευθυντής του Ο.Ε.Κ. το 1991-1993 συνέβαλε ουσιαστικά στην αναβάθμιση του ρόλου του, με τη εφαρμογή νέων πιο πρακτικών και αποτελεσματικών μεθόδων στεγαστικής συνδρομής.

  • Κατά την περίοδο αυτή ο Ο.Ε.Κ. έφτασε στο μέγιστο της απόδοσης του τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά (3000-3500 κατοικίες δημοπρατούνταν κάθε χρόνο).

  • Δικό της ήτανε το όραμα και η πρόταση για την υλοποίηση του Ολυμπιακού χωριού από τον Ο.Ε.Κ. κατά την πρώτη διεκδίκηση των Ολυμπιακών Αγώνων, η οποία εφαρμόστηκε κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2004.

  • Μετά τον εξαναγκασμό της σε παραίτηση τον Μάρτιο του 1994, συμμετείχε ενεργά στην Γραμματεία ποιότητας ζωής της ΝΔ καθώς και στις ομάδες Κοινοβουλευτικού έργου των Υπουργείων Εργασίας και Χωροταξίας, και διετέλεσε μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Αρχιτεκτονικής Εταιρείας επί σειρά ετών.

  • Παράλληλα αφιέρωσε χρόνο σε νέες εμπειρίες επιλέγοντας να ταξιδέψει σε Ελλάδα, Ευρώπη και Αμερική.

 

 

 

*Το υλικό της ανάρτησης παραχώρησε στο Αρχείο η ίδια η βιογραφούμενη -την οποία ευχαριστούμε πολύ- την Ανοιξη του 2021. Ακόμα η ίδια η βιογραφούμενη θεώρησε τα τελικά κείμενα της ανάρτησης 

Α. ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Κάτοικος Π. Ψυχικού, Διεύθυνση: ΑΛ. Παπαναστασίου 26-28, 15452

Επικοινωνία: 2106722646 – 2106749966 (και FAX) – 69744471965

Email: olga.papathanasiou@hotmail.com

Γεννήθηκε στη Φλώρινα,  στις 14/12/1939.

Είναι σύζυγος του Οδοντιάτρου – Γναθοχειρουργού Γεωργίου Παπαθανασίου και μητέρα 2 παιδιών και 3 εγγονιών.

Η κόρη της Αικατερίνη Παπαθανασίου είναι Οδοντίατρος και Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο Tufts της Βοστώνης και ο γιός της Ιωάννης Παπαθανασίου είναι Ηλεκτρολόγος Μηχανικός με Master στις τηλεπικοινωνίες και MBA.

 

Β. ΑΥΤΟΒΙΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ

Γεννήθηκα στη Φλώρινα στις 14/12/1939. Με την κήρυξη όμως του πολέμου του ’40 η οικογένειά μου, δηλαδή οι γονείς μου, η μεγαλύτερη κατά 17 μήνες αδελφή μου και εγώ εγκατασταθήκαμε στην Αθήνα. Η αδελφή μου –φιλόλογος, συγγραφέας και ποιήτρια– σε πολύ νεαρή ηλικία εξέδωσε δύο ποιητικές συλλογές και τρία μυθιστορήματα με μεγάλη επιτυχία. Κριτικοί της εποχής τη χαρακτήρισαν «Φρανσουάζ Σαγκάν της Ελλάδας».

Κανένας από τους γονείς μου δεν καταγόταν από τη Φλώρινα. Βρέθηκαν εκεί λόγω επαγγελματικής δραστηριότητας του πατέρα μου. Οι οικογένειες και των δύο γονιών μου κατάγονταν από τον Βόλο. Οι γονείς του πατέρα μου ζήσανε εκεί, όμως οι γονείς της μητέρας μου εγκαταστάθηκαν νέοι στη Σμύρνη, όπου πρόκοψαν και ζήσαν εκεί ευτυχισμένοι έως την καταστροφή του 1922, όταν μαζί με τα τρία παιδιά τους εγκαταστάθηκαν στην Αθήνα. Ο παππούς μου και η γιαγιά μου μέχρι τα βαθειά γεράματα δεν σταμάτησαν ποτέ να αναπολούν ζωή τους εκεί και δεν συμβιβάστηκαν ποτέ με την ιδέα του ξεριζωμού.

 

Η γιαγιά μου γύρω στο 1958 – 1959 συνοδευόμενη από τον πατέρα μου μετά από έντονη επιθυμία της, κατάφερε να επισκεφτεί το σπίτι της στη Σμύρνη (που είχε μετατραπεί σε κλινική) και να βρει τις λίρες που είχε θάψει ο παππούς μου στον κήπο του σπιτιού τους πριν φύγουν. Αυτό έγινε παρουσία τουρκικών αρχών, πράγμα που σημαίνει ότι οι χρυσές λίρες μετατράπηκαν σε χάρτινες και βέβαια το μεγαλύτερο μέρος το πήρε το τουρκικό κράτος μετά από διατυπώσεις μηνών. Αυτά ως προς την καταγωγή μου…

Τώρα πως προσανατολίστηκα στο ΕΜΠ. Ο αδερφός του πατέρα μου ήτανε πολιτικός μηχανικός – εργολάβος Δημ. Έργων. Ο πατέρας μου είχε τελειώσει τη Νομική Σχολή, όμως δεν άσκησε ποτέ το επάγγελμα του δικηγόρου. Νέος εργάστηκε στη Νομική Υπηρεσία της Τράπεζας της Ελλάδος όπου γνωρίστηκαν με την μητέρα μου.

 

Στα χρόνια μετά τον πόλεμο και τον εμφύλιο, ο πατέρας μου συνεργάστηκε με τον αδελφό του σε έργα της ανοικοδόμησης (δρόμοι, σχολεία, κοινόχρηστα κτίρια κλπ). Μάλιστα για κάποια χρόνια αναγκάστηκε η οικογένειά μου να μετακομίσει στη Θεσσαλία όπου ήτανε η έδρα της εταιρείας. Όταν ο Αχιλλέας Σπανός με πρωτογνώρισε σε κάποιο συμβούλιο που εκπροσωπούσα τον ΟΕΚ με ρώτησε για τον πατέρα μου και τον αδελφό του και εάν όντως είχα σχέση μαζί τους, γιατί γνώριζε την εταιρεία και την εκτιμούσε πολύ! Όλα λοιπόν αυτά τα χρόνια, με ένα τζιπ που διέθετε η εταιρεία, βρισκόμουνα συνέχεια σε εγκαίνια δρόμων, σχολείων κλπ. κοινοχρήστων κτηρίων. Η εικόνα από τα παιδάκια που χόρευαν χαρούμενα μπροστά στα νέα τους σχολεία νομίζω ότι με προσδιόρισε… επαγγελματικά (συνήθως έσερνα τον χορό, εξού και η φωτογραφία που επισυνάπτεται). Αποφάσισα λοιπόν ότι ήθελα να γίνω πολιτικός μηχανικός, ώσπου κάποια στιγμή στα πρώτα χρόνια του Γυμνασίου, που κατάλαβα τη διαφορά, προσανατολίστηκα στην αρχιτεκτονική.

 

Επέτυχα λοιπόν στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ το 1958 με σειρά 8η. Στα χρόνια του Πολυτεχνείου (1958 – 1963) ήμουνα ιδιαίτερα συνεπής και αποφασισμένη να τελειώσω κανονικά, έχοντας ελεύθερα τα καλοκαίρια μου, πράγμα το οποίο επέτυχα, χωρίς να αφήσω ποτέ κανένα μάθημα για τον Σεπτέμβριο.

Μπορούσα να αντιληφθώ απόλυτα την τύχη να έχω δασκάλους όπως: τον Μιχελή, τον Χατζηκυριάκο-Γκίκα, τον Εγγονόπουλο, τον Κιτσίκη, τον Μπίρη, τον Κριεζή κ.ά. και απολάμβανα τις παραδόσεις τους. Στον τρίτο χρόνο των σπουδών μου μπήκε στη ζωή μου το μάθημα της Πολεοδομίας. Το θέμα ήτανε ένα χωριό… Αυτό ήτανε… αποφάσισα τι θέλω να κάνω. Θα ακολουθούσα την πολεοδομία με οποιοδήποτε τρόπο. Μόλις άρχισαν τα μαθήματα του πέμπτου χρόνου σπουδών μου – του τελευταίου – ο επιμελητής του καθηγητή μου Κυπριανού Μπίρη, Πολυχρονόπουλος ήρθε χαρούμενος να μου ανακοινώσει ότι ο κ. Καθηγητής θέλει να με δει στο γραφείο του στην οδό Σπάρτης επειγόντως… Με δύο λόγια ο αείμνηστος Κυπριανός Μπίρης μου πρότεινε, μόλις τελειώσει το ακαδημαϊκό έτος, να προσληφθώ στο ΕΜΠ σαν επιμελήτριά του και υπεύθυνη του Εργαστηρίου Οικοδομικής που επρόκειτο να ιδρύσει. Κεραυνός εν αιθρία… Εγώ ήμουνα καλή στην οικοδομική γιατί ήμουνα απλά επιμελής. Ποτέ δεν μου άρεσε ιδιαίτερα και ποτέ δεν κατάλαβα την προτίμηση του καθηγητή στο πρόσωπό μου. Αρνήθηκα ευγενικά παρόλο που δεν ήξερα καθόλου τότε, με ποιον τρόπο θα μπορούσα να ασχοληθώ με την πολεοδομία.

Μου έδωσε προθεσμία έως τα Χριστούγεννα με ένα δεύτερο ραντεβού και τρίτη προθεσμία έως τον Φεβρουάριο, όπου και πάλι αρνήθηκα ευγενικά χωρίς να έχω ιδέα για το επαγγελματικό μου μέλλον. Τελικά η πολεοδομία με συνάντησε ακριβώς έτσι: Με μία ομάδα σπουδαστών επιλέξαμε ως θέμα διπλωματικής εργασίας τον «Χωροταξικό προγραμματισμό της Πελοποννήσου» στην έδρα του καθηγητή Αντώνη Κριεζή.

 

Στην παρουσίαση της διπλωματικής μας εργασίας παρευρέθη ο τότε Γενικός Δ/ντής του υπουργείου Συντονισμού Κων. Δούσης, ο οποίος πρότεινε στον Α. Κριεζή να προσληφθεί όλη η ομάδα στο υπουργείο Συντονισμού με έδρα την Πάτρα, για ένα χρόνο, προκειμένου να εκπονήσει τον Χωροταξικό προγραμματισμό της Λακωνίας αυτή τη φορά. Με έδρα το Γύθειο για 2-3 μήνες και μετά την Πάτρα, γυρίσαμε κάθε πέτρα της Λακωνίας και για πρώτη φορά ακούστηκε η πρόταση της μετατροπής των πύργων της Μάνης σε ξενώνες στα πλαίσια της τουριστικής αξιοποίησής τους.

 

Για πρώτη φορά (1963) ακούστηκε και η πρόταση τουριστικής αξιοποίησης της Μονεμβασιάς με αναστηλώσεις και δημιουργία ξενώνων. Η φωτογραφία που επισυνάπτεται είναι το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Ακρόπολις (26/4/64) όπου το έργο του υπουργείου Συντονισμού προβάλλεται μέσω της ομάδας μας. Βασικά στελέχη της ομάδας όπως φαίνονται στην φωτογραφία είναι: Μαίρη Μαντουβάλου, Υβόννη Θεοχαρίδου, Χρυσάνθη Αραμπατζή και Ωκεανίς Προκοπίου (που δεν περιλαμβάνεται στην φωτογραφία).

 

Μόλις τελείωσε η μελέτη στην Πάτρα – το φθινόπωρο του 1964 – προσλήφθηκα στην έδρα της Πολεοδομίας του Α. Κριεζή σαν άμισθη επιμελήτρια και έμμισθη ερευνήτρια στο σπουδαστήριο Πολεοδομικών Ερευνών το οποίο επρόκειτο να συσταθεί και του οποίου υπήρξα ιδρυτικό στέλεχος.

 

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων του σπουδαστηρίου Πολεοδομικών Ερευνών, έδωσα διαλέξεις σχετικά με τις νέες πόλεις της Αγγλίας μετά από επί τόπου μελέτη – έρευνα. Τον Φεβρουάριο του 1966 προσελήφθηκα στον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) με ειδικούς όρους, δηλαδή χωρίς συγκεκριμένο ωράριο, και συνέχισα την απασχόλησή μου σαν επιμελήτρια στην έδρα της Πολεοδομίας.

Ο ΟΕΚ ήταν τότε ένας πρότυπος οργανισμός, πρωτοποριακός θα έλεγα, με προϊστάμενο τον Θανάση Αραβαντινό και αξιόλογους αρχιτέκτονες να έχουν αφήσει τη σφραγίδα τους στον τομέα της κατοικίας. Με τον Αραβαντινό συνεργαστήκαμε στενά και στα πλαίσια μελετών και στα πλαίσια δημοσιεύσεων. Η συνέχεια είναι γνωστή.

 

Γ. ΣΠΟΥΔΕΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Γ. 1. ΓΥΜΝΑΣΙΑΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ

1957

  • Απολυτήριο του ΣΤ’ Γυμνασίου Θηλέων Αθηνών (με Άριστα)

 

Γ. 2. ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

1958 – 1963

  • Ανώτατες Σπουδές στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Δίπλωμα Αρχιτέκτονα-Μηχανικού το 1963. Εξειδίκευση στην Πολεοδομία-Χωροταξία. Η διπλωματική εργασία ‘Περιφερειακός Προγραμματισμός Πελοποννήσου’ που εκπόνησε -με ομάδα συναδέλφων- αρίστευσε.

 

Γ. 3. ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ

1963 – 1968

  • Μέλος του Σεμιναρίου Εξειδικεύσεως στη Χωροταξία και Πολεοδομία του Σπουδαστηρίου Πολεοδομικών Ερευνών της έδρας της Πολεοδομίας.

1964 – 1965

  • Ερευνήτρια στο Σπουδαστήριο Πολεοδομικών Ερευνών – έδρα της Πολεοδομίας Ε.Μ.Π. Αποκλειστική και πλήρης απασχόληση σύμφωνα με την σύμβαση της.

1977 – 1978

  • Ήδη γνώστης της Αγγλικής, παρακολούθησε το πρόγραμμα ταχύρρυθμου διδασκαλίας της Γαλλικής γλώσσας που οργανώθηκε στα πλαίσια των προγραμμάτων μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης στελεχών Διοίκησης και οικονομίας.

  • Το μήνα Μάϊο του 1977 παρακολούθησε το πρόγραμμα Επιμορφώσεως σε «Γενικά θέματα Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων» που οργανώθηκε από το Υπουργείο Προεδρίας Κυβερνήσεως.

 

Δ. ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ

Δ. 1.  ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

1963 – 1964

  • Υπουργείο Συντονισμού-Υπηρεσία Περιφερειακής Αναπτύξεως Πελοποννήσου.

1966 – 1994

Στον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας:

  • Αρχικά στο Τμήμα Πολεοδομικών και Αρχιτεκτονικών Μελετών.

  • Στις 16/12/1977 ανέλαβε καθήκοντα προϊσταμένης της Υπηρεσίας Οικιστικών Μελετών του ΟΕΚ που τότε πρωτοσυστάθηκε, έως την 1/10/1981 που η υπηρεσία καταργήθηκε λόγω της εφαρμογής νέου κανονισμού στον ΟΕΚ.

  • Στις 8/6/1981 προήχθη κατ’ εκλογήν στο βαθμό Διευθυντού (3ος βαθμός – ΦΕΚ 106/8.6.81). Ενώ από 1/10/1981 έως 23/9/1982 της ανατέθηκαν καθήκοντα προϊσταμένης του Τμήματος Πολεοδομικών Μελετών.

  • Με την Πράξη Προέδρου 40618/23.9.1982 ανέλαβε καθήκοντα Αναπληρωτού Διευθυντού στην Διεύθυνση Οικιστικών και Τεχνικών Μελετών και εν συνεχεία στις 3.1.1984 ανέλαβε καθήκοντα Διευθυντού στη Διεύθυνση Οικιστικών και Τεχνικών Μελετών.

  • Στις 13/6/1984 προήχθη κατ’ εκλογή στον 2οβαθμό (ΦΕΚ 103/13.6.84).

  • Το 1990 με Αποφάσεις του Υπουργού Εργασίας εξελέγη αρχικά  τακτικό μέλος του Υπηρεσιακού Συμβουλίου του ΟΕΚ με θητεία έως 31/12/1992.

  • Σύμφωνα με τον νόμο 1586/86 είχε εκλεγεί προϊσταμένη Διευθύνσεως ως μέλος του Υπηρεσιακού Συμβουλίου με την υπ’ αριθμ. 71/90. Απόφαση του Δ.Σ. του Ο.Ε.Κ.

  • Με βάση την υπ’ αριθμ. 85/4.12.90 Απόφαση του Δ.Σ. του Ο.Ε.Κ. τοποθετήθηκε προϊσταμένη της Διευθύνσεως Μελετών Έργων για 3 έτη στα πλαίσια της πρώτης εφαρμογής του νέου κανονισμού του Ο.Ε.Κ. (έγγραφο Ο.Ε.Κ. 31135/4062/17.12.90).

 

Δ. 2. ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ – ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΕΡΓΟ

1964 – 1965

  • Από τον Σεπτέμβριο του 1964 προσελήφθη ως ερευνήτρια στο Σπουδαστήριο Πολεοδομικών Ερευνών της έδρας της Πολεοδομίας που μόλις είχε ιδρυθεί (απετέλεσε ιδρυτικό στέλεχος του) με αποκλειστικό αντικείμενο (σύμβαση αποκλειστικής και πλήρους απασχολήσεως) την έρευνα που χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Συντονισμού «Ρυθμιστικό Σχέδιο Ευρύτερης Περιοχής – Οικιστική Μελέτη Σκάλας Λακωνίας».

1966 – 1968

  • Διορίσθηκε επιμελήτρια στην έδρα της Πολεοδομίας για τα ακαδημαϊκά έτη 1966-1967 και 1967-1968. (Καθηγητής, Α. Κριεζής) – Καταργήθηκε η θέση της ως επιμελήτριας με την παραίτηση του Α. Κριεζή λόγω της αντίθεσής του με το καθεστώς.

 

Δ. 3. ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ – ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

1963 – 1970

  • Παράλληλα με την επιστημονική της δραστηριότητα και την υπαλληλική της ιδιότητα, κατ’ αυτήν την περίοδο, ασχολήθηκε με αρχιτεκτονικές μελέτες και επιβλέψεις. ως ελεύθερος επαγγελματίας αφ’ ενός (ιδιότητα που διατήρησε έως τις 27.3.1970 που μονιμοποιήθηκε στον Ο.Ε.Κ.) και ως Αρχιτέκτων συνεργάτης της εταιρείας ‘Δωρικός ΕΠΕ’ αφ’ ετέρου.

 

Δ. 4. ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΑΠΟ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

1994 – εφεξής

  • Μετά τον εξαναγκασμό της σε παραίτηση από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τον Μάρτιο του 1994, συμμετείχε ενεργά στην Γραμματεία Ποιότητας Ζωής της ΝΔ, καθώς και στις Ομάδες Κοινοβουλευτικού Έργου των Υπουργείων Εργασίας και Χωροταξίας.

  • Διετέλεσε μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Αρχιτεκτονικής Εταιρίας επί σειρά ετών.

Α. ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ – ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΕΡΓΟ

1964 – 1966

  • Ως ερευνήτρια στο Σπουδαστήριο Πολεοδομικών Ερευνών της έδρας της πολεοδομίας ασχολήθηκε με την έρευνα ’Ρυθμιστικό σχέδιο Ευρύτερης περιοχής – οικιστική μελέτη Σκάλας Λακωνίας’. [1]

1963 – 1968

  • Στα πλαίσια του Σεμιναρίου εξειδικεύσεως στην Χωροταξία και Πολεοδομία όπου διετέλεσε μέλος από το 1963 έως το 1968 προέβη στις παρακάτω ανακοινώσεις:

 

Ως υπάλληλος του Υπουργείου Συντονισμού:

  • Μεθοδολογία κατευθυνόμενης ανάλυσης προγράμματος Λακωνίας.

  • Πρώτη συνθετική προσέγγιση προγράμματος Λακωνίας (με ομάδα εργασίας).

 

Ως ερευνήτρια του Σπουδαστηρίου Πολεοδομικών Ερευνών:

  • Οικιστικά προβλήματα Σκάλας-Λακωνίας.

  • Ρυθμιστικό σχέδιο ευρύτερης περιοχής οικιστική μελέτη Σκάλας Λακωνίας (με ομάδα εργασίας). [2]

  • Οικιστικές λύσεις στην Αγγλία (μετά από εκπαιδευτικό ταξίδι στην Αγγλία). [3] 

 

Β. ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟ – ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΕΡΓΟ Ο.Ε.Κ.

  • Ως Αρχιτέκτων του Τμήματος Πολεοδομικών και Αρχιτεκτονικών Μελετών ευθύς εξ’ αρχής και στην συνέχεια ως Τμηματάρχης Πολεοδομικών Μελετών και Διευθύντρια Οικιστικών και Τεχνικών Μελετών, ασχολήθηκε προσωπικά με όλα τα μεγάλα έργα του Ο.Ε.Κ.

  • Εκπροσώπησε τον Ο.Ε.Κ. σε ομάδες εργασίας, επιτροπές και συνέδρια για συναφή θέματα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

  • Κατά τις περιόδους που έχει διατελέσει προϊσταμένη της Υπηρεσίας Οικιστικών Μελετών, του Τμήματος Πολεοδομικών Μελετών και της Διευθύνσεως Οικιστικών και Τεχνικών Μελετών (που μετονομάσθηκε αργότερα σε ‘Διεύθυνση Μελετών Έργων’), κατακτήθηκε  προπαντός, η ριζική αλλαγή της ‘εικόνας’ των οικιστικών συγκροτημάτων του Ο.Ε.Κ. Σήμερα αυτό έχει αναγνωρισθεί από Έλληνες και ξένους ειδικούς: τα συγκροτήματα του Ο.Ε.Κ. αναβάθμιζαν τις περιοχές στις οποίες εντάσσονταν και θα μπορούσε να πει κανείς ότι τα standards τους ήταν πολύ υψηλότερα από τα αντίστοιχα της κοινωνικής κατοικίας της Ευρώπης, Ανατολικής (πριν το 1991) και Δυτικής.

  • Χαρακτηριστικά παραδείγματα των κατασκευαστικών προγραμμάτων του Ο.Ε.Κ. από της ιδρύσεώς του –όπου  σαφώς διακρίνεται η συμβολή της στην εξέλιξη τους– περιλαμβάνονται στο τεύχος ‘Ο.Ε.Κ. – Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας’που με πρωτοβουλία της εκδόθηκε  το 1987 με την ευκαιρία του Διεθνούς Έτους Στέγασης.

 

Β. 1. ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ

Χαρακτηριστικές προσωπικές εργασίες της:

1968

  • Μελέτη του οικισμού ‘Αμαρούσιον Ι’, 380 κατοικιών, σε τετραώροφες και οκταώροφες πολυκατοικίες.

1969 – 1970

  • Μελέτη του οικισμού ‘Αξιός Θεσσαλονίκης’, 1.110 κατοικιών σε τετραώροφες πολυκατοικίες και δωδεκαώροφους πύργους. (Κοινό πρόγραμμα Ο.Ε.Κ.  και Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας, με 722 και 388 κατοικίες αντιστοίχως).

  • Πρώτη μελέτη του οικισμού ΄Μενίδι Ι’ – περίπου 1.000 κατοικιών- που όμως δεν υλοποιήθηκε, λόγω του Ν.Δ. 1138/72 που ανέστειλε όλα τα κατασκευαστικά προγράμματα του ΟΕΚ.

1971

  • Μελέτη του οικισμού ’Μάνδρα Ι’, 297 κατοικιών, σε τετραώροφες πολυκατοικίες.

1972

  • Μελέτη του οικισμού ‘Ρόδος IV’, 494 κατοικιών, σε διώροφες μονοκατοικίες  και τετραώροφες πολυκατοικίες. Η υλοποίησή της ανεστάλη –στο πλαίσιο  της αναστολής όλων των κατασκευαστικών προγραμμάτων του ΟΕΚ– δια του  Ν.Δ. 1138/72[4]

 

Β. 2. ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΟΙΚΙΣΤΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ

1978 – 1981

  • Η θητεία της, ως προϊσταμένης της Υπηρεσίας Οικιστικών Μελετών  (16.12.1977-1.10.1981), συμπίπτει με την πρώτη περίοδο σημαντικών ποιοτικών βελτιώσεων των κατοικιών οικισμών που ανεγείρονται από τον Ο.Ε.Κ. , με την εκτεταμένη εφαρμογή νέων τύπων κατοικιών (διώροφων  μονοκατοικιών και διπλοκατοικιών, αλλά και πολυκατοικιών σε pilotis),  με τους οποίους επιτυγχάνεται ουσιαστική προσέγγιση ή και πλήρης εξομοίωση με την ποιότητα της μέσης αστικής κατοικίας.

  • Τα νέα διαμερίσματα έχουν αυξημένο εμβαδόν (60, 80, 100 τ.μ., για κατοικίες  2, 3 και 4 δωματίων αντίστοιχα), σε σχέση με τις προηγούμενες μελέτες, εξώστες μεγάλου πλάτους (1.80 μ.),  ώστε να λειτουργούν ως ημιϋπαίθριοι  χώροι, και εφαρμόζεται πλέον νέα τεχνική περιγραφή.

  • Παράλληλα, την ίδια εποχή,  γίνεται σοβαρή προσπάθεια για μορφολογική προσαρμογή των νέων τύπων κατοικιών στα παραδοσιακά πρότυπα των διαφόρων περιοχών της χώρας, ώστε να αποφεύγεται η μονότονη επανάληψη του ίδιου τύπου σ’ όλη την Ελλάδα και να εντάσσεται ο νέος οικισμός, από απόψεως μορφολογικών γνωρισμάτων, στον ιστό της κάθε πόλης. 

Ορισμένοι από τους οικισμούς, στους οποίους  εφαρμόσθηκαν οι ως άνω νέοι τύποι κατοικιών,  είναι Μάνδρα-Ελευσίνα ΙΙ, Μαρούσι ΙΙ, Καλαμάτα IV, Μυτιλήνη ΙΙΙ, Δράμα ΙΙ, Μέγαρα Ι, Λάρισα V, κ.ά.

 

Β. 3. ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ

1981 – 1982

  • Κατά την περίοδο της θητείας της, ως προϊσταμένης του Τμήματος Πολεοδομικών Μελετών (από 1.10.1981 ως 23.9.1982), αρχίζει πλέον σε σταθερή βάση η εφαρμογή των συγχρόνων αρχών της πολεοδομίας στους  οικισμούς του Ο.Ε.Κ.:

  • Επέρχεται διαχωρισμός στην κίνηση πεζών-αυτοκινήτων,

  • Διαμορφώνεται  δίκτυο κοινοχρήστων και κοινωφελών εγκαταστάσεων (παιδικές χαρές, πλατεία, καταστήματα, πράσινο) και

  • Οι στοίχοι κατοικιών κατασκευάζονται με βάση τα διεθνή standards ηλιασμού και φωτισμού.

  • Η διάταξη τους τείνει να αποδίδει την έννοια της συγκροτημένης γειτονιάς με τύπους χαμηλού ύψους (διώροφα) και μεσαίου ύψους (τριώροφα, τετραώροφα).

  • Στους μεγάλους οικισμούς προβλέπεται επίσης η διαμόρφωση αθλητικών κέντρων, η κατασκευή σχολείων και βρεφονηπιακών σταθμών κλπ. Ο συντελεστής δομήσεως που εφαρμόζεται στο σύνολο της οικοπεδικής εκτάσεως (BRUTTO) είναι πολύ χαμηλός (μικρότερος του 0,40).

  • Αρχίζει παράλληλα η μελέτη νεωτέρων τύπων κατοικιών που κατατείνουν να εξυπηρετούν τις πιο σύγχρονες ανάγκες των οικιστών. (Τούτο επιτυγχάνεται και με την εναρμόνιση του έργου των Τμημάτων Αρχιτεκτονικών και Πολεοδομικών Μελετών. Οι αρμοδιότητες τους διαχωρίσθηκαν σε αυτή την περίοδο). Σε ορισμένες πολεοδομικές μελέτες της εποχής   (Σοφάδες Ι., Αιδηψός Ι, Λευκάδα ΙΙ, Ναύπακτος Ι,  κλπ.), άρχισαν να εφαρμόζονται οι πλέον σύγχρονοι τύποι κατοικιών.

 

Β. 4. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΙΚΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ (μετέπειτα: ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΛΕΤΩΝ ΕΡΓΩΝ)

1982 – 1991

  • Από τις 23.9.1982 της ανατέθηκαν, τυπικά μεν τα καθήκοντα Αναπληρωτού Διευθυντού της Διευθύνσεως Οικιστικών και Τεχνικών Μελετών, ουσιαστικά δε η πλήρης ευθύνη της εν λόγω Διευθύνσεως (λόγω επιφόρτισης του τότε Διευθυντού με καθήκοντα Γενικού Συντονιστή του Οργανισμού). Από δε  τις 3.1.1984 της ανατέθηκαν και τυπικά  τα καθήκοντα προϊσταμένης της Διευθύνσεως Οικιστικών και Τεχνικών Μελετών.

Η περίοδος αυτή – από του φθινοπώρου του 1982 έως το 1991 χαρακτηρίζεται κυρίως:

  • Από την εκτεταμένη εφαρμογή νεότερων τύπων (διωρόφων και πολυκατοικιών) των οποίων οι μελέτες ολοκληρώνονται σταδιακά. Από τις νέες μελέτες προβλέπεται η εφαρμογή τύπων που προσαρμόζονται στις κλίσεις του εδάφους, στον μορφολογικό χαρακτήρα της κάθε περιοχής ή έχουν σύγχρονα μορφολογικά στοιχεία για τα μεγάλα αστικά κέντρα.

  • Χαρακτηριστική της αρχής της περιόδου αυτής είναι η μελέτη του οικισμού ‘Μενίδι Ι’, με χαρακτηριστικά δείγματα των νέων τύπων κατοικιών.

  • Παράλληλα αρχίζει η διαδικασία συνεχούς ανανέωσης των τύπων κατοικιών και βελτίωσης  των πολεοδομικών μελετών με την εφαρμογή των πλέον συγχρόνων διεθνών standards.

  • Αρχίζει  η εκπόνηση ειδικών πολεοδομικών μελετών για συγκεκριμένους οικισμούς (Καλαμίτσα Ι-Καβάλας, Καλαμάτα ΙΧ) σε περιοχές ειδικών απαιτήσεων (εξάντληση συντελεστή δομήσεως, ειδικά μορφολογικά στοιχεία κ.λπ.).

  • Γίνονται ιδιαίτερες προσπάθειες για την διαμόρφωση των χώρων πρασίνου, παιδικής χαράς και πλατείας σε όλους του οικισμούς του Ο.Ε.Κ., ενώ για τους μεγαλύτερους οικισμούς καθιερώνεται η δημιουργία υποδομής εκπολιτιστικών δραστηριοτήτων (αίθουσες πολλαπλών χρήσεων κλπ). Τα  μέτρα αυτά έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται σταδιακά στους οικισμούς των μεγάλων αστικών κέντρων.

  • Τέθηκε  σε νέο πλαίσιο η συνεργασία Ο.Ε.Κ.  με Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., με επιδίωξη την εξέταση από κάθε άποψη των εκτάσεων που αποκτά ο Ο.Ε.Κ., ώστε να αποφεύγονται οι απομονωμένοι θύλακες και, γενικότερα, η εκ των υστέρων δημιουργία κοινωνικών προβλημάτων.

  • Προωθήθηκε  η πραγματοποίηση κοινωνιολογικών ερευνών-μελετών στους οικισμούς του ΟΕΚ, με αξιοποίηση της εμπειρίας του Ηλιακού Χωριού 3 που ανεγέρθηκε σε  αυτή την περίοδο, βάσει του σχετικού Διακρατικού Ελληνο-Γερμανικού Προγράμματος.

  • Ορισμένες πολεοδομικές μελέτες που εκπονήθηκαν κατά την περίοδο αυτή (Σαλαμίνα Ι και ΙΙ, Σιάτιστα Ι, Στυλίδα Ι, Βόλος Χ και ΧΙ, Γιαννιτσά Ι, Μούδρος Ι και ΙΙ, Ελευθερούπολη Ι κ.λπ.)  είναι χαρακτηριστικές.

  • Κατά την ίδια περίοδο η Διεύθυνση της ανέθεσε  την ευθύνη προπαρασκευής και οργανώσεως του εκθεσιακού υλικού για το Περίπτερο του ΟΕΚ στην ετήσια  Έκθεση της Θεσσαλονίκης, με αντικείμενο το μελετητικό και κατασκευαστικό έργο του Οργανισμού.

 

Β. 5. ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΜΕΛΕΤΩΝ [5]

Ζαβερδινού ως μελετήτρια

1966

  • Οικισμός: Άργος Ι – Νομός: Αργολίδας. Έτος Μελέτης: 1966, Οικ. Άδεια: Οριστ. Εξαίρεση από Κατεδάφιση. Αρ. Πολεοδομικών  Μελετών: 11.200. Μελετήτρια: Ο. Ζαβερδινού.

  • Οικισμός: Ναύπλιο  Ι – Νομός: Αργολίδας. Έτος Μελέτης: 1966, Οικ. Άδεια: Οριστ. Εξαιρ. από Κατεδάφιση. Αρ. Πολεοδομικών  Μελετών: 11.201. Μελετήτρια: Ο. Ζαβερδινού.

1967

  • Οικισμός: Αξιός (Α, Β, Γ, Δ, Ε) – Νομός: Θεσσαλονίκης. Έτος Μελέτης: 1967. Οικ. Άδεια: Οριστ. Εξαιρ. Από Κατεδάφιση. Αρ. Πολεοδομικής Μελέτης: 11.203. Μελετήτρια: Ο. Ζαβερδινού.

  • Οικισμός: Καβάλα IV (Περιγιάλι) – Νομός: Καβάλας. Έτος Μελέτης: 1967, Οικ. Άδεια: – Αρ. Πολεοδομικής Μελέτης: 11.205. Μελετητές: Ν. Φάμελης, Ο. Ζαβερδινού.

1968

  • Οικισμός:  Μαρούσι Ι – Νομός: Αττικής. Έτος Μελέτης: 1968, Οικ. Άδεια: Μη Οριστ. Εξαιρ. Από Κατεδάφιση. Αρ. Πολεοδομικής Μελέτης: 11.210. Μελετήτρια: Ο. Ζαβερδινού.

1969

  • Οικισμός:  Καλαμάτα ΙΙΙ – Νομός: Μεσσηνίας. Έτος Μελέτης: 1969, Οικ. Άδεια: Μη Οριστ. Εξαιρ. Από Κατεδάφιση. Αρ. Πολεοδομικής Μελέτης: 11.217. Μελετήτρια: Ο. Ζαβερδινού.

1970

  • Οικισμός:  Ηράκλειο ΙV – Νομός: Ηρακλείου. Έτος Μελέτης: 1970, Οικ. Άδεια: 1225/76, Αρ. Πολεοδομικής Μελέτης: 11.231. Μελετήτριες: Ο. Ζαβερδινού, Ι. Μισύρη.

1971

  • Οικισμός: Χίος ΙΙ – Νομός: Χίου. Έτος Μελέτης: 1971, Οικ. Άδεια: 66/80, Αρ. Πολεοδομικής Μελέτης: 11.227. Μελετήτριες: Ο. Ζαβερδινού, Π. Φατούρου.

  • Οικισμός:  Γύθειο Ι – Νομός: Λακωνίας. Έτος Μελέτης: 1971, Οικοδ. Άδεια: 78/80, Αρ. Πολεοδομικής Μελέτης:11.235. Μελετήτριες: Ο. Ζαβερδινού, Ι. Μισύρη.

  • Οικισμός: Μάνδρα Ι (Ελευσίνα) – Νομός: Αττικής. Έτος Μελέτης: 1971, Οικ. Άδεια:  8130/78, Αρ. Πολεοδομικής Μελέτης: 11.241. Μελετήτριες: Ο. Ζαβερδινού, Χ. Ταγκαλάκη.

1978

  • Οικισμός: Ρόδος ΙV, IVa – Νομός: Δωδεκανήσου. Έτος Μελέτης: 19718/1999, Οικ. Άδεια: 834/78, 420/90, Αρ. Πολεοδομικής Μελέτης: 11.251. Μελετήτριες: Ο. Ζαβερδινού, Χ. Ταγκαλάκη, Ι. Μπουρίλια.

 

Ζαβερδινού ως Προϊσταμένη

1977

  • Οικισμός:  Θεσσαλονίκη ΙΧ – Νομός: Θεσσαλονίκης. Έτος Μελέτης: 1977, Οικ. Άδεια: 3045/82, Αρ. Πολεοδομικής Μελέτης: 11.273. Μελετήτρια: Π. Φατούρου.

1978

  • Οικισμός:  Μυτιλήνης ΙΙΙ – Νομός: Λέσβου. Έτος Μελέτης: 1978, Οικ. Άδεια: 952/80, Αρ. Πολεοδομικής Μελέτης: 11.256. Μελετήτρια: Π. Φατούρου.

  • Οικισμός:  Καρδίτσα IV – Νομός: Καρδίτσας. Έτος Μελέτης: 1978, Οικ. Άδεια: 58/82, Αρ. Πολεοδομικής Μελέτης: 11.285. Μελετήτρια: Π. Φατούρου.

  • Οικισμός:  Αμφισσα Ι – Νομός: Φωκίδας. Έτος Μελέτης: 1978, Οικ. Άδεια: 650/80, Αρ. Πολεοδομικής Μελέτης: 11.291. Μελετήτρια: Φ. Περεσιάδου.

  • Οικισμός:  Μαρούσι ΙΙΙ – Νομός: Αττικής. Έτος Μελέτης: 1978, Οικ. Άδεια: 128/84, 30/92, Αρ. Πολεοδομικής Μελέτης: 11.254. Μελετήτρια: Π.Φατούρου.

  • Οικισμός:  Πύργος  IV – Νομός: Ηλείας. Έτος Μελέτης: 1978, Οικ. Άδεια: 420/80, Αρ. Πολεοδομικής Μελέτης: 11.281. Μελετητής: Φ. Λαμπροπούλου.

  • Οικισμός:  Κόνιτσα Ι  – Νομός: Ιωαννίνων. Έτος Μελέτης: 1978, Οικ. Άδεια: 151/81, Αρ. Πολεοδομικής Μελέτης: 11.290. Μελετήτρια: Φ. Λαμπροπούλου.

1979

  • Οικισμός:  Καλαμάτα V – Νομός: Μεσσηνίας. Έτος Μελέτης: 1979, Οικ. Άδεια, Αρ. Πολεοδομικής Μελέτης: 11.266. Μελετήτρια: Φ. Λαμπροπούλου.

  • Οικισμός:  Ελασσόνα Ι – Νομός: Λάρισας. Έτος Μελέτης: 1979, Οικ. Άδεια: 657/82, Αρ. Πολεοδομικής Μελέτης: 11.287. Μελετήτρια: Ι. Μισύρη.

  • Οικισμός:  Μυτιλήνη V – Νομός: Λέσβου. Έτος Μελέτης: 1978, Οικ. Άδεια: 129/80, Αρ. Πολεοδομικής Μελέτης: 11.278. Μελετητής: Α. Σαμψών.

  • Οικισμός:  Αίγιο ΙΙΙ – Νομός: Αχαΐας. Έτος Μελέτης: 1979, Οικ. Άδεια: 1041/81, Αρ. Πολεοδομικής Μελέτης: 11.306. Μελετήτριες: Φ. Λαμπρόγλου, Π. Φατούρου.

  • Οικισμός:  Λευκάδα ΙΙ – Νομός: Λευκάδας. Έτος Μελέτης: 1978, Οικ. Άδεια: 147/84, Αρ. Πολεοδομικής Μελέτης: 11. 315. Μελετήτρια: Ε. Φατούρου.

1980

  • Οικισμός:  Σύρος ΙΙ – Νομός: Κυκλάδων. Έτος Μελέτης: 1980, Οικ. Άδεια: 844/84, Αρ. Πολεοδομικής Μελέτης: 11.303. Μελετητές: Α. Σαμψών, Ι. Κορναράκης.

  • Οικισμός:  Πτολεμαΐδα ΙΙΙ – Νομός: Κοζάνης. Έτος Μελέτης: 1980, Οικ. Άδεια: 180/82, Αρ. Πολεοδομικής Μελέτης: 11.326. Μελετητές: Φ. Λαμπρόγλου, Γ. Βογιατζόγλου.

  • Οικισμός:  Καβάλα VI – Νομός: Καβάλας. Έτος Μελέτης: 1980, Οικ. Άδεια: 182/82, Αρ. Πολεοδομικής Μελέτης: 11.333. Μελετητές: Α. Σαμψών, Κ. Σπυρόγλου.

  • Οικισμός:  Αλμυρός Ι – Νομός: Μαγνησίας. Έτος Μελέτης: 1980, Οικ. Άδεια: 952/83, Αρ. Πολεοδομικής Μελέτης: 11.338. Μελετητές: Ε. Μαντζάρα, Π. Φατούρου.

  • Οικισμός:  Σητεία Ι  –Νομός: Λασιθίου. Έτος Μελέτης: 1980, Οικ. Άδεια: 13/84, Αρ. Πολεοδομικής Μελέτης: 11.344. Μελετητές : Α. Σαμψών, Γ. Βογιατζόγλου.

  • Οικισμός:  Κιάτο ΙΙΙ – Νομός: Κορινθίας. Έτος Μελέτης: 1980, Οικ. Άδεια: 105/86, Αρ. Πολεοδομικής Μελέτης: 11.352. Μελετητής: Ι. Μισύρη.

  • Οικισμός:  Λεοντάριο Ι  – Νομός: Αρκαδίας. Έτος Μελέτης: 1980, Οικ. Άδεια: 139/82, Αρ. Πολεοδομικής Μελέτης: 11.355. Μελετητές: Δ. Σίνη, Ι. Μισύρη.

  • Οικισμός:  Φάρσαλα Ι (Λάρισα) – Νομός: Λάρισας. Έτος Μελέτης: 1980, Οικ. Άδεια: 209/84, Αρ. Πολεοδομικής Μελέτης: 11.371. Μελετητές: Ι. Σακοράφου.

  • Οικισμός:  Μεσσήνη ΙΙ – Νομός: Μεσσηνίας. Έτος Μελέτης: 1980, Οικ. Άδεια: 698α /81, Αρ. Πολεοδομικής Μελέτης: 11.373. Μελετήτρια: Ε. Μαντζάρα.

1981

  • Οικισμός:  Κιλκίς Ι  – Νομός: Κιλκίς. Έτος Μελέτης: 1981, Οικ. Άδεια: 309/83, Αρ. Πολεοδομικής Μελέτης: 11.374. Μελετητές: Ε. Περεσιάδου.

1985

  • Οικισμός:  Ζάκυνθος ΙΙ – Νομός: Ζακύνθου. Έτος Μελέτης: 1980, Οικ. Άδεια: 571/86. Μη οριστ. Εξαιρ. Από Κατεδάφιση. Αρ. Πολεοδομικής Μελέτης: 11.380. Μελετητής: Ε. Κολοκυθάς.

 

Ζαβερδινού ως Διευθύντρια

1980

  • Οικισμός:  Χρυσούπολη Ι – Νομός: Καβάλας. Έτος Μελέτης: 1980, Οικ. Άδεια: 137/84, Αρ. Πολεοδομικής Μελέτης: 11.366. Μελετητές: Κ. Σπυρόγλου.

1983

  • Οικισμός:  Αγρίνιο ΙΙΙ – Νομός: Αιτωλοακαρνανίας. Έτος Μελέτης: 1965, Οικ. Άδεια: 461/83, Αρ. Πολεοδομικής Μελέτης: 194. Μελετητές: Α. Αραβαντινός, Ε. Μαντζάρα.

1985

  • Οικισμός:  Ζάκυνθος ΙΙ – Νομός: Ζακύνθου. Έτος Μελέτης: 1985, Οικ. Άδεια: 571/86. Μη οριστική Εξαίρεση από Κατεδάφιση. Αρ. Πολεοδομικής Μελέτης: 11.380. Μελετητές: Ε. Κολοκυθάς.

  • Οικισμός:  Μούνδρος Ια & Ιβ (Λήμνος) – Νομός: Λέσβου. Έτος Μελέτης: 1985, Οικ. Άδεια: 85/86, Αρ. Πολεοδομικής Μελέτης: 11.402. Μελετητής: Α. Σαμψών.

  • Οικισμός:  Μυτιλήνη VII – Νομός: Λέσβου. Έτος Μελέτης: 1985, Οικ. Άδεια: 126/87, Αρ. Πολεοδομικής Μελέτης: 11.405. Μελετητές: Α. Σαμψών.

  • Οικισμός:  Αριδαία Ι – Νομός: Πέλλας. Έτος Μελέτης: 1986, Οικ. Άδεια: 155/86, Αρ. Πολεοδομικής Μελέτης: 11.412. Μελετητής: Γ. Βογιατζόγλου.

  • Οικισμός:  Αλμυρός ΙΙΙ – Νομός: Μαγνησίας. Έτος Μελέτης: 1986, Οικ. Άδεια: 20/87, Αρ. Πολεοδομικής Μελέτης: 11.416. Μελετητής: Ι. Κορναράκης.

  • Οικισμός:  Λυκόβρυση ΙΙ – Νομός: Αττικής. Έτος Μελέτης: 1986, Οικ. Άδεια: 27/87, Αρ. Πολεοδομικής Μελέτης: 11.422. Μελετητής: Γ. Βογιατζόγλου.

1987

  • Οικισμός:  Τρίκαλα ΙΙΙ – Νομός: Τρικάλων. Έτος Μελέτης: 1987, Οικ. Άδεια: 598/88, Αρ. Πολεοδομικής Μελέτης: 11.433. Μελετητής: Π. Τριανταφύλλου.

  • Οικισμός:  Ξάνθη ΙΙΙ – Νομός: Ξάνθης. Έτος Μελέτης: 1987, Οικ. Άδεια: 103/90, Αρ. Πολεοδομικής Μελέτης: 11.438. Μελετητής: Α. Σαμψών.

  • Οικισμός:  Ναύπλιο ΙΙ – Νομός: Αργολίδας. Έτος Μελέτης: 1987, Οικ. Άδεια: 55/89, Αρ. Πολεοδομικής Μελέτης: 11.456. Μελετητές: Α. Σαμψών, Ι. Κορναράκης.

1988

  • Οικισμός:  Ηράκλειο VII, Αγ. Αικατερίνη – Νομός: Ηρακλείου. Έτος Μελέτης: 1988, Οικ. Άδεια: 218/90,  Αρ. Πολεοδομικής Μελέτης: 11.444. Μελετητής: Α. Σαμψών.

  • Οικισμός:  Πεντάβρυσος Ι – Νομός: Κοζάνης. Έτος Μελέτης: 1988, Οικ. Άδεια: 92/89, Αρ. Πολεοδομικής Μελέτης: 11.412. Μελετήτρια: Κ. Σκαρούλη.

  • Οικισμός:  Παλλήνη ΙΙ – Νομός: Αττικής. Έτος Μελέτης: 1988, Οικ. Άδεια: 2658/90, Αρ. Πολεοδομικής Μελέτης: 11.452. Μελετητής: Κ. Σπυρόγλου.

  • Οικισμός:  Λάρισα VI (Αγ. Θωμάς) – Νομός: Λάρισας. Έτος Μελέτης: 1988, Οικ. Άδεια: 12/91, Αρ. Πολεοδομικής Μελέτης: 11.456. Μελετητές: Κ. Ταγκαλάκη.

1989

  • Οικισμός:  Θεσπρωτικό Ι – Νομός: Πρέβεζας. Έτος Μελέτης: 1989, Οικ. Άδεια: 63/92, Αρ. Πολεοδομικής Μελέτης: 11.463. Μελετητής: Β. Τσιώρη.

1990

  • Οικισμός:  Γύθειο ΙΙ – Νομός: Λακωνίας. Έτος Μελέτης: 1990, Οικ. Άδεια: 44/91, Αρ. Πολεοδομικής Μελέτης: 11.467. Μελετητής: Καλκαβούρας.

 

Β. 6. ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ ΤΟΥ Ο.Ε.Κ. ΣΕ ΟΜΑΔΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΚΑΙ  ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Εκπροσωπεί τον Ο.Ε.Κ.:

1972 – 1976

  • Στην ομάδα εργασίας με έργο ‘την κατάρτιση προδιαγραφών αναθέσεως διεξαγωγής Κοινωνιολογικής Έρευνας για τον καθορισμό του επιθυμητού STANDARD κατοικίας και αντιδράσεως των κατοίκων στις κατοικίες που ήδη ανεγέρθηκαν από τον Ο.Ε.Κ. και VKV, την παρακολούθηση της διεξαγωγής της έρευνας από το κέντρο Κοινωνιολογικών Ερευνών (Ε.Κ.Κ.Ε.) και την αξιοποίηση των συμπερασμάτων’.

1972 – 1974

  • Στην ομάδα εμπειρογνωμόνων επί των ‘προβλημάτων των χωρών της Νοτίου Ευρώπης’  που συστήθηκε στα πλαίσια της υποεπιτροπής κατοικίας κατασκευών και σχεδιασμού (H.B.P.) με αντικείμενο την Εθνική μας έκθεση επί των θεμάτων της 5ης Συνόδου. Η  5η Σύνοδος πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 1974 στην Αθήνα με θέμα : ‘Πολιτική και Πρόγραμμα για την βελτίωση των συνθηκών κατοικίας’. Και σε αυτήν  εκπροσώπησε και πάλι τον Ο.Ε.Κ.

1975

  • Στο συνέδριο με θέμα ‘Η κατοικία της Αύριον’ που οργανώθηκε στα πλαίσια της επιτροπής κατοικήσεως – κατασκευών και σχεδιασμού (H.B.P.)- της οικονομικής επιτροπής της Ευρώπης (E.C.E.) του Ο.Η.Ε. στην Αθήνα,  τον Δεκέμβριο του 1975.

  • Συνεργάστηκε με ομάδα συναδέλφων της του Υ.Δ.Ε.(Υπουργείου Δημοσίων Έργων),  σύμφωνα με απόφαση της Διοικούσας  Επιτροπής του ΤΕΕ, ως υπεύθυνη για την ύλη του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας στην έκδοση του ΤΕΕ ‘Κρατική Δραστηριότητα. Η κατοικία στην Ελλάδα’ που εκδόθηκε με την ευκαιρία του Συνεδρίου.

1976

  • Εκπροσωπεί ακόμα  τον Ο.Ε.Κ. στην επιστημονική ομάδα εργασίας για την προετοιμασία της συμμετοχής της Ελλάδας στη Διάσκεψη περί ‘Ανθρωπίνων Οικισμών’ που πραγματοποιήθηκε στο Βανκούβερ τον Ιούλιο του 1976.

1979

  • Με απόφαση του Υπουργού Συντονισμού ορίζεται  μέλος της ομάδας εργασίας για την παρακολούθηση και παραλαβή της μελέτης προτύπου Ηλιακής Εγκατάστασης στον οικισμό του Ο.Ε.Κ. στον Αγ. Νικόλαο Κρήτης.

  • Ήταν ακόμα  μέλος της ομάδας εργασίας για την παρακολούθηση και παραλαβή της μελέτης Ηλιακό Χωριό 3, στη Λυκόβρυση Αττικής.

1983

  • Μόνιμος εκπρόσωπος του Ο.Ε.Κ. στο συντονιστικό όργανο προγράμματος κατοικίας υπό την εποπτεία του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.

1987

  • Εκπρόσωπος του Ο.Ε.Κ. στην επιτροπή του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. για τον Διεθνές Έτος Στέγασης.

 

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων με την ευκαιρία του Διεθνούς Έτους Στέγασης:

  • Επέτυχε την έκδοση Τεύχους όπου παρουσιάζεται το κατασκευαστικό έργο του Ο.Ε.Κ. καθώς και η συνολική δραστηριότητα του από της ιδρύσεως του (1954 – 1987).

  • Το Δ.Σ. του Ο.Ε.Κ. υιοθέτησε εισήγηση της και αποφάσισε, ‘σαν χειρονομία καλής θελήσεως’, να φυτεύονται οι χώροι πρασίνου και να διαμορφώνονται οι ελεύθεροι χώροι στους οικισμούς του Ο.Ε.Κ. στο σύνολο της  χώρας.

  • Σε σχετική τηλεοπτική εκπομπή ανέλυσε τις πολεοδομικές και  αρχιτεκτονικές όψεις του κατασκευαστικού έργου του Ο.Ε.Κ.

1987

  • Μετείχε της αντιπροσωπείας του Ο.Ε.Κ. στο 5ο Συνέδριο των Οργανισμών Κοινωνικής Κατοικίας των χωρών της Ε.Ο.Κ., που έγινε στην Αθήνα στις 5 και 6 Νοεμβρίου 1987.  Στο χώρο του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκε έκθεση -ως συμβολή του Ο.Ε.Κ. στο Διεθνές Έτος Στέγασης- για  το κατασκευαστικό έργο του Οργανισμού.

1988 – 1989

  • Σύμφωνα με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. ορίσθηκε μέλος της Εθνικής Επιτροπής Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού EUROPAN ως εκπρόσωπος του Ο.Ε.Κ. Σύμφωνα δε και με άλλη απόφαση , ορίσθηκε μέλος της Επιτροπής Κρίσης του Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού EUROPAN  που, αποτελεί ένα ομοσπονδιακού τύπου πρόγραμμα διαγωνισμών σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, με θέμα την ‘Εξέλιξη του Τρόπου Ζωής και Αρχιτεκτονικής  της κατοικίας’.  Την οργάνωση και το συντονισμό από Ελληνικής  πλευράς είχε αναλάβει η Εθνική Επιτροπή του EUROPAN. Η ίδια Εθνική Επιτροπή είχε αναλάβει ακόμα  και την κρίση των μελετών μεταξύ των χωρών – μελών και στη συνέχεια τη διαδικασία υλοποίησης των βραβευμένων μελετών.

1990

  • Εκπρόσωπος του Ο.Ε.Κ. στην ‘Επιτροπή Στεγαστικού Προγράμματος Ποντίων’  που συστάθηκε με πρωτοβουλία του Υπουργείου Εξωτερικών τον Μάρτιο του 1990 και μέλος της ομάδας εργασίας του ‘Προγράμματος Αποκαταστάσεως Παλιννοστούντων Ποντίων από την ΕΣΣΔ στην Ελλάδα’.

  • Σύμφωνα με απόφαση του Υπουργού ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. , ορίσθηκε μέλος της Εθνικής Επιτροπής Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού EUROPAN II –ως  εκπρόσωπος του Ο.Ε.Κ.  Με την ίδια απόφαση ορίζεται και ως Αναπληρωματικό μέλος στην Γενική Συνέλευση της Ενώσεως ‘Ευρωπαϊκή Επιτροπή EUROPAN’. Σκοπός της Εθνικής Επιτροπής EUROPAN II είναι να οργανώσει για την Ελλάδα τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό με θέμα ‘Κατοικία και Πολεοδομικοί μετασχηματισμοί’ που επικεντρώνει την προβληματική στην αναζήτηση νέων απαιτήσεων  στη διαδικασία των πολεοδομικών μετασχηματισμών και στην στρατηγική αναπλάσεως και αναβαθμίσεως περιοχών όπου η κατοικία θα έχει επίλεκτη θέση.

  • Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Προγράμματος THERMIE–  ΗΛΙΑΚΟ ΧΩΡΙΟ 4, σύμφωνα με απόφαση του Δ.Σ. του Ο.Ε.Κ.

 

Β. 7. ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ ΤΟΥ Ο.Ε.Κ. ΣΕ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

1988

  • Εκπρόσωπος του Ο.Ε.Κ.  στην -από 1 ως 7.10.1988- συνάντηση EUROPAN  (αρχιτεκτονικός διαγωνισμός σε ευρωπαϊκό επίπεδο) – ως μέλος της Εθνικής Επιτροπής και μέλος της Κριτικής Επιτροπής- που έγινε στο Δ. Βερολίνο.   Παρουσίαση του έργου Ο.Ε.Κ. στην έκθεση που έγινε στο I.C.C. (International Congress Center) στα πλαίσια των εκδηλώσεων του EUROPAN.

1989

  • Μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Διεθνή Διάσκεψη με θέμα  ‘Αστικό περιβάλλον και Οικονομική Ανάπτυξη’ που διοργανώθηκε από την  Κομισιόν της Ε.Ο.Κ. και τον Ο.Ο.Σ.Α. -από 23 ως 27.1.1989- στο Δ. Βερολίνο.

  • Μέλος της αντιπροσωπείας του Ο.Ε.Κ. στην 3η Σύνοδο της Εκτελεστικής   Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Συντονισμού Κοινωνικής Κατοικίας  (CECODHAS–Comité Européen de Coordination de l’ Habitat Social).

  • Μέλος της αντιπροσωπείας του Ο.Ε.Κ. στη συνάντηση της Εκτελεστικής   Επιτροπής του CECODHASμε τον εκπρόσωπο του προέδρου της Ε.Ο.Κ.  κ. Ζ.  Ντελόρ που έγινε στις Βρυξέλλες στις 20.9.1989. Επίσης, στην Εκτελεστική Επιτροπή και την Γενική Συνέλευση του CECODHAS που έγιναν στο Λουξεμβούργο από 21 ως 23.9.1989. (Παρ. Ι. 31)

  • Εκπρόσωπος του Ο.Ε.Κ. –ως  μέλος της Εθνικής Επιτροπής και μέλος της Κριτικής Επιτροπής– στο Forum των επαγγελματικών και κατασκευαστών σχετικών με την κατοικία καθώς και των βραβευμένων αρχιτεκτόνων που έγινε στο Μιλάνο –από 27.9 ως 1.10.1989– στα πλαίσια του πρώτου αρχιτεκτονικού διαγωνισμού EUROPAN.

  • Μέλος της αντιπροσωπείας του Ο.Ε.Κ. στην Σύνοδο  της Εκτελεστικής Επιτροπής του CECODHAS που έγινε στις 19 και 20.11.1989 στις Βρυξέλλες.

  • Εκπρόσωπος του Ο.Ε.Κ. –ως μέλος της Εθνικής επιτροπής και μέλος της   Κριτικής επιτροπής–  στην τελική συνάντηση του πρώτου αρχιτεκτονικού  διαγωνισμού EUROPAN που έγινε στο Παρίσι, από 9 ως 15.12.1989.

1990

  • Μέλος της Ελληνικής αντιπροσωπείας στην τακτική Σύνοδο της Εκτελεστικής Επιτροπής του CECODHAS στο Δουβλίνο, από 23 ως 27.5.1990.

 

 

 

[1] Αντίγραφά της ευρίσκονται στη βιβλιοθήκη του ΕΜΠ, στη βιβλιοθήκη του Σπουδαστηρίου Πολεοδομικών Ερευνών, στη Βιβλιοθήκη της Διευθύνσεως Μελετών Έργων του ΟΕΚ κ.λπ.

[2] Αντίγραφα των παραπάνω ανακοινώσεων ευρίσκονται στο αρχείο του Σπουδαστηρίου Πολεοδομικών Ερευνών του ΕΜΠ.

[3] Αντίγραφα των ανακοινώσεων αυτών ευρίσκονται και στον Ατομικό της Φάκελο (του ΟΕΚ).

[4] Ο οικισμός ανεγέρθη με νέα μελέτη προσαρμοσμένη στα σύγχρονα –με την κατασκευή –δεδομένα.

[5] Τον παρόντα κατάλογο επεξεργάστηκε η συνάδελφος αρχιτέκτων -υποψήφια Δρ. ΑΠΘ- Ελένη Ουρεϊλίδου με βάση τη διδακτορική διατριβή ΑΠΘ (2011) της Δρ. Αρχιτέκτονος Σοφίας Η. Γκουβούση με θέμα: ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΑ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗΣ ΔΟΜΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ – ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΩΝ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ (ΟΕΚ).

1966

  • ‘Ρυθμιστικό σχέδιο Ευρύτερης περιοχής – οικιστική μελέτη Σκάλας Λακωνίας’ ως μέλος ερευνητικής ομάδας στο Σπουδαστήριο Πολεοδομικών Ερευνών της έδρας της πολεοδομίας Αρχιτεκτονικής Σχολής ΕΜΠ. [1]

  • Οικιστικές λύσεις στην Αγγλία (μετά από εκπαιδευτικό ταξίδι στην Αγγλία). [2]

1975

  • ‘Κρατική Δραστηριότητα. Η κατοικία στην Ελλάδα’. Υπεύθυνη για την ύλη Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας. Έκδοση Τ.Ε.Ε. Με την ευκαιρία του Συνεδρίου ‘Η κατοικία της Αύριον’ που οργανώθηκε στα πλαίσια της επιτροπής κατοικήσεως – κατασκευών και σχεδιασμού (H.B.P.)- της οικονομικής επιτροπής της Ευρώπης (E.C.E.) του Ο.Η.Ε. στην Αθήνα,  τον Δεκέμβριο του 1975.

1987

  • ‘Ο.Ε.Κ. – Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας’, έκδοση Ο.Ε.Κ. με την ευκαιρία του Διεθνούς Έτους Στέγασης. Παρουσιάζεται το κατασκευαστικό έργο του Ο.Ε.Κ .καθώς και η συνολική δραστηριότητα του από της ιδρύσεως του (1954 – 1987).

 

 

 

[1] Αντίγραφά της ευρίσκονται στη βιβλιοθήκη του ΕΜΠ, στη βιβλιοθήκη του Σπουδαστηρίου Πολεοδομικών Ερευνών.

[2] Αντίγραφα των παραπάνω ανακοινώσεων ευρίσκονται στο αρχείο του Σπουδαστηρίου Πολεοδομικών Ερευνών του ΕΜΠ.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΡΓΩΝ